KREATIVNO ŠTAMPANJE

Oživite priču svoje porodice pomoću štampe

Štampanje fotografija dragocenih porodičnih uspomena može da vam pomogne da ih bolje upamtite – ali, zašto tu stati? Idite još dalje pomoću pet naših kreativnih saveta!
Troje male dece zajedno sedi na krevetu i razgleda odštampane porodične fotografije.

U današnje vreme, snimanje porodičnih fotografija je skoro previše jednostavno. Smartfoni i drugi uređaji su naši stalni pratioci koji snimaju svaku sekundu dok naša deca žive svojim svakodnevnim životom. Međutim, te slike ubrzo bivaju zakopane u dubinama digitalne memorije na telefonu i retko ih ponovo vidimo. Ipak, još uvek postoje načini da čuvate dragocene uspomene na dohvat ruke.

Leti je zaposlena majka četvoro dece uzrasta od jedne do osam godina. Premda je posvećeni Instagram influenser, oduvek je bila veliki ljubitelj odštampanih fotografija. „Nekada smo nosili rolne filma u profesionalne fotografske radnje i nestrpljivo čekali na otiske. Toga više nema otkad je sve smešteno u informatičkom oblaku ili na telefonu – fotografije su tu, ali ih nikada ne vidimo.“

Opremljeni štampačima Canon SELPHY Square QX10 i Canon SELPHY CP1300 te fotoaparatom Canon EOS 250D, Leti, njen suprug Zek i njihova deca pronašli su beskonačno mnogo načina da ispričaju svoje priče i ponovo dožive radost štampanja – i oni ovde dele svoje kreacije.

1. Ostanite u kontaktu uz pomoć personalizovanih čestitki

Žena za stolom lepi porodičnu fotografiju na parče kartona.

Leti štampa porodične fotografije pomoću štampača Canon SELPHY CP1300 i koristi ih za kreiranje čestitki za slanje porodici i prijateljima. To definitivno dodaje lični pečat.

Žena sa ćerkicom koja joj sedi u krilu i pomaže joj da ubaci čestitku u kovertu.

Kreiranje čestitki sa samolepljivim otiscima na modelu Canon SELPHY Square QX10 zaista je jednostavna aktivnost u koju može da bude uključena cela porodica.

Slanje ručno pravljenih razglednica je odličan način za održavanje kontakta sa porodicom i prijateljima, a Leti shvata da uključivanje fotografija dodaje lični pečat i osećaj prisutnosti, čak i kada ste fizički udaljeni. „Kupujem obične razglednice, a deca mogu da koriste SELPHY CP1300 kako bi napravila sopstvene otiske koje će dodati“, kaže ona. „Na taj način, oni mogu da naprave nešto posebno i drugačije, što zaista priča priču i direktno se obraća ljudima, bilo da su to bake ili deke, tetke ili ujaci, prijatelji ili bilo ko drugi.“

Leti planira da koristi štampač za pravljenje pozivnica za dečije rođendane, a takođe ima dobru ideju za zahvalnice. „Mogli bismo da fotografišemo decu kako se igraju sa poklonima koje su dobili da bismo ih koristili kao personalizovane zahvalnice“, kaže ona. Puno članova Letine porodice živi daleko od nje, pa redovno kreiranje foto-razglednica zaista pomaže svima da ostanu bliski.

2. Zabeležite rast svoje porodice

Muškarac pomaže ćerki da zalepi fotografiju na visinometar u obliku izdužene žabe.

Samolepljivi otisci fotografija odštampani na modeluSELPHY Square QX10 idealni su za lepljenje na visinometru. To je zabavan način da mlađi članovi porodice prate svoj napredak u rastu.

Dvoje male dece sedi na krevetu pored štampača Canon SELPHY Square QX10 i fotoaparata Canon EOS 250D uz majku, koja drži telefon sa otvorenom aplikacijom SELPHY Photo Layout.

Možete lako da se vratite u prošlost i da izaberete slike iz prošlih godina, te da ih zatim direktno odštampate na modelu SELPHY Square QX10 pomoću aplikacije SELPHY Photo Layout.

Letina deca vole da prate kako rastu i oduvek im se dopadalo da njihova visina bude zabeležena na zidu. Leti je to izdigla na novi nivo uz pomoć fotografije. „Kupila sam visinometar i postavila ga na zid. Kad god osete potrebu, deca mogu da se fotografišu i da odštampaju slike na modelu SELPHY Square QX10. Takođe možemo da se vratimo u prošlost pomoću funkcije za uspomene na mom mobilnom telefonu, dok aplikacija SELPHY Photo Layout olakšava deci da izaberu i odštampaju slike.

Možete da odštampate i da napravite sopstveni visinometar tako što ćete izabrati željeni dizajn iz Canon usluge Creative Park.

„Njima se sviđa štampač QX10, zato što je tako jednostavan za korišćenje. Dovoljno je mali da mogu da ga drže u rukama i neprimetno se povezuje sa telefonima i drugim uređajima preko Wi-Fi veze. Odlično je što se napaja preko sopstvene punjive baterije, pa mogu da ga koristi bilo gde, bez potrebe za priključivanjem.“

Štampač pravi kvadratne fotografije, ostavljajući dovoljno prostora za dodavanje natpisa na okvir. Ovo je idealno za pisanje datuma kada je slika snimljena i koja je izmerena visina. Takođe možete da odlepite poleđinu da biste otkrili samolepljivu površinu, savršenu za lepljenje fotografija na visinometar.

3. Koristite štampu za ukrašavanje svog doma

Dva uramljena portreta na niskoj polici pored slike jagode, igračke u duginim bojama i štampača Canon SELPHY CP1300.

SELPHY CP1300 daje otiske fotografija visokog kvaliteta dimenzija 6 x 4 inča. Takođe može da napravi trake sa fotografijama u različitim opcijama rasporeda, pa čak i asortiman raznih nalepnica. Ramovi za slike veličine 6 x 4 inča lako se pronalaze, tako da možete jednostavno da napravite gotova umetnička dela koja ćete izložiti kod kuće ili ih poslati na poklon porodici i prijateljima.

Bledoružičasti štampač Canon SELPHY CP1300, koji se nalazi na beloj drvenoj površini, štampa sliku, a oko njega su porodične fotografije, neke u okviru a neke bez njega, fotoaparat Canon EOS 250D i nekoliko ružičastih cvetova.

Pored prilike za zabavnu porodičnu aktivnost, Leti kaže da je upoznavanje mlađe generacije sa štampanjem bilo uzbudljivo. „Prilika da odštampaju svoje fotografije bila je zaista velika stvar za decu.“

Leti čvrsto veruje da fotografije treba da ugledaju svetlost dana umesto da budu zakopane na elektronskom uređaju. SELPHY CP1300 daje standardne otiske fotografija od 6 x 4 inča za samo 47 sekundi. Takođe može da kreira listove sa mini nalepnicama u različitim veličinama, čime dobijate više kreativnih mogućnosti. Kao i na modelu SELPHY Square QX10, možete da štampate direktno sa pametnih uređaja preko Wi-Fi veze, s tim da CP1300 takođe ima otvor za memorijsku karticu i PictBridge priključak, što je odlično za štampanje slika snimljenih fotoaparatom kao što je Canon EOS 250D.

Nagibni ekran u boji na modelu SELPHY CP1300 omogućava intuitivno rukovanje, dok je baterija za štampanje bez potrebe za priključivanjem u struju dostupna kao opcioni dodatak.

„Budući da štampač pravi standardne otiske od 6 x 4 inča, lako je pronaći ram u odgovarajućoj veličini, a izbor je zaista velik“, kaže Leti. „Ono što mi se sviđa u vezi sa stavljanjem odštampanih fotografija u ramove i njihovim postavljanjem po kući je to što su slike jednostavno „tamo“. Ne morate da uključujete uređaj i da ih tražite, što može biti prilično zahtevno, naročito kada su u pitanju deca, kojoj nedostaje strpljenja.

„Starija deca vole da imaju odštampane fotografije iz vremena dok su bili bebe i mala deca. Uramljeni otisci posebnih trenutaka takođe čine sjajan poklon za porodicu i prijatelje. Konačno, smatram da je uramljeni otisak stvaran predmet koji se ističe, a ne samo još jedna digitalna slika izgubljena u informatičkom oblaku.“

Takođe možete da koristite otiske odštampane na modelima SELPHY CP1300 i SELPHY Square QX10 za ukrašavanje dečije sobe pred dolazak bebe tako što ćete upotrebiti porodične slike i odštampati sliku sonograma pre nego što dodate bebinu prvu fotografiju.

4. Ispričajte priču kroz slike

Ženska ruka odlepljuje poleđinu sa odštampane fotografije kako bi otkrila lepljivu stranu, pripremajući se da je zalepi na korice spomenara.

Samolepljiva poleđina otisaka odštampanih na modelu SELPHY Square QX10 olakšava lepljenje u spomenar, a bez lepka nema ni nereda.

Roditelj i dete ukrašavaju prednju koricu spomenara porodičnim fotografijama.

Deci se dopalo da budu uključena u proces štampanja. Za više zabavnih ideja koje možete da dodate otiscima, poput natpisa, ikona i nalepnica, pogledajte aplikaciju SELPHY Photo Layout.

Letina deca su zaista oduševljena pravljenjem spomenara. Njena porodica planira seriju kampovanja, a svi članovi vole da fotkaju slike iz svojih avantura. „U fotoaparatu koji smo ranije koristili za instant štampanje fotografija uvek je ponestajalo papira. Pomoću telefona ili fotoaparata kao što je Canon EOS 250D možemo da nastavimo sa snimanjem koliko god dugo želimo i da pravimo instant fotografije u bilo kom trenutku, a da zatim jednostavno izaberemo slike koje kasnije želimo da odštampamo.

SELPHY Square QX10 je idealan za pravljenje spomenara“, dodaje Leti. „On štampa kvadratne otiske veličine 68 x 68 mm na većim listovima papira dimenzije 72 x 85 mm. Ostaje vam prazna oblast u kojoj možete da ispišete natpis nakon štampanja. Deca zaista uživaju da dodaju ikone i simpatične sličice na fotografije prilikom kreiranja otisaka. Papir ima poleđinu koja može da se odlepi i ispod koje se skriva samolepljiva površina. To je odlično, jer deca mogu jednostavno da kreiraju spomenare tako što će postaviti otiske gde god žele, bez potrebe da koriste selotejp ili lepak.“

5. Smestite sebe u kadar

Par se osmehuje fotoaparatu dok sedi na dečijem krevetu u spavaćoj sobi u potkrovlju.

Deca vole da drže fotografije mame i tate u svojoj sobi, a Canon EOS 250D je idealan je za snimanje porodičnih portreta jer je ultrakompaktan i lak za korišćenje, a istovremeno izuzetno napredan i sa izvanrednim kvalitetom slike.

Muškarac pomaže ćerki da fotografiše ostatak porodice pomoću fotoaparata Canon EOS 250D.

Ekran sa promenljivim uglom na fotoaparatu EOS 250D čini da komponovanje slika bude izuzetno intuitivno čak i za malu decu, a takođe se rotira ka napred, što je odlično za snimanje selfija.

Leti smatra da se Canon EOS 250D savršeno uklapa u porodični život. Njime jednako lako mogu da upravljaju odrasli i deca. Još bolje, neprimetno se uklapa u kompletan proces kreiranja od fotografisanja do štampanja slika zahvaljujući ugrađenim Bluetooth i Wi-Fi funkcijama. „Deca zaista vole da se slikaju, da snimaju selfije i da beleže sve što rade. Ekran sa promenljivim uglom je odličan za to, jer može da se rotira na drugu stranu, tako da možete da kadrirate snimke i kada ste ispred fotoaparata.“

Leti je uživala u svestranosti fotoaparata i štampača koje je koristila za pravljenje otisaka. „To su zaista dobri proizvodi – izuzetno intuitivni, kompaktni i zaista jednostavni, ali kvalitet je neverovatan. Otisci su zaista živopisni i traju zauvek, a postoji toliko kreativnih stvari kojima deca mogu da se zabave. Ovo zaista dobro funkcioniše za Zeka i za mene. Planiram da kreiram specijalni projekat koji ću podeliti sa njim za godišnjicu braka i u kojem je zabeležena istorija našeg zajedničkog života od kada smo se upoznali. Canon oprema se pokazala izvanrednom za kreativne projekte. Prosto je obožavam.“

Napisao Metju Ričards

Srodni proizvodi

Srodni članci