Father piggybacks son through field

Kako se koristi prirodna svetlost

Bez obzira na to da li snimate portrete na otvorenom, pokušavate da uhvatite atmosferu grada po danu ili doživljaj prelepe letnje večeri, korišćenje prirodnog svetla može da vam pomogne da pravite zadivljujuće slike. Ako znate kako da upotrebite svetlo u svoju korist, to će se drastično odraziti na kvalitet vaših fotografija. Ne morate da ulažete u novu opremu da biste videli rezultate.

Iskoristite doba dana u svoju korist

Prirodno svetlo se menja u zavisnosti od doba dana i vremenskih uslova. Steknite naviku da razmišljate unapred, pre nego što krenete na snimanje. Svakako nema razloga da rano ustanete da biste snimili gradsku reku dok izlazi sunce, ako ćete bolji snimak dobiti dok ono zalazi.

Tokom sunčanih dana sa vedrim nebom svetlo može da izgleda relativno toplo ujutru, intenzivnije sredinom dana i umekšano uveče. Ako imate vremena, izađite i snimite istu scenu u različita doba dana i uporedite svetlo na fotografijama da biste pronašli ono koje vam se najviše sviđa.

Izbegavajte direktnu sunčevu svetlost za portrete

Direktna sunčeva svetlost sredinom dana može da dovede do pojave grubih senki, zbog kojih osobe na portretima neće izgledati dobro. Pokušajte da fotografišete ljude u hladu tokom svetlih dana ili sačekajte popodne, kada je sunčeva svetlost toplija. Na primer, stajanjem iza zgrade ili ispod drveta možete efikasno da ublažite intenzivno svetlo i da postignete prijatnije rezultate. Takođe možete da koristite blic tokom dana da biste poništili efekte sunčeve svetlosti.

Na najbolji način iskoristite zlatne sate

Vreme neposredno pre zalaska sunca i neposredno nakon njegovog izlaska, često poznato pod nazivom „magični“ ili„zlatni“ sati, profesionalni fotografi cene kao najbolje svetlo tokom dana. Zbog toga što je sunce niže na nebu, horizontalno svetlo baca dugačke senke i obasjava subjekte toplim sjajem. Odlično je za gradske portrete, odražavanje lepote prirode ili beleženje refleksije na vodi.

Kontrolisanje balansa bele na fotoaparatu

Ponekad svetlo izgleda toplo i zlatno. Ponekad izgleda hladno i plavo. Dok vam se oči prirodno prilagođavaju kako bi boje izgledale isto u različitim uslovima osvetljenja, fotoaparati se oslanjaju na postavku pod nazivom balans bele. Ona podešava način na koji fotoaparat vidi svetlo i omogućava vam da kontrolišete nijanse svetla sa kojim radite. Možete da ga podesite tako da kompenzuje svetlo koje je previše hladno ili toplo.

Postoji sedam standardnih postavki balansa bele na većini DSLR fotoaparata, fotoaparata bez ogledala i naprednih kompaktnih fotoaparata kompanije Canon. Automatski balans bele je podrazumevana postavka za većinu uobičajenih uslova osvetljenja. Izaberite režim Dnevno svetlo ako snimate pod direktnim sunčevim svetlom, a tu su i režimi Oblačno, Izmaglica ili Senovita mesta. Volfram i Fluorescentno mogu da pomognu u balansiranju boja ako snimate u zatvorenom.

Najbolji način je da napravite nekoliko snimaka sa različitim postavkama balansa bele da biste videli koji najbolje izgleda. Na ovaj način možete da budete sigurni da ne gubite karakteristike boja koje u stvari želite.

Sami napravite reflektor za odbijanje prirodnog svetla

Reflektori predstavljaju jednostavan način za zauzdavanje prirodnog svetla i njegovo usmeravanje ka subjektu. Nema potrebe da ga kupujete u prodavnici za profesionalne fotografe. Željeni efekat često možete da postignete sa parčetom bele, srebrne ili zlatne ploče ili folije pričvršćene na karton.

Budite hrabri i eksperimentišite

Eksperimentisanje sa prirodnim svetlom pomoći će vam da razumete kako ono funkcioniše, koja vrsta svetla vam se najviše sviđa i kako izgleda na slici. Učenje posmatranja svetla i načina kako da ga snimite može da potraje, pa ga učinite zabavnim. Izađite i snimajte u neuobičajenim uslovima osvetljenja, neobične subjekte i na najbolji način iskoristite vremenske prilike, godišnja doba i različita doba dana.