KREATIVNO ŠTAMPANJE

Štampajte i kreirajte prelepe prilagođene čestitke u šest jednostavnih koraka

Ako imate papir, štampač i uživajte u kreativnom radu, isprobajte ručno pravljenje čestitki kod kuće sa porodicom i prijateljima.
Kolekcija ručno napravljenih čestitki na stolu pored štampača kompanije Canon.

Ručno pravljene čestitke ne samo da predstavljaju promišljene poklone, već i odličan način za učenje veština pravljenja rukotvorina. Bez obzira da li je u pitanju jubilarni porodični rođendan, venčanje prijatelja, prinova ili diplomiranje, postoji mnogo događaja u životu koji traže upečatljivu čestitku sa lični pečatom. Ne morate da budete afirmisani umetnik da biste pravili prelepe čestitke, samo isprobajte i pustite mašti na volju.

Posle selidbe u Ujedinjeno Kraljevstvo iz Pakistana pre 13 godina, pravljenje rukotvorina je pomoglo Taniji Ahmed da se prilagodi. „U Pakistanu ne možete lako da nabavite zalihe za pravljenje rukotovorina od papira, kao što to možete u Ujedinjenom Kraljevstvu“, kaže ona. „Stoga sam kao kreativni ventil vezla, pravila nakit, nizala perle i šila. Kada sam se preselila u Ujedinjeno Kraljevstvo, otkrila sam YouTube, a kroz njega svet pravljenja čestitki i rukotvorina od papira. Bila sam veoma radoznala, pronašla sam prodavnicu u blizini, a neki potrošni materijal sam kupila onlajn. To je takođe bio moj način da se uklopim u novoj zemlji.“

Tania, autor rukotvorina i vlasnik kreativnog preduzeća, specijalizovala se za ručno pravljene čestitke i drži onlajn časove za mešane medije; ovde deli najbolje savete i objašnjava kako da pravite čestitke pomoću štampača iz serije Canon PIXMA TS7450.

1. Prikupite pribor

Pre nego što počnete sa novim hobijem, proverite da li vam je pri ruci sav pribor za pravljenje čestitki. Evo šta vam je potrebno:


Opciono:
 • Nalepnice i perle
 • Tačke od pene
 • Nož za rukotovorine

2. Odaberite dizajnersko rešenje

Žena gleda predloške čestitki za štampanje na smartfonu.

Postoje stotine predložaka koje možete da isprobate u Creative Park, besplatnoj usluzi za sadržaj kompanije Canon, koja je prepuna inspiracije. Od rođendana i pozivnica, do zahvalnica, Božića i čestitki, postoji nešto za svaku priliku.

Žena koristi smartfon za štampanje čestitke na Canon PIXMA štampaču.

Tania kaže da je štampač iz serije Canon PIXMA TS7450 jednostavan i brz za podešavanje. „Potpuno sam ga podesila u roku od 15–20 minuta. Iznenadilo me je koliko je jednostavno i brzo povezivanje telefona sa štampačem.“

Kada nabavite pribor, vreme je da izaberete dizajn. Besplatna aplikacija Creative Park kompanije Canon sadrži mnoštvo predložaka za preuzimanje i štampanje: možete da birate iz širokog asortimana mini čestitki i iskačućih čestitki, kao i tematskih koverti za svaku priliku. Pre praznične sezone, zašto ne biste odštampali svoje božićne čestitke ili čak iskačuću čestitku sa Sneškom Belićem ili sankama Deda Mraza?

Da biste zaista podstakli svoju kreativnost, pokušajte da kombinujete dizajnerska rešenja radi kreiranja čestitke koja je potpuno originalna ili iskoristite dizajnersko rešenje iz odeljka „Paper Craft“ u usluzi Creative Park. Tania je izabrala ovo drugo za svoje kreacije. „Izabrala sam predložak čija je prvobitna namena pravljenje venca od cveća, ali sam umesto toga odlučila da ga iskoristim na čestitki“, objašnjava ona. „Odštampala sam ga na seriji Canon PIXMA TS7450, isekla cveće i koristila komponente koje su mi bile potrebne.

„Razmišljajte izvan okvira i potražite različite stvari koje biste mogli da koristite na čestitki“, savetuje ona. „Koristite veb stranicu kao početnu tačku i pronađite inspiraciju – dizajnersko rešenje možete da promenite kako god želite.“

3. Izaberite najbolji papir

Štampač štampa list Creative Park dizajnerskih rešenja na stolu pored papira za štampač kompanije Canon.

Važno je izabrati čvrsti papir koji će držati oblik, naročito ako, kao Tania, planirate da kreirate 3D dekoracije za čestitke.

Savršen papir za pravljenje čestitki je jak i robustan, uz mat završnu obradu za upečatljive boje i jasne slike.

Tania je koristila Canon dvostrani mat papir – koji se isporučuje sa centralnim presavijanjem i kovertom – za osnovu čestitki i mat foto-papir za ukrašavanje. Papir je bilo jednostavno iseći i omogućio je Taniji da doda novu dimenziju čestitkama. „Pre nego što sam položila cveće, savila sam latice“, objašnjava ona. „Papir je bio dovoljno čvrst, da ne bi došlo do gnječanja ako pošaljem čestitku.“

4. Odštampajte elemente čestitke

Nasmejana žena iseca oblike cvetova makazama.

Moguće je mešati i usklađivati metode pravljenja čestitki radi dobijanja jedinstvenih rezultata. „Mnogo je zaista neverovatnih kreatora hibridnih čestitki“, kaže Tania.

Ruke žene koje isecaju ružičaste papirne cvetove makazama.

Nakon što savladate osnove pravljenja čestitki, nema ograničenja u vezi sa onim što možete da kreirate da biste poklonu dodali onaj posebni lični pečat. Pravljenje rukotvorina i kreiranje takođe mogu da služe kao vežba za jačanje pažnje.

Pošto imate papir, vreme je za štampanje. Možete da koristite veb stranicu Creative Park ili aplikaciju Creative Park – i da povežete Canon štampač. Tania je dobro iskoristila intuitivno bežično povezivanje serije Canon PIXMA TS7450, što vam omogućava da jednostavno štampate direktno sa računara ili smartfona.

Zatim odštampajte izabrane predloške među stotinama dostupnih opcija. Nemate posebnu priliku na umu? Na usluzi Creative Park postoji mnoštvo ideja za spontane čestitke koje su idealne ako samo želite da ih pokažete nekome da vam je stalo.

5. Prilagođavanje, prilagođavanje, prilagođavanje

Žena pažljivo drži papirni cvet na stolu na kojem je mnoštvo šarenih ručno izrađenih čestitki, alatki za pravljenje rukotvorina i štampač.

Jedna od najboljih stvari u vezi sa ručnim pravljenjem čestitki je to da možete da prilagođavate koliko god želite, a ako ste novi u pravljenju rukotvorina, to je zabavan i lak način za početak.

Žena dodaje srebrne perle na točkove dečijih kolica na ručno napravljenoj čestitki.

Korišćenje usluge Creative Park pomoglo je Taniji da otkrije novi aspekt pravljenja čestitki. „Sjajno je zato što ne pravim puno rukotvorina pomoću digitalnih dizajnerskih rešenja. Obično kreiram čestitke od početka, što uključuje označavanje i bojenje slike bojicama i markerima. To me je nateralo da otvorenije razmišljam. Postoji zaista mnogo mogućnosti, a uputstva mogu da se preuzmu i odštampaju.“

Kada otisci budu spremni i kada pažljivo isečete svaki deo koji ćete zalepiti na čestitku, vreme je za lepljenje i prilagođavanje. Od šljokica i folije do kartona u boji i nalepnica, ne postoji ograničenje za broj tehnika i materijala koje možete da koristite da biste ručno napravljenu čestitku pretvorili iz raznobojne u zaista upečatljivu.

„Za kreiranje sredina cvetova koristila sam dodatne nalepnice i metalik zlatni karton“, kaže Tania. „Zatim sam sve zalepila zajedno i dodala biserne ukrase na vrh.“

Tania kaže da je kreiranje dodatne dubine za čestitku jednostavno kada naučite kako. „Ako želite da ravnu čestitku učinite trodimenzionalnom, a ima centralni element koji može lako da se iseče, možete dvaput da odštampate isti predložak“, objašnjava ona. „Tada možete da koristite osnovu kao što jeste, ali isecite centralni ukras i postavite sloj tačaka od pene kako biste dodali dimenziju i upečatljivost.“

6. Pretvorite to u porodičnu aktivnost

Završena trodimenzionalna čestitka sa cvetom na stolu pored dve kutije papira za štampač kompanije Canon. U pozadini se vidi žena koja pravi rukotvorine.

Tania potiče iz kreativne porodice, u kojoj je pravljenje rukotvorina svakodnevna aktivnost. „Dok sam odrastala, nosila sam haljine koje je moja mama pravila i prodavala, a oko sebe sam imala ljude koji su zaista kreativni na neki način. Moj otac je veoma talentovan stolar, pa je napravio kuću za lutku, police za knjige i nameštaj. Takođe imamo umetnike u porodici, pa sam mislila da je to nešto što svi rade“, kaže ona.

Pošto vam je potreban samo štampač, papir, lepak i makaze, kreiranje čestitki predstavlja divan način da okupite prijatelje i porodice i da učestvujete u kreativnoj aktivnosti kao grupa.

Možete da organizujte večeri pravljenja božićnih čestitki uz praznične grickalice i pića ili da okupite prijatelje da biste pravili čestitke za proslavu rođenja deteta.

Ako vam ponestane inspiracije, Tania savetuje da pregledate Pinterest za ideje i kombinacije boja. „Možete da pogledate i osnovne video zapise o teoriji boja“, predlaže ona.

Ne zaboravite da proverite heš oznaku #MadeWithPixma da biste pronašli dodatnu inspiraciju i delili svoje kreacije.

Napisala Lorna Dokeril

Srodni proizvodi

Srodni članci

 • ŠTAMPANJE I RUKOTVORINE

  Štampanje božićnih čestitki

  Sami organizujte praznično snimanje i štampajte personalizovane božićne čestitke.

 • ŠTAMPANJE I RUKOTVORINE

  Najbolji saveti za promišljene papirne poklone

  Otkrijte kako možete da pravite promišljene poklone tako što ćete koristiti Creative Park i štampač PIXMA kompanije Canon.

 • KREATIVNO ŠTAMPANJE

  Dekoracije za sto od papira

  Pravite prelepe dekoracije za sto za sve prilike pomoću usluge Creative Park.

 • KREATIVNO ŠTAMPANJE

  Ideje za štampanje za Noć veštica

  Sezonske ideje za zabavne i sablasne ukrase, kostime, poslastice i još toga.