OSNOVE FOTOGRAFISANJA / NA OTVORENOM

Saveti za snimanje u ekstremnim vremenskim uslovima

Toplo ili hladno, kiša ili sunce, pratite ove savete da biste pravili zadivljujuće snimke u svim vremenskim uslovima ili okruženjima.
Fotograf u zimskoj odeći sa rancem stoji na planinskoj padini prekrivenoj snegom i drži Canon fotoaparat. © Richard Walch

Obično je fotografisanje teže na ekstremnim temperaturama. Sneg, mraz i led kreiraju spektakularne zimske scene, ali većina fotoaparata je dizajnirana tako da radi samo na temperaturi iznad 0 °C / 32 °F. Slično tome, izuzetno vruća okruženja mogu da izazovu pregrevanje fotoaparata, a peščane lokacije povećavaju rizik od oštećenja nezapečaćene opreme.

Mnogi Canon fotoaparati poseduju zaštitu od vremenskih uslova i mogu da funkcionišu u iznenađujuće teškim uslovima, ali morate da uzmete u obzir i ljudski element. Fotografisanje u ekstremnim okruženjima može da bude podjednako teško za vas i za opremu.

Očigledno je da ćete morati da budete pažljivi prilikom snimanja na ekstremnim temperaturama, pa obavezno proverite vremensku prognozu pre nego što krenete, i spakujte odgovarajuću odeću i opremu za fotografisanje na otvorenom. Međutim, takođe se isplati imati nekoliko praktičnih saveta za fotografisanje, kako bi se stvari odvijale što je moguće glatkije. Evo naših najboljih saveta za snimanje u veoma hladnim i toplim uslovima.

Snimanje na niskim temperaturama

1. Održavajte ruke toplim

Fotograf u zimskoj jakni, kapi i rukavicama drži Canon EOS R5.

Morate da održite ruke toplim tokom snimanja u ekstremnim vremenskim uslovima. Razmislite o investiranju u par tankih termalnih rukavica koje idu ispod glavnih rukavica i doprinose zadržavanju toplog vazduha.

Drhtanje ruku može da izazove podrhtavanje fotoaparata i pojavu zamućenih snimaka. Obavezno spakujte debele vodootporne rukavice i grejače za ruke kako biste zagrejali ruke nakon što izvesno vreme provedete na hladnoći.

Iako su rukavice važne za snimanje fotografija po hladnom vremenu, mogu da otežaju pritiskanje dugmadi na fotoaparatu. Canon objektiv sa prilagodljivim kontrolnim prstenom, kao što je RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, RF 35mm F1.8 MACRO IS STM ili RF 85mm F2 MACRO IS STM, često će biti lakši za rukovanje dok nosite rukavice. Canon fotoaparati sa džojstikom za upravljanje, kao što je Canon EOS R10, takođe mogu da budu korisni ako rukavice otežaju korišćenje ekrana osetljivog na dodir radi pomeranja AF tačke.

Ako ste strastveni zimski fotograf, sportski fotograf i Canon ambasador Ričard Valč preporučuje da investirajte u rukavice za penjanje koje vam omogućavaju da otkrijete prste da biste snimali, ali i da zaštitite ruke između snimanja.

2. Zaštitite opremu

Ruka u rukavici drži Canon fotoaparat sa montiranom zonericom radi zaštite od zimskih uslova.

U zimskim uslovima, zonerica može da doprinese sprečavanju nagomilavanja kapi vode na objektivu. „Zonerica postaje izuzetno važna kada veje sneg“, objašnjava Ričard. „Možete mnogo da postignete ako koristite dobru zonericu.“ © Richard Walch

Fotograf snima sebe na vetrovitom pristaništu pomoću fotoaparata kompanije Canon sa montiranim mikrofonom i zaštitom od vetra.

Prilikom snimanja video zapisa buka od vetra može da pokvari zvuk. Da biste održali čist zvuk, možete da omogućite režime za smanjivanje buke vetra na Canon fotoaparatu ili da koristite spoljni mikrofon sa štitnikom od vetra.

Fotoaparati izsistema Canon EOS R, kao što su EOS R6, EOS R6 Mark II i EOS R7 imaju zaštitu od vremenskih uslova i neće imati problem sa snimanjem po kiši, ali proverite pre nego što izađete po pljusku. Ako kapljice ipak dospeju na objektiv, obrišite ih čistom krpom od mikrofibera ili maramicom za objektiv. Takođe možete da kupite zaštitne filtere za objektive, koji su veoma korisni u ekstremnim uslovima. Preporučuje se da izbegavate menjanje objektiva po jakoj kiši ili vejavici, jer možete da oštetite opremu.

Ako koristite fotoaparat na otvorenom i niste izvesno vreme ručno okretali prsten za fokusiranje ili koristili automatski fokus, prstenovi za fokus i zum na objektivu mogu da se „zamrznu“. Da biste to sprečili, fotoaparat obavezno držite u torbi dobrog kvaliteta kada ga ne koristite ili ga prekrijte ako snimate po snegu. Pored toga, možete da okrećete prstenove za fokus i zum pomoću AF motora ili ručno.

Baterije će se prazniti brže nego obično u hladnim vremenskim uslovima, pa fotoaparat i baterije držite u torbi da biste ih zaštitili od vremenskih uslova ili u unutrašnjem džepu, gde će ih toplota tela održavati toplim. Takođe, ne zaboravite da spakujete dva puta više baterija nego obično.

Prebacivanje fotoaparata iz hladnog okruženja u toplo izaziva pojavu kondenzacije, koja može da ošteti opremu. „Kada pravite pauzu za ručak, ostanite napolju ili ostavite ranac“, savetuje Ričard. „Ako pređete iz hladnog u toplo i probate da pregledate slike, to je kraj. Fotoaparat će se zamagliti, objektiv će se zamagliti i rizikujete oštećenje fotoaparata. Potrebno je da fotoaparat držite u jednoj temperaturnoj zoni.“ Stavite torbu sa opremom na neko malo hladnije mesto, kao što je veranda, kako biste omogućili da se oprema postepeno zagreje.

Ako morate da pređete direktno iz jednog okruženja u drugo, možete da probate da stavite opremu u plastičnu kesu na nekoliko minuta kako promena temperature ne bi bila toliko drastična.

3. Koristite stativ i snimajte daljinski

Fotograf u zimskoj odeći čuči iza fotoaparata Canon EOS R6 na stativu, koji je postavljen na stene pored reke.

Postavljanjem fotoaparata na stativ i daljinskim snimanjem pomoću aplikacije Canon Camera Connect smanjićete rizik od podrhtavanja fotoaparata ako drhtite od hladnoće. Možete da proverite kadriranje i da podešavate ekspoziciju pomoću prikaza uživo u aplikaciji, a zatim da snimate i prebacujete slike direktno na smartfon.

Pravljenje stabilnog snimka neće biti lako ako se tresete od hladnoće. Lagani i prenosivi stativ pomoći će vam da stabilizujete fotoaparat, da biste mogli da snimate sa pouzdanjem. Samo upamtite da ne dodirujete stativ golim rukama ako je temperatura ispod nule, pošto to može da dovede do promrzlina na koži. Pre podešavanja ugazite tlo pokriveno snegom da biste stvorili ravnu i čvrstu površinu.

Takođe možete da koristite aplikaciju Canon Camera Connect na smartfonu kako biste bežično daljinski okidali, što znači da uopšte nećete morati da dodirujete fotoaparat. Fokus možete da prilagodite pomoću aplikacije i da ga koristite za geografsko označavanje slika, pa nikada nećete zaboraviti gde ste bili kada ste snimili tu upečatljivu fotografiju.

Snimanje u vrućim uslovima ili u okruženjima sa peskom

1. Zaštitite se od sunca

Žena sedi u senci skloništa dok Canon fotoaparat postavljen na stativ drži uperen kroz prozor.

Pronađite zaklon kada je to moguće. Predugačak boravak na suncu ne samo da može da dovede do dehidracije, već i do pregrevanja opreme. U zavisnosti od toga gde idete, ne zaboravite da ponesete dosta vode.

Izbegavajte direktnu sunčevu svetlost i ostanite u senci kad god je to moguće. Ako morate da budete napolju na suncu, nanesite sredstvo za sunčanje sa odgovarajućim faktorom UV zaštite i nosite šešir koji vam zaklanja lice. Ako je moguće, držite opremu u hladu, naročito baterije. Ako idete u ekstremno okruženje, obavestite nekoga gde i kada idete, kao i kada planirate da se vratite, kako bi mogli da alarmiraju hitne službe u slučaju potrebe.

2. Izaberite odgovarajuću opremu

Fotograf sa slamnatim šeširom drži Canon fotoaparat sa montiranim belim objektivom Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM.

Crna oprema će apsorbovati više svetla i pregrejaće se brže od opreme sa belim premazom, kao što je objektiv Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM (na slici).

Žena čuči na peščanoj plaži da bi Canon fotoaparat stavila u torbu za opremu.

Ulaganje u kvalitetnu torbu za opremu pomoći će vam da bezbedno transportujete opremu i štitiće je kada je ne koristite.

Izbegavanje direktne sunčeve svetlosti takođe će sprečiti pregrevanje opreme, naročito prilikom snimanja video zapisa. Fotoaparati ne mogu da rade kada se previše zagreju, pa nećete moći da nastavite kada se vaš pregreje, a možda ćete propustiti snimke dok čekate da se ohladi.

Ako snimate u peščanim okruženjima, kao što je plaža ili pustinja, potrebno je da zaštitite opremu od zrna peska. Rešenje je da investirate u fotoaparat sa zaštitom od vremenskih uslova, kao što je Canon EOS R7, koji je otporan na vlagu i prašinu. EOS R7 takođe ima zaštitu zatvarača koja doprinosi sprečavanju pojave da prašina dospe na senzor. Objektivi su takođe osetljivi. Uparite fotoaparat sa zaštitom od vremenskih uslova sa objektivom sa sličnom zaštitom, kao što je Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, sa gumenim zaptivkama koje sprečavaju pesak da ošteti unutrašnju optiku.

Čak i ako nije vrelo, na opremu i dalje može da utiče vlaga, što može da dovede do njenog prodiranja u opremu i oštećenja. Ponovo, oprema otporna na vlagu i vremenske uslove će sprečiti ovo, ali postoje i drugi koraci koje možete da preduzmete. Koristite vodonepropusnu torbu za opremu i stavite nekoliko paketa silika gela unutra, kako biste prikupili vlagu koja uđe. Postarajte se da torbu sa opremom držite u suvom okruženju – možda u prostoriji sa odvlaživačem ako je to moguće.

Ako radite na ekstremnim temperaturama, možete da odložite paket leda u torbu sa opremom, kako bi stvari bile hladnije. Međutim, vodite računa da je led pravilno umotan, kako biste sprečili da vlaga ošteti opremu dok se led topi.

Boja vaše opreme takođe igra ulogu. Neki Canon objektivi, kao što je RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, imaju beli premaz da bi unutrašnjost objektiva bila hladnija na visokim temperaturama. Canon EOS R50 je takođe dostupan u beloj boji, koja bi trebalo da doprinosi tome da duže bude hladniji u odnosu na crni fotoaparat kada je izložen sunčevoj svetlosti. Pored toga, RF objektivi iz serije L, kao što je Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM, poseduju premaz za zaštitu od toplote, koji sprečava pregrevanje tela objektiva pod intenzivnom sunčevom svetlošću.

3. Osvetljenje i preeksponiranje

Figura na ulazu u pećinu drži fotoaparat, u silueti nasuprot svetlom, sunčanom nebu.

Canon fotoaparati bez ogledala mogu da snimaju RAW datoteke slike. Ako snimate u uslovima nezgodnog osvetljenja, kao što je jako sunce, RAW datoteka će obuhvatiti više podataka i širi dinamički opseg, što olakšava ispravljanje ekspozicije tokom obrade.

Jaka sunčeva svetlost lako može da dovede do preeksponiranih snimaka. Budite pažljivi prilikom snimanja kako ne biste preeksponirali istaknute delove – kada se to dogodi, podaci su izgubljeni i ne mogu da se vrate, što znači da nećete moći da popravite prekomernu ekspoziciju u postprodukciji.

Koristite funkciju histograma ili zebra šablona na fotoaparatu da biste pratili najistaknutije delove na ekranu ili preko elektronskog tražila, podeksponirajući snimak ako je potrebno. Sve dok ne preeksponirate istaknute delove, trebalo bi da možete da popravite snimak koji je malo previše svetao, tako što ćete smanjiti istaknute delove i belu u softveru za uređivanje, kao što je Digital Photo Professional kompanije Canon.

Da biste pronašli više saveta i tehnika za fotografisanje u zahtevnim uslovima, pogledajte naš članak o snimanju u ekstremnim pejzažima*.Napisao: Petar Volinski* Dostupno je samo na određenim jezicima.

Srodni proizvodi

 • Fotoaparati bez ogledala

  EOS R7

  Istražite divljinu pomoću fotoaparata koji pruža senzacionalnu brzinu i kvalitet slike u prenosivom APS-C telu dizajniranom za budućnost.
 • Fotoaparati bez ogledala

  EOS R6 Mark II

  Fotografije ili video zapisi, akcija ili portret – spoj performansi i kvaliteta slike na fotoaparatu EOS R6 Mark II omogućava vam da pokažete svu kreativnost
 • RF objektivi

  RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

  Snažni supertelefoto zum objektiv sa žižnom daljinom od 200–800 mm, idealan za sportsku fotografiju, fotografisanje divljih životinja i akcionih fotografija.
 • RF objektivi

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Idealni objektiv za svaki dan namenjen entuzijastima za fotoaparate punog formata bez ogledala. RF 24-105mm F4-7.1 IS STM je lagan, kompaktan i spreman da vam omogući da fotografisanje prenesete na viši nivo.
 • RF objektivi

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  RF 85mm F2 MACRO IS STM pruža svestranost izbliza, uz prefinjeno telefoto komprimovanje i stabilizaciju slike u 5 koraka u kompaktnom, laganom telu.
 • RF objektivi

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  35mm f/1.8 MACRO sa velikim otvorom blende za širokougaonu perspektivu, fokusiranje izbliza i hibridnu stabilizaciju slike.
 • Srodni članci

 • AVANTURISTIČKA FOTOGRAFIJA

  Avanturistička fotografija na otvorenom

  Fotograf Ana Blekvel pešači kroz divljinu Dartmura sa fotoaparatom Canon EOS R6.

 • PEJZAŽNA FOTOGRAFIJA

  Upečatljiva pejzažna fotografija

  Kako da snimite savršen „panoramski selfi“ objašnjava pejzažni fotograf i influenser Ása Steinars.

 • NA OTVORENOM

  Saveti i trikovi za fotografisanje zimskog odmora

  Profesionalni sportski fotograf Ričard Valč deli stručne savete za bolje zimsko fotografisanje, od izbora fotoaparata do najboljih postavki.

 • FOTOGRAFISANJE NA PUTOVANJIMA

  Najbolji fotoaparati i objektivi za putovanja

  Bilo da istražujete gradske ulice ili divlji ruralni teren, pa čak i da idete na drugu stranu sveta, isplati se da smanjite težinu opreme. Evo najidealnije Canon opreme za snimanje iskustva, bez ugrožavanja budžeta.