OSNOVE FOTOGRAFISANJA

Zakoračite u svet fotografije

Ovladavanje osnovama fotografije, uključujući ekspoziciju, boje i kompoziciju, lakše je nego što mislite. Evo šta je potrebno da znate.
Osoba drži fotoaparat Canon EOS R100 kako bi fotografisala dva člana porodice otpozadi.

Prelazak sa smartfona na namenski fotoaparat predstavlja uzbudljiv korak na putovanju svakog fotografa – učenje o ekspoziciji i kompoziciji i otkrivanje kako male promene podešavanja mogu znatno da utiču na finalne slike.

U ovom vodiču za fotografisanje za početnike objedinićemo sve informacije koje su vam potrebne za snimanje fotografija koje privlače pažnju. Istražićemo zašto je korisnicima prilagođeni ekosistem fotoaparata, objektiva i aplikacija kompanije Canon idealan za početnike i objasnićemo osnove fotografije, koje će vam pomoći da svoje kreacije prenesete na novi nivo.

Fotoaparati i objektivi

Žena koja stoji na ulici sa prodavnicama i drži fotoaparat Canon EOS R50 ispred lica i gleda kroz tražilo.

Prelazak sa smartfona na fotoaparat sa velikim APS-C senzorom, kao što je Canon EOS R50, donosi svet novih kreativnih i tehničkih mogućnosti.

Postoje dve opcije za nadogradnju sa smartfona na namenski fotoaparat. Kompaktni fotoaparati, kao što je fotoaparat za vlogovanje Canon PowerShot V10, lagani su i prenosivi i imaju fiksni objektiv, dok fotoaparati sa izmenjivim objektivima, kao što su EOS R100, EOS R50 i EOS R10, pružaju mogućnost proširivanja asortimana objektiva. Većina fotoaparata sa izmenjivim objektivima isporučuje se u kompletu sa svestranim objektivom, što predstavlja odličnu opciju za početnike, ali takođe znači da možete da dodajete nove objektive u svoju opremu kako budete eksperimentisali i razvijali veštine. Dostupan je asortiman opcija za objektive za različite scenarije snimanja, pa pre kupovine saznajte koji objektiv je najbolji za vaše potrebe, a proverite i da li je objektiv kompatibilan sa vašim fotoaparatom pomoću vodiča za kompatibilnost objektiva kompanije Canon.

Bez obzira na to da li želite da snimate na otvorenom tokom maglovitog jutra ili u spavaćoj sobi, osvetljenje je ključ za dobijanje kvalitetnih rezultata koji odgovaraju vašoj viziji. Fotoaparati imaju veće senzore od smartfona, što znači da mogu da beleže manje šuma i bolje detalje – naročito pri slabom osvetljenju. Canon fotoaparati koriste dve veličine senzora: APS-C i pun format. Senzori punog formata su veći od APS-C senzora, ali veći ne mora nužno da znači i bolji. Zahvaljujući tome što su APS-C senzori manji, fotoaparati mogu da budu kompaktniji i lakši, što je idealno za ulično i putno fotografisanje. Manji senzor takođe omogućava veći prikaz udaljenih subjekata u kadru, što APS-C fotoaparate čini idealnim za fotografisanje sporta i divljih životinja. Senzor punog formata ima šire vidno polje, pa je fotoaparat punog formata idealan za prostrane pejzaže, ultraširoke arhitektonske enterijere i astrofotografiju.

Osnovni modeli Canon fotoaparata imaju snažne funkcije, ali i alatke za početnike koje vam pomažu da pronađete najbolje postavke za mnoštvo različitih scenarija. Interfejs popularnog vođenog režima kompanije Canon pruža objašnjenja na ekranu kako biste brzo savladali osnove. Ikone i slike vam pomažu da razumete šta će funkcija uraditi, a lako možete da se krećete kroz interfejs pomoću ekrana osetljivog na dodir ili dugmadi. Osnovni model fotoaparata Canon EOS R100 ima beli meni sa vodičem za režime i funkcije, koji prikazuje korisne informacije o režimu ili funkciji koje birate.

Posetite stranicu kompanije Canon za podršku za proizvode i potražite model fotoaparata da biste preuzeli priručnike i korisničke vodiče.

Režimi ekspozicije i fotoaparata

Crtež koji ilustruje trougao ekspozicije, čije tri strane predstavljaju brzinu zatvarača, otvor blende i ISO osetljivost.

Vodeći princip trougla ekspozicije je da ako podesite jednu od tri osnovne postavke ekspozicije – ISO (A), brzinu zatvarača (B) i otvor blende (C) – zatim morate da podesite druge, kako biste kompenzovali i zadržali ravnomernu ekspoziciju.

Krupan plan točkića za izbor režima na EOS fotoaparatu kompanije Canon.

Točkić za izbor režima na fotoaparatu omogućava vam da birate između različitih režima za snimanje. Režim A+ (Scene Intelligent Auto) ili SCN (Scena) predstavlja praktičan način da počnete.

U fotografiji postoje tri važna faktora koji utiču na izgled slike: veličina otvora na objektivu (otvor blende), koliko dugo zatvarač ostaje otvoren (brzina zatvarača) i koliko je senzor osetljiv na svetlo (ISO). Oni čine tri strane onoga što se naziva trouglom ekspozicije. Ukoliko ne želite da slika namerno bude svetlija ili tamnija, potrebno je balansirati te tri strane – ako promenite jedan faktor, potrebno je da podesite ostale da biste kompenzovali.

Sa svakim novim fotoaparatom, dobra ideja je da se prvo upoznate sa točkićem za izbor režima koji se nalazi sa gornje strane, pošto pomoću njega možete da odaberete kako da upravljate ekspozicijom.

A+ (Scene Intelligent Auto) je potpuno automatski režim koji analizira scenu i bira optimalne postavke. Režim SCN (Scena) automatski bira postavke ekspozicije u skladu sa određenim subjektom ili scenom, što olakšava snimanje sporta, ljudi, vatrometa, krupnih planova i drugih scena dok još učite kako se sve uklapa.

Režim P (Program) takođe je savršen za početnike, jer će fotoaparat podesiti otvor blende i brzinu zatvarača, ali će druge postavke ostaviti vama. Poluautomatski režimi Tv (Prioritet zatvarača) i Av (Prioritet blende) pružaju veću kreativnu kontrolu. Kao što nazivi nagoveštavaju, kod prioriteta zatvarača birate brzinu zatvarača, dok fotoaparat automatski podešava ostatak, što je korisno za sport i divlje životinje; kod prioriteta blende birate otvor blende, što ga čini idealnim za portrete i pejzaže. Režim M (Ručno) pruža punu kontrolu nad postavkama fotoaparata, što je nešto što možete da isprobate kada steknete bolje razumevanje trougla ekspozicije.

Postavke i tehnike

Snimak ekrana sa Canon fotoaparata, na kojem je prikazana fotografija narcisa, oko koje su informacije o postavkama i histogramom.

Nakon fotografisanja, režim reprodukcije na Canon fotoaparatu prikazaće informacije o postavkama, datumu i vremenu, kao i grafikon histograma, koji vam omogućava da vidite raspored nijansi između senki, srednjih tonova i istaknutih delova.

Lako je prilagoditi postavke ekspozicije za različite scenarije, ali ključ je da razmislite o tome šta želite da postignete. Za fotografisanje divljih životinja i portreta, uobičajena tehnika je korišćenje širokog otvora blende (nizak f-broj kao što je f/1,8) radi kreiranja male dubine polja, zamućenja pozadine i dobijanja efekta „boke“ (oblasti van fokusa).

Za sportsku i akcionu fotografiju, podešavanje velike brzine zatvarača zamrzava akciju, a švenkovanje sa malom brzinom zatvarača može da se koristi za zamućivanje subjekata i dodavanje dramatičnosti. Kada je u pitanju ISO, veća osetljivost može da bude idealna za fotografisanje noćnog neba – dok malu ISO osetljivost možete da odaberete radi održavanja niskog nivoa šuma na pejzažima u sumrak.

Balans bele (WB) je još jedna postavka koju možete da doterate na slikama. Određuje temperaturu boje – koliko će toplo ili hladno izgledati ambijentalno svetlo. Postavka automatskog balansa bele na fotoaparatima Canon EOS R obično obavlja fantastičan posao beleženja tačnih boja.

Takođe možete da birate između ručnog (MF) i automatskog fokusa (AF). AF sistemi kompanije Canon su toliko jednostavni za korišćenje da mnogi fotografi retko koriste ručno fokusiranje. Međutim, ručno fokusiranje može da bude korisno ako želite da počnete da eksperimentišete sa funkcijom isticanja fokusa – vizuelna pomoć koja stavlja isticanje u boji na ivice oblasti u fokusu – za makro fotografiju ili snimanje fotografija noću.

Ako snimate fotografije u RAW formatu, ne morate da brinete da li ćete sve savršeno podesiti na fotoaparatu, jer kasnije možete da ih uređujete. To zahteva namenski softver, kao što je besplatni Digital Photo Professional kompanije Canon, pa tome možete da težite kako budete razvijali veštine.

Aplikacije, softver i štampači

Ruka drži smartfon na kojem je prikazana aplikacija Canon Camera Connect. Pored nje na steni prekrivenoj mahovinom nalazi se fotoaparat Canon EOS sa otvorenim ekranom osetljivim na dodir.

Ponekad ćete poželeti da pošaljete slike prijateljima ili da ih trenutno otpremite na društvene mreže. Lako možete da povežete Canon fotoaparat sa Apple (iOS) ili Android (Google Play) uređajem pomoću aplikacije Canon Camera Connect za deljenje i daljinsko snimanje.

Muškarac sedi za stolom ispred smartfona i laptopa na kojima je prikazana aplikacija image.canon. Canon fotoaparat i SELPHY Square QX10 takođe se nalaze na stolu.

Aplikacija image.canon je usluga zasnovana na informatičkom oblaku za Canon fotoaparate, koju podjednako koriste profesionalci i početnici kako bi olakšali radni proces. Otpremajte slike i video zapise pune veličine preko Wi-Fi mreže i pristupajte im sa bilo kojeg mesta pomoću aplikacije ili veb pregledača.

Fotoaparati Canon EOS R takođe su dobro povezani, uz Bluetooth, ugrađeni Wi-Fi i paket aplikacija kompanije Canon. Fotografije i video zapise možete da šaljete direktno na smartfon ili tablet pomoću aplikacije Canon Camera Connect, kao i da daljinski snimate i geografski označavate fotografije kako biste precizno zapamtili gde su snimljene. Aplikacija image.canon je napravljena za prebacivanje fotografija i video zapisa sa fotoaparata u omiljene usluge za skladištenje u informatičkom oblaku, na računar, pa čak i u Adobe Photoshop Lightroom.

Canon ekosistem takođe obuhvata najbolje foto-štampače, kako biste kreirali prelepe fizičke otiske kod kuće ili u pokretu, asortiman tipova papira za fotografije i kreativne projekte, kao i softver koji će vam pomoći da oživite fotografije.

Zašto ne biste isprobali snimanje autoportreta pomoću aplikacije Canon Camera Connect za daljinsko snimanje? Otkrijte kako funkcioniše automatsko fokusiranje i eksperimentišite sa različitim otvorima blende, kako biste videli kako utiču na pozadinu. Snimite svoje dete ili kućnog ljubimca kako trči u bašti i eksperimentišite sa fotografisanjem pokreta. Sportski režim scene predstavlja dobru početnu tačku za snimanje brze akcije – pređite na režim Tv kako biste kreirali zamućenje pokreta ili pokušajte sa švenkovanjem radi zamućenja pozadine. Testirajte nove veštine tako što ćete snimati noću u režimu noćne scene ili u režimu P i podesite ISO tako da vidite razliku koju pravi. Kada savladate osnove, kreativne mogućnosti su neograničene.

Lauren Scott & Andrea Ball
 1. Adobe, Lightroom i Photoshop su registrovani zaštićeni trgovački znakovi ili zaštićeni trgovački znakovi kompanije Adobe u Sjedinjenim Američkim Državama i/ili u drugim državama.

Srodni proizvodi

 • Fotoaparati bez ogledala

  EOS R100

  Kreirajte savršeno upečatljive uspomene u izvanrednom kvalitetu pomoću ovog intuitivnog EOS R fotoaparata koji je uvek spreman.
 • Fotoaparati bez ogledala

  EOS R50

  Snimite sadržaj koji će privući najviše pažnje pomoću ovog EOS R fotoaparata bez ogledala, od oštrih fotografija do 4K filmova i strimova uživo. Sve u jednom namenskom uređaju.
 • Fotoaparati bez ogledala

  EOS R10

  Napravite sledeće korake na polju fotografije i video zapisa pomoću EOS R fotoaparata bez ogledala napravljenog oko senzora APS-C formata.
 • Fotoaparati bez ogledala

  EOS R8

  Pređite na fotografiju i video u punom formatu i realizujte svoje kreativne ambicije.
 • Fotoaparati bez ogledala

  EOS R7

  Istražite divljinu pomoću fotoaparata koji pruža senzacionalnu brzinu i kvalitet slike u prenosivom APS-C telu dizajniranom za budućnost.

Srodni članci

 • TEHNOLOGIJA

  Objašnjenja razlika između APS-C i punog formata

  Koja je razlika između APS-C fotoaparata i fotoaparata punog formata i koji je najpogodniji za vas?

 • OSNOVE FOTOGRAFISANJA

  Kako da upravljate ekspozicijom

  Savladajte otvor blende, brzinu zatvarača i ISO postavke.

 • TEHNOLOGIJA

  DSLR nasuprot fotoaparatima bez ogledala

  Razmišljate o prelasku na fotoaparat bez ogledala? Poredimo razlike kako bismo vam pomogli u donošenju odluke.

 • OSNOVE FOTOGRAFISANJA

  Kako da odaberete objektiv

  Sve što treba da znate o objektivima, od tipova objektiva do funkcija na koje treba da obratite pažnju.