NOĆNA FOTOGRAFIJA

Saveti za fotografisanje meseca: kako da snimate nestvarno lepe noćne fotografije neba

Pratite ovaj postupni vodič za kreativno fotografisanje meseca i uskoro ćete snimati vanserijske slike nebeskog pratioca zemlje.
Krupan kadar meseca, od kojeg se vidi samo jedna četvrtina, koji je snimila astrofotograf Mara Leite pomoću fotoaparata Canon EOS R8.

Mesec je oduvek bio predmet interesovanja fotografa širom sveta, naročito u retkim prilikama kada je vidljiv kao supermesec, pa čak i „krvavi“ mesec. Međutim, možda će vam biti nezgodno da ga zabeležite na pravi način. Snimanje izuzetno udaljenog svetlog subjekta pri slabom osvetljenju može da predstavlja izazov, kao i kadriranje i fokusiranje pri velikim žižnim daljinama. Međutim, uz odgovarajući fotografski komplet i postavke ekspozicije, kao i pažljivo planiranje pre snimanja, možete zabeležiti prelepe detaljne fotografije meseca i pejzaže sa mesecom koji odišu atmosferom. Ovde delimo sve informacije koje su vam potrebne za snimanje meseca uz profesionalne savete o postavkama i kompletu, kao i savete o tome kako da dobijete najbolje slike meseca od astrofotografa Mare Leite.

1. Upoznajte se sa mesecom

Slika srebrnog mesečevog srpa koji se vidi između dva tornja crkve snimljena pomoću fotoaparata Canon EOS R10.

„Aplikacije ili veb-lokacije mogu da se koriste za praćenje različitih mena meseca“, kaže Mara, nagrađivani pejzažni i astrofotograf. „One sadrže vreme izlaska i zalaska meseca za različite lokacije širom sveta“. Snimljeno pomoću fotoaparata Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 100 mm, 1/5 s, f/6,3 i ISO 1250. © Mara Leite

Slika lišća na grani naspram zamućenog punog meseca snimljena pomoću fotoaparata EOS R10.

„Pojedine aplikacije mogu čak i da prate kretanje meseca na nebu i izračunaju koliko će veliki mesec biti u odnosu na subjekat.“ kaže Mara. Snimljeno pomoću fotoaparata Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pri 400 mm, 1/320 s, f/9 i ISO 1250. © Mara Leite

Mesecu je potrebno 27,322 dana da obiđe oko zemlje. Ovaj ciklus je podeljen na mene: mlad mesec, mesečev srp u porastu, prva četvrt, mesečeva grba u porastu, pun mesec, mesečeva grba u opadanju, poslednja četvrt, mesečev srp u opadanju, a zatim ponovo mlad mesec. Ne samo da vam svaka mena pruža drugačiju perspektivu meseca, već utiče i na uslove osvetljenja, od punog meseca jakog sjaja do jedva vidljivog mladog meseca.

Neki delovi lunarnog kalendara su zaista posebni. Kada je mesec bliži zemlji i pritom je i pun – vreme u mesecu kada su Sunce, Mesec i Zemlja poravnati – vidljiv je uvećani pun mesec, odnosno supermesec. Krvavi mesec – kada se obični supermesec poklopi sa potpunim pomračenjem meseca – još je ređi. To znači da Zemlja potpuno blokira direktno sunčevo svetlo, tako da ne dolazi do Meseca, pa ostaje samo svetlo koje se prelama kroz zemljinu atmosferu, što dovodi do toga da Mesec poprimi blago krvavo crvenu boju.

2. Planirajte unapred

Slika mesečevog srpa na noćnom nebu iza svetionika snimljena pomoću fotoaparata Canon EOS R8.

„Iz očiglednih razloga, potrebno je pratiti vremensku prognozu“, kaže Mara. „Za razliku od kiše ili tmurnog neba, oblaci nisu uvek loši. Mogu doprineti dramatičnom i misterioznom izgledu fotografija meseca. Preporučujem da proverite procenat oblačnosti i brzinu vetra na veb-lokacijama za vremensku prognozu ili u lokalnom meteorološkom centru.“ Snimljeno pomoću fotoaparata Canon EOS R8 sa objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pri 100 mm, 1,6 s, f/5,6 i ISO 6400. © Mara Leite

Slika punog meseca iznad portugalskog manastira snimljena pomoću fotoaparata Canon EOS R8.

„Kad god je to moguće, obavezno odlazim na lokaciju snimanja pre zakazanog vremena i proveravam da u vidnom polju nema prepreka i da je mesto otvoreno nakon radnog vremena“, kaže Mara. Snimljeno pomoću fotoaparata Canon EOS R8 sa objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pri 325 mm, 1/320 s, f/8 i ISO 1600. © Mara Leite

Fotografisanje Meseca ne samo da predstavlja zabavan način da testirate svoju fotografsku veštinu, već i izuzetno zanimljiv način da upoznate kretanje Zemlje i njenog satelita. Možemo precizno da odredimo gde će Mesec izaći, kako će se kretati preko neba i gde će zaći, svake večeri, godinama unapred. Postoji nekoliko korisnih aplikacija za telefone koje vam mogu pomoći da precizno planirate uglove. Kao grubi vodič, pun mesec će izaći direktno nasuprot zalazećem suncu.

Vodite računa da uzmete u obzir doba dana. Mesec je verovatno najimpresivniji kada se prvi put pojavi na horizontu – što je poznato i kao „izlazak meseca“. Takođe, ako fotografišete supermesec, snimanje može da bude naročito upečatljivo. Svetlo mora da putuje bočno kroz zemljinu atmosferu do vas, pa Mesec dobija blago crvenu boju. To je takođe trenutak kada Mesec izgleda najveći, iako je to iluzija – veličina ostaje ista tokom noći, ali zakrivljenost atmosfere ima ulogu uveličavajućeg stakla.

Isto tako, važno je da proverite vremensku prognozu pre nego što krenete. Vedro nebo obezbeđuje optimalnu vidljivost. Odaberite lokacije koje će vam dati dobar pregled onoga što se dešava i biti vizuelno interesantne – poput zanimljivog gradskog pejzaža – ali uz minimalne smetnje. Proverite da li je vaša oprema spremna. To znači da su uređaji potpuno napunjeni i spakovani. Mesec se brzo kreće pa ne želite da trčite kući po nešto što ste zaboravili, jer ćete tako propustiti priliku!

3. Postavke za fotografisanje Meseca

Osoba podešava ekran sa promenljivim uglom na fotoaparatu Canon EOS RP dok fotografiše mesec.

Snimanje tako svetlog subjekta okruženog tamom može da dovede do problema sa ekspozicijom, pa probajte ručno da podesite ekspoziciju.

Ekran fotoaparata Canon EOS RP na kojem su prikazane postavke isticanja.

Ako se mučite da fokusirate Mesec, isprobajte ručno fokusiranje. Koristite prikaz uživo i omogućite isticanje fokusa da biste bili sigurni da su detalji oštri.

Režimi automatske ekspozicije možda neće davati postojane rezultate kada snimate Mesec, pa je najbolje da koristite ručnu ekspoziciju. U suštini, intenzitet sunčevog svetla koje obasjava Mesec ostaje isti, pa postoji jednostavno pravilo za ekspoziciju, koje možete da koristite kao vodič – pravilo „looney 11“. Otvor blende podesite na f/11 i brzinu zatvarača uskladite sa obrnutom ISO vrednošću, pa na ISO 100 koristimo 1/100 s, na ISO 200 bi bilo 1/200 s itd. Ipak, ovo je podložno promenama – možete da menjate brzinu zatvarača i otvor blende oko tih vrednosti dok ne dobijete željenu sliku.

4. Najbolja oprema za fotografisanje meseca

Srebrni mesečev srp viri iznad lampiona, snimljeno pomoću objektiva Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM.

Canon EOS R10 je opremljen funkcijom -4 EV fokusiranja pri slabom osvetljenju, što vam omogućava da precizno fokusirate u uslovima slabog osvetljenja. U kombinaciji sa pristupačnim ali snažnim objektivom RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, odličan je za snimanje prelepih fotografija meseca. Snimljeno pomoću fotoaparata Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 105 mm, 1/5 s, f/7,1 i ISO 800. © Mara Leite

Slika prve četvrtine meseca snimljena pomoću objektiva Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM.

Zahvaljujući optičkom stabilizatoru slike sa 5,5 koraka, objektiv Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM je odličan izbor za fotografisanje meseca jer obezbeđuje povećanu stabilnost za fotografije iz ruke – idealan je za neuhvatljive snimke kada nemate vremena za podešavanje stativa. Snimljeno pomoću fotoaparata Canon EOS R8 sa objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pri 400 mm, 1/200 s, f/8 i ISO 1000. © Mara Leite

Dugački objektiv je obavezan za fotografije sa krupnim kadrom meseca, ali ako tek počinjete da se bavite ovakvom fotografijom, ne morate da brinete. Brz i skup objektiv nije neophodan zato što je mesec toliko svetao da vam nisu potrebni najširi otvori blende, dostupni na vrhunskim objektivima. Poslužiće i standardni zum objektiv, kao što je Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM ili RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM – možda pomoću njega nećete ispuniti kadar, ali uvek naknadno možete da isečete deo slike. Za takve namene su se pokazali kao odlično rešenje fotoaparati sa EOS R sistemom koji imaju visoku rezoluciju. Fotoaparat punog formata Canon EOS R8 postiže kristalnu jasnoću čak i pri slabom osvetljenju, a APS-C senzori na fotoaparatima Canon EOS R10 i EOS R50 obezbeđuju uže vidno polje koje proširuje opseg objektiva.

5. Približite se

Krupni plan meseca, na kojem su prikazani karakteristike i detalji na njegovoj površini.

Opadajući ili rastući zaobljeni mesec (kada je približno tri četvrtine pun) predstavlja odličnu fazu za snimanje detalja na površini. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 800mm F11 IS STM i Ekstenderom RF 2x pri 1.600 mm, 1/50 s, f/22 i ISO 100.

Iako je pun mesec očaravajući, u stvari ne predstavlja pravo vreme za fotografisanje ako želite da zabeležite karakteristike na površini poput kratera. Na skoro potpuno isti način kao što iskačući blic fotoaparata osvetljava lice, frontalno sunčevo svetlo tokom punog meseca eliminiše većinu senki. U drugim periodima tokom meseca sunčevo svetlo pada više sa strane, čime nastaju isticanja i senke neophodni za prikazivanje detalja lunarnog pejzaža. Odličan objektiv za krupne planove je RF 100-400mm F5.6-8 IS USMkoji kombinuje dugačak telefoto zum sa stabilizacijom slike. Osim toga, ako želite zaista da ispunite kadar, izaberite izuzetno dugačak objektiv kao što je RF 600mm F11 IS STM. Otvor blende od f/11 je savršen za fotografisanje meseca pošto odgovara pravilu ekspozicije „looney 11“. Ako želite da proširite doseg objektiva, ekstenderi za objektive, kao što su Ekstender RF 1,4x i Ekstender RF 2x, mogu biti od pomoći.

6. Proširite prikaz

Mesec jako sija na tamnom nebu, iznad reke, mosta i čamaca, sa gradskim pejzažom u pozadini.

Za pronalaženje novih lokacija Mara koristi onlajn karte kao i društvene mreže, kako bi istražila zanimljive subjekte i prednje planove u oblasti koju fotografiše. „Takođe, lokalno stanovništvo može biti od pomoći“, kaže ona. Snimljeno pomoću fotoaparata Canon EOS R8 sa objektivom Canon RF 14-35mm F4L IS USM pri 19 mm, 20 s, f/22 i ISO 640. © Mara Leite

Mesec se vidi visoko na nebu iznad svetlonarandžastih oblaka i vodene površine, snimljeno u zoru pomoću fotoaparata Canon EOS R8.

Otvor blende f/4 na objektivu Canon RF 14-35mm F4L IS USM ostaje konstantan u čitavom opsegu žižne daljine. To znači da nema promena u brzini zatvarača niti ISO osetljivosti prilikom korišćenja zuma na mesecu. Snimljeno pomoću fotoaparata Canon EOS R8 sa objektivom Canon RF 14-35mm F4L IS USM pri 17 mm, 1/500 s, f/6,3 i ISO 2500. © Mara Leite

Eksperimentišite na kreativan način sa širim objektivom kao što je Canon RF 14-35mm F4L IS USM. To će vam omogućiti da dodate mesec u postojeći pejzaž. Iako mesec često izgleda sablasno kada se posmatra izolovano, dodavanje poznatih orijentira ili određenog pejzaža pomaže da se doda kontekst i omogućava vam da kreirate interesantne kompozicije. Takođe, možete da se igrate sa razmerom i postignete snažan efekat.

Prenesite fotografisanje Meseca na novi nivo uz dodatne savete i inspiraciju profesionalnog fotografa Endrjua Fuseka Petersa*.


Napisali Džejms Paterson, Fil Hol i Rejčel Segal Hamilton

* Dostupno je samo na određenim jezicima.

Srodni proizvodi

 • Fotoaparati bez ogledala

  EOS R8

  Pređite na fotografiju i video u punom formatu i realizujte svoje kreativne ambicije.
 • Fotoaparati bez ogledala

  EOS R10

  Napravite sledeće korake na polju fotografije i video zapisa pomoću EOS R fotoaparata bez ogledala napravljenog oko senzora APS-C formata.
 • Fotoaparati bez ogledala

  EOS R50

  Snimite sadržaj koji će privući najviše pažnje pomoću ovog EOS R fotoaparata bez ogledala, od oštrih fotografija do 4K filmova i strimova uživo. Sve u jednom namenskom uređaju.
 • Ultraširokougaoni zum objektiv

  RF 14-35mm F4L IS USM

  Najširi RF objektiv kompanije Canon daje detaljnu sliku uz preciznost L serije, od 14–35 mm, dok je snimanje iz ruke lako uz stabilizaciju slike u 5,5 koraka.
 • RF-S objektivi

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  Širokougaoni do telefoto APS-C zum objektiv za seriju EOS R koji je savršen za putovanja, divlje životinje, sport i životni stil.
 • RF objektivi

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Idealni objektiv za svaki dan namenjen entuzijastima za fotoaparate punog formata bez ogledala. RF 24-105mm F4-7.1 IS STM je lagan, kompaktan i spreman da vam omogući da fotografisanje prenesete na viši nivo.
 • Telefoto zum objektivi

  RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

  Svestrani, kompaktni i lagani RF 100–400 mm zum objektiv sa stabilizacijom slike sa 5,5 koraka, za snimanje divljih životinja i akcije, bez težine.
 • RF objektivi

  RF 600mm F11 IS STM

  Revolucionarni supertelefoto objektiv koji je kompaktan i lagan, savršen za fotografe koji snimaju divlje životinje, safari putovanja i vozove u stanicama.
 • Objektivi za DSLR

  RF 2x

  Ekstender RF 2x pruža oštrinu i svestranost, uz 2x uvećanje koje duplira doseg kompatibilnih RF telefoto i zum objektiva.
 • Srodni članci

 • NOĆNA FOTOGRAFIJA

  Fotografisanje noćnog neba

  Vrhunske tehnike za snimanje zvezda noću, uključujući snimke sa ubrzanim protokom vremena i slike sa zvezdanim tragovima.

 • NOĆNA FOTOGRAFIJA

  Najbolji osnovni komplet za noćne snimke

  Fotoaparati i objektivi za izvanrednu noćnu fotografiju.

 • OSNOVE FOTOGRAFISANJA

  Kako da upravljate ekspozicijom

  Savladajte otvor blende, brzinu zatvarača i ISO postavke.

 • KREATIVNO ŠTAMPANJE

  Pravljenje solarnog sistema

  Odvojte vreme za ponovno povezivanje, učenje i igranje uz kolekciju rukotvorina od papira na temu svemira iz usluge Creative Park.