SAVETI ZA ŠTAMPANJE

Najčešća pitanja u vezi sa štampačem, mastilom i papirom

Na vaša najčešća pitanja o štampanju odgovara Suhaib Hussain, stručnjak za štampu kompanije Canon Europe.
Nivoi mastila prikazuju se na traci sa postavkama Canon štampača.

Postoji tako puno načina da se mastilo stavi na papir, kao i tako mnogo vrsta mastila i papira, da štampanje donosi mnoga pitanja za sve, od opuštenih kućnih korisnika do profesionalnih fotografa. Ovde, stručnjak za štampu kompanije Canon Europe Suhaib Hussain odgovara na neka od najčešćih pitanja o štampanju, mastilu i papiru.

Izbor štampača, mastila i papira:Razumevanje funkcija štampača:

Razumevanje i upravljanje mastilom:

Koje su razlike između inkdžet, laserskih i drugih tipova štampača?

Lasersko štampanje se zasniva na fizičkom kontaktu između papira i fotoelektričnog bubnja. Ovaj bubanj hvata suvi toner u prahu, koji se zatim nanosi na papir pomoću toplote. Ovaj proces daje otiske sa dobrom otpornošću na prljanje i pogodan je za kancelarijsku upotrebu, gde je glavni zahtev štampanje dokumenata na običnom papiru.

Kod inkdžet štampanja, kapljice tečnih mastila izbacuju se na papir, bez fizičkog kontakta. Ovo omogućava korišćenje mnogo šireg opsega tipova medija i debljina papira, kao i postizanje mnogo veće vernosti i živopisnosti boja prilikom štampanja fotografija.

Prenosivi SELPHY foto-štampači kompanije Canon koriste proces sublimacije boje, što daje dugotrajne otiske kvaliteta kao iz fotolaboratorije sa glatkim, neprekidnim bojama. Zahteva papir sa specijalnim premazom i idealan je za trenutno štampanje visokog kvaliteta.

Asortiman Canon Zoemini foto-štampača malog formata koristi tehnologiju ZINK1 (ime je izvedeno od „Zero Ink“), koja se oslanja na specijalni papir sa ugrađenim mikro kristalima koji reaguju kada na zagrevanje. To daje sliku otpornu na fleke i vodu, bez potrebe za mastilom, što je čini savršenom za male, izuzetno prenosive štampače.

Žena koristi smartfon za štampanje na Canon SELPHY CP1300, uz gomilu koverti u blizini.

Kompaktni SELPHY foto-štampači kompanije Canon, kao što je ovaj Canon SELPHY CP1300, zasnovani su na tehnologiji sublimacije boje, kod koje se tri različite boje mastila sa trake sa folijom spajaju na papiru u uzastopnim prolazima, nakon čega se nanosi zaštitni premaz tokom četvrtog i poslednjeg prolaza kroz štampač.

Koji je najbolji štampač za kućnu upotrebu?

Ako tražite jedan štampač koji može da štampa dokumente i fotografije, inkdžet tehnologija je najbolje rešenje. Asortiman PIXMA štampača kompanije Canon obuhvata modele sa kartridžima sa jednim mastilom ili čak dopunjivim kartridžima sa mastilom koji mogu da budu isplativiji za veći obim štampe – pogledajte Koja je razlika između pojedinačnih mastila i FINE kartridža ispod.

Brzina štampe može da bude još jedan važan faktor za razmatranje, naročito ako ćete dosta da štampate – pogledajte Šta znači „IPM“ ispod. Među drugim funkcijama na koje treba obratiti pažnju, funkcija automatskog obostranog štampanja omogućava efikasno dvostrano štampanje koje takođe omogućava smanjivanje troškova za papir. Višefunkcionalni štampači sa ugrađenim skenerom odlični su ako treba da skenirate / kopirate dokumente ili fotografije. Opcije za bežično povezivanje takođe mogu da olakšaju štampanje.

Radi jednostavnijeg procesa donošenja odluka, glavne kategorije štampača kompanije Canon uključuju PIXMA za štampanje kod kuće i MAXIFY za kućnu ili malu kancelariju.

Sanjay Jogia drži otisak sa štampača Canon imagePROGRAF PRO-300.

Kao profesionalni A3+ foto-štampač za velike formate, Canon imagePROGRAF PRO-300 koristi 10 pigmentnih mastila, uključujući sivo, mat crno, crno za fotografije i Chroma Optimiser, za maksimalni kvalitet otisaka u boji i crno-belih otisaka. Pogodan je za širok opseg fotografskih i umetničkih medija. © Sanjay Jogia

Asortiman Canon foto-papira

Ako želite vrhunski fotografski kvalitet, asortiman umetničkih medija kompanije Canon obuhvata širok izbor nivoa beline papira (za maksimalnu osvetljenost) i impresivan opseg završna obrada, od glatke do bogate teksture. Canon PIXMA PRO i Canon imagePROGRAF foto-štampači takođe direktno podržavaju umetnički papir i druge medije specijalizovanih kompanija za papir, uključujući Canson i Hahnemühle.

Koje je najbolje mastilo za štampanje fotografija i dokumenata?

Inkdžet štampači obično koriste mastila zasnovana na boji, ali kompanija Canon već dugo je specijalizovana za hibridne sisteme mastila koji kombinuju pigmentno crno mastilo sa mastilima u boji zasnovana na boji. Pigmentna crna daje oštar i bogat crni tekst za dokumente, koji je otporan na fleke i garantuje odličnu dugotrajnost, čak i na običnom papiru i kovertama, dok mastila zasnovana na boji daju živopisne boje za štampanje fotografija, naročito na sjajnom i „lustre“ papiru.

Osnovni modeli hibridnih inkdžet štampača kompanije Canon koriste kartridž sa crnim pigmentnim mastilom i kartridž sa trobojnim mastilom zasnovanim na boji. Napredniji modeli imaju četiri ili čak pet odvojenih mastila zasnovanih na boji pored pigmentnog crnog mastila, uključujući crnu za fotografije, a ponekad i plavu ili sivu za fotografije. To omogućava štampačima, kao što su Canon PIXMA TS705a i Canon PIXMA G640, da pružaju širi opseg boja ili spektar za štampanje fotografija, uz veći opseg nijansi i kontrast.

Za slobodu izražavanja putem štampanja fotografija, za crno-bele i slike u boji, tehnologija pigmentnog mastila LUCIA PRO koja se koristi u imagePROGRAF PRO štampačima kompanije Canon dolazi do izražaja. Na primer, Canon imagePROGRAF PRO-300 A3+ formata koristi deset pigmentnih mastila i pruža neprikosnoven kvalitet na mat foto-papiru i specijalizovanim umetničkim medijima. Ovaj štampač takođe koristi kartridž Chroma Optimiser za povećanje glatkoće i ukupnog kvaliteta na sjajnim medijima.

Koje vrste papira najbolje odgovaraju štampanju fotografija i dokumenata?

Običan papir ili karton dobrog kvaliteta idealan je za štampanje dokumenata, ali za štampanje fotografija postoji mnogo raznovrsniji izbor. Canon nudi sjajne, „lustre“ i mat foto-papire. Tu je dvostrani mat foto-papir, koji je idealan za pravljenje spomenara, pa čak i verzija koja se isporučuje sa centralnim naborom i kovertama, što ga čini idealnim za kreiranje čestitki. Sjajni i „lustre“ foto-papiri imaju zaštitni gornji sloj koji naročito dobro funkcioniše sa mastilima zasnovanim na boji. Relativno mali molekuli boje se u potpunosti apsorbuju ispod spoljnog sloja i zaptivaju unutar njega.

Štampač MAXIFY GX6050 MegaTank sa prozorima za prikaz nivoa mastila na prednjoj strani i otiscima zakačenim za tablu sa obaveštenjima iza.

Serije PIXMA G i MAXIFY GX MegaTank štampača kompanije Canon imaju dopunjive kartridže sa mastilom umesto konvencionalnih kartridža, što omogućava do 6.0002 otisaka između dopuna. Lako možete vizuelno da proverite nivoe mastila zahvaljujući prozorima za proveru sa prednje strane štampača.

Štampač Canon PIXMA TS705 na drvenom stolu dok štampa slike voća i cveća.

Kao i drugi hibridni inkdžet štampači kompanije Canon, Canon PIXMA TS705a koristi pigmentno crno mastilo i cijan, magenta, žuto i crno mastilo za fotografije. Kartridži sa crnim i mastilom u boji dostupni su u standardnim, XL i XXL3 kapacitetima, za različite obime štampe.

Šta znači „IPM“ i zbog čega je važno?

Brzina štampanja se često navodi u PPM (broj stranica u minuti), ali to može da obmanjujuće, jer će vrednost varirati u zavisnosti od sadržaja stranice i postavke rezolucije. Umesto toga, Canon koristi IPM (slike u minuti) merenja. Ona su preciznija, jer se zasnivaju na otiscima standardnih ISO stranica za testiranje koje sadrže razni tekst, grafikone i slike odštampane u fiksnoj rezoluciji. Boj slika u minuti pruža mnogo jasniji u stvarne brzine štampača.

Šta je štampanje bez margina?

Opcija bez margina, koja se često koristi za štampanje fotografija različitih veličina, omogućava štampanje do ivica papira, tako da nema belog okvira. Mnogi kućni štampači, kao što je serija Canon PIXMA TS5350a, omogućavaju štampanje bez margina u formatima od 3,5 x 3,5 inča do A4. Sa najnovijim imagePROGRAF PRO štampačima, uključujući Canon imagePROGRAF PRO-300 i Canon imagePROGRAF PRO-1000, opcija bez margina je dostupna za mat i umetničke medije, kao i za sjajni i „lustre“ foto-papir.

Ova sve popularnija funkcija omogućava štampanje preko Wi-Fi veze sa bilo kojeg mesta u kući ili kancelariji – pomoću smartfona, tableta, laptopa ili stonog računara povezanog na Wi-Fi mrežu – bez potrebe za fizičkim povezivanjem uređaja sa štampačem. Canon aplikacije, kao što su Canon PRINT, Creative Park i Easy-PhotoPrint Editor, omogućavaju vam da upravljate štampačem i da obavljate širok opseg funkcija sa pametnog uređaja. Wireless Direct je još jedna popularna funkcija koja omogućava direktnu bežičnu vezu između štampača i pametnog uređaja, bez potrebe za ruterom, dok je skeniranje i štampanje zasnovano na informatičkom oblaku sve više dostupno radi pravog daljinskog upravljanja. Funkcije se razlikuju u zavisnosti od modela štampača.

Štampač Canon PIXMA TS6350 na stolu štampa slika za rođendansku dekoraciju.

Izuzetno isplativa serija Canon PIXMA TS6350a sa 5 mastila podjednako je pogodna na štampanje dokumenata i fotografija, uz odlične brzine štampanja. U pitanju je tipičan predstavnik aktuelnog asortimana, sa Wi-Fi vezom koja olakšava pravljenje otisaka sa laptopa, smartfona, tableta i drugih uređaja sa bilo kojeg mesta u domu. Eliminisanje potrebe za fizičkim povezivanjem uređaja sa štampačem pomoću kabla čini skeniranje i štampanje mnogo praktičnijim.

Koja je razlika između pojedinačnih mastila i FINE kartridža?

Većina Canon inkdžet štampača koristi inovativnu tehnologiju glave za štampanje pod nazivom FINE (Full-photolithography Inkjet Nozzle Engineering), koja je robusna, izdržljiva i daje otiske visokog kvaliteta. Zagrevanjem mastila umesto da samo prskanjem, FINE glave za štampanje obezbeđuju da se mastilo istisne u jednom mlazu, čime se povećava efikasnost i dobijaju veće brzine nanošenja kapljica mastila, što daje veću preciznost.

Neki Canon PIXMA štampači koriste kartridže sa jednim mastilom, a neki imaju FINE sistem kartridža kompanije Canon koji koristi samo dva kartridža, jedan crni i jedan sa tri boje. Velika prednost FINE sistema kartridža je u praktičnosti i manje vremena provedenog u održavanju. Kod FINE kartridža, glave za štampanje su integrisane u kartridže, pa se menjaju pri svakoj zameni kartridža. U štampačima sa pojedinačnim kartridžima za svako mastilo, kartridži se nalaze u ležištu koje napaja glave za štampanje. U teoriji, pojedinačni kartridži mogu da vam uštede novac na duže staze, jer je potrebno da zamenite samo kartridže koji su zaista isprazne. Ako tokom određenog vremenskog perioda štampate mnogo slika sa preovlađujućom bojom, potrošićete jednu boju mastila pre drugih, što znači da vam je lakše i isplativije da zamenjujete pojedinačne kartridže.

Kako da promenim kartridže sa mastilom?

Zamena kartridža sa mastilom je veoma jednostavna. Dobićete upit pomoću upravljačkog programa štampača na računaru ili u aplikaciji Canon PRINT na pametnom uređaju, ako je instalirana, što znači da je kartridž sa mastilom pri kraju ili prazan. Informacije o mastilu se takođe prikazuju direktno na Canon štampačima sa ugrađenim ekranom.

Da biste zamenili kartridže sa mastilom, samo otvorite poklopac štampača, izvadite istrošeni kartridž i stavite novi na mesto. Mnogi Canon kartridži sa jednim mastilom takođe imaju LED indikatore na sebi koji trepere crveno kada su skoro ispražnjeni ili prazni, pa lako možete da vidite koje je potrebno zameniti.

Koliko često ću morati da menjam kartridže sa mastilom?

Ako uglavnom štampate tekstualne dokumente, kartridži će trajati mnogo duže nego ako redovno pravite otiske fotografija velikog formata sa relativno velikom potrošnjom mastila.

Za mnoge aktuelne Canon štampače, dostupni su XL, pa čak i XXL3 kartridži, pored opcija standardnog kapaciteta, u skladu sa različitim potrebama. Za zaista veliki obim štampe, možete da iskoristite prednost Canon MegaTank štampača koji koristi dopunjive kartridži sa mastilom umesto konvencionalnih kartridže. Oni obično sadrže dovoljno mastila za približno 6.0002 stranica ili više, u poređenju sa 150 do 200 stranica na štampačima koji koriste obične kartridže.

Bez obzira na vaše potrebe za štampanjem, na to da li štampate kod kuće, u kancelariji ili za pravljenje rukotvorina, pronađite idealan štampač za sebe.


Napisao Metju Ričards

 1. ZINK, Zero Ink i logotip ZINK su zaštićeni trgovački znakovi kompanije ZINK Holdings, LLC, registrovani u SAD i drugim zemljama.
 2. Učinak predstavlja procenjenu vrednost na osnovu metoda za pojedinačno testiranje kompanije Canon, uz upotrebu grafikona ISO/IEC 24712 i simulaciju uzastopnog štampanja sa zamenskim kartridžima sa mastilom nakon početnog podešavanja.
 3. XXL kartridži možda nisu dostupni u vašem regionu

Slični proizvodi

Srodni članci

 • ŠTAMPANJE I RUKOTVORINE

  Objašnjenje tipova papira

  Istražite različite tipove Canon papira uz ovaj praktični vodič za kupce.

 • SAVETI ZA ŠTAMPANJE

  Koji štampač vam odgovara?

  Pronađite najbolji Canon štampač za svoje potrebe, od porodica i studenata do radnika u kućnim kancelarijama.

 • ŠTAMPANJE

  Prava Canon aplikacija za štampanje po vašoj meri

  Pokažite kreativnost i organizujte se uz aplikacije kompanije Canon za štampanje – dostupna je odgovarajuća za svaki projekat.

 • ŠTAMPANJE

  Inkdžet ili laserski: koji je pravi za vas?

  Otkrijte razlike između inkdžet i laserskih štampača kompanije Canon i saznajte koji najbolje odgovara vašim potrebama.