A long jetty, viewed from water level at dusk, stretches into the sea.

OSNOVE FOTOGRAFISANJA

Poboljšajte kadriranje fotografija

Jedna od prelepih stvari u vezi sa fotografijom je opseg koji pruža za kreativnu slobodu i emotivno izražavanje. Stoga diskusija o pravilima kadriranja ima malo smisla. Međutim, poznavanje nekih jednostavnih principa kadriranja može da vam pomogne da slike učinite prijemčivijim za oko.

Ovde diskutujemo o tome kako kadriranje može da vam pomogne da uredite način na koji su stvari raspoređene na slikama – i kako korišćenje pravila može da vam pomogne da ih kontrolišete.

1. Zastanite pre nego što pritisnete okidač

Kada ste na odmoru ili na vikend putovanju, normalno je da želite da snimate odlične fotografije koje na najbolji način prikazuju mesta koja posećujete. Stoga, umesto da samo fotkate, na trenutak se zaustavite pre nego što pritisnete okidač i razmislite o onome što je kadrirano u tražilu ili na LCD ekranu.

Kratka pauza i razmišljanje o kadru pomoći će vam da vidite delove slike koji nisu neophodni. Malo pomeranje fotoaparata ili promena zuma eliminisaće ih iz kadra kako biste dobili upečatljiviju i primamljiviju sliku.

2. Koristite prozor kao pomoć pri kadriranju

Sledeći put kada budete na odmoru u nekom gradu, obratite pažnju na prozore zgrada koje vas okružuju. Predstavljaju odličnu pomoć pri kadriranju i mogu da vam pomognu da zabeležite jedinstvenu sliku. Izazov je da se pozicionirate tako da dobijete maksimalnu refleksiju scene u prozoru, uz kompoziciju elemenata u refleksiji.

3. Kreirajte slojevito interesovanje

Komponujte scenu tako da ima tri relevantna subjekta: jedan u prednjem planu, jedan u sredini i jedan u pozadini. Ta tri objekta predstavljaju vizuelni vodič kroz sliku.

Kada snimate pejzaže i gradske scene na putovanjima, pokušajte da uključite upečatljive linije kompozicije koje će gledaoca voditi kroz sliku od prednjeg plana ka pozadini. U primere spadaju staze, reke, železničke šine ili znakovi na putu. Potrebno je da fotoaparat postavite na odgovarajuću tačku gledišta za snimanje prirodnih linija na fotografiji, a to može da znači da se popnete visoko ili spustite nisko kako biste postigli maksimalan efekat.

Srodni članci
The Chicago skyline during golden hour, with water in front of the buildings. The entire scene is tinged with the orange glow of the horizon.

URBANO FOTOGRAFISANJE

Saveti za urbanu kompoziciju

Vodič Paule Stopke za kadriranje upečatljivih snimaka zgrada i gradskih pejzaža.

How to create stunning bokeh

OSNOVE FOTOGRAFISANJA

Kako da kreirate zadivljujući „bokeh“

Pratite sledeće savete i trikove da biste postigli prelepo zamućenje pozadine.

4. Pokušajte da kadrirate subjekte u različitim pozicijama

Fotoaparati obično imaju marker ili AF okvir u sredini kadra, ali postavljanje subjekata u samu sredinu efekasno je samo kod nekih slika.

Za jednostavne subjekte poput cveta jarkih boja u moru tamnozelenog lišća, centralna kompozicija je dobar izbor. Potrebno je da centralni deo fotografije bude dovoljno upečatljiv da zadrži pažnju gledaoca, pa je portret takođe dobar izbor, sa osvetljenim licem i mnogo tamnijom pozadinom.

5. Prirodno kadrirajte scenu

Probajte da komponujete sliku sa prirodnim kadrom. Prilikom fotografisanja uzmite u obzir kako ivice slike uokviruju glavni subjekat. Korišćenje vrata ili prozora za kadriranje scene predstavlja dobar izbor, pošto tamnija ivica doprinosi fokusiranju pažnje na svetlije elemente u ostatku kadra. Na primer, možete da iskoristite vrata hotela ili stana da biste uokvirili pogled na grad. Najbolje je ako su prozor ili vrata otvoreni, da biste izbegli refleksije na staklu.

6. Isprobajte sa drugačijom perspektivom

Fotografije se previše često snimaju u nivou oka osobe. Međutim, kreativnije tačke gledišta su dostupne ako fotoaparat postavite niže ili više.

Kada deca snimaju slike, rezultati odraslima pokazuju drugačiji pogled na svet – zgrade, drveće, biljke i odrasli izgledaju mnogo veći iz niže perspektive. Ako vaš fotoaparat ima LCD ekran sa promenljivim uglom ili može da uspostavi Wi-Fi vezu sa smartfonom, fotoaparat možete da stavite na pod prilikom kadriranja snimaka.

U gradu punom visokih zgrada, probajte da koristite širokougaoni objektiv ili standardni objektiv i pogled okrenite ka nebu. Koristite režim prioriteta blende (Av) i izaberite otvor blende f/8 ili f/11. Zatim, sa fotoaparatom uperenim prema nebu, kadrirajte scenu tako da se zgrade preklapaju. Pošto te slike često imaju veliki opseg oblasti u senci i istaknutih delova, možda će biti potrebno da podesite osvetljenost na fotografiji pomoću kompenzacije ekspozicije. Od pomoći takođe može da bude korišćenje ugrađene HDR funkcije u fotoaparatu.

Slično tome, viša tačka gledišta sa krovova zgrada ili držanjem fotoaparata iznad glave, takođe daje dobre rezultate.

7. Pravilo trećina

Vizuelno zanimljive slike često imaju jasnu kompoziciju koja daje prostora glavnom subjektu. Jednostavno postavljanje glavnog subjekta malo izvan centra doprinosi poboljšavanju kompozicije većine fotografija.

Da biste to uradili, zamislite da je tražilo ili LCD ekran podeljen mrežom 3 x 3 sa četiri linije. Subjekat postavite u levu ili desnu trećinu kadra, umesto direktno u sredinu. To obično daje zanimljiviju i primamljiviju sliku nego kada subjekat postavite pravo na sredinu.

8. Na najbolji način iskoristite linije mreže

Kada se upoznate sa pravilom trećina, probajte da koristite linije mreže da biste komponovali bolje fotografije. Mnogi EOS fotoaparati imaju opciju prikazivanja mreže – u tražilu ili na zadnjem LCD ekranu. Uključite linije mreže da biste efektivnije kadrirali slike. Ako pravite snimak sa linijom horizonta, postavite je duž jedne od linija za trećinu od vrha ili dna kadra, umesto da sliku podelite na dva dela tako što ćete liniju horizonta postaviti na sredinu slike.

9. Koristite linije mreže za video materijal

Kada snimate filmski materijal na otvorenom, uključivanjem linija mreže ćete moći da poboljšate kadriranje i da održite horizont ravnim.

Teško je gledati video zapise u kojima je linija horizonta neznatno nagnuta. Imate osećaj kao da slika pada ili klizi na jednu stranu. Međutim, možete namerno da pomerite fotoaparat tako da bude pod oštrijim uglom kako biste dobili zanimljive kompozicije. Ovo namerno naginjanje često se naziva holandski ili nemački ugao i koristi se u mnogim filmovima za stvaranje napetosti ili dezorijentacije – pa naginjanje koristite umereno za porodične video zapise. Ako jedan snimak nagnete na levo, sledeći probajte da zabeležite sa naginjanjem na desno.

Možete da ga koristite za dočaravanje tenzije i zabave istraživanja novog grada, ali nemojte previše da naginjete fotoaparat – i obavezno kombinujte naginjanje sa standardnim materijalom.

10. Koristite spirale

Tehnika kadriranja pod nazivom Zlatni odnos (ponekad se naziva i Fibonačijeva spirala) predstavlja prirodni pristup kadriranju, koji daje veoma upečatljive fotografije. Oko 1200. godine nove ere, italijanski matematičar Fibonači prvi je zapazio da postoji odnos koji se uobičajeno pojavljuje u prirodi i primamljiv je za ljudsko oko. Često se pojednostavljuje kao pravilo trećina, ali je stvarni odnos 1 prema 0,618 prema 1.

Ideja je da kompoziciju možete da učinite upečatljivijom ako možete da kadrirate tako da bude uključena linija koja gledaoca vodi duž spiralne putanje do glavnog subjekta. Ova teorija je primenljiva na mnoštvo različitih slika – od pejzaža do portreta i šire.

11. Koristite trouglove

Kadriranje scene uz obraćanje pažnje na trouglove može da poboljša fotografije. Probajte da snimate linije ulice kako nestaju u daljini, uz rezultujuće trouglaste odeljke na bočnim stranama kadra.

Čak i kod portreta osobe za stolom, probajte da tražite od subjekta da pomeri ruke tako da prave trougao – sa raširenim laktovima i šakama ispod brade. Kompozicija će estetski izgledati mnogo primamljivije.

12. Isecajte otiske radi postizanja najboljeg efekta

Kada štampate slike pomoću PIXMA štampača, imate opciju da isecate fotografije pomoću softvera My Image Garden kompanije Canon kako biste unapredili kompoziciju. Odvojite vreme za eksperimentisanje sa različitim isecanjima. Za pejzaže, odaberite panoramsko isecanje da biste kreirali širu sliku. Čak će i štampanje više slika u nizu dati panoramski efekat ako ste ih dobro snimili.

Slični proizvodi

Srodni članci

Get Inspired predstavlja ključni izvor korisnih fotografskih saveta, vodiča za kupovinu i informativnih intervjua – sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji fotoaparat ili najbolji štampač i pretvorili sledeću kreativnu ideju u stvarnost.

Povratak na sve savete i tehnike