ocean view at sunset

PEJZAŽNA FOTOGRAFIJA

Tajne snimanja morskih pejzaža

Upečatljivi kontrast obale i mora, oblici koje svetlo stvara dok se odbija od vode i uzbudljive promene vremenskih uslova čine morske pejzaže naročito popularnim subjektom za fotografe pejzaža. Pravljenje savršenog snimka može da predstavlja izazov, ali ako odvojite malo vremena da biste razumeli tajming, pozicioniranje i kompoziciju bićete nagrađeni prelepim kreativnim rezultatima.

Fantastično svetlo – Stvar koja odvaja ozbiljne fotografe pejzaža od turista sa fotoaparatom je poštovanje i razumevanje svetla. Izbor odgovarajućeg doba dana za snimanje morskog pejzaža veoma je važno pošto se svetlo razlikuje po intenzitetu, pravcu i boji tokom dana.

Savršen tajming – Možda ne postoji „pravo vreme“, ali rano jutro ili kasno veče, tokom „zlatnih sati“, kao i tokom „plavih sati“, daju zanimljive boje.

Zavisnost od vremenskih uslova – Na snimanje morskih pejzaža definitivno utiče ono što se dešava na nebu i na moru. Vremenski uslovi mogu da unesu pravu zanimljivost na morski pejzaž, bez obzira na to da li su na snimku paperjasti zlatni oblaci ili zlokobni crni olujni. Ponovo, ne postoje najbolji vremenski uslovi za snimanje, ali učenje kako da prepoznate zanimljive šablone vremenskih uslova i da znate kako da ih iskoristite na najbolji način za fotografisanje predstavlja odličnu veštinu.

Snimanje pokreta – Kreiranje doživljaja kretanja na morskom pejzažu može prosečnu scenu da učini zanimljivom. Dve ključne oblasti na koje treba da se usredsredite su, relativno spori, more i nebo. Snimanje njihovog kretanja zahteva malu brzinu zatvarača i podršku za fotoaparat, obično u vidu stativa.

Održavanje male ISO osetljivosti i otvora blende (veliki f/ broj) omogućava korišćenje manjih brzina zatvarača, dok korišćenje daljinskog okidača omogućava brzine od preko 30 sekundi. Posmatrajte kako se oblaci u pokretu i voda na plaži stapaju u svilenkasti kolaž boja. Možete i veoma da povećate brzinu zatvarača kako biste zabeležili pojedinačne kapljice u talasima koji se razbijaju.

Srodni članci
A woman wearing a red strapless dress crouches down to take a picture with a Canon EOS R10.

FOTOGRAFISANJE NA PUTOVANJIMA

10 saveta za fotografisanje na putovanjima

Fotograf i bloger Diana Milos deli najbolje savete za neverovatne fotografije na putovanjima.

SEASCAPE PHOTOGRAPHY

FOTOGRAFISANJE MORSKIH PEJZAŽA

Fotograf morskih scena i akcije

Gledajte Stiva dok nam objašnjava kako na sličan način pristupa morskim scenama i akcionim fotografijama radi kreiranja zadivljujućih slika.

How to photograph water

OSNOVE FOTOGRAFISANJA

Kako da fotografišete vodu

Bez obzira na to da li teče, pada, prska ili miruje, otkrijte kako da fotografišete vodu pomoću ovih 5 profesionalnih saveta.

Podsticanje interesovanja – Ponekad, jednostavno fotografisanje mora i horizonta ne daje veoma upečatljivu sliku; nama kao posmatračima potrebno je nešto što će nam prikovati oko na sliku i biti vizuelno zanimljivo.

Osvrnite se i potražite načine za kadriranje morskih pejzaža, tako da iskoristite objekte u prvom planu. Čovekove tvorevine, poput molova, čamaca, dokova i svetionika, unose kontrast u prirodno okruženje, dok prirodni objekti, poput lukova, stubova, naslaganog kamenja i kamenčića, unose zanimljivost ako želite da se usredsredite na prirodne elemente.

Slični proizvodi

Srodni članci

Get Inspired predstavlja ključni izvor korisnih fotografskih saveta, vodiča za kupovinu i informativnih intervjua – sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji fotoaparat ili najbolji štampač i pretvorili sledeću kreativnu ideju u stvarnost.

Povratak na sve savete i tehnike