A water droplet on a flower stem, reflecting a flower head.

MAKRO FOTOGRAFIJA

Kreativna makro fotografija: snimanje odraza cveća u kapljicama vode

Pristupite fotografisanju cveća iz nove perspektive pomoću makro objektiva i snage odraza, kako biste pravili upečatljive snimke. Zabeležite detalje u kapljici vode i eksperimentišite sa refleksijom. Za ovu tehniku vam je potreban makro objektiv, a idealno i stativ i daljinski okidač – ako imate fotoaparat sa Wi-Fi funkcijom, kao što je Canon EOS 90D, možete da koristite aplikaciju Canon Camera Connect na smartfonu da biste kadrirali snimak i okinuli. Ako želite u potpunosti da kontrolišete osvetljenje, praktično je koristiti spoljni blic, kao što je neki od modela iz Canon Speedlite asortimana.

Podešavanje

Pomoću ove jednostavne tehnike možete da pravite zaista upečatljive snimke, sa detaljnim odrazom subjekta u delikatnoj kapljici vode.

Ovu tehniku možete da koristite na otvorenom (ako imate tu opciju) ili u zatvorenom. Prednost rada u zatvorenom je to što imate veću kontrolu nad osvetljenjem i postoji manji rizik od toga da povetarac poremeti kapljice vode. Takođe ne morate da ustajete rano da biste snimili jutarnju rosu.

Pored makro objektiva i stativa koji će fotoaparat održavati mirnim i pomoći vam da izbegnete podrhtavanje, biće vam potrebno cveće, kao i glicerin (dostupan je u apoteci, odeljku za pekarstvo u supermarketu ili onlajn) kako biste napravili dugotrajne kapljice koje daju odličan odraz. Takođe će vam trebati snažan izvor svetla – sa prozora ili spoljni Canon Speedlite blic.

Uvećanje

A Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM lens.
Svaki makro objektiv je pogodan za ovu tehniku – slike na ovoj stranici snimljene su pomoću objektiva Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, ali Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM predstavlja odličnu alternativu za DSLR fotoaparate sa APS-C senzorom.

Fokusirajte makro objektiv na najmanjem rastojanju da biste postigli maksimalno uvećanje. Čak i u prirodnoj veličini, odnosno sa uvećanjem 1:1, kapljice vode će izgledati male u kadru, pa će možda biti potrebno da naknadno opsečete snimak u softveru za uređivanje. Potrebno je da objektiv postavite blizu kapljica, pa proverite da ne baca senku na sliku. Ako koristite lampu ili spoljni Canon Speedlite, imaćete veću kontrolu nad smerom svetla. Drugi način za izbegavanje senki je da koristite makro objektiv sa ugrađenim svetlom za makro fotografiju, kao što je Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM ili Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM.

Dodavanje kapljica

Srodni članci
Swirling multicoloured patterns of soap in water.

MAKRO FOTOGRAFIJA

Apstraktna makro fotografija: snimanje balona od sapunice

Otkrijte kako da snimate upečatljive, raznobojne apstraktne makro slike balona od sapunice uz ovaj jednostavni, postupni vodič.

Papercraft landmarks

MAKRO FOTOGRAFIJA

Makro fotografisanje hrane

Kreirajte zanimljive apstraktne slike sa hranom pomoću makro objektiva kompanije Canon.

Macro photography tips and techniques

MAKRO FOTOGRAFIJA

Saveti za makro fotografisanje

Makro fotografija na jednostavan način – otkrijte najbolju opremu, savete i tehnike.

Snimanje u režimu prioriteta blende (Av) daje vam veću kontrolu nad dubinom polja, ali budite spremni za eksperimentisanje sa otvorom blende da biste kontrolisali šta je u fokusu. Pomerite cvet bliže da biste promenili kompoziciju u kapljici i koristite dugme za pregled dubine polja pre nego što pritisnete okidač da biste videli efekat koji će to imati na snimak.

Korišćenje glicerina umesto vode daje sjajnije, viskoznije kapljice koje duže ostaju na površini, pa dobijate više vremena za pravljenje savršenog snimka. Korišćenje veće brzine zatvarača omogućava vam da napravite onoliko snimaka koliko želite u kratkom vremenskom periodu. Umočite iglu ili čačkalicu u glicerin i upotrebite je za prebacivanje tečnosti – na taj način ćete moći da postavite kapljice tamo gde želite i da dodate koliko god želite. Eksperimentišite sa kapljicama različite veličine i grupama kako biste dobili kreativnije kompozicije.

Tehnika

Kadrirajte sliku tako što ćete snimati širokougaono – to doprinosi održavanju pozadine zamućenom, uz oštro fokusirane kapljice vode.

Ručno fokusirajte na kapljice i pomerajte cvet u pozadini bliže dok njegov odraz ne postane oštar u tečnosti. Snimajte u režimu priroriteta blende (Av) da biste imali veću kontrolu nad dubinom polja, a za početak odaberite otvor blende f/8. Trik je u tome da cvet u pozadini bude zamućen dok njegov odraz izgleda oštro, pa budite spremni da eksperimentišete sa položajem cveta i otvorom blende. Održavajte kapljice paralelno sa fotoaparatom da bi sve kapljice bile oštre.

Da biste poboljšali oštrinu, koristite režim prikaza uživo kako pomeranje ogledala ne bi dovelo do podrhtavanja fotoaparata i sliku snimite pomoću tajmera na fotoaparatu, daljinskog okidača ili aplikacije Canon Camera Connect na smartfonu, ako vaš fotoaparat funkcioniše sa njom. Za dodatne savete kako da uđete u svet makro fotografije, kao i dodatnu inspiraciju za trikove koje možete da isprobate, preuzmite aplikaciju Canon Photo Companion za iOS ili Android.


Napisali Markus Hokins i Tamzin Vilks

Slični proizvodi

Srodni članci

Get Inspired predstavlja ključni izvor korisnih fotografskih saveta, vodiča za kupovinu i informativnih intervjua – sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji fotoaparat ili najbolji štampač i pretvorili sledeću kreativnu ideju u stvarnost.

Povratak na sve savete i tehnike