KREATIVNO ŠTAMPANJE

Prihvatite produhovljenost uz kreativno vođenje dnevnika

Autor i ilustrator Kia Mari Hant govori o tome kako vođenje dnevnika može da bude način da izrazite kreativnost, kao i da unapredite mentalno zdravlje.
Osoba piše u spomenaru čije su stranice ispunjene fotografijama i nalepnicama.

Pustiti da vam misli prelaze na stranicu dnevnika može da bude inspirativno kreativno opuštanje, ali to je takođe odličan način da razmislite o tome kako se osećate. Odvajanje samo 20 minuta dnevno za vođenje dnevnika može da pojača osećaj dobrobiti, naročito kada znate da ćete to videti samo vi. A šta je tu zaista izvanredno? Svako može to da radi. Nema pravila, samo papir ispred vas koji je spreman da na njega prenesete šta god da osećate tog dana – bez obzira na to da li je to kroz reči, crteže, kolaž ili štampanje fotografija.

Autor, ilustrator i kreatorka dnevnika Kia Mari Hant tvorac je serije dečjih dnevnika za aktivnosti, My Awesome Year. Takođe vodi Etsy prodavnicu materijala i pravi mesečne komplete za vođenje dnevnika za svoju rastuću zajednicu Journal Club.

Za Kiu to celog života predstavlja kreativni „ventil“. „Nekada sam govorila da sam prvi put ušla u svet kreativnog vođenja dnevnika kao način da zabeležim uspomene tokom godine putovanja kroz Urugvaj i Brazil“, kaže ona. „Ali nedavno sam otkrila mnoštvo ručno napravljenih dnevnika iz detinjstva. Izgleda da sam uvek volela kreativno vođenje dnevnika – samo sam morala da pronađem način da mu se vratim.“

Vođenje dnevnika takođe je odličan način da upoznate sebe, kaže Kia, koja ima 15.700 pratilaca na Instagramu za nalog @kia.creates, a vodi i Instagram stranicu @inspiringjournals. „Pored toga što je katarzična aktivnost, vođenje dnevnika kao prostora za čisto izražavanje, bez očekivanja ili ograničenja, izuzetno je oslobađajuće. Postepeno saznajete više o sebi svaki put kada kreirate“, kaže ona.

1. Pronađite svoj stil vođenja dnevnika

Osoba drži otvoren dnevnik prepun raznobojnih crteža i nalepnica ispred prepune police za knjige.

„Suština pravljenja dnevnika je u hvatanju trenutka i u čuvanju, kako biste mogli da mu se vratite u budućnosti“, kaže Kia, „ali i u uživanju u sadašnjosti“.

Žena kuca na ružičasto-beloj računarskoj tastaturi.

„Proces vođenja dnevnika je poput otiska prsta, svaki je jedinstven i nema ispravnog načina na koji se to radi“, kaže Kia. „Za mene, vođenje dnevnika počinje dodavanjem boje na stranicu, obično uz dekoracije koje su relevantne za temu. Dosta vremena trošim na štampanje fotografija, biranje nalepnica i biranje „washi“ [dekorativna lepljiva traka] trake“, objašnjava ona.

Bez obzira na to da li je vaš stil minimalistički i smeo ili volite dugine boje, dozvolite da vaša ličnost sija – i to može da se razlikuje svaki put kada otvorite dnevnik.

„Da bih završila kompoziciju, prostor popunjavam žvrljotinama i dodatnim nalepnicama“, dodaje Kia. „Ne zaustavljam se dok se stranica ne napuni, zato što mi se tako sviđa. Za mene je više zaista više – ali to definitivno nije za svačiji ukus!“

2. Izaberite temu

Slika snimljena odozgo na kojoj je prikazan organizovani radni sto za žene, sa rolnama „washi“ trake pored otvorenog dnevnika.
Osoba skida nalepnicu kako bi je ubacila u dnevnik.

Postoji mnogo različitih načina za vođenje dnevnika – dokumentovanje snova, dnevni unosi u jednom redu, neposlata pisma – i možete da eksperimentišete u hodu ili da imate različite sveske za svaki od tih pristupa.

„Postoji zaista puno podzajednica u vezi sa vođenjem dnevnika“, kaže Kia. „Vođenje dnevnika po tačkama može biti prilično uredno i minimalistički, usredsređeno na planiranje dana, nedelja ili meseci i praćenje navika i ciljeva. „Nabacano“ vođenje dnevnika predstavlja korišćenje dnevnika kao vrste kolaža u koji lepite sve i svašta: letke, ulaznice, čipku, konac, papir, materijal – vi birate!“

Dnevna evidencija zahvalnosti može da predstavlja odličan način za unošenje pozitivnosti u život. „To je način da zabeležite stvari za koje ste zahvalni, velike ili male“, kaže Kia. „Zvuči jednostavno, ali prelazak na taj način razmišljanja može zaista da vam promeni život.

„Najbolji način da nađete omiljenu vrstu vođenja dnevnika je da eksperimentišete“, dodaje ona. „Isprobajte razne stvari i ne ograničavajte se – niko ne treba da se ograniči na samo jednu vrstu vođenja dnevnika. Raznovrsnost je zabavna.“

3. Pokažite kreativnost pomoću štampe

Žena u haljini sa suncokretom drži otisak sa PIXMA štampača.

„Obožavam visoki kvalitet štampe koji mi pruža štampač serije Canon PIXMA TS5350. Postoji nešto što zaista ispunjava u vezi sa štampanjem, pravljenjem i korišćenjem sopstvenih nalepnica u dnevniku“, kaže Kia.

Osoba drži Canon Zoemini dok štampa slike.

Otisci formata 2 x 3 inča koje daje Canon Zoemini savršeni su za dodavanje u dnevnik i ne samo to, već su i odštampani na papiru sa samolepljivom poleđinom, pa vam nije potreban lepak.

Kreatori dnevnika i rukotvorina takođe mogu da koriste kućne štampače da bi pravili beskrajni niz novih i maštovitih materijala za dnevnik, baš kao što radi Kia pomoću štampača serije Canon PIXMA TS5350.

„Ponekad digitalno kreiram dizajnerska rešenja uz Adobe® Illustrator®* i šaljem ih direktno na štampač preko bežične veze. U drugim slučajevima ručno kreiram dizajnerska rešenja i koristim PIXMA štampač da bi ih skenirala pre uređivanja. Izuzetno je zadovoljstvo videti dizajn lista sa nalepnicama, od ideje do fizičkog predmeta.

„Volim da dodajem fotografije u dnevnike“, kaže ona. „Počela sam sa fotografijama sa putovanja ili dnevnih izleta kada pravim dnevnike o putnim uspomenama, ali sam počela sve više i više da štampam, beležeći razne trenutke, poput cveća u šetnji ili kako je sunce izgledalo u mom studiju određenog popodneva.“

Kia koristi džepni Bluetooth štampačCanon Zoemini da bi trenutno kreirala samolepljive otiske dimenzija 2x3 inča, koje može da prenese na papir jednostavnim povezivanjem sa smartfonom.

„Mogućnost snimanja fotografija pomoću telefona, dodavanja filtera pomoću aplikacije Canon Mini Print, brzog slanja direktno na Canon Zoemini i direktnog štampanja na papiru za nalepnice je neverovatna. Dodaje zaista lep osećaj sinergije procesu – mogu da zabeležim trenutak i da ga skoro trenutno dodam u dnevnik.“

Aplikacija Canon Mini Print ima veliki izbor prilagodljivih nalepnica, ivica i tekstualnih fontova, pa možete da eksperimentišete i da prilagodite slike pre nego što ih odštampate.

4. Neka bude jedinstveno vaš

Osoba otiskuje pečat na popunjenoj stranici dnevnika.
Žena fotografiše svoj otvoreni dnevnik pomoću fotoaparata Canon PowerShot G7 X Mark III.

„Koristim Canon PowerShot G7 X Mark III za snimanje klipova procesa pravljenja dnevnika i za fotografisanje završenih stranica“, kaže Kia. „Mogu bežično da se povežem na telefon i da jednostavno prebacim fotografije ili video zapise. Zatim pravim sve izmene na telefonu i mogu da podelim sadržaj dnevnika sa zajednicom istog dana.“

Možete da koristite aplikaciju Canon Mini Print, koja je kompatibilna sa Canon Zoemini i Canon Zoemini S, da biste pokazali svoju individualnost i atmosferu pomoću ramova, filtera, ilustracija i drugih stvari. Ali ne zaustavlja se samo na nalepnicama i fotografijama – Kia pravi dnevnik sa raznim zgodnim predmetima.

„Volim da gradim teksturu dodavanjem štampanih materijala, poput savijenih stranica ili koverti. Lepo je dodati interaktivne elemente na stranicu“, kaže ona. „Imam jedan „nabacani“ dnevnik koji koristim samo u oktobru i koji je namenjen samo za „Halloween Journal Challenge“ koji svake godine organizujem. Ima izvanrednu teksturu, sa pokidanim, čajem uflekanim stranicama napunjenim čipkom, zaptivkama od voska i sablasnim otiscima, a sve je uvezano koncem!“

Postoji bezbroj načina da oslobodite unutrašnju kreativnost, a Kijine stranice pokazuju kako njene fotografije, prilagođene nalepnice i prelepi rukopis daju osobnost njenom dnevniku.

„Nakon ukrašavanja stranice, uzimam olovku i počinjem da pišem. Obično ne razmišljam previše o tome. Koristim nešto šta zovem „slobodnim pisanjem“ i prostor ispunjavam rečima koje naviru. Nemojte previše da razmišljate i ne brinite ako je neuredno ili ima pravopisnih grešaka – nije važno.“

„Mogućnosti da podelim svoj kreativni proces i završene stranice dnevnika sa zajednicom na društvenim mrežama mi je zaista važna, zato što je to mesto gde se povezujem sa drugim ljudima koji vole pravljenje dnevnika“, kaže Kia.

Divna stvar u vezi sa vođenjem dnevnika je da je vaš proces potpuno vaš. Potrebna vam je samo sveska da biste započeli kreiranje magije.

Napisala Lorna Dokeril

*Adobe i Illustrator su registrovani zaštićeni trgovački znakovi ili zaštićeni trgovački znakovi kompanije Adobe u Sjedinjenim Američkim Državama i/ili u drugim zemljama.

Srodni proizvodi

Srodni članci

 • KREATIVNO ŠTAMPANJE

  Dokumentovanje projekta

  Dokumentujte 100 dana ličnog projekta uz Canon Zoemini 2 i pakovanje od 100 listova foto-papira.

 • KREATIVNO ŠTAMPANJE

  Sami pravite igračke za održavanje pažnje

  Igračke za održavanje pažnje su zabavne za igru i smiruju užurbane umove.

 • KREATIVNO ŠTAMPANJE

  Najbolji prenosivi Canon štampači

  Istražite asortiman kompaktnih štampača kompanije Canon kako biste saznali koji vam najviše odgovara.

 • KREATIVNO ŠTAMPANJE

  Vodite dnevnik putovanja poput profesionalca

  Pretvorite fotke sa odmora snimljene pomoću modela Canon Zoemini S2 u personalizovani kreativni dnevnik.