MAKRO FOTOGRAFIJA

Izbor najboljeg kompleta za početne korake u makro fotografiji

Bez obzira na to da li fotografišete krupne planove insekata ili beba, kućnih ljubimaca ili peciva, ovo su karakteristike fotoaparata i objektiva koje treba da tražite i najbolja dodatna oprema koju možete da izaberete.
Krupni plan vilinog konjica koji stoji na vlati trave snimljen pomoću objektiva Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

Ako želite da snimite geometrijske oblike oka insekta, kap jutarnje rose na vlati trave ili pojedinačne trepavice na licu bebe, najbolji način da se istaknu prelepi detalji je pomoću makro fotografije.

Međutim, iako lako možete da uđete u svet makro fotografije i da dobijate izvanredne rezultate, postoje određeni izazovi, kao što je postizanje dovoljno velike dubine polja kako bi ceo mali subjekat bio oštar.

Mnogi fotoaparati i objektivi kompanije Canon opremljeni su funkcijama koje ispunjavaju konkretne potrebe makro fotografije. Da bismo vam pomogli da odaberete pravi komplet, izabrali smo funkcije koje treba tražiti prilikom izbora najboljih fotoaparata i objektiva za ulazak u svet makro fotografije.

Ekstremni krupni plan kapljica rose na crvenoj ruži snimljen fotoaparatom Canon EOS R7 sa makro objektivom Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

Makro fotografija predstavlja fotografisanje malih subjekata izbliza uz uvećanja od 0,5x ili veće, a subjekti mogu da budu razni – od biljaka i insekata do hrane, pa čak i kućnih predmeta. Makro fotografije možete da snimate u zatvorenom i na otvorenom. Snimljeno pomoću Canon EOS R7 sa objektivom Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/2.000 s, f/1,8 i ISO 200.

Funkcije fotoaparata za makro fotografiju

Par ruku drži Canon EOS R10 dok se na ekranu fotoaparata prikazuju postavke za breketiranje fokusa.

Canon EOS R10 pruža breketiranje fokusa koje će snimiti niz fotografija uz progresivno uvećavanje žižne daljine. Postoji čak i opcija za spajanje fotografija u fotoaparatu radi dobijanja kompozicije sa dubinom koja daje savršenu oštrinu od prednjeg do zadnjeg plana.

Krupni plan tanjira sa hranom, uključujući asortiman povrća i kuvanih jaja, snimljen fotoaparatom Canon EOS R10.

Kada koristite breketiranje fokusa, možete da odredite broj fotografija koje će fotoaparat snimiti. Slaganjem dobijenih fotografija stvara se oštra sliku sa većom dubinom polja. Snimljeno pomoću Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 35 mm, 1/2.000 s, f/5 i ISO 1.600.

Napredno fokusiranje

Fokus je od ključne važnosti za makro fotografiju. Fotoaparati Canon EOS R su idealni za makro fotografiju, pošto pružaju asortiman moćnih funkcija koje će vam pomoći da svaki put dobijete savršen fokus.

Što je subjekat bliže, to je manja dubina polja pri određenom otvoru blende. Ako nema dovoljno svetla, što je često slučaj kada snimate sa veoma male razdaljine, potrebno je da otvorite blendu kako biste propustili više svetla, što dodatno smanjuje dubinu polja. To znači da će samo mali deo slike biti u fokusu – nije idealno kada je cilj da se istakne svaki detalj.

Da bi se to prevazišlo, nekoliko EOS R fotoaparata, kao što su EOS R10 i EOS R50, pruža breketiranje fokusa. Ova funkcija snima više fotografija istog kadra, uz automatsko inkrementalno pomeranje tačke fokusa kako bi mnogo malih odsečaka bilo snimljeno sa oštrim fokusom. Te fotografije je zatim moguće kombinovati radi kreiranja jedne fotografije sa mnogo više subjekta u fokusu nego što bi to bilo moguće na jednom snimku. Ovo je poznato kao slaganje fokusa ili pravljenje kompozicije sa dubinom, a određeni modeli to omogućavaju automatski u fotoaparatu. To možete i ručno da uradite pomoću alatki kao što je alatka za pravljenje kompozicija sa dubinom u softveru Digital Photo Professional (DPP) kompanije Canon.

EOS R50 ide korak dalje sa režimom Advanced A+. On automatski detektuje kada je potrebno slaganje fokusa, pravi potrebne snimke i primenjuje pravljenje kompozicije sa dubinom u fotoaparatu, pa ne morate sami da podešavate.

Ako želite, Canon fotoaparati bez ogledala takođe pružaju maksimalnu kontrolu nad fokusom. Svi EOS R fotoaparati imaju opciju isticanja ručnog fokusa, koja koristi jarke boje za isticanje oblasti slike koje su u fokusu. Takođe vam omogućavaju da zumirate sliku u prikazu uživo, kako biste ručno proverili fokus. Neki fotoaparati, kao što su EOS R10 i EOS R7, takođe imaju prekidače AF/MF na telu, što vam omogućava da brzo pređete u režim ručnog fokusiranja i da precizno izaberete gde želite da fokusirate.

Najbolji fotoaparati sa naprednim fokusom za ulazak u svet makro fotografije:

Ekstremni krupni plan žutog cveta sa sićušnim detaljima latica u fokusu, snimljen fotoaparatom Canon EOS R50.

APS-C senzor u fotoaparatu EOS R50 čini male objekte većim u kadru nego što bi bili sa istim objektivom na fotoaparatu punog formata. Ovaj fotoaparat takođe omogućava brzo uzastopno snimanje brzinom do 15 kadrova u sekundi pomoću tihog elektronskog zatvarača, što omogućava fotografisanje subjekata u pokretu, kao što je cveće na vetru. Snimljeno pomoću Canon EOS R50 sa objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/125 s, f/8 i ISO 400.

Ekstremni krupni plan nekoliko ružičastih cvetova snimljen fotoaparatom Canon EOS R50.

Kompaktni dizajn i mala težina modela EOS R50 čine ga savršenim za makro fotografisanje iz ruke. Poseduje isti RF sistem za montažu objektiva kao i svaki EOS R fotoaparat, što znači da možete da dodate bilo koji RF ili RF-S objektiv, uključujući brojne makro objektive. Snimljeno pomoću Canon EOS R50 sa objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/250 s, f/2,8 i ISO 800.

Veličina i rezolucija senzora

Neki EOS R fotoaparati imaju senzor punog formata, a neki imaju APS-C senzor. Obe vrste senzora imaju svoje prednosti za makro fotografiju. APS-C senzori su manji, što znači da su mali subjekti veći u kadru nego kod senzora punog formata pri istoj žižnoj daljini, a APS-C senzori takođe obično daju veću dubinu polja od punog formata. To čini APS-C fotoaparate poput modela EOS R10 i EOS R50 pogodnim za makro fotografiju.

Međutim, ako je potrebno da snimite mali subjekat u pokretu, što zahteva veliku brzinu zatvarača, naročito ako nema dovoljno svetla i morate da koristite visoku ISO osetljivost, fotoaparat punog formata, kao što je EOS R8, može da pruži fotografije sa manje šuma.

Bez obzira na to da li se odlučite za APS-C ili puni format, izbor fotoaparata sa senzorom visoke rezolucije takođe može biti od koristi za makro snimke. Više piksela znači više detalja, pa ako isečete sliku da biste povećali sićušni subjekat u kadru, svakako će izgledati oštro.

Najbolji fotoaparati sa APS-C senzorom za ulazak u svet makro fotografije:

Objektiv Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM blizu buketa belih rada.

Objektiv Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM može da fokusira sa razdaljine od samo 14 cm, uz uvećavanje subjekta za 0,5x. Njegov široki ugao prikaza savršen je za smeštanje velike količine detalja u kadar, dok ugrađena optička stabilizacija slike doprinosi redukovanju zamućenja koje izaziva podrhtavanje fotoaparata, čak i kada snimate iz ruke.

Ekstremni krupni plan bele rade snimljen pomoću objektiva Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

Objektiv RF 24mm F1.8 MACRO IS STM omogućava brzo fokusiranje, uz tihi stepenasti motor, pa ne morate da brinete ako se objekat pomera – i dalje ćete dobiti jasan snimak. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/4.000 s, f/1,8 i ISO 100.

Uvećanje

Za makro fotografiju, najvažnija karakteristika koju tražite u objektivu je uvećanje. Kada objektiv uvećava 0,5x (ili 1:2), slika na senzoru je upola manja od stvarne veličine. Kada objektiv uvećava 1x (ili 1:1), slika na senzoru je prirodne veličine. Ovo otkriva izuzetno visoke nivoe detalja, naročito kada se slika prikaže na velikom ekranu ili odštampa.

Da bi se postiglo takvo uvećanje, makro objektivi moraju da imaju kratku minimalnu razdaljinu za fokusiranje, što znači da mogu da fokusiraju kada su veoma blizu subjekta. U primere spadaju Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM koji može da fokusira sa samo 14 cm i RF 35mm F1.8 MACRO IS STM koji može da fokusira sa samo 17 cm. Oba objektiva imaju uvećanje 0,5x i veliki maksimalni otvor blende, što omogućava propuštanje velike količine svetla, a pružaju i stabilizaciju slike koja doprinosi pravljenju snimaka bez zamućenja prilikom snimanja iz ruke sa manjim brzinama zatvarača.

Najbolji osnovni makro objektivi sa uvećanjem 0,5x i kratkom žižnom daljinom:

Krupni plan ružičastog cveta snimljen pomoću objektiva Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM.

RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM nije isključivo makro objektiv, ali pruža maksimalno uvećanje od 0,28x i snažni zum, što vam pomaže da fokusirate bez ometanja subjekta i da beležite čak i najsitnije detalje sa razdaljine. Snimljeno pomoću Canon EOS R50 sa objektivom Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM pri 1/320 s, f/7,1 i ISO 100.

Ekstremni krupni plan rimskog karfiola (romanesko) snimljen pomoću objektiva Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.

Još jedan objektiv koji pruža širok opseg zuma je RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Pruža maksimalno uvećanje od 0,59x kada se koristi ručni fokus, što znači da možete da snimate krupne planove subjekata uz zadivljujući nivo detalja. Snimljeno pomoću Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 35 mm, 1/200 s, f/10 i ISO 400.

Žižna daljina

Približavanje pomoću objektiva sa malom žižnom daljinom može da izgleda kao očigledan izbor, ali telefoto objektivi takođe pružaju značajne prednosti. Snimanje sa malo veće udaljenosti donosi manju verovatnoću ometanja subjekta ili bacanja neželjenih senki na njega. Telefoto makro objektivi, kao što je Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, koji pruža uvećanje 0,5x, omogućavaju vam da se udaljite od subjekta, a da i dalje popunjava kadar. Ovaj objektiv ima optičku stabilizaciju slike, baš kao i njegovi pandani sa širim uglom, kako bi sve ostalo oštro pri manjim brzinama zatvarača.

Takođe možete da koristite i telefoto zum objektiv kao što je Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM ili RF 100-400mm F5.6-8 IS USM. Iako nisu u pitanju strogo makro objektivi (0,5x), njihove telefoto maksimalne žižne daljine omogućiće vam da pravite snimke subjekta izbliza i da ispunite kadar sa razdaljine.

Najbolji telefoto makro i telefoto zum objektivi za ulazak u svet makro fotografije:

Snimak ekrana iz video zapisa koji objašnjava makro sa fokusom u centru. Snimak ekrana prikazuje ruku korisnika koja podešava Canon objektiv blizu malog modela ljudske figure.

Makro sa fokusom u centru

Neki Canon RF objektivi, uključujući RF 24-105mm F4-7.1 IS STM i RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, omogućavaju makro sa fokusom u centru. Iako ovi objektivi ne postižu makro uvećanje pomoću automatskog fokusa, njihova minimalna razdaljina za fokusiranje u režimu ručnog fokusiranja mnogo je manja, što znači da mogu da fokusiraju sa mnogo manje razdaljine i da postignu makro uvećanje od bar 0,5x.

Najbolji osnovni objektivi za makro sa fokusom u centru:

Želite da idete dalje?

Ako ste se zaljubili u makro fotografiju, možda ste spremni da potrošite više na profesionalne objektive sa većim uvećanjem, boljim optičkim kvalitetom ili većim žižnim daljinama kako biste mogli da pravite snimke subjekata koji ispunjavaju kadar, a ne možete fizički da im se približite. Pogledajte naš vodič za profesionalne objektive za makro fotografiju (dostupan je na određenim jezicima).

Dodatna oprema za makro fotografiju

Tri prikaza aplikacije Canon Camera Connect na smartfonu dok se koristi za ručno fokusiranje na peteljku zelene jabuke u krupnom planu.

Aplikacija Canon Camera Connect omogućava vam da podešavate postavke fotoaparata i da okidate pomoću smartfona. Kompatibilni objektivi vam omogućavaju čak i da pređete na ručni fokus i da upravljate bez dodirivanja fotoaparata, što doprinosi dobijanju oštrih snimaka izbliza.

Aplikacija Canon Camera Connect omogućava vam da daljinski upravljate fotoaparatom. Možete da koristite prikaz uživo na ekranu smartfona da biste proverili fokus i podesili ga, kao i za daljinsko upravljanje ekspozicijom i okidanje, što doprinosi sprečavanju podrhtavanja fotoaparata i garantuje da nećete ometati subjekat.

Korišćenje stativa će održati stabilnost fotoaparata kada je potrebno da koristite manju brzinu zatvarača, ali vam možda neće omogućiti da se zaista približite subjektima. Canon stativ-rukohvat HG-100TBR hoće – mali je i svestran, a isporučuje se sa daljinskim upravljačem koji garantuje da ćete izbeći podrhtavanje fotoaparata. Takođe možete sami da napravite mekanu podlogu za postavljanje objektiva radi dobijanja mirnijih snimaka ili da biste imali podlogu za fotoaparat kada radite blizu tla.

Cevi za povećanje uvećanja postavljaju se između kompatibilnog objektiva i tela fotoaparata i povećavaju uvećanje objektiva, bez izobličenja ili gubitka kvaliteta slike.

Osvetljenje može da bude problematično za makro fotografiju, ali opcija korišćenja blica odvojeno od fotoaparata, kao što je Canon Speedlite EL-100 uparen sa bežičnim Speedlite predajnikom ST-E10, omogućava vam da budete precizniji i usmereniji u vezi sa osvetljenjem subjekta. Za posvećene makro fotografe, blic Canon Macro Ring Lite MR-14EX II montira se na prednji deo kompatibilnih objektiva i omogućava vam da potpuno i upravljivo osvetlite subjekat prilikom snimanja izbliza.

Ovo su ključne karakteristike koje treba da tražite prilikom kupovine kompleta za makro fotografiju. Ne brinite ako ih nemate sve, svakako ćete moći da pravite prelepe snimke izbliza. Najvažniji sastojak je vaša kreativnost!Napisao: Petar Volinski

Srodni proizvodi

Srodni članci