NOĆNA FOTOGRAFIJA

Najbolji osnovni komplet za noćne snimke i astrofotografiju

Od portreta po mraku do noćnih gradskih pejzaža i snimanja zvezda, saznajte koji fotoaparati i objektivi pružaju vrhunski kvalitet slike.
Figura u silueti, koja se oslanja na zgradu osvetljenu žutim svetlom. Snimio je Canon ambasador Lorenc Holder fotoaparatom Canon EOS R6.

Svetlo je ključna komponenta fotografije, pa snimanje noću ili pri slabom osvetljenju predstavlja poseban izazov. Međutim, noćna fotografija pruža jedinstven skup kreativnih prilika. Prefinjeno osvetljeni portreti nasuprot tamne pozadine mogu da imaju magičan kvalitet, uz efikasno izolovanje glavnog subjekta u sceni. Noćne životinje pružaju novu perspektivu fotografisanju divljih životinja, a gradski pejzaži obasjani su sopstvenom svetlosnom predstavom. Za zaista veličanstvenu raskoš, možete da usmerite pogled ka nebu i da zabeležite Mlečni put

Plavi sat u sumrak pre nego što sunce izađe ili nakon što zađe omiljeno je vreme mnogim fotografima. I dalje je dostupna određena količina prirodnog svetla za isticanje detalja, dok gradska svetla obično okupaju scenu toplim sjajem. Tamnoplava na nebu takođe unosi dozu dramatičnosti. Međutim, plavi sat može da traje veoma kratko u zavisnosti od globalne geografske širine vaše lokacije i doba godine, pa možete da imate samo nekoliko minuta da u potpunosti iskoristite najbolje svetlo. Najbolje je da unapred planirate tako što ćete proveriti vreme izlaska i zalaska sunca i unapred istražiti lokacije na kojima želite da snimate.

Takođe, imajte na umu da ćete možda morati da se izborite sa mrazom i rosom, pa je preporučljivo da spakujete toplu ili vodootpornu odeću. Iako mnogi Canon fotoaparati i objektivi imaju sveobuhvatnu zaštitu od vremenskih uslova, veliki kišobran je dobar za održavanje opreme suvom.

Funkcije koje će vam biti potrebne kada snimate noću

Odraz zelenih i crvenih svetala u barama na mokrom putu, sa siluetom žene koja drži kišobran. Snimljeno pomoću fotoaparata Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM.

Canon EOS R6 bez ogledala ima osetljivi senzor punog formata od 20,1 MP, namenski napravljen za lako savladavanje scena sa velikim dinamičkim opsegom, kao i opštih situacija sa slabim osvetljenjem. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM pri 153 mm, 1,8 s, f/2,8 i ISO 320. © Lorenz Holder – Canon ambasador

Duga ekspozicija snimljena fotoaparatom Canon PowerShot G7 X Mark III, na kojoj su udaljena gradska svetla pod zvezdanim nebom.

Ako više volite kompaktni fotoaparat sa fiksnim objektivom, Canon PowerShot G7 X Mark III je odlična opcija za blogovanje / vlogovanje i svakodnevno snimanje po mraku. Snimljeno pomoću Canon PowerShot G7 X Mark III pri 8,8 mm, 8 s, f/1,8 i ISO 400.

Fotoaparati bez ogledala imaju veliku prednost nad DSLR fotoaparatima za noćno fotografisanje. Njihova elektronska tražila mogu automatski da povećaju nivo osvetljenosti radi simuliranja efekta postavki ekspozicije. To vam omogućava da bukvalno vidite u mraku, a takođe i da pregledate osvetljenost rezultujuće slike za sve zadate postavke ekspozicije, čak i pre snimanja.

Odlično je kada možete da snimate noću bez ograničenja, i bez potrebe za nošenjem stativa. Fotoaparati kao što su EOS R6 i EOS R7 mogu da se pohvale stabilizacijom slike u telu (IBIS), koja vam pomaže da snimate stabilne slike bez podrhtavanja. U kombinaciji sa optičkom stabilizacijom slike u određenim objektivima, ovo znači da možete da postignete do 8 koraka stabilizacije slike, što je savršeno za snimanje iz ruke sa mnogo većim brzinama zatvarača. 

Brzo i postojano precizno automatsko fokusiranje takođe predstavlja veliku prednost. AF sistem modela EOS R6 radi u skoro potpunom mraku pri -6,5 EV (Vrednost ekspozicije). To je jednako pejzažu osvetljenom samo četvrtinom meseca. Te vrednosti su -5 EV za EOS R7 i -4 EV za EOS R10, što je približno jednako osvetljenju koje pružaju polumesec i skoro pun mesec, tim redosledom.

Objektivi sa širokim otvorom blende omogućavaju da više svetla dođe do senzora fotoaparata, što vam omogućava da snimate čak i u najtamnijim noćima, dok vam široki ugao takođe pruža mogućnost korišćenja manjih brzina zatvarača. Objektivi sa optičkom stabilizacijom slike pogodni su za smanjivanje zamućenja prilikom snimanja iz ruke.

Astrofotografija

Noćna fotografija usmerena prema nebu, na kojoj su palme u silueti nasuprot Mlečnom putu. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM. 

Kada se koriste sa najširim otvorom blende ili blizu njega, širokougaoni objektivi sa svetlom oznakom otvora blende od približno f/1,8 do f/2,8 prenose više svetla do senzora fotoaparata, što može da predstavlja veliku prednost za astrofotografiju. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM pri 16 mm, 25 s, f/2,8 i ISO 6.400.

Fotograf sa stativom stoji na kamenoj formaciji sa fotoaparatom usmerenim ka zvezdanom noćnom nebu.

Iako moćna kombinacija sistema IBIS i stabilizacije u objektivu kompanije Canon omogućava snimanje iz ruke u skoro potpunom mraku, postoje situacije u kojima će stativ biti od ključne važnosti, kao što je astrofotografija. Čak i kada koristite stativ, važno je da izbegavate dodirivanje fotoaparata na početku ekspozicije, kako ne biste dobili efekat zamućenja usled pomeranja. Aplikacija Canon Camera Connect omogućava vam da daljinski upravljate fotoaparatom.

Fotoaparati punog formata pogodniji su za astrofotografiju od pandana APS-C formata, jer će vam često biti potrebno veoma široko vidno polje da biste snimili noćno nebo. Međutim, ako snimate mesec, možete da kombinujete APS-C fotoaparat sa telefoto objektivom radi beleženja detalja Zemljinog satelita.

Canon EOS R6 izuzetno dobro radi prilikom snimanja noću. Kombinacija senzora slike punog formata i skromne vrednosti od 20,1 MP ukazuje na relativno velike pojedinačne piksele, sa većim potencijalom za prikupljanje svetla. Rezultat je minimalna količina šuma prilikom korišćenja visokih ISO postavki, radi izbegavanja malih brzina zatvarača pri slabom osvetljenju. Zaista, standardni opseg osetljivosti ide čak od ISO 100 do ISO 102.400.

Ručno fokusiranje obično je pogodnije za astrofotografiju, a Canon fotoaparati iz sistema EOS R bez ogledala imaju opciju isticanja fokusa, koju možete da koristite da biste osvetlili obrise subjekta u fokusu u tražilu ili na zadnjem ekranu.

Poželjno je koristiti brze objektive sa velikim otvorom blende radi prikupljanja što više svetla. Objektiv Canon RF 16mm F2.8 STM dobro funkcioniše u oba slučaja, a takođe omogućava astrofotografiju na APS-C fotoaparatima EOS R7 i EOS R10, uz efektivnu žižnu daljinu od 25,6 mm, koja i dalje daje prilično velikodušno vidno polje. 

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM predstavlja još jednu odličnu opciju za beleženje tragova zvezda i spektakularnih prizora poput polarne svetlosti. Maksimalni otvor blende f/1,8 ima kružni dizajn sa 9 segmenata, koji savršeno funkcioniše pri slabom osvetljenju i daje prelepe oblasti van fokusa i zamućenje pozadine.

Noćni portreti

Portret sa slabim osvetljenjem mačke koja sedi na polici, snimljen pomoću objektiva Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM.

Malo zatamnjenosti daje odlične rezultate kada želite da izolujete glavni subjekat. Sa 5 koraka stabilizacije slike, Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM predstavlja odličan izbor za kreativne portrete pri slabom osvetljenju. Snimljeno pomoću Canon EOS R5 sa objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/500 s, f/2 i ISO 200.

Portret žene u bočnom profilu pri slabom osvetljenju sa zamućenim diskovima svetla u pozadini, snimljen pomoću objektiva Canon RF 50mm F1.8 STM.

Mali, lagan i pristupačan, objektiv Canon RF 50mm F1.8 STM sa velikim otvorom blende f/1,8 takođe pruža odlične performanse pri slabom osvetljenju i odličan je za kreiranje ambijentalnog zamućivanja pozadine. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/125 s, f/1,8 i ISO 1.250. © Ejiro Dafé

Canon EOS R10 od 24,2 MP i EOS R7 od 32,5 MP daju impresivan kvalitet slike za noćne snimke, uz standardne opsege osetljivosti od ISO 100–32.000. To pruža veliku širinu za održavanje dovoljno velikih brzina zatvarača za noćno snimanje iz ruke. Canon EOS RP predstavlja još jednu korisnu opciju. Ima senzor slike punog formata od 26,2 MP i opseg osetljivosti koji ide čak do ISO 40.000, što omogućava snimanje bez blica, uz zadržavanje detalja i boja.

Sa fotoaparatom punog formata, žižna daljina od 85 mm obično je idealna za portrete. Objektiv Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM sa velikim otvorom blende omogućava vam da zamrznete kretanje subjekta pomoću velike brzine zatvarača, čak i u uslovima slabog osvetljenja. Nije potrebno da previše povećate ISO postavku fotoaparata da biste to uradili, pa možete da zadržite optimalni kvalitet slike sa maksimalnim povećavanjem finih detalja i smanjivanjem količine šuma na slici.

Još jedna prednost je u tome što široki otvor blende omogućava malu dubinu polja, pa možete da stavite ometajuće pozadine izvan fokusa da biste izolovali glavni subjekat, a gradska svetla ili praznična svetla da pretvorite u blago zamućene svetlosne diskove.

Na modelima Canon EOS R7 i EOS R10, objektiv sa fiksnom žižnom daljinom od 50 mm daje efektivnu žižnu daljinu od 80 mm pogodnu za portrete, čime se dobija približno isto vidno polje kao sa objektivom od 85 mm na fotoaparatu punog formata. Objektiv Canon RF 50mm F1.8 STM sa velikim otvorom blende kompaktan je, lagan i izuzetno puno pruža za uloženi novac, dok brži model RF 50mm F1.2L USM predstavlja izbor profesionalaca.

Noćni gradski pejzaži

Duga ekspozicija noćnog gradskog pejzaža snimljena pomoću fotoaparata Canon EOS R7 sa objektivom Canon RF 24-105mm F4L IS USM. 

Objektiv Canon RF 24-105mm F4L IS USM dovoljno je lagan da možete da ga nosite sa sobom dok istražujete gradove po mraku, a njegov kvalitet izrade serije L štiti od prašine i vlage. Snimljeno pomoću Canon EOS R7 sa objektivom Canon RF 24-105mm F4L IS USM pri 50 mm, 1,6 s, f/4,5 i ISO 400.

Gradski pejzaž koji svetli noću sa odrazima zgrada vidljivim na vodi u prvom planu. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM je brz, kompaktan i lagan širokougaoni objektiv, koji je idealan za fotografisanje noćnih gradskih pejzaža. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM pri 24 mm, 0,3 s, f/1,8 i ISO 100.

Ako snimate noćne gradske pejzaže iz ruke, stabilizacija slike je korisna za snimke bez podrhtavanja, a EOS R7 pruža do 7 koraka stabilizacije sa kompatibilnim objektivima. Međutim, ako želite da snimate gradske pejzaže noću, verovatno ćete morati da koristite stativ ili da pronađete odgovarajuću stabilnu površinu za postavljanje fotoaparata i da koristite malu brzinu zatvarača ili dugu ekspoziciju.

Kao i kod astrofotografije, brzi širokougaoni objektiv je najbolji izbor za smeštanje prostranih gradskih pejzaža i noćnih pejzaža u kadar. Objektivi Canon RF 16mm F2.8 STM i Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM predstavljaju odličan izbor.

Mogućnost zumiranja dolazi do izražaja kada vam je kretanje ograničeno zgradama i drugim preprekama u gradskom okruženju, a objektiv Canon RF 24-105mm F4L IS USM je odličan izbor, naročito ako vam je potreban dodatni telefoto doseg da biste pokrili rastojanje ili da fokusirate manje delove gradskog pejzaža ili noćnog pejzaža.

Fotografisanje objekata u pokretu noću

Glava jelena fotografisana noću pomoću objektiva Canon RF 800mm F11 IS STM i Canon ekstendera RF 1,4x.

Supertelefoto objektiv u kombinaciji sa ekstenderom omogućava vam da snimate noćne divlje životinje uz zadivljujući nivo detalja. Snimljeno pomoću Canon EOS R sa objektivom Canon RF 800mm F11 IS STM i Canon ekstenderom RF 1,4x pri 1.120 mm, 1/200 s, f/16 i ISO 800.

Brdski biciklista okružen crvenim i plavim svetlosnim tragovima izvodi skok nasuprot tamnog neba. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 Mark II.

Ako za snimanje svetlosnih tragova koristite stativ, možete da upotrebite odlaganje od dva sekunde pomoću samookidača, što fotoaparatu daje vreme da se smiri nakon što pritisnete dugme okidača. Da biste dobili brži odziv, možete daljinski da upravljate fotoaparatom pomoću besplatne aplikacije Canon Camera Connect, koja takođe pruža opciju pregledanja snimaka uživo na smartfonu. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 Mark II sa objektivom Canon RF 15-30mm F2.8L IS USM pri 15 mm, 8 s, f/4,5 i ISO 1.250. © Teddy Morellec

Dobar telefoto doseg pomoći će prilikom snimanja objekata u pokretu, kao što su noćne divlje životinje. Ekstenderi objektiva, kao što su Ekstender RF 1,4x i Ekstender RF 2x, takođe mogu da budu veoma korisni za povećavanje dosega.

Možete da dobijete odlične rezultate sa objektivom Canon RF 24-105mm F4L IS USM ili RF 85mm F2 MACRO IS STM na manjim razdaljinama. To je naročito tačno kada ih koristite sa fotoaparatom Canon EOS R7 ili EOS R10, gde faktor isecanja 1,6x proširuje telefoto doseg tih objektiva na 168 mm ili 136 mm, tim redosledom.

Svestrani širokougaoni do telefoto opseg zuma objektiva RF 24-105mm F4L IS USM takođe je idealan za snimanje saobraćaja u pokretu, radi kreiranja svetlosnih tragova sa dugačkom ekspozicijom. Ako snimate samo jedno vozilo i koristite Canon Speedlite blic da biste dobili dodatno osvetljenje, izaberite režim sinhronizacije sa drugom zavesicom. To će stvoriti privid da se svetlosni tragovi prirodno protežu iza vozila, umesto da se prostiru ispred njega. Takođe možete da prolazite kroz opseg zuma tokom duge ekspozicije (rafalno snimanje sa zumom) da biste kreirali drugačiji, zanimljiv tip svetlosnih tragova.


Najnoviji fotoaparati bez ogledala kompanije Canon i kompatibilni objektivi pružaju vam kreativnu slobodu i fleksibilnost, uz zadržavanje jednostavnosti. Postoji mnogo toga za otkrivanje nakon zalaska sunca, a odgovarajuća oprema kompanije Canon u kombinaciji sa istraživanjem, strpljenjem i praksom garantuje snimanje odličnih slika.


Napisao Metju Ričards

Srodni proizvodi

 • Fotoaparati bez ogledala

  EOS R6 Mark II

  Fotografije ili video zapisi, akcija ili portret – spoj performansi i kvaliteta slike na fotoaparatu EOS R6 Mark II omogućava vam da pokažete svu kreativnost
 • Fotoaparati bez ogledala

  EOS R7

  Istražite divljinu pomoću fotoaparata koji pruža senzacionalnu brzinu i kvalitet slike u prenosivom APS-C telu dizajniranom za budućnost.
 • Fotoaparati bez ogledala

  EOS R10

  Napravite sledeće korake na polju fotografije i video zapisa pomoću EOS R fotoaparata bez ogledala napravljenog oko senzora APS-C formata.
 • Širokougaoni objektiv

  RF 16mm F2.8 STM

  Kompaktan i pristupačan ultraširokougaoni objektiv od 16 mm punog formata za seriju EOS R, dizajniran za vlogere i kreativne kreatore sadržaja.
 • Širokougaoni objektiv sa fiksnom žižnom daljinom

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Kompaktan i lagan objektiv od 24 mm sa fiksnom žižnom daljinom idealan je za fotografisanje pejzaža, vlogovanje i enterijere – kao i za odlične makro slike.
 • RF objektivi

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  35mm f/1.8 MACRO sa velikim otvorom blende za širokougaonu perspektivu, fokusiranje izbliza i hibridnu stabilizaciju slike.
 • Standardni objektivi

  RF 50mm F1.8 STM

  Kompaktni, tihi i lagani RF objektiv sa fiksnom žižnom daljinom od 50 mm i širokim otvorom blende f/1,8, savršen za realizovanje vaše kreativne vizije.
 • RF objektivi

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  RF 85mm F2 MACRO IS STM pruža svestranost izbliza, uz prefinjeno telefoto komprimovanje i stabilizaciju slike u 5 koraka u kompaktnom, laganom telu.
 • RF objektivi

  RF 800mm F11 IS STM

  Kompaktan, lagan i snažan supertelefoto objektiv namenjen primarno entuzijastima koji fotografišu divlje životinje i žele vrhunski doseg.
 • Srodni članci

 • VIDEO TEHNIKE

  Saveti za snimanje noću

  Zakoračite u potpuno novi svet kreativnosti pomoću našeg vodiča za snimanje noću.

 • FOTOGRAFISANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

  Divlje životinje pri slabom osvetljenju

  Otkrijte skrivene živote životinja pomoću naših najboljih saveta za noćnu fotografiju.

 • NOĆNA FOTOGRAFIJA

  Fotografisanje noćnog neba

  Vrhunske tehnike za snimanje zvezda noću, uključujući snimke sa ubrzanim protokom vremena i slike sa zvezdanim tragovima.

 • NOĆNA FOTOGRAFIJA

  Fotografisanje meseca

  Postupni vodič za kreativno fotografisanje meseca.