MAKRO FOTOGRAFIJA

Osnovni saveti i tehnike za makro fotografisanje

Lako možete da počnete da fotografišete izbliza – ovaj vodič za makro fotografiju obuhvata najbolje fotoaparate i objektive kompanije Canon za neverovatno detaljne snimke, sa savetima za snimanje zadivljujućih slika.
Izuzetno krupan plan ose jarkih boja se hrani na limeta zelenom prašniku cveta.

Fotografije krupnih planova svega, od insekata do cveća, hrane i kućnih predmeta mogu da prikazuju zadivljujuće nivoe detalja. Možda pretpostavljate da su vam potrebni skupa oprema i profesionalne veštine za odličnu makro fotografiju, ali uz samo nekoliko saveta svako može da pravi zadivljujuće snimke izbliza, čak i sa pristupačnim fotoaparatima i objektivima. Pročitajte naš vodič za makro fotografiju za sve savete koji su vam potrebni.

Kako da snimate makro fotografije?

Kako bi sve bilo jednostavno, većina Canon fotoaparata osnovne klase ima režim za makro snimanje koji je dostupan pomoću točkića za izbor režima ili pomoću sistema menija. On optimizuje sve relevantne postavke za fotografisanje izbliza. Puna makro fotografija ide dalje i obično uključuje objektiv koji pruža puno uvećanje od 1x. To znači da se mali objekti reprodukuju u punoj prirodnoj veličini na senzoru slike fotoaparata, što omogućava ekstremno uvećanje prilikom prikazivanja rezultujućih fotografija na ekranu ili prilikom štampanja.

Cilj ovog vodiča za makro fotografiju je da odgovori na sva najčešća pitanja o makro fotografisanju i fotografisanju izbliza, uključujući:

  1. Izbor opreme: Bez obzira na to koju opremu imate, možete da snimate odlične fotografije izbliza, ali snažni fotoaparat i namenski makro objektiv mogu da vam pomognu da podignete stvari na viši nivo.
  2. Razumevanje postavki: Automatski makro režimi odlični su za opušteno krupne planove, ali prebacivanje na režim prioriteta blende (Av) ili ručni režim (M) omogućava vam da u potpunosti oslobodite kreativnost.
  3. Održavanje fokusa: Pouzdani sistemi automatskog fokusiranja kompanije Canon odlični su za opšte fotografije, ali za vrhunske makro snimke isprobajte funkcije kao što su isticanje i podešavanje fokusa.
  4. Uređivanje fotografija: Makro fotografija često ima koristi od uređivanja, ali ne morate da budete profesionalac. Jednostavno isecanje snimaka će vam pomoći da istaknete fine detalje u prednjem planu, a funkcija „Spot Healing“ može da doprinese doterivanju krajnjeg proizvoda.

Najbolja oprema za makro fotografiju

Ekstremni krupni plan školjke koji prikazuje teksturu spirala.

Slično drugim Canon EOS R fotoaparatima, EOS RP ima asortiman moćnih makro funkcija, uključujući isticanje fokusa i podešavanje fokusa. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 24 mm, 15 s, f/4 i ISO 100.

Izuzetno krupni plan crvenog cveta koji prikazuje detalje na laticama.

EOS RP takođe ima zadnji ekran osetljiv na dodir sa promenljivim uglom. Ovo je zaista praktično prilikom pravljenja makro snimaka iz nezgodnih uglova, a omogućava i brzo i jednostavno fokusiranje za opšte krupne planove pošto možete jednostavno da dodirnete pregled slike tamo gde želite automatski fokus. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 24 mm, 1/10 s, f/4 i ISO 100.

Nisu vam potrebni skupi fotoaparati i objektivi za snimanje krupnih planova. Najbolji fotoaparat za makro fotografiju je onaj koji vam je pri ruci. Mnogi osnovni modeli fotoaparata „uperi i snimaj“ imaju režim za makro snimanje koji omogućava fokusiranje sa udaljenosti do samo 1 cm. Kompaktni fotoaparat Canon PowerShot G7 X Mark III ima moćniji makro režim koji dodaje isticanje fokusa za precizno ručno fokusiranje, na šta ćemo se vratiti kasnije.

EOS fotoaparati koji koriste izmenjive objektive pružaju vam veću fleksibilnost prilikom snimanja izbliza, pošto možete da postavite idealan objektiv za zadatak. Takođe imaju ekrane osetljive na dodir sa promenljivim uglom koji vam omogućavaju da snimate iz bilo kog ugla, uz opcije podešavanja i isticanja fokusa.

Fotoaparat bez ogledala Canon EOS M50 Mark II predstavlja odličnu pristupačnu opciju, naročito u kombinaciji sa objektivom EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM. On pruža veće maksimalno uvećanje od 1,2x i predstavljen je kao prvi objektiv na svetu sa automatskim fokusiranjem koji ima ugrađeno LED svetlo za makro fotografiju za osvetljavanje subjekta.

Krupni plan sredine ruže sa isključenim svetlom za makro fotografiju.

Objektiv Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM ima ugrađeno svetlo za makro fotografiju, a gornje slike pokazuju razliku koju pravi svetlo. Snimljeno pomoću Canon EOS M3 (sada ga je nasledio Canon EOS M6 Mark II) sa objektivom Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM pri 1,3 s, f/7,1 i ISO 100.

Krupni plan sredine ruže sa uključenim svetlom za makro fotografiju.

Dodatno osvetljenje koje pruža ovo svetlo pomaže u uklanjanju senki i tamnih delova sa slike. Snimljeno pomoću Canon EOS M3 sa objektivom Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM pri 0,4 s, f/7,1 i ISO 100.

Koji su najbolji objektivi za makro fotografisanje?

Mnogi objektivi koji se isporučuju sa EOS fotoaparatima kompanije Canon imaju impresivno kratke minimalne razdaljine za fokusiranje. U njih spadaju Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM za EOS R fotoaparate, koji ima minimalnu razdaljinu za fokusiranje od samo 13 cm, kao i EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II za DSLR fotoaparate APS-C formata, sa minimalnom razdaljinom za fokusiranje od 25 cm i mogućnošću korišćenja na EOS R ili EOS M fotoaparatima pomoću EF-EOS R ili EF-EOS M adaptera za montiranje. Isto važi i za objektiv Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM koji ima slično svetlo za makro fotografiju kao EF-M 28mm i predstavlja fantastičnu, pristupačnu opciju za prvi makro objektiv.

Izuzetno krupan plan lista koji prikazuje njegovu složenu strukturu.

Kao i većina skorašnjih Canon makro objektiva, RF 85mm F2 MACRO IS STM ima hibridni stabilizator slike. Ovo poništava efekte pokreta levo-desno, kao i gore-dole, što čini stabilizaciju mnogo efikasnijom u snimanju izbliza i makro fotografisanju iz ruke. Snimljeno pomoću Canon EOS R sa objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/40 s, f/2 i ISO 800.

Izuzetno krupni deo glave i krila leptira.

Objektiv Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM sa uvećanjem od 1,4x omogućava vam da zabeležite neverovatne detalje, na primer, pojedinačne segmente na krilima ovog leptira. Snimljeno pomoću Canon EOS R5 sa objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM pri 1/50 s, f/4,5 i ISO 3.200. © Oliver Wright Photography

Za entuzijaste koji žele da kreativne makro fotografije prenesu na novi nivo, namenski makro objektivi i asortiman fotoaparata kompanije Canon punog formata predstavljaju idealan izbor. Senzori punog formata u fotoaparatima Canon EOS RP i EOS R6 zadržavaju neverovatan kvalitet slike pri slabom osvetljenju, za čiste snimke čak i pri visokim ISO vrednostima. Oba modela takođe imaju režim za podešavanje fokusa koji je naročito koristan za makro fotografiju, što ćemo objasniti malo kasnije. Među izvrsnim pratećim objektivima su Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM i RF 85mm F2 MACRO IS STM. Oni pružaju maksimalno uvećanje od 0,5x i isporučuju se sa hibridnim stabilizatorima slike, za oštre snimke iz ruke.

Isto se odnosi na profesionalni objektiv Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM za DSLR fotoaparate. Za izuzetno snažno uvećanje, vrhunski objektiv Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM pruža ogromno uvećanje od 1,4x.

Najbolje postavke za makro fotografiju

Žena snima makro fotografiju školjke pomoću Canon fotoaparata i objektiva. Obučena je u zimsku odeću i laktovima je oslonjena na pesak radi potpore.

Razmislite o tome koliko detalja možete da zabeležite na širokougaonom pejzažnom snimku. Sada zamislite da veći deo senzora slike popunite nečim što je veličine poštanske marke. Čak i makro uvećanje od 0,5x može da otkrije fine detalje koji su obično nevidljivi golim okom.

Muškarac koristi fotoaparat sa velikim objektivom za fotografisanje insekta na listu izbliza.

Snimanje krupnih planova insekata i drugih buba može da daje promenljive rezultate. Možete da poboljšate stopu uspešnosti tako što ćete izabrati režim automatskog fokusa AI Servo (uzastopno) i režim brzog uzastopnog snimanja. Zadržite dugme okidača pritisnuto da biste brzo snimili niz slika, kako biste bili sigurni da ćete imati nekoliko snimaka koje vredi sačuvati.

Režim za makro snimanje na mnogim Canon fotoaparatima funkcioniše dobro, ali za kreativnije snimanje izbliza uz fotoaparate za entuzijaste najbolje je da preuzmete kontrolu. Korišćenje poluautomatskih i ručnih režima može da se isplati.

Naročit izazov predstavlja to što dubina polja (udaljenost između najbliže i najdalje tačke u sceni koja se oštro prikazuje) postaje veoma mala prilikom fotografisanja izbliza i apsolutno sićušna prilikom punog makro snimanja. Da biste maksimalno povećali dubinu polja, možete da pređete na režim prioriteta blende (Av) i da izaberete mali otvor blende od približno f/16 do f/22. Međutim, osim u slučaju da je osvetljenje veoma intenzivno, ovo može da zahteva male brzine zatvarača za odgovarajuću ekspoziciju. To obično ne predstavlja problem ako koristite stativ za makro fotografisanje cveća, krupne planove hrane i druge subjekte mrtve prirode, ali prigušeno osvetljenje može da rezultuje neupečatljivim slikama. Za snimke u zatvorenom možete da dodate svetlo pomoću stone lampe ili da koristite dnevno svetlo sa prozora. Fotografske LED lampe takođe su dobra opcija, kao i LED svetla za makro fotografiju u nekim Canon objektivima koji su navedeni iznad.

Makro fotografisanje insekta zahteva veliku brzinu zatvarača radi zamrzavanja pokreta. To takođe važi i prilikom snimanja drugih živih subjekata, na primer, za makro fotografisanje oka. Jedan način za postizanje ovog cilja, uz korišćenje uskog otvora blende, predstavlja povećavanje ISO postavke fotoaparata. Međutim, izbor više ISO vrednosti može da dovede do gubitka finih detalja i povećanja šuma na slici – gde do izražaja dolazi niski nivo šuma na fotoaparatima punog formata, kao što je EOS RP ili EOS R6.

Naprednije rešenje predstavlja korišćenje blica ili Speedlite blica. Pored dodavanja osvetljenja, veoma kratko trajanje blica efektivno zamrzava akciju. Za vrhunsku kontrolu krupnih planova i efekat osvetljenja bez senki pri makro fotografisanju, Canon Macro Ring Lite MR-14EX II kompatibilan je sa većinom makro objektiva kompanije Canon.

Tehnike za makro fotografisanje

Krupni plan kugle sladoleda od vanile obavijene tankim slojem čokolade i ukrašene mrvicama i tankim zelenim listom.

Da biste dobili vrhunsku oštrinu prilikom ekstremnih krupnih planova i makro snimaka, fotoaparat obično mora da bude što stabilniji. Snimljeno pomoću Canon EOS M50 Mark II sa objektivom Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM pri 1/125 s, f/5,6 i ISO 2.500.

Krupni kadar živopisnog roze cveta.

Priroda ima skrivene dubine lepote koje možete da otkrijete fotografisanjem izbliza ili makro fotografisanjem. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/1.250 s, f/2 i ISO 400. © Ilvy Njiokiktjien

Fokusiranje može da bude nezgodno prilikom snimanja izbliza, a zahteva izuzetnu preciznost usled tipično veoma male dubine polja. Aplikacija Canon Photo Companion sadrži korisnu alatku za izračunavanje najbliže i najdalje tačke fokusa, dubine polja i hiperžižne daljine, u zavisnosti od fotoaparata i postavki.

Za fotografije mrtve prirode, poput makro fotografisanja hrane, najbolje je da postavite fotoaparat na stativ ili drugu stabilnu površinu kako biste ga fiksirali, bez pokreta ili zamućenja. Da biste osigurali potpunu stabilnost, koristite tajmer od dve sekunde na fotoaparatu ili daljinski upravljač, tako da ne morate da dodirujete fotoaparat prilikom snimanja.

Čak i kada se koristi stativ, može da dođe do vibracija usled dodirivanja fotoaparata neposredno pre ekspozicije i, za DSLR, pomeranja refleksnog ogledala nagore. Dobra kombinacija postavki na većini DSLR fotoaparata kompanije Canon je korišćenje tajmera od dve sekunde u kombinaciji sa režimom zaključavanja ogledala. Ogledalo će se zatim pomeriti nagore dve sekunde pre okidanja, čime se dobija dovoljno vremena za uklanjanje vibracija. Aplikacija Canon Camera Connect takođe je korisna u tim situacijama jer omogućava da upravljate fotoaparatom sa telefona.

A close-up image of blue flowers; the blooms in the centre are in focus, while the background is blurred.

Kada je fotoaparat fiksiran automatski fokus može dobro da funkcioniše ako koristite AF u jednoj tački i precizno poravnate tačku sa delom subjekta koji želite da bude najoštriji. Ručno fokusiranje može da funkcioniše još bolje, kao što je prikazano u videu iznad. Noviji Canon EOS M i svi EOS R fotoaparati bez ogledala imaju opciju isticanja fokusa (objektiv mora da bude u režimu MF). Uključite ovu funkciju i oblasti u kadru će biti označene u tražilu ili na zadnjem ekranu dok ulaze u fokus, što vam omogućava da doterate snimak. Takođe možete da koristite uvećani pregled željene oblasti kako biste obezbedili optimalno ručno fokusiranje. Možete da koristite istu tehniku na zadnjem ekranu Canon DSLR fotoaparata prebacivanjem u režim prikaza uživo.

Čak i sa najpreciznijim fokusom i malim otvorom blende, ponekad ćete utvrditi da i dalje ne možete da dobijete onoliko oštrine od prednjeg do zadnjeg plana koliko želite. Još jednom, to se dešava zbog veoma male dubine polja prilikom snimanja izbliza. Neki Canon fotoaparati, uključujući Canon EOS RP i EOS R6, imaju režim podešavanja fokusa. Ovo je odlično za makro snimanje jer omogućava pravljenje serije snimaka uz automatsko napredovanje kroz opseg razdaljina za fokusiranje između svakog kadra. Serija zatim može da se objedini u jednu sliku u fazi uređivanja, što dovodi do šire ravni fokusa.


Da biste istakli detalje, pokušajte da eksperimentišete sa različitim izvorima svetla, od prirodnog ambijentalnog osvetljenja i reflektujućeg svetla pomoću lista belog kartona ili papira do korišćenja fotografskog panela za LED osvetljenje ili Speedlite blica. Određeni broj makro objektiva kompanije Canon takođe ima ugrađeno svetlo za makro fotografiju koje pomaže sa uklanjanjem senki i tame.

Kako da uređujete makro fotografije

Zadnji ekran fotoaparata Canon EOS R6 koji prikazuje režim snimanja RAW i postavke za krupni plan glave papagaja.

Mnogi fotoaparati kompanije Canon imaju režim kvaliteta RAW. Iskoristite ovo kako biste dobili najširi izbor opcija u fazi uređivanja pomoću softvera kao što je Digital Photo Professional kompanije Canon (dostupno je za besplatno preuzimanje). Moći ćete fino da podesite vrednost ekspozicije i balans bele kako biste dobili optimalnu osvetljenost i reprodukciju boja, bez opadanja kvaliteta slike. Takođe možete da primenite izoštravanje ili da koristite Unsharp Mask da biste naglasili detalje i dodali upečatljivost podešavanjem jasnoće, kontrasta, nijansi boja i zasićenosti.

Većina krupnih planova i makro fotografija može znatno da se poboljša pomoću malo uređivanja. Ako vas minimalna razdaljina za fokusiranje objektiva ograničava tako da ne možete dovoljno da se približite subjektu, ne paničite. Kreativno isecanje u fazi uređivanja omogućava vam da uklonite neželjenu periferiju sa slike i da zadržite samo željenu oblast.

Ništa nikada nije potpuno savršeno. Prilikom snimanja makro fotografija ili krupnih planova, sam nivo finih detalja koji ćete zabeležiti naglasiće sve čestice prašine, nepravilnosti i druge nedostatke. „Spot Healing Brush“ ili alatka za kloniranje u softveru za uređivanje slika može efikasno da ih maskira kopiranjem podataka osvetljenosti, boja i tekstura sa okolnih piksela.

Najnovije verzije softvera Digital Photo Professional (DPP) kompanije Canon takođe imaju alatku za pravljenje kompozicija sa dubinom. Time se automatizuje proces konvertovanja grupe slika snimljenih pomoću režima podešavanja fokusa na EOS R fotoaparatima, uz objedinjavanje u jednu sliku. Savršen je za povećavanje efektivne dubine polja prilikom snimanja izbliza i makro fotografisanja.


Nadamo se da su ovi saveti i tehnike pokazali koliko je lako ući u svet makro fotografije i inspirisali vas da izađete i oprobate se u pronalaženju detalja i snimanju krupnih planova.Napisao Metju Ričards

Slični proizvodi

Srodni članci