PEJZAŽNA FOTOGRAFIJA

Kako da snimate pejzaže bez stativa

Otkrijte kako da snimate detaljne pejzaže, pa čak i da zamutite vodu ili oblake kada snimate iz ruke.
Fotograf pejzaža gleda kroz tražilo fotoaparata Canon EOS RP kako bi napravio snimak brdovitih polja.

Stativi mogu da budu veoma korisni za fotografisanje pejzaža zato što fotoaparat održavaju stabilnim, pa ne morate da brinete o malim brzinama zatvarača koje daju slike sa podrhtavanjem, naročito kada snimate pri slabom osvetljenju. Međutim, mogu da budu teški i nezgodni za nošenje, naročito ako idete u dugačku šetnju. Uz moderni fotoaparat, odgovarajuće postavke i malo snalažljivosti, možete da ostavite stativ kod kuće sledeći put kada krenete da snimite prelepu scenu, i da umesto njega ponesete bocu sa kafom ili nešto za jelo.

1. Budite mirni i koristite telo

Fotograf pejzaža gleda kroz tražilo fotoaparata Canon EOS RP i održava ravnotežu na kolenu kako bi napravio snimak brdovitih polja.

Što je fotoaparat stabilniji, manja je verovatnoća da će doći do podrhtavanja – ako koristite malu brzinu zatvarača, zadržite dah dok pravite snimak.

Fotograf pejzaža drži Canon EOS RP dalje od tela, pa je traka za nošenje oko vrata zategnuta.

Zatezanje trake za nošenje oko vrata predstavlja dobar način za stabilizovanje fotoaparata.

Način na koji držite fotoaparat može da napravi razliku između snimanja izuzetno oštre slike i slike upropašćene podrhtavanjem fotoaparata. Da biste mirno držali fotoaparat, donji deo objektiva postavite u dlan leve ruke okrenut nagore, a lakat držite uz telo. Na taj način dobijate čvrstu potporu za fotoaparat.

Telo možete da iskoristite i na druge načine da biste sprečili zamućenje usled kretanja. Probajte da sednete i da koristite koleno kao potporu za ruku. Takođe možete da upotrebite traku za nošenje oko vrata – aktivirajte prikaz uživo i držite fotoaparat dalje od tela, tako da zategnete traku, ali pazite da ne iščašite vrat.

2. Omogućite stabilizaciju

Fotograf pejzaža drži fotoaparat iznad glave da bi snimio drvo nasuprot valjajućih oblaka.

Aktiviranje stabilizacije na objektivu Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM omogućava vam da snimate iz ruke pri brzini zatvarača od 0,8 sekundi.

Stabilizacija u objektivu može da doprinese smanjivanju podrhtavanja fotoaparata umekšavanjem prirodnih pokreta ruku, što olakšava snimanje iz ruke pri manjim brzinama zatvarača. Tipično pravilo za držanje u ruci je da bi trebalo da koristite isključivo brzine ekvivalentne žižnoj daljini ili veće, na primer, kada koristite objektiv od 50 mm brzina ne bi trebalo da bude manja od 1/50 sekundi. Međutim, ako aktivirate stabilizaciju u objektivu, često možete da idete mnogo sporije od toga. RF asortiman objektiva kompanije Canon, koji obuhvata modele za početnike poput Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM i RF 35mm F1.8 Macro IS STM, koristi naprednu stabilizaciju koja komunicira sa telom bez ogledala, dok veći RF bajonet omogućava više pomeranja senzora.

3. Pronađite oslonac

Canon EOS RP postavljen na stub ograde.

Podešavanje tajmera od dve sekunde kada koristite stub ograde kao stativ daje fotoaparatu malo vremena da se stabilizuje pre nego što se otvori zatvarač.

Kada ste u pokretu, lako možete da pronađete platforme i prirodne oslonce koji predstavljaju stabilnu podlogu za fotoaparat, što vam omogućava da dodatno smanjite brzinu zatvarača. Kada podešavate fotoaparat za dugačku ekspoziciju, imajte na umu to da „skakanje“ ogledala kod DSLR fotoaparata (usled pomeranja ogledala nagore radi otkrivanja senzora) može da dovede do podrhtavanja fotoaparata. Podesite blokiranje ogledala u meniju fotoaparata ili, ako fotoaparat nema tu funkciju, aktivirajte prikaz uživo. Naravno, ovo ne predstavlja problem kod tela bez ogledala, kao što je EOS RP. Radnja pritiskanja dugmeta okidača takođe može da izazove podrhtavanje, pa podesite tajmer od dve sekunde, koristite daljinski okidač ili okinite fotoaparat daljinski pomoću aplikacije Canon Camera Connect.

4. Krećite se i eksperimentišite

Fotograf pejzaža čuči kako bi snimio biljke pod suncem u rano jutro.

Oslobađanje fotoaparata od stativa može da podstakne kreativnost otkrivanjem novih uglova i jedinstvenih kompozicija.

Krupni plan sa siluetom nežne biljke nasuprot niskom suncu.

Kada snimate iz ruke, ono što izgubite na stabilnosti, nadoknađujete prilagodljivošću. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM pri 1/100 s, f/16 i ISO 100.

Uvek će biti mesta za stative u pejzažnoj fotografiji, ali ponekad odsustvo stativa može da doprinese fotografisanju. Zadatak stativa je da ograničava pomeranje, ali kada vam je fotoaparat u rukama, možete da isprobate različite položaje, da snimate iz različitih uglova i da eksperimentišete sa kreativnošću. Ako stojite na jednom mestu, čak i uz upečatljiv prednji plan i kadar u skladu sa pravilom trećina, slikama može da nedostaje dinamičnost.

5. Koristite automatski ISO

Povijeni fotograf iz niskog ugla snima parče plutajućeg drveta na obali.

Fotograf je iskoristio slobodu kretanja koju omogućava snimanje iz ruke kako bi zabeležio parče plutajućeg drveta iz drugog ugla.

Parče plutajućeg drveta na pustoj obali. Kretanje talasa je zamućeno pomoću dugačke ekspozicije.

Ova ekspozicija od dve sekunde iz ruke, što je blago zamutilo kretanje talasa, moguća je zahvaljujući stabilizaciji u telu fotoaparata Canon EOS R6 u kombinaciji sa stabilizacijom u objektivu Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM. Ovaj snimak bi verovatno teže bilo napraviti pomoću stativa zato što bi zapljuskivanje vode oko njegovih nogu moglo da izazove pomeranje. Snimljeno pri 35 mm, 2 s, f/7,1 i ISO 125.

Pre nekoliko godina bilo bi nezamislivo da ISO povećate na 1.600, ali zbog toga što moderni senzori sada pružaju mnogo bolje performanse pri slabom osvetljenju, možete da snimate neverovatno jasne slike, čak i na tim nivoima. Za jednostavnu osnovnu postavku ekspozicije, izaberite ručni režim, automatski ISO i brzinu zatvarača ekvivalentnu žižnoj daljini ili veću. Fotoaparat će prilagoditi ISO sceni, pa sa pouzdanjem možete da pravite kreativne izbore sa brzinom zatvarača i otvorom blende.

Napredniji fotoaparati bez ogledala kompanije Canon, kao što je EOS R6 imaju naprednu stabilizaciju u telu (IBIS) koja funkcioniše nezavisno ili u kombinaciji sa optičkom stabilizacijom u objektivu, radi postizanja do 8 koraka stabilizacije i omogućavanja ekspozicija od nekoliko sekundi bez stativa.

Napisao Džejms Paterson

Slični proizvodi

Srodni članci

 • OSNOVE FOTOGRAFISANJA / NA OTVORENOM

  Saveti za snimanje u ekstremnim vremenskim uslovima

  Od zaštite opreme do čuvanja sebe, evo naših najboljih saveta i trikova za savladavanje fotografije u ekstremnim vremenskim uslovima.

 • PEJZAŽNA FOTOGRAFIJA

  Izazov objektiva za pejzaže

  Profesionalni fotograf Veriti Miligan deli svoje iskustvo fotografisanja kreativnih pejzaža pomoću dva lagana objektiva.

 • OSNOVE UREĐIVANJA

  Kako da uređujete pejzažne fotografije za štampu

  Tehnike za uređivanje koje će vaše živopisne fotografije pretvoriti u umetnička dela.

 • AVANTURISTIČKA FOTOGRAFIJA

  Saveti za avanturističku fotografiju

  Pet saveta za snimanje aktivnosti na otvorenom pomoću EOS M6 Mark II.