A windmill against a green countryside background on a cloudy day

Svetlo

HDR fotografija

HDR je skraćenica za veliki dinamički opseg (High Dynamic Range) i u fotografiji predstavlja način za beleženje detalja u najsvetlijim i najtamnijim elementima fotografije. U suštini, podrazumeva pravljenje i kombinovanje više slika iste scene kako bi se iskoristili najbolji elementi sa svake.

Postoji mnoštvo scena koje imaju preširok dinamički opseg da bi fotoaparat mogao da zabeleži sve detalje u jednom kadru. Na primer, pejzaž po sunčanom danu, snimanje bleštave spoljašnjosti sa prozora ili fotografisanje zgrade u senci uz pozadinu u vidu vedrog plavog neba.

A brighter version of the main windmill picture on the left, a darker version on the right.

U ovoj sceni, na jednom snimku su izgubljeni detalji oblaka, a na sledećem donji deo vetrenjače. Finalna HDR slika pravi se u fotoaparatu. Sada možete da vidite detalje u tamnim i u svetlim delovima slike, fotoaparat je ujednačio ekspozicije radi dobijanja slike koja je mnogo približnija onome što ljudsko oko vidi.

Mnogi kompaktni fotoaparati i smartfoni imaju ugrađenu funkciju HDR. Obično nemate visok stepen kontrole nad finalnom slikom, već samo izaberete funkciju i snimite sliku. Fotoaparat će često od vas tražiti da ga držite mirno dok snima seriju slika sa različitim ekspozicijama i automatski ih kombinuje radi kreiranja finalne HDR slike.

DSLR fotoaparat sa funkcijom HDR pruža veću fleksibilnost. Možete da odaberete koliko će snimaka fotoaparat napraviti i za koliko se razlikuju ekspozicije. To vam omogućava da napravite baš onakav snimak kakav želite.

Koristite stativ. Jedna važna stvar koju bi trebalo da imate na umu je da fotoaparat smanjuje brzinu zatvarača kada prilagodi ekspoziciju snimanju tamnih delova. U stvari, fiksni položaj za snimanje uvek je od koristi, pošto će fotoaparatu biti mnogo lakše da uklopi ekspozicije ako je kompozicija na njima veoma slična.

Možete sami da napravite HDR sliku. Da biste to uradili, potrebno vam je samo malo znanja o kontroli ekspozicije.

1. Izaberite režim za snimanje Prioritet blende i podesite ISO i otvor blende.

2. Prebacite režim merenja ekspozicije na Prosečno ili Sa procenom. Te postavke će omogućiti fotoaparatu da izabere prosečnu ekspoziciju na osnovu svih tonova u sceni.

3. Koristite točkić za kompenzaciju ekspozicije da biste podeskponirali i preeskponirali scenu. Intenzitet zavisi od količine svetla i tame u sceni.

4. Počnite sa razlikom od 1 korak. Napravite jedan snimak sa točkićem za kompenzaciju ekspozicije u položaju -1, zatim okrenite točkić u položaj -2, pa -3. Ponovite, ali ovaj put preeksponirajte pomoću položaja +1, +2 i +3. Možda nećete upotrebiti sve ove slike za finalnu HDR sliku, ali je dobro da imate podatke za svaki slučaj.

5. Takođe, možete da koristite breketiranje automatske ekspozicije (AEB) koje vam omogućava da odlučite koliko ćete podeksponirati ili preeksponirati, a zatim odjednom snima seriju fotografija

"Fiksni položaj za snimanje uvek je od koristi, pošto će fotoaparatu biti mnogo lakše da uklopi ekspozicije ako je kompozicija na njima veoma slična."

Upotrebite softver na računaru da biste spojili slike u jednu. Mnogi fotoaparati kompanije Canon isporučuju se sa softverom Digital Photo Professional (DPP) koji ima specijalnu HDR alatku.

Pokušajte da kreirate sliku koja je slična onome što ste videli. Naše oči imaju mnogo veći dinamički opseg od fotoaparata, pa ovu tehniku možete da koristite da biste izgled scene vratili na onaj koji pamtite.

Tražite prilike da upotrebite ovu tehniku. Određivanje trenutka kada da upotrebite HDR podjednako je zahtevno kao pravljenje dobrih HDR slika. Vežbajte na pejzažima i nebu, ali imajte na umu HDR kao korisnu tehniku za detalje i makro fotografiju, pomoću koje možete da otkrijete teško vidljive detalje i napravite veoma zanimljive slike.

Inside a windmill, looking up at the mechanisms.

Slike sa velikom količinom detalja obično možete da pretvorite u zanimljive HDR slike. Upotrebom tehnike HDR na ovoj slici postignuta je veća dubina, pa sada možete direktno da vidite mehanizam vetrenjače, što je mnogo približnije onome što je fotograf video.

Srodni članci
Improve the composition of your photos

OSNOVE FOTOGRAFISANJA

Poboljšajte kadriranje fotografija

Učinite slike zanimljivijim tako što ćete pratiti sledeća pravila za kadriranje.

How to create stunning bokeh

OSNOVE FOTOGRAFISANJA

Kako da kreirate zadivljujući „bokeh“

Pratite sledeće savete i trikove da biste postigli prelepo zamućenje pozadine.

Slični proizvodi

Srodni članci

Get Inspired predstavlja ključni izvor korisnih fotografskih saveta, vodiča za kupovinu i informativnih intervjua – sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji fotoaparat ili najbolji štampač i pretvorili sledeću kreativnu ideju u stvarnost.

Povratak na sve savete i tehnike