PORTRETI

Razlika koju pravi objektiv za portrete

Od snimaka glave koji ispunjavaju kadar do širokougaonih uličnih portreta, korišćenje specijalizovanog objektiva pomoći će vam da podignete snimanje portreta na viši nivo.
Fotograf fotografiše model okupan ljubičastom svetlošću, dok drži stabljiku biljke.

Većina EOS fotoaparata se isporučuje sa objektivom koji dolazi u kompletu opšte namene i pogodan je za većinu tipova fotografije. Međutim, da biste fotografsku veštinu podigli na viši nivo, vredi uložiti u asortiman objektiva koji su korisni za žanr kojim se bavite, kao što je portretna fotografija. Od žižne daljine i maksimalnog otvora blende do težine i veličine, objektiv koji izaberete može da napravi ogromnu razliku na fotografijama.

Šta čini dobar objektiv za portrete?

Ono što pre svega izdvaja objektiv za portrete su žižna daljina i maksimalni otvor blende, ali potrebno je uzeti u obzir i druge stvari prilikom određivanja najboljeg Canon objektiva za portrete za vaše potrebe.

Kompatibilnost objektiva

Kao prvo, vredi razmotriti fotoaparat koji imate i objektive koji su kompatibilni sa njim. Korišćenje fotoaparata iz Canon EOS R sistema pruža vam slobodu izbora kada su u pitanju objektivi; zahvaljujući adapterima za montiranje RF objektiva možete da snimate pomoću RF i EF objektiva.

RF sistem za montažu kompanije Canon predstavlja fantastičnu početnu tačku za pronalaženje objektiva za snimanje portreta. RF objektivi koji se koriste sa Canon fotoaparatima bez ogledala, kao što su Canon EOS R6 i EOS RP, imaju 12-pinsku vezu između objektiva i fotoaparata, za neverovatno brzo automatsko fokusiranje, agilnost i pouzdanost. Kreativne mogućnosti koje pruža tehnologija bez ogledala takođe čine RF sistem za montažu odličnom investicijom za budućnost, u nastavku vašeg fotografskog putovanja.

Više raznobojnih svetlosnih tragova isprepletano oko glave i trupa modela, uz crnu pozadinu.

Uz dužinu od samo 88,8 mm, objektiv Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM sa stabilizacijom slike predstavlja svestranu opciju za snimanje portreta. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 44 mm, 8 s, f/16 i ISO 100.

Stabilizacija slike

Zatim, imajte u vidu da možda nećete uvek želeti ni biti u mogućnosti da koristite stativ prilikom snimanja upečatljivih portreta. Tu na scenu stupa stabilizacija slike. Objektivi kao što su Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, RF 85mm F2 MACRO IS STM i RF 24-105mm F4-7.1 IS STM imaju stabilizaciju slike, čime se obezbeđuje da slike budu izuzetno oštre prilikom snimanja iz ruke. Unapređena stabilizacija vam omogućava da smanjite brzinu zatvarača kako biste svaki zrak svetla preneli na slike, pa imate svestranost snimanja u svim scenarijima osvetljenja. Efekat se umnožava kada se objektiv sa stabilizacijom upari sa fotoaparatom sa ugrađenim stabilizacijom slike (IBIS), kao što je Canon EOS R6, gde je moguće do 8 koraka stabilizacije.

Dimenzije i težina

Takođe treba uzeti u obzir dimenzije, težinu i svestranost. Za fotografe portreta koji žele da budu agilni ili da koriste objektive za više žanrova, mali i lagani objektiv predstavlja odličan izbor. Canon RF 50mm F1.8 STM i RF 35mm F1.8 MACRO IS STM su neverovatni kompaktni objektivi, što ih čini savršenim i pristupačnim dodacima opremi fotografa uličnih portreta. To dolazi bez ikakvog žrtvovanja klasičnog potencijala za portrete zahvaljujući širokom maksimalnom otvoru blende f/1,8 za prelepo zamućivanje pozadine i fleksibilnost u pogledu dubine polja. Međutim, za vrhunsku svestranost, ne treba da tražite dalje od modela Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM. Sa širokim opsegom žižne daljine, ovaj objektiv je savršen za svakodnevno snimanje, idealan za skoro sve žanrove fotografije, od ultraširokougaonih arhitektonskih snimaka od 24 mm do studijskih portreta od 85 mm i telefoto snimaka glave od 105 mm.

Maksimalni otvor blende

Još jedan ključni faktor pri odabiru objektiva pogodnog za fotografisanje portreta je njegov maksimalni otvor blende. Otvor blende se odnosi na veličinu otvora objektiva kroz koji svetlo prolazi do senzora slike.

Svi objektivi imaju naznačenu vrednost otvora blende, kao što je f/2,8 ili f/4. Pojedini zum objektivi imaju naznačenu vrednost otvora blende u zavisnosti od toga koja žižna daljina je odabrana i na njima je ta vrednost navedena kao npr. f/4–7.1. Drugi zum objektivi, uključujući Canon RF 24-105mm F4L IS USM i RF 24-70mm F2.8L IS USM, umesto toga pružaju fiksni maksimalni otvor blende, za postojanu ekspoziciju u celom opsegu zuma. Ovi objektivi, uz konstantne maksimalne otvore blende i kvalitet izrade serije L sa zaštitom od vremenskih uslova, savršeni su za fotografe koji žele da pređu sa RF 24-105mm F4-7.1 IS STM ili za one koji jednostavno žele profesionalni objektiv.

Profil modela sa tamnocrvenim karminom dok okreće lice prema fotoaparatu, sa niskama zamućenog svetla u pozadini.

Žižna daljina od 50 mm primenljiva je na mnoge žanrove fotografije, dok ga široki maksimalni otvor blende čini savršenim za postizanje umekšanog zamućivanja pozadine na portretima. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/125 s, f/1,8 i ISO 1.250. © Ejiro Dafé

Što je broj otvor blende manji, maksimalni otvor je veći, a fotografisanje portreta sa objektivima sa većim maksimalnim otvorom blende ima određenih prednosti.

Veći otvor blende propušta veću količinu svetla preko objektiva u fotoaparat, pa su objektivi sa velikim otvorom blende, kao što su Canon RF 50mm F1.8 STM i RF 85mm F2 MACRO IS STM, odlični za snimanje pri slabom osvetljenju (na primer, za portrete u zatvorenom) i za situacije kada je potrebna fleksibilnost za eksperimentisanje sa svetlom, kao kod crno-belih ili apstraktnih portreta. Druga korist je ta da se pri snimanju sa otvorom blende podešenim na maksimalnu vrednost, što se često naziva „širokim otvorom blende“, dobija zamućenija pozadina, kakvu fotografi portreta često preferiraju.

Pogledajmo neke primere snimanja portreta pri različitim otvorima blende.

Kompozicija sa tri snimka glave figure koja nosi jarkocrveni karmin i žutu rolku. Na levoj je subjekat jasan a pozadina zamućena, na srednjoj je nešto između, a na desnoj su jasni subjekat i pozadina.

Ove tri slike, sve snimljene pri istoj žižnoj daljini pomoću objektiva Canon RF 50mm f/1.8 STM, pokazuju otvore blende od širokog (mali f-broj) na prvom snimku do užeg (veći f-broj) na trećem snimku. Kada želite da uklonite zamućenje pozadine koje odvlači pažnju pri fotografisanju portreta, korišćenje objektiva sa velikim otvorom blende je korisno. Na prvoj fotografiji, pažnja posmatrača je preusmerena sa ometajuće pozadine na lice subjekta, i zato je ovaj portret daleko efektniji. © Ejiro Dafé

Međutim, to ne znači da objektiv sa malo užim maksimalnim otvorom blende, kao što je f/4 na modelu Canon RF 24-105mm F4L IS USM, ne može da kreira prelepo zamućenje, naročito pri telefoto žižnim daljinama. Do toga dolazi usled komprimovanja slike – veće je pri većim žižnim daljinama – gde objektiv komprimuje razdaljinu i efikasno subjektu približava pozadine izvan fokusa i kreira efekat zamućenja iza njih.

Najbolji objektivi za snimke glave i tradicionalne portrete

Bradata figura stoji u visokoj travi i drži malo dete.

Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM predstavlja pristupačnu opciju za fotografe koji koriste fotoaparate bez ogledala i žele namenski objektiv za portrete. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/800 s, f/2 i ISO 400. © Ilvy Njiokiktjien

Portret starije osobe sa kratkom kosom koja nosi bledotirkiznu garderobu.

Objektiv RF 85mm F2 MACRO IS STM omogućava snimanje prelepih portreta sa telefoto žižnom daljinom. Takođe omogućava brzo i pouzdano automatsko fokusiranje, čak i pri slabom osvetljenju. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/800 s, f/2 i ISO 400. © Ilvy Njiokiktjien

Žižna daljina je udaljenost između objektiva i senzora fotoaparata kada je subjekat u fokusu, i izražava se u milimetrima. Zum objektivi imaju opseg žižne daljine izražen kroz minimalnu i maksimalnu žižnu daljinu, kao što je 24–105 mm. Uobičajeno, objektiv za portrete označava objektiv sa žižnom daljinom preko 85 mm, kao što je Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, koji ima laganu konstrukciju i 5 koraka stabilizacije slike, za savršene portrete iz ruke.

U klasičnom kadru sa glavom i ramenima, objektiv za portrete od 85 mm nudi veću žižnu daljinu, sa kojom se dobija prirodan izgled, a model se odvaja od pozadine. Na fotoaparatu sa APS-C senzorom, objektiv od 50 mm daje približno isto vidno polje kao objektiv od 85 mm na fotoaparatu punog formata.

U poređenju sa tim, korišćenje manjih žižnih daljina kao što je 24 mm bi dovelo do izobličavanja lica subjekta, tako što bi naizgled izmenilo njegove proporcije. Takođe, pozadina će obično biti znatno istaknutija pri manjim žižnim daljinama.

Snimak glave izvan fokusa figure sa kratkom, kovrdžavom plavom kosom, posmatrano kroz staklo prekriveno kapljicama vode.

Canon RF 50mm F1.8 STM je odličan objektiv za one koji žele da pređu sa objektiva koji se dobijaju sa fotoaparatom na prvi objektiv sa fiksnom žižnom daljinom. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 50 mm, 1/200 s, f/2,8 i ISO 320.

Objektivi u sredini opsega žižne daljine, kao što su Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM i RF 50mm F1.8 STM, mogu i dalje da budu odlični za portrete. Te žižne daljine izobličuju slike manje od širokougaonih objektiva, pa daju prirodne slike, što ih čini odličnim objektivima za portrete sa celim telom – naročito su korisni za modne fotografe.

Najbolji Canon objektivi za grupne i ulične portrete

Portret nasmejanog prodavca cveća koji drži buket crvenih ruža.

Uz maksimalnu žižnu daljinu od 105 mm, Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pruža mnoštvo telefoto opcija za ulične portrete ili grupne snimke. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 54 mm, 1/160 s, f/5,6 i ISO 400.

Ako koristite svestrani zum objektiv, kao što je Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, dobićete najbolje od širokih i telefoto žižnih daljina, kao i sve između. Na najširoj postavci od 24 mm, vidno polje ovog objektiva obuhvatiće čak i najveće grupne portrete, kao i pokriti ogroman opseg scenarija za situacione ulične portrete, dok je telefoto opseg idealan za klasične portrete i snimke glave izbliza.

Široki uglovi mogu da se koriste za odlične efekte na situacionim portretima, gde okruženje subjekta igra ključnu ulogu u pričanju priče, kao i na grupnim portretima, gde je potrebno da se više subjekata uklopi u kadar.

Ako želite da snimate grupne portrete, objektiv Canon RF 16mm F2.8 STM predstavlja idealan izbor. Ako fotografišete grupu u relativno malom prostoru, možete da napravite dobar snimak pomoću ovog ultraširokougaonog objektiva.

Najbolji Canon objektivi za snimke lepote

Snimak glave modela izbliza i iz profila, sa sjajnim karminom i ružičastom šminkom.

Zaista se približite i otkrijte prelepe detalje na portretima uz širokougaoni objektiv Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM. Snimljeno pomoću Canon EOS R sa objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/200, f/2,8 i ISO 200. © Guia Besana

Iako makro objektive možda povezujete sa krupnim planovima zadivljujućih insekata ili hrane od koje kreće voda na usta, neverovatni nivo detalja koji ističu takođe je savršen za portrete. U stvari, makro objektivi obično se koriste za portretne modne snimke i snimke lepote radi naglašavanja karakteristika lica i isticanja određenih proizvoda za ulepšavanje.

Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM ima minimalno rastojanje za fokusiranje od 35 cm, a RF 35mm F1.8 MACRO IS STM omogućava fokusiranje već na 17 cm. Korišćenjem makro objektiva i približavanjem subjektu možete da istaknete izvanredne detalje, kako biste pokazali i slavili individualnu lepotu subjekata.

Napisao: Petar Volinski

Srodni proizvodi

 • RF objektivi

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Idealni objektiv za svaki dan namenjen entuzijastima za fotoaparate punog formata bez ogledala. RF 24-105mm F4-7.1 IS STM je lagan, kompaktan i spreman da vam omogući da fotografisanje prenesete na viši nivo.
 • RF objektivi

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  35mm f/1.8 MACRO sa velikim otvorom blende za širokougaonu perspektivu, fokusiranje izbliza i hibridnu stabilizaciju slike.
 • RF objektivi

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  RF 85mm F2 MACRO IS STM pruža svestranost izbliza, uz prefinjeno telefoto komprimovanje i stabilizaciju slike u 5 koraka u kompaktnom, laganom telu.
 • Standardni objektivi

  RF 50mm F1.8 STM

  Kompaktni, tihi i lagani RF objektiv sa fiksnom žižnom daljinom od 50 mm i širokim otvorom blende f/1,8, savršen za realizovanje vaše kreativne vizije.
 • Objektivi za EOS R

  RF 24-105mm F4L IS USM

  Lagan i svestran zum objektiv 24-105mm f/4 L serije sa brzim i tihim autofokusom i 5 koraka stabilizacije slike.
 • RF objektivi

  RF 24-70mm F2.8L IS USM

  Učinite profesionalnim fotografije snimljene fotoaparatom punog formata bez ogledala uz 24–70 mm zum objektiv sa velikim otvorom blende i stabilizacijom slike u 5 koraka.
 • Srodni članci

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Saveti za portretnu fotografiju

  Poboljšajte svoje portrete pomoću ovih vrhunskih saveta i tehnika.

 • KUĆNI PROJEKTI

  Inspirativne slike kod kuće

  Pretvorite svoj dom u studio uz savete TikTok zvezde Mikaele Eford.

 • KUĆNI PROJEKTI

  Napravite kućni studio

  Otkrijte kako da kreativno koristite blic i da snimate zadivljujuće portrete uz mali budžet.

 • ULIČNA FOTOGRAFIJA

  Saveti za ulične portrete

  Najbolji saveti za izvanredne ulične portrete od profesionalnog fotografa Džulijana Lava.