PORODIČNO FOTOGRAFISANJE

Generacije iz profila: odštampajte porodični portret u kojem ćete uživati

Naučite kako da snimite i odštampate prelepi crno-beli portret voljenih osoba i da kreirate umetničko delo u kojem će se godinama uživati.
Crno-bela slika tri generacije jedne porodice, sa članovima raspoređenim redom, od najmlađih do najstarijih, svi iz profila.

Tokom pandemije Kovida-19, mnoge porodice nisu bile u stanju da se viđaju onoliko koliko su želeli, a posete dekama i bakama, na primer, svedene su na minimum. Deljenje odštampanih porodičnih fotografija postalo je vrednije nego ikada pre. Spontane fotografije specijalnih trenutaka mogu da donesu veliku radost, ali će plansko snimanje uvek biti vredno dodatnog truda.

Ovde ćemo podeliti tehniku za snimanje upečatljivog generacijskog portreta i pripremu za štampanje, kako biste kreirali jedinstveno i dugotrajno umetničko delo ili poklon. Fotografisanjem svake osobe pojedinačno, pa sastavljanjem portreta u jednu sliku, možete da kreirate modernu grupnu fotografiju koja može da se odštampa – sjajno prikazuje sličnosti i razlike između lica u vašoj porodici – a može čak i da se proširi u budućnosti dodavanjem novih generacija, kao što je naslednik koji raste sa vama u porodici.

1. Oprema koja će vam biti potrebna

Ruke drže fotoaparat Canon EOS R6.

Uz revolucionarni AF sa prepoznavanjem oka i vrhunski senzor od 20 MP, Canon EOS R6 predstavlja odličan izbor za snimanje portreta poput ovog.

Krupni plan sa srebrnim kišobranom i blicem Speedlite.

Blic Speedlite i srebrni kišobran idealni su za osvetljavanje lica subjekata.

Za ovo snimanje vam je potrebno samo nekoliko jednostavnih stavki: Speedlite blic ili spoljni izvor za osvetljenje, postolje za svetlo i srebrni kišobran ili navlaka za umekšavanje svetla. Takođe može dobro da dođe bežični okidač za blic. Fotoaparat kao što je Canon EOS R6 sa blicem Canon RF 50mm F1.8 STM pruža odličnu kontrolu nad ekspozicijom i drugim postavkama, uz dobre detalje u senkama i istaknutim delovima.

Kada je u pitanju štampanje, štampač kao što je ovaj iz serije Canon PIXMA TS7450a idealan je zahvaljujući ekonomičnim kartridžima sa mastilom FINE i intuitivnom bežičnom povezivanju, što olakšava direktno štampanje sa računara ili smartfona. Ako želite još dugotrajnije otiske, sistem sa šest mastila u seriji Canon PIXMA TS8350a, koji koristi izvanrednu tehnologiju ChromaLife 100 kompanije Canon, savršen je za kreiranje upečatljivih i oštrih fotografija sa bogatim prikazom crne.

Namenski foto-papir kompanije Canon garantuje prelepe, izdržljive otiske.

2. Osoba koja pozira

Dete koje sedi u mraku dok mu blic i srebrni kišobran osvetljavaju lice.

Eksperimentišite sa položajem izvora svetla. Što ga postavite dalje, to je svetlost grublja, a senke dublje. Po pravilu, pokušajte da sprečite da svetlo pada na uvo koje je okrenuto ka fotoaparatu.

Muškarac prikazan iz profila dok mu je samo lice osvetljeno. Zadnja strana glave i ostatak kadra su u senci.

Snimite svakog člana porodice sa strane, tako da lice bude iz profila. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM i blicem Canon Speedlite 430EX II pri 1/200 s, f/11 i ISO 100.

Odvojeno fotografisanje članova porodice znači da ne samo možete da odaberete najbolji snimak svake osobe, već i da ih poređate baš onako kako želite za finalni otisak. To takođe znači da svi ne moraju da budu na istom mestu u isto vreme.

Postavite tamno ćebe ili dasku za pozadinu. Zamolite svaku osobu da sedne bočno, sa ramenima unazad i licem okrenutim malo nagore. Kada fotografišete mlađu decu, zamolite člana porodice da pomogne privlačenjem pažnje sa strane, pa čak i da drži dete na mestu, tako da ne bude u kadru.

Blic će doprineti postojanosti osvetljenja. Postavite blic na navlaku za umekšavanje svetla ili srebrni kišobran. To daje mekše, rasprostiruće osvetljenje koje je bolje za portrete. Postavite blic na postolje, sa jedne strane i malo iza mesta na kojem subjekat sedi, tako da uhvati ivicu lica u profilu.

Ako nije moguće koristiti blic, takođe možete da koristite snažnu kućnu lampu ili tanak zrak svetla sa prozora u zamračenoj prostoriji, uz subjekat postavljen tako da svetlo bude malo iza lica.

3. Postavke fotoaparata i blica

Zadnja strana fotoaparata Canon EOS R6 sa prikazanim postavkama ekspozicije, uz čoveka koji sedi ispred blica u pozadini.

Kada koristite blic koji nije na fotoaparatu, često je najbolje da prvo podesite ručnu ekspoziciju, a zatim da podesite snagu blica kako biste mogli da radite sa odabranim postavkama.

Ako možete, bežično aktivirajte blic pomoću kompatibilnog fotoaparata i blica ili bežičnog okidača i prijemnika. Što se tiče postavki fotoaparata, dobra početna tačka je da fotoaparat podesite na ručni (M) režim ekspozicije sa brzinom zatvarača od 1/200 s, otvorom blende f/11 i ISO 100, a zatim da to prilagodite po potrebi. Ako vaš fotoaparat ima tu opciju, podesite ga tako da čuva snimke u formatima RAW+JPEG – time ćete dobiti JPEG datoteku kojom možete lako da manipulišete, kao i RAW datoteku sa maksimalnom količinom informacija o slici radi fleksibilnosti uređivanja.

Postavite blic Speedlite u ručni režim snage i izaberite punu snagu 1/1. Napravite probni snimak, a zatim po potrebi prilagodite snagu blica tako da ekspozicija lica bude baš kako treba. Osvetljenost takođe možete fino da podesite pomeranjem svetla bliže licu subjekta ili dalje od njega.

4. Podešavanje i kombinovanje slika

Slika lica muškarca iz profila koja se uređuje u softveru Digital Photo Professional kompanije Canon pomoću alatki za podešavanje boja.

Pomoću alatki na tabli Podešavanje oblasti u softveru Digital Photo Professional (DPP) kompanije Canon možete selektivno da potamnite sve delove snimka osim lica, a zatim da konvertujete sliku u monohromatsku.

Kada napravite željene snimke, vreme je da ih pripremite. Ako niste vični uređivanju slika, možete da pretvorite slike u crno-belu tehniku, isečete ih po želji i da ih rasporedite na papiru prilikom štampanja pomoću jednostavnih opcija u softveru Easy-PhotoPrint Editor kompanije Canon – pogledajte sledeći odeljak.

Međutim, ako ste vični uređivanju slika, možete ručno da preuzmete veću kontrolu nad ovim koracima. Pokrenite besplatni softver Digital Photo Professional (DPP) kompanije Canon i otvorite izabrane slike. Prvo morate da proverite da li su vidljiva samo lica i da li je ostatak svake slike potpuno crn. Ako se svetlo rasipa negde drugde, idite na tablu Uređivanje oblasti, obojite oblasti koje želite da uklonite, a zatim prevucite klizače za osvetljenost nadole da biste potamnili te oblasti.

Da bismo istakli stil visokog kontrasta na našim snimcima, odlučili smo da ih konvertujemo u crno-belo. Da biste to uradili, otvorite tablu Boje slike i kliknite na dugme Monohromatski. Pomoću klizača doterajte konverzije dok ne dobijete skup upečatljivih crno-belih portreta. Ako želite, možete da preskočite ovaj korak i da ih zadržite u boji.

Zatim možete da spojite slike tako da svetli delovi jednog portreta budu vidljivi u tamnim delovima drugog. U softveru DPP otvorite skup slika i odaberite prvi portret. Zatim idite u Alatke i izaberite alatku Pokretanje pozicioniranja.

Odaberite drugi portret sa liste slika u prednjem planu, a zatim kompozitni metod podesite na Posvetljivanje. Pomoću strelica smestite drugo lice pored prvog. Pritisnite Sačuvaj, a zatim učitajte sačuvanu sliku i ponavljajte postupak sa drugim licima dok ne objedinite sva.

5. Pripremite za štampanje

Slika dva crno-bela portreta iz profila koja se uređuje pomoću alatke za pozicioniranje u softveru Digital Photo Professional kompanije Canon.

Koristite alatku za pozicioniranje u softveru DPP da biste spojili svetle delove portreta.

Slika sa redom crno-belih lica iz profila kojoj se menja veličina i štampa se u softveru Canon DPP.

Kada budete spremni da odštampate portret, izaberite Datoteka > Odštampaj sa detaljnim postavkama.

Ako koristite DPP, kliknite na ikonu upozorenja Prikaži istaknuto/senke u podnožju prozora i koristite klizače za tonalne prelaze da biste bili sigurni da je pozadina potpuno crna i da na licima nema prenaglašenih istaknutih delova. Zatim pomoću table Detalji slike izoštrite fotografiju. Na kraju izaberite Datoteka > Odštampaj sa detaljnim postavkama. Pored izbora postavki za štampanje, ovde možete da promenite veličinu slike tako da se uklopi u željenu veličinu papira.

Kao alternativa svom ovom uređivanju, možete da koristite Easy-PhotoPrint Editor na smartfonu, tabletu ili računaru. Na ekranu Novo izaberite Rasporedi fotografija, izaberite predložak koji želite da upotrebite i pomoću uređivača slobodnog rasporeda organizujte odvojene portrete jedan pored drugog. Navedite veličinu papira, a zatim izaberite fotografije koje želite da dodate.

Iz alatki za uređivanje izaberite alatku za isecanje da biste uklonili neželjene delove svake slike, ostavljajući samo lice na svakoj. Pomoću opcija za uređivanje stavke možete da podesite položaj i veličinu svakog lica, kao i da dodate ili izmenite po želji. Ako ste odlučili da snimke konvertujete u crno-belo, upotrebite opcije u okviru kreativnih filtera da biste to uradili ili dodali efekat starinskih nijansi.

6. Štampanje i prikazivanje

Štampač iz serije Canon PIXMA TS8350 štampa crno-beli porodični portret, sa Canon fotoaparatom i foto-papirom na radnom stolu pored njega.

Kreirajte porodične fotografije kvaliteta kao iz fotolaboratorije sa štampačem iz serije Canon PIXMA TS8350a u kombinaciji sa Canon foto-papirom Plus Glossy II. Mastila i papiri kompanije Canon napravljeni su tako da funkcionišu zajedno radi dobijanja savršenih rezultata.

Crno-beli porodični portret sa licima iz profila, uramljen i okačen na zid.

Zahvaljujući razvoju tehnologije mastila, kao što je ChromaLife 100 kompanije Canon, vaše omiljene porodične fotografije ne samo da će izgledati fantastično na zidu, već će i odolevati testu vremena.

Kada štampate crno-bele fotografije, izaberite unapred podešenu postavku za crno-belo štampanje, izaberite odgovarajuću vrstu papira i podesite kvalitet na Najbolji. Ovo će obezbediti da na otiscima dobijete senke bogate detaljima i prefinjene istaknute delove.

Vaš objedinjeni porodični portret će biti veoma upečatljiv na zidu ili odličan poklon za slanje članovima porodice koji su daleko. Međutim, to je samo početak. Možete da odštampate pojedinačne portrete ili izabrane grupe pomoću kompaktnog Canon SELPHY štampača ili da napravite personalizovane čestitke za rođendane, godišnjice ili druge porodične prilike. Easy-PhotoPrint Editor olakšava kreiranje još ličnijih stavki poput prilagođenih kalendara, koje svi članovi porodice mogu da koriste i da uživaju u njima tokom cele godine.


Napisao Džejms Paterson

Srodni proizvodi

Srodni članci

 • KUĆNI PROJEKTI

  3 dodatka za fotografisanje iz domaće radinosti

  Sami napravite navlaku za umekšavanje, cev za usmeravanje svetla i mekanu podlogu za stabilizovanje fotoaparata.

 • KREATIVNO ŠTAMPANJE

  Najbolji saveti za prikazivanje otisaka

  Otkrijte kako da svoj dom promenite pomoću prelepih porodičnih fotografija.

 • RESTAURACIJA FOTOGRAFIJA

  Restauracija dragocenih foto-uspomena

  Otkrijte projekat koji pomaže žrtvama poplava u Belgiji popravljanjem slika oštećenih vodom.

 • ŠTAMPANJE

  Najbolji Canon štampači za fotografije

  Bez obzira na to da li želite da prikažete fotografije u ramu, spomenaru ili na nalepnici, pronađite najbolji štampač u skladu sa vašim kreativnim potrebama.