PORTRETNA FOTOGRAFIJA

Fotoaparati i objektivi za portrete za svaku priliku

Zabeležite lepotu i karakter subjekta, od beba i kućnih ljubimaca do modnih fotografija i porodičnih grupa, tako što ćete izabrati najbolji osnovni Canon komplet za portretnu fotografiju.
Krupni plan snimljen pomoću fotoaparata Canon EOS R10 na kojem je beba koja podiže glavu sa mekanog ćebeta i netremice gleda u jednu stranu.

Najbolji fotoaparat portretnu fotografiju je onaj koji ne sputava vašu kreativnost, bez obzira na to da li fotografišete neodoljivo novorođenče, voljenog porodičnog ljubimca ili intrigantnog stranca na ulici. U portretnoj fotografiji, oprema mora da vam pomogne da zabeležite ličnost, karakter i lepotu subjekta, uz upotpunjavanje vaše vizije, ali bez ometanja.

Postoji mnogo faktora pri izboru fotoaparata za portrete, a često će pravi izbor zavisiti od vrste portreta koje snimate. Ali ne brinite: postoji Canon fotoaparat za svaki scenario, kao i odlični objektivi koji mogu da se kombinuju sa njima kako biste svaki put dobili najbolje moguće portrete.

Portreti novorođenčadi i fotografije beba

Na fotografiji snimljenoj pomoću fotoaparata Canon EOS R10, beba gleda u fotoaparat preko ramena odrasle osobe, sa „bokeh“ svetlima u pozadini.

Canon EOS R10 je idealna opcija za nove roditelje koji žele fotoaparat koji je jednostavan za korišćenje i koji omogućava pravljenje prelepih snimaka uz minimalan trud. Snimljeno pomoću Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/25 s, f/4 i ISO 640. © Mark Fensome

Uz elektronski zatvarač koji omogućava potpuno tiho snimanje, Canon fotoaparati bez ogledala idealni su za snimanje portreta beba, gde je tišina često presudna. Uz težinu od samo 429 g, lagani Canon EOS R10 predstavlja odličan izbor. Tih kada je potrebno, da ne biste uznemirili bebu, takođe ima namenski režim za portrete koji povećava mekoću nijansi kože i onih delikatnih malih vlasi kose. Tu su i kreativni filteri za eksperimentisanje, uključujući monohromatski filter za isticanje prirodne teksture kože, dok inteligentni AF za prepoznavanjem oka garantuje da ćete uvek dobiti savršen fokus.

Takođe je važno izabrati odgovarajući objektiv, pa preporučujemo da EOS R10 uparite sa Canon RF 50mm F1.8 STM. Tihi STM motor za fokusiranje neće probuditi bebu, a izuzetno široki maksimalni otvor blende f/1,8 propušta dovoljno svetla za savršeno eksponirane portrete, čak i u slabo osvetljenim spavaćim sobama. Široki maksimalni otvor blende takođe vam omogućava da snimate sa izuzetno malom dubinom polja, za prelepo zamućene pozadine.

Porodični portreti

Na fotografiji snimljenoj pomoću fotoaparata Canon EOS RP, par podiže nasmejano dete za ruke u olistaloj šumi. 

Uz ekran osetljiv na dodir sa promenljivim uglom, automatski tajmer i besprekornu integraciju sa aplikacijom Canon Camera Connect, koja vam omogućava da upravljate fotoaparatom sa smartfona ili tableta, EOS RP je idealan za grupne portrete cele porodice. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/640 s, f/1,8 i ISO 800. © Valéria Fazekas

Uz praćenje lica i AF sa detekcijom oka, Canon EOS RP može da vam garantuje da će vaše voljene osobe biti izuzetno oštro fokusirane, što ga čini idealnim za snimanje grupnih portreta čak i najvećih porodica. Njegov CMOS senzor punog formata takođe pruža veliko vidno polje, što je idealno za kadriranje grupnih snimaka, uz visok nivo kontrole nad dubinom polja za umetničke pojedinačne portrete. Takođe, porodični fotografi takođe će koristiti režim scene Grupna fotografija, u kojem EOS RP automatski podešava dubinu polja kako bi garantovao da će svi biti u fokusu, bilo da se nalaze napred ili nazad.

Kada je porodična proslava u punom zamahu, uparite EOS RP sa objektivom Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM. Ovaj objektiv je dovoljno mali da ne skreće pažnju na vas i omogućava vam da beležite spontane trenutke, dok će vam veliki otvor blende f/1,8 pomoći da napravite snimak čak i pri slabom osvetljenju. Njegova široka žižna daljina od 24 mm idealna je za smeštanje cele dinastije u kadar, bez izobličenja ultraširokougaonog objektiva. Međutim, ako više volite krupni plan, njegove makro mogućnosti vam omogućava da zabeležite svaki sićušni detalj.

Isto tako, ako želite potpuno spontane slike, Canon PowerShot PX je fantastičan izbor. Kada je diskretno postavite na sto ili radnu površinu u porodičnom prostoru, ova inteligentna kamera snima dokumentarne fotografije svakodnevnih aktivnosti bez ometanja trenutka, jer inteligentno prati subjekte i kadrira snimke. Slike snimljene pomoću kamere možete da pregledate tako što ćete se bežično povezati sa aplikacijom Canon Connect za Mini PTZ kameru, koja će vam čak i predložiti najbolje slike. Canon PowerShot PX takođe može da snima kratke Full HD video klipove, koje takođe možete da prebacujete pomoću aplikacije.

Modni portreti

Modna fotografija snimljena pomoću fotoaparata Canon EOS R, na kojoj je prikazan model u haljini nalik kimonu dok drži listove i grane palme koji joj uokviruju lice.

Važno je da modni fotografi svaki put kreiraju besprekorne fotografije koje u najboljem svetlu prikazuju modele i proizvode koje snimaju. Uz prepoznavanje lica i oka, Canon EOS R garantuje da nikada nećete propustiti fokus i da ćete uvek dobijati izuzetno oštre portrete. Snimljeno pomoću Canon EOS R sa objektivom Canon RF 50mm F1.2L USM pri 1/160 s, f/1,4 i ISO 160. © Guia Besana – Canon ambasador

Ako želite da modne portrete učinite primamljivijim na društvenim mrežama, Canon EOS R ima CMOS senzor od 30,3 MP koji daje slike visoke rezolucije i garantuje da će svaki detalj biti zabeležen sa neverovatnom definicijom. Uz automatsko fokusiranje do -6 EV, zahvaljujući velikom i izuzetno osetljivom senzoru punog formata, EOS R takođe pruža performanse čak i u najzahtevnijim uslovima osvetljenja, od studija do ulice, bez obzira na to gde i kada snimate.

Objektiv Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM je idealan za modne portrete. Zahvaljujući širokom otvoru blende f/2 i telefoto komprimovanju razdaljine, ovaj objektiv daje meku pozadinu sa oštrim zamućenjem, za portrete koji pružaju elegantan doživljaj i razdvajaju subjekte od okruženja. Telefoto objektivi poput ovog takođe daju veoma male količine izobličenja, što za rezultat ima laskave portrete, naročito lica. Ako želite krupne planove ruku ili izraza lica za modnu fotografiju, RF 85mm F2 MACRO IS STM vas i tu pokriva sa makro uvećanjem od 0,5x. Osim toga, ako odlučite da odete na noćno ulično snimanje, možete da ostavite stativ kod kuće zahvaljujući 5 koraka stabilizacije slike.

Portreti kućnih ljubimaca

Čupavi braon-beli pas sedi na travi pored mora.

Zahvaljujući kombinaciji brzine i kvaliteta slike, Canon EOS R7 je idealan fotoaparat za zamrzavanje pokretnih subjekata ili za snimanje svih detalja u sceni sa slabim osvetljenjem. Snimljeno pomoću Canon EOS R7 sa objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 59 mm, 1/30 s, f/9 i ISO 100.

Iako vaši ljubimci obično mogu da provedu ceo dan dremajući, neizbežno je da će u trenutku kada probate da ih fotografišete odjednom odlučiti da se kreću kao da ih neko juri. To čini Canon EOS R7 idealnim fotoaparatom za fotografisanje kućnih ljubimaca. Napravljen za snimanje divljih životinja i životinja, EOS R7 ima munjevitu brzinu rafalnog snimanja od 30 kadrova u sekundi i elektronski zatvarač od 1/16.000 s, da bi zabeležio akciju bez obzira na brzinu kojom se životinja kreće. Uz detekciju životinja i AF praćenje, subjekat će biti oštro fokusiran bez obzira na to gde se kreće u kadru, dok do 8 koraka stabilizacije slike (u zavisnosti od montiranog objektiva) garantuje snimke bez zamućenja prilikom snimanja iz ruke. Uz Wi-Fi i Bluetooth vezu, EOS R7 se veoma jednostavno uparuje sa smartfonima pomoću aplikacije Canon Camera Connect, pa možete daljinski da okidate dok ste usredsređeni na zabavljanje kućnog ljubimca i kretanja u pravom smeru.

Stabilizacija slike u telu (IBIS) u modelu EOS R7 radi u kombinaciji sa optičkom stabilizacijom slike u objektivu Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM radi postizanja do 7 koraka stabilizacije, što vam omogućava da snimate iz ruke ili pri malim brzinama zatvarača pri slabom osvetljenju, bez rizika od pojavu zamućenja. Sve ovo je dostupno u kompaktnom objektivu težine 390 g, koji je dovoljno lagan da čak i najduža i najdinamičnija snimanja ljubimaca učini lakim. Zahvaljujući APS-C senzoru u modelu EOS R7, ovaj objektiv daje vidno polje ekvivalentno objektivu od 24–48 mm na fotoaparatu punog formata, za svestrani opseg zuma i preko potrebnu fleksibilnost tokom nepredvidivih sesija snimanja ljubimaca.

Portreti sa okruženjem

Fotografija snimljena pomoću fotoaparata Canon EOS R6 na kojoj je žena u beloj haljini koja pleše na plaži noću, sa osvetljenim zgradama u pozadini.

Canon EOS R6 napravljen je za zadivljujuće performanse u uslovima slabog osvetljenja i u situacijama sa visokim kontrastom. Iako njegov senzor punog formata od 20,1 MP ima manje piksela od nekih Canon fotoaparata, svaki njegov piksel je veći, pa je mnogo osetljiviji na svetlo. Rezultat je to da fotoaparat može automatski da fokusira do zapanjujućih -6,5 EV. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 50mm F1.2L USM pri 1/40 s, f/1,4 i ISO 32.000. © Javier Cortés – Canon ambasador

Nepredvidljiva priroda portreta sa okruženjem zahteva maksimalno svestran fotoaparat. Canon EOS R6, sa kućištem zaštićenim od vremenskih uslova, napravljen je tako da možete da ga ponesete svuda da biste napravili snimak. Stabilizacija slike u telu (IBIS) pruža do 8 koraka stabilizacije za oštre slike bez zamućenja prilikom snimanja iz ruke, dok veliki senzor punog formata izuzetno osetljiv na svetlo i široki opseg ISO osetljivosti daju savršeno osvetljene portrete u nepredvidivim i izazovnim uslovima osvetljenja. Takođe, uz naprednu detekciju očiju i praćenje, kao i mogućnost automatskog fokusiranja do -6,5 EV, EOS R6 garantuje da će subjekat uvek biti u fokusu, bez obzira na vreme. A zahvaljujući rafalnom snimanju brzinom od 20 kadrova u sekundi, nikada nećete propustiti spontani izraz lica, bez obzira na to koliko kratko traje.

Iste karakteristike koje Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM čine pogodnim za porodične portrete, takođe ga čine dobrim izborom za portrete sa okruženjem. Uz težinu od samo 270 g, možete da ga ponesete svuda, a optička stabilizacija slike sa 5 koraka i široki maksimalni otvor blende napravljeni su tako da vam pomognu da izrazite kreativnost bez obzira na uslove osvetljenja, što vam omogućava da pravite snimke celog tela prepune konteksta i zanimljivosti. Žižna daljina takođe znači da ovaj objektiv može da se koristi i kao fantastični objektiv za vlogovanje.

Bez obzira na subjekat koji snimate, od mačaka do rođaka, majki do modela, spremni ste kada uz sebe imate odgovarajući Canon fotoaparat i objektiv.


Napisao: Petar Volinski

Slični proizvodi

Srodni članci

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Savršen objektiv za portrete

  Šta treba uzeti u obzir prilikom izbora objektiva za snimanje portreta.

 • FOTOGRAFISANJE BEBA

  Saveti za fotografisanje beba

  Učinite fotografisanje beba zabavnim i postignite odlične rezultate.

 • OPREMA

  Prednosti odgovarajućeg fotoaparata

  Saznajte kako Canon EOS R100 može da vam pomogne da snimate dragocene uspomene.

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Snimajte apstraktne portrete

  Eksperimentišite sa višestrukim ekspozicijama, crtanjem pomoću svetla, igrom senki i drugim stvarima.