A young boy is lit from one side by a homemade softbox on a stand.

KUĆNI PROJEKTI

Projekti „uradi sam“: kako da sami napravite dodatke za fotografisanje

Zar ne bi bilo sjajno da imate studijsku konfiguraciju sa profesionalnim osvetljenjem, kao što su navlaka za umekšano, prigušeno svetlo i cev za precizno fokusirano osvetljenje tamo gde vam je potrebno? A kada snimate divlje životinje u bašti, zar ne bi bilo sjajno da imate svestrano postolje pomoću kojeg možete da stabilizujete fotoaparat na bilo kojoj površini? Umesto da uložite mnogo novca u dodatke poput ovih, pokušajte sami da ih napravite.
U ovom članku ćemo vam pokazati kako da koristite svakodnevne predmete da biste napravili dodatke koje možete da koristite sa Canon fotoaparatom i postojećom opremom radi dodavanja kreativnih efekata i podizanja fotografske veštine na viši nivo.

1. Sami napravite navlaku za umekšavanje

Ako snimate portrete, navlaka za umekšavanje je obavezna. Prigušuje izvor svetla i daje vizuelno primamljivije portrete.

Potrebno vam je:

 • Kartonska kutija
 • Čvrst karton
 • Olovka
 • Makaze
 • Traka
 • Gumice
 • Folija
 • Papir za pečenje ili paus (najbolji je prozirni papir)
Navlaka za umekšavanje idealna je za umekšavanje izvora svetla radi snimanja laskavijih portreta. Međutim, nema potrebe da odmah izađete i kupite novu navlaku za umekšavanje. Sami možete da je napravite pomoću kartonske kutije, nekoliko listova folije i parčeta papira za pečenja za samo pola sata. Sečenje je svedeno na minimum, a upotrebićemo zgodan trik koji koristi plastično postolje Speedlite blica. Pratite sledeća uputstva i za čas ćete moći da kreirate uglađenije portrete pomoću nove navlake za umekšavanje.

Korak 1 – Napravite pravougaonu cev

Two hands bend a piece of cardboard around the sides of a Canon Speedlite flash.
Savijte karton oko gornje strane Speedlite blica i bezbedno ga fiksirajte trakom.
Isecite sve četiri ivice, pa izvucite jezičke ka spolja.

Isecite parče snažnog kartona koje čvrsto obavija Speedlite blic. Trebalo bi da bude približno dva puta duže od savitljivog dela blica. Bezbedno ga fiksirajte trakom. Uklonite Speedlite i isecite u četiri ugla, do približno pola dužine, pa ih savijte tako da budu istureni ka spolja.

Korak 2 – Pričvrstite postolje za Speedlite

Two hands use black tape to secure a cardboard sheath around a Speedlite flash.
Trakom zakačite plastično postolje Speedlite blica sa spoljašnje strane kutije i probušite rupu kroz traku da biste mogli da uvrnete zavrtanj kroz nju. Ovo je potrebno da biste navlaku za umekšavanje postavili na stativ.
Zakačite dve gumice preko dva jezička od kartona.

Uzmite plastično postolje Speedlite blica i trakom ga pričvrstite na kartonsku cev (nekoliko puta obmotajte traku, pa probušite rupu kroz traku do navoja da biste kasnije mogli da postavite plastično postolje na stativ). Zatim postavite dve gumice preko dva isturena parčeta kartona tako da mogu da se upotrebe za pričvršćivanje Speedlite blica unutar kartonske cevi.

Korak 3 – Trakom pričvrstite cev na kutiju

The inside of a large cardboard box with the flaps of the cardboard sheath secured inside.
Gurnite Speedlite blic kroz rupu u kartonskoj kutiji i zalepite četiri isturena jezička.
Jedan jezičak sa spoljašnje strane kutije trakom zakačite na cev.

Postavite kraj cevi u sredinu velike kartonske kutije (što je kutija veća, to će svetlo biti prigušenije) i označite oko njega. Opsecite tri strane označene oblasti, pa četvrtu stranu presavijte nagore da biste kreirali jedan jezičak. Gurnite Speedlite cev kroz otvor sa unutrašnje strane (uverite se da ste provukli i gumice). Četiri isturena jezička na Speedlite cevi trakom zakačite sa unutrašnje strane kutije, a jedan jezičak kutije zakačite sa spoljašnje strane cevi.

Korak 4 – Prekrijte kutiju

The inside of a large cardboard box being lined with reflective foil.
Pomoću kuhinjske folije napravite reflektivnu postavu za domaću navlaku za umekšavanje, a pomoću drugog neizostavnog kuhinjskog rekvizita, papira za pečenje, prekrijte prednju stranu kutije.

Obložite unutrašnjost kutije reflektivnom folijom. Prvo obmotajte i zalepite foliju na gornju i donju stranu kutije, a zatim napravite dve bočne table pod uglom tako što ćete zalepiti krajeve dva lista folije blizu sredine kutije, sa obe strane. Čvrsto povucite foliju na izlazu iz kutije i zakačite je da biste dobili trouglastu šupljinu između folije i kutije. Uglovi će pomoći u usmeravanju svetla. Trakom fiksirajte papir za pečenje ili paus sa prednje strane kutije. Vaša navlaka za umekšavanje „uradi sam“ sada je spremna za akciju. Uvrnite je na postolje ili stativ pomoću plastičnog postolja za Speedlite blic, pa Speedlite blic uvucite u cev i zakačite gumice na krajeve da bi stajao na mestu.

Korak 5 – Pozicionirajte svetlo

Vreme je da testirate navlaku za umekšavanje – postavite je sa strane i malo iznad lica subjekta, pa aktivirajte Speedlite da biste osvetlili sliku.
A portrait of a boy against a black background.
Korišćenje navlake za umekšavanje prigušuje svetlo na licu i dodaje atmosferu završnom snimku.

Navlaku za umekšavanje postavite pored i malo iznad lica subjekta. Speedlite blic u navlaci za umekšavanje možete da aktivirate pomoću drugog Canon Speedlite blica postavljenog na fotoaparat, pomoću bežičnog okidača (kao što je Canon ST-E3-RT) ili pomoću iskačućeg blica (na kompatibilnim Canon fotoaparatima). Kao početna tačka za ekspoziciju, fotoaparat podesite na ručni režim, uz ekspoziciju 1/200 s, ISO 100 i otvor blende f/5,6. Blic ručno podesite na jednu osminu snage i napravite probni snimak. Ako je previše svetlo ili tamno, podešavajte snagu blica ili otvor blende dok svetlo ne bude izgledalo dobro.

2. Napravite cev za usmeravanje svetla

Usmereno svetlo je korisno za kreiranje raznih uzbudljivih efekata na fotografijama.

Potrebno vam je:

 • Cilindrična, folijom obložena tuba od čipsa
 • Nož za rukotvorine ili makaze
 • Krep traka
Jednostavna tuba od grickalica može da bude veoma korisna za kontrolu rasprostiranja svetla Speedlite blica. Zgodno je što te tube obično imaju sličan prečnik kao većina Speedlite bliceva, pa za nekoliko sekundi možete da je postavite sa prednje strane svog blica. To vam omogućava da suzite rasprostiranje svetla i da kreirate usmereno svetlo ili svetlo za kosu, a postavljanjem blica iza subjekta sa jedne strane, možete da dodate ivično svetlo za isticanje ivica i postizanje dramatičnog izgleda.

Korak 1 – Isecite tubu

A man cutting the top off a snack food tube with a craft knife.
Metalik postava ove tube pomaže sa odbijanjem svetla od Speedlite blica ka subjektu.

Biće vam potrebna cilindrična tuba koja je dovoljno velika da može da se postavi na kraj Speedlite blica, kao što je tuba od čipsa ili u našem slučaju, štapića od hleba. Idealno bi bilo da tuba ima metalik postavu, zato što to doprinosi odbijanju svetla kroz tubu. Pomoću noža za rukotvorine ili makaza isecite kraj tube.

Korak 2 – Postavite je preko Speedlite blica

Two hands fit a snack food tube on to a Speedlite flash. A Speedlite flash with a snack food tube on it being attached to a tripod.
Navucite tubu preko Speedlite blica. Trebalo bi lepo da legne – ako se to ne dogodi, fiksirajte pomoću krep trake.
Cev za usmereno svetlo funkcioniše poput baterijske lampe i osvetljava subjekat.

Postavite tubu preko Speedlite blica. Ako prečnik nije potpuno odgovarajući i ako ne može lepo da se navuče i ostane na mestu, pričvrstite je pomoću krep trake. Zatim postavite Speedlite na plastično postolje, pa sve zajedno postavite na postolje za svetlo ili stativ.

Korak 3 – Okidanje blica

A photographer takes a photo of a dog illuminated from the other side by a spotlight tube.
Obavezno testirajte novo usmereno svetlo pomoću nekoliko probnih snimaka da biste bili sigurni da radi onako kako želite.

Potrebno je da Speedlite aktiviramo daljinski, pomoću drugog Speedlite blica montiranog na fotoaparat, kao što je ovaj, odnosno pomoću daljinskog okidača. Pored toga, mnogi modeli Canon fotoaparata takođe omogućavaju upravljanje kompatibilnim Speedlite blicevima pomoću iskačućeg blica na fotoaparatu – ne omogućavaju samo okidanje Speedlite blica, već i podešavanje snage. Napravite nekoliko probnih snimaka da biste bili sigurni da se blic aktivira.

Korak 4 – Pozicioniranje svetla

A photographer, standing next to a spotlight tube on a tripod, attracts the attention of a dog.
Postavite cev za usmereno svetlo pored subjekta i napravite nekoliko probnih snimaka. Usmereno svetlo je prilično usko, pa pronalaženje prave pozicije može da zahteva nekoliko podešavanja.
Okačite pozadinu – napravljenu od čaršava ili zavese – kontrastne boje da biste bili sigurni da se subjekat zaista ističe.

Ako želite izgled sa pozadinskim svetlom, Speedlite postavite iza subjekta sa jedne strane, tako da bude nagnut i usmeren ka subjektu i fotoaparatu. Pošto je naš svetlosni snop prilično uzak, važno je da precizno pogodimo ugao. Može da vam pomogne funkcija probne lampe na Speedlite blicu (pritisnite i držite dugme za testiranje), a možete i da koristite aplikaciju Canon Camera Connect da biste pravili probne snimke sa smartfona dok menjate poziciju blica. Snimite subjekat ispred obične pozadine – dobar izbor je zavesa ili čaršav – i upotrebite kontrastnu boju da biste istakli subjekat.

Korak 5 – Podesite ekspoziciju

The settings display on the back of a Speedlite.
Napravite nekoliko probnih snimaka i podešavajte postavke na fotoaparatu dok ne postignete željeni rezultat.

Evo dobre polazne tačke za ekspoziciju: fotoaparat podesite na režim ručne ekspozicije, ISO podesite na 100, brzinu zatvarača na 1/200 s i blendu na f/8. Zatim podesite blic na ručni režim i smanjite snagu na 1/32. Napravite probni snimak. Ako je previše svetao ili taman, smanjujte ili povećavajte snagu blica dok ne dobijete željeni izgled. Postavite subjekat na stranu za uzbudljiv kadar iz profila, pa počnite da snimate.

3. Sami napravite mekanu podlogu

Ne možete uvek da koristite stativ kada snimate makro, naročitu blizu zemlje, ali nešto svestrano, poput domaće podloge može da stabilizuje fotoaparat i pomogne vam da dobijate bolje rezultate.

Potrebno vam je:

 • Stare pantalone
 • Igla i konac ili mašina za šivenje
 • Kesa sočiva / pirinča ili slične suve hrane
Mekana podloga može da bude praktična u raznim situacijama za snimanje. Možete da oslonite objektiv na nju za stabilnije snimke, da je koristite kao zaštitu za fotoaparat kada je blizu zemlje ili da je stavite na prozor automobila kao priručni zaklon za snimanje ptica. Lako sami možete da napravite mekanu podlogu pomoću starih pantalona, igle i konca (ili još bolje, mašine za šivenje) i kese sočiva ili slične suve hrane.

Korak 1 – Odsecite nogavicu

A man using scissors to cut one leg off a pair of trousers. A man's hands using a sewing machine to sew up the opening of a trouser leg.
Makazama odsecite nogavicu starih pantalona – potrebna vam je dužina od približno 30 cm.
Zašijte otvor sa jedne strane pomoću mašine za šivenje ili igle i konca.

Uzmite stare pantalone i odsecite jednu od nogavica. Potrebno vam je parče dugačko približno 30 cm. Zatim uzmite iglu i konac (ili mašinu za šivenje) i zašijte otvor sa jedne strane. Zašijte i drugi kraj, ali ostavite otvor od nekoliko centimetara.

Korak 2 – Napunite suvom hranom

Red lentils being poured into the opening at the top of a cut-off trouser leg.
Punite podlogu malim količinama suvog pirinča dok se skoro ne napuni.

Uzmite kesu sočiva ili slične sitne suve hrane, kao što je pirinač, i sipajte u otvor (zgodno je da imate levak – možete da ga napravite od lista A4 papira ako je potrebno). Punite dok ne bude skoro puna, pa ponovo uzmite iglu i konac i zašijte otvor do kraja da biste punjenje zatvorili u vreći. Vaša domaća mekana podloga je spremna za korišćenje.

Korak 3 – Stabilizujte objektiv

A photographer resting his lens on a beanbag on a garden chair, shooting purple flowers.
Domaća mekana podloga idealna je za stabilizovanje dugačkih objektiva i sprečavanje podrhtavanja fotoaparata.

Mekana podloga može da bude odlična za stabilizovanje dugačkih objektiva. Ne samo da duži objektivi mogu da budu teški za držanje duže vreme, već se i sa povećanjem žižne daljine sužava ugao prikaza, pa će čak i mali pokreti izgledati prenaglašeno. Mekana podloga će doprineti sprečavanju podrhtavanja prilikom snimanja sa većim žižnim daljinama. Ako vaš objektiv, poput ovog Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM, ima stabilizaciju slike, najbolje je da i nju uključite dok snimate iz ruke.

Korak 4 – Koristite je blizu zemlje

A Canon EOS 250D with a Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM lens rests on a homemade beanbag.
Možda će vam biti nezgodno da se namestite za snimke iz niskih uglova, ali mekana podloga predstavlja idealno prilagodljivo jastuče.

Postavljanje fotoaparata blizu zemlje često može da vam pruži neobičnu perspektivu, ali snimanje iz tako niskih uglova može da bude nezgodno. Domaća mekana podloga može da pomogne tako što će držati objektiv dok vi kadrirate, a možete i da je oblikujete za željeni ugao. Fotoaparat sa ekranom sa promenljivim uglom, kao što je Canon EOS 250D, veoma je koristan zato što je teško kadrirati snimak pomoću tražila pod tako malim uglom. Takođe možete da koristite aplikaciju Canon Camera Connect da biste daljinski upravljali fotoaparatom sa telefona.

Korak 5 – Pratite subjekte u pokretu

Mekana podloga će vam omogućiti da pratite kretanje pčele…
…uz stabilizovanje fotoaparata.

Praćenje subjekata u pokretu može da bude nezgodno pomoću dugačkog objektiva, a naročito malih životinja u bašti poput pčela. Zbog toga što mekana podloga pruža podršku fotoaparatu, ali ga ne fiksira, pomaže vam da održite snimke stabilnim, ali vam takođe ostavlja slobodu da pratite kretanje. Takođe je važno da automatski fokus podesite za subjekte u pokretu. Praćenje subjekta u prikazu uživo na fotoaparatu Canon EOS 250D olakšava fokusiranje na pčele ovde.

Napisao Džejms Paterson

Srodni članci
Set up your own home studio

KUĆNI PROJEKTI

Napravite kućni studio

Otkrijte kako da kreativno koristite blic i da snimate zadivljujuće portrete uz mali budžet.

A woman standing in front of shuttered windows touches a paper star hanging from the ceiling.

FOTOGRAFISANJE U ZATVORENOM

Tri ideje za fotografisanje u zatvorenom pomoću kojih možete da pokažete kreativnost kod kuće

Upoznajte se sa fotoaparatom i naučite da snimate kinematografske portrete, makro slike i video zapise sa ubrzanim protokom vremena.

A woman using a EOS 850D to photograph a wooden vase on a table, lit by an LED light.

FOTOGRAFIJA PROIZVODA

Kako da unapredite fotografisanje proizvoda

Otkrijte kako je vlasnica nagrađivanog malog preduzeća Sofi Selu upotrebila fotografisanje proizvoda u svoju korist.

Srodni članci

Get Inspired predstavlja ključni izvor korisnih fotografskih saveta, vodiča za kupovinu i informativnih intervjua – sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji fotoaparat ili najbolji štampač i pretvorili sledeću kreativnu ideju u stvarnost.

Povratak na sve savete i tehnike