A group of people, seen from behind, watch fireworks. One person in the foreground is in focus, and warmly dressed in overcoat and beanie hat.

FOTOGRAFISANJE VATROMETA

Kako da fotografišete vatromet na nove i kreativne načine

Raznobojni vatromet na noćnom nebu spektakl je u kojem mnogi od nas vide određenu magiju – zašto ne biste zabeležili taj osećaj divljenja na fotografiji? Pored podešavanja najboljih postavki za fotografisanje vatrometa, važno je da razmislite o drugim elementima koji događaj, kao i vaše fotografije, čine specijalnim.

Vatromet se najčešće viđa u prilikama poput novogodišnje večeri, specijalnih rođendana, venčanja i festivala koje obično doživljavate okruženi prijateljima ili voljenim osobama. Ako njih uključite, to će vam pomoći da zabeležite događaj na zabavne i kreativne načine.

U savetima u nastavku pokrili smo ovo i još drugih tema, tako što smo odgovorili na 10 čestih pitanja, uključujući to kako da izaberete najbolju brzinu zatvarača za fotografisanje vatrometa i kako da koristite nove ideje za dobijanje zaista jedinstvenih i kreativnih snimaka. Bez obzira na to da li koristite PowerShot fotoaparat, fotoaparat bez ogledala ili DSLR, vodič za fotografisanje vatrometa je za vas.

1. Koja je najbolja lokacija za fotografisanje vatrometa?

Zaista vredi razmisliti o tome koja lokacija će vam pomoći da napravite najupečatljivije moguće slike, pa planirajte unapred i pronađite mesto bez ikakvih prepreka. Proverite lokaciju dok još ima dnevnog svetla i saznajte u kom smeru će duvati vetar.

Ovo je naročito važno ako će u blizini biti logorska vatra, pošto će vam pomoći da izbegnete da dim ili žar završe u kadru. Ako planirate da koristite stativ, trebalo bi da se pozicionirate tako da smanjite verovatnoću da će vas drugi ljudi ometati dok snimate.

2. Kako da fotografišem atmosferu vatrometa na zabavi?

In a long-exposure image, a sillhouetted figure has drawn a bright pink five-pointed star with a sparkler.

Dobar način za beleženje atmosfere na zabavi je da fotografišete članove porodice dok se zabavljaju sa prskalicama, pri čemu mogu da koriste maštu kako bi kreirali zabavne i umetničke oblike pomoću svetla. U aplikaciji Canon Photo Companion dostupno je kompletno uputstvo koje vas vodi kroz najbolje tehnike i postavke za crtanje svetlom.

Još jedan način za kreiranje zanimljivog snimka je da snimite odraz vatrometa na prozoru, dok porodica i prijatelji posmatraju iznutra. Napravite nekoliko probnih snimaka da biste bili sigurni da su osobe na snimku dobro eksponirane, pa zadržite te postavke dok ne počne akcija. Ako koristite PowerShot fotoaparat, kao što je Canon PowerShot G7 X Mark II, odnosno bilo koji EOS fotoaparat sa izmenjivim objektivima, obavezno snimajte slike u RAW formatu, pošto na taj način dobijate maksimalnu fleksibilnost pri podešavanju ekspozicije za različite delove slike tokom naknadne obrade pomoću softvera Canon Digital Photo Professional.

3. Kako da dobijem oštre fotografije vatrometa?

Teško je znati kada će eksplodirati najveći i najraznobojniji vatromet, pa je dobra ideja da fotoaparat podesite na režim uzastopnog snimanja, takođe poznat kao rafalni režim. Time ćete povećati verovatnoću da napravite jednu ili dve slike sa naročito uzbudljivim eksplozijama.

Ako je fotoaparat na stativu, možete da koristite aplikaciju Canon Camera Connect da biste bežično upravljali fotoaparatom pomoću telefona ili tableta. Pored toga, možete da koristite žični ili bežični daljinski upravljač, pa čak i funkciju tajmera na fotoaparatu. Sve to će vam omogućiti da okidate bez dodirivanja fotoaparata, što doprinosi izbegavanju podrhtavanja i postizanju oštrine slike.

4. Kako da fotografišem vatromet bez stativa?

Ako fotoaparat koristite iz ruke, upotrebite stabilizator slike da biste dobijali oštre slike (ako fotoaparat ili objektiv ima stabilizaciju slike). To će vam pomoći da uklonite blago podrhtavanje koje potiče od držanja fotoaparata u ruci, ali imajte na umu da može da smanji brzinu zatvarača ako snimate u režimu blende.

Ako na objektivu fotoaparata postoji prekidač, moguće da pomoću njega možete da aktivirate/deaktivirate stabilizator slike – u suprotnom, to možete da uradite pomoću menija sa postavkama fotoaparata.

5. Koji objektiv je najbolji za vatromet?

Srodni članci
A man and woman with a small child sitting halfway up a small stepladder, in front of fir trees with a few decorations hanging from some branches.

PORODIČNO FOTOGRAFISANJE

10 najboljih saveta Lene Petrove za božićno fotografisanje

Zabeležite duh Božića pomoću 10 saveta ovog porodičnog fotografa za dobijanje zabavnih i prirodnih portreta.

A table filled with Christmas-themed paper crafted decorations and gifts.

RUKOTVORINE POMOĆU ŠTAMPAČA

Sezona je pokazivanja kreativnosti – šest stvari koje ove božićne sezone možete da napravite sami pomoću štampača.

Pokažite kreativnost i sami pravite božićne poklone, dekoracije i igre za ovogodišnju prazničnu sezonu. Sve šablone možete besplatno da preuzmete i odštampate.

Two people skateboard down a city street at night, colourful lights from buildings reflecting in the wet road surface.

PUTOVANJA

11 saveta za fotografisanje tura po gradovima

Kako maksimalno iskoristiti kameru na gradskoj turi, uhvatiti duh i atmosferu urbane džungle uz nekoliko jednostavnih trikova i saveta.

Iako slika na kojoj je samo raznobojni vatromet može da izgleda impresivno, dodavanje zgrada ili drugih struktura može da je učini zanimljivijom i da doda kontekst. Zum objektivi takođe vam omogućavaju da lakše menjate kompoziciju, što je naročito korisno kada koristite stativ. Širokougaoni zum objektiv, kao što je Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM ili Canon EF 17-40mm f/4L USM, omogućava vam da sve smestite u kadar. Odlične snimke takođe možete da napravite pomoću objektiva na kompaktnom superzum fotoaparatu, odnosno pomoću objektiva koji ste dobili u kompletu sa fotoaparatom.

6. Kako da fokusiram prilikom fotografisanja vatrometa?

Ako fotoaparat podesite tako da fokusira na unapred određenoj razdaljini, ne morate da brinete o fokusiranju na mestu snimanja, pa možete da se usredsredite na postizanje savršene kompozicije i ekspozicije.

Prebacite fotoaparat na ručno fokusiranje ili pomerite prekidač za fokusiranje na objektivu u položaj MF i za početak podesite fokus na beskonačnost. Ako na objektivu postoji mali prozor u kojem se prikazuju različite razdaljine za fokusiranje, trebalo bi da podesite na simbol ∞. To je verovatno razdaljina za fokusiranje koja će biti potrebna ako želite da zabeležite vatromet na nebu.

Ako želite da uključite elemente u prednjem planu fotografije, fokusirajte na tačku između prednjeg plana i pozadine, približno na jednoj trećini scene, kako bi sve bilo oštro. Ova tehnika zove se hiperfokalno fokusiranje, a više informacija o pronalaženju idealne hiperfokalne razdaljine možete da pronađete u aplikaciji Canon Photo Companion.

7. Koje postavke bi trebalo da koristim za fotografisanje vatrometa?

Ako snimate iz ruke, započnite sa najmanjom brzinom zatvarača koja ne ističe podrhtavanje fotoaparata. Širokougaoni objektivi su lakši za duže držanje, a objektivi sa stabilizatorom slike (oni koji imaju oznaku IS u punom nazivu objektiva) značajno doprinose pravljenju oštrih snimaka. Ako koristite fotoaparat na stativu, kao početnu tačku možete da izaberete mnogo manju brzinu, kao što je jedna ili dve sekunde.

Podešavanje ISO osetljivosti nakon što podesite brzinu zatvarača i blendu omogućava vam da dobijete dobru ekspoziciju. Manja ISO osetljivost, kao što je ISO 100 ili ISO 125, daje oštrije slike sa boljim bojama i manjom količinom šuma, a fotoaparati sa većim senzorom, kao što su DSLR fotoaparati punog formata ili fotoaparati bez ogledala, daju najbolje rezultate.

Ako izaberete otvor blende koji nije previše mali, približno f/8, lakše ćete postići maksimalnu oštrinu bez kompromisa u pogledu dubine polja kod scena sa objektima u prednjem planu. Povećajte otvor blende na f/4 ili f/5,6 ako su brzine zatvarača prevelike.

8. Kako da zabeležim oblike od vatrometa?

Režim otvorene blende na fotoaparatu omogućava vam da zatvarač zadržite otvorenim koliko god je potrebno, što znači da možete da zabeležite kretanje i eksplodiranje vatrometa po nebu, uz tragove od svetla koji prave impresivne oblike. Da biste koristili režim otvorene blende, izaberite ručni režim ili prioritet zatvarača i idite do kraja skale sa opcijama, preko 30″. Jedanput pritisnite dugme okidača da biste otvorili zatvarač, pa još jednom kada budete hteli da ga zatvorite.

Dobra ideja je da koristite žični ili bežični okidač za pokretanje i zaustavljanje ekspozicije, kao što je Canon BR E1, odnosno aplikaciju Canon Camera Connect.

9. Kako da izaberem pravilnu ekspoziciju za vatromet?

Tamno nebo sa jarkim vatrometom koji eksplodira na njemu predstavlja prilično netipičan scenario u pogledu uobičajenog fotografisanja, pa fotoaparat može da podesi ekspoziciju koja je presvetla za vatromet na noćnom nebu. Ako snimate u ručnom režimu, odnosno u poluautomatskom režimu, kao što je prioritet blende ili prioritet zatvarača, možete da upotrebite kompenzaciju ekspozicije da biste to izbegli.

Potražite dugme ili ikonu -/+ na ekranu i podesite na vrednost između -1 i -2. Ako koristite ručni režim, takođe možete da obratite pažnju na skalu indikatora ekspozicije na LCD ekranu ili u dnu tražila fotoaparata, uz biranje kombinacije postavki kojа indikator pomera na levu stranu skale.

10. Kako mogu da fotografišem siluete sa vatrometom?

Ako želite kreativne i neobične fotografije sa vatrometom, zabeležite siluete osoba nasuprot akciji. Dobro bi bilo da ovo isprobate ranije tokom večeri, kada još ima svetlosti na nebu, pošto će se siluete bolje isticati. Međutim, ako snimate naročito živopisan prizor koji je pun svetla i boja, to može da pruži dovoljno upečatljivu pozadinu za siluete.

Za ovaj tip slike, morate pažljivo da razmislite o svom položaju. Udaljenije mesto i širokougaoni objektiv pomoći će vam da kadrirate mnogo osoba nasuprot neba, dok će vam približavanje subjektima i usmeravanje fotoaparata nagore pomoći da više istaknete osobe na slici.

Proverite da li vam postavke ekspozicije omogućavaju da osobe prikažete kao siluete; ako ekspoziciju podesite za vatromet, ovo će se uobičajeno dogoditi sa postavkama koje predlaže fotoaparat, iako će možda biti potrebno da upotrebite negativnu kompenzaciju ekspozicije kako biste postigli najbolji efekat (pogledajte savet 9 iznad). Probajte da ne koristite predugačku brzinu zatvarača, pošto subjekti mogu da se pomere i pokvare efekat.

Napisao Met Golovčinski

Slični proizvodi

Srodni članci

Get Inspired predstavlja ključni izvor korisnih fotografskih saveta, vodiča za kupovinu i informativnih intervjua – sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji fotoaparat ili najbolji štampač i pretvorili sledeću kreativnu ideju u stvarnost.

Povratak na sve savete i tehnike