FOTOGRAFISANJE ZABAVA

Kako da snimate kreativne fotografije na zabavama

Jednostavni saveti i tehnike za neverovatne fotografije na zabavama i događajima.
Grupa prijatelja pozira dok drže prskalice, smeju se i okrenuti su ka fotoaparatu, a lica su im osvetljena svetlom prskalica. © AdobeStock

Jedna od najboljih stvari u vezi sa prazničnom sezonom je niz zabava i događaja koji okupljaju prijatelje ili porodicu i predstavljaju priliku za smeh, opuštanje i nadoкnađivanje propuštenog. Znanje kako da fotografišete slavljeničke osmehe, blistava svetla i neobične plesne pokrete na kreativan način pomoći će vam da pravite uspomene za sva vremena.

Zahvaljujući ovim korisnim savetima i tehnikama za fotografisanje zabava, nećete samo praviti odlične snimke koje će svi voleti i deliti, već ćete imati i fotografije koje će na pravi način dočarati posebne trenutke, dovoljno lepe za štampanje i čuvanje.

1. Odaberite najbolje postavke fotoaparata za fotografisanje zabava

Porodica okupljena oko torte za 65. rođendan u slabo osvetljenoj prostoriji, snimljeno pomoću fotoaparata Canon EOS R100 sa objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM.

Ako želite da snimate grupne portrete pri slabom osvetljenju, izbor manje brzine zatvarača će duže izložiti senzor fotoaparata svetlu. Snimljeno pomoću Canon EOS R100 sa objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM pri 1/60 s, f/3,5 i ISO 1600.

Bez obzira na to da li se odigravaju u zatvorenom ili na otvorenom, zabave često uključuju snimanje subjekata u pokretu, pa je važno da fotoaparat bude podešen na najbolje postavke za fotografisanje zabava.

Da biste zabeležili brze pokrete na plesnom podijumu bez blica, potrebno je da obezbedite dovoljno veliku brzinu zatvarača. Režim prioriteta zatvarača (Tv) omogućava vam da podesite brzinu zatvarača, dok fotoaparat bira otvor blende i ISO vrednost za ispravno eksponirane fotografije. Minimalna brzina zatvarača od oko 1/160 ili 1/250 s je najbolja za kretanje, ali ćete za brže kretanje možda morati da idete do 1/1.000 s. Ako ste u ručnom režimu (M), proverite da li je blenda relativno široko otvorena (manji f-broj) kako biste kompenzovali veću brzinu zatvarača. Počnite sa automatskom ISO osetljivošću, ali ako je slika previše tamna, probajte sa srednjom ili visokom ISO vrednošću, na primer ISO 3.200 ili ISO 6.400.

Ukoliko se na zabavi pretežno sedi, režim prioriteta blende (Av) vam omogućava da izaberete dubinu polja. U mirnijim okruženjima možete da procenite postavke fotoaparata na osnovu dostupnog svetla. Na primer, brzina zatvarača od 1/80 s dobra je za portrete ili grupne fotografije sa sporim kretanjem – omogućava da više svetla dođe do senzora, što će vam pružiti određenu slobodu sa vrednostima otvora blende i ISO osetljivosti.

2. Isprobajte spontano fotografisanje

Četiri učesnika zabave slobodno plešu a kosa im se njiše dok se kreću, dok se iza njih kroz dim vidi di-džej.

Duži objektiv omogućava vam da snimate spontane fotografije prijatelja na plesnom podijumu. Širok otvor blende znači da vam nije potreban blic, čak i kada snimate u zatvorenom. Snimljeno pomoću Canon EOS 5D Mark III pri 1/160 s i f/1,4. © AdobeStock

Nameštene slike su ponekad umesne, ali ako želite da zabeležite prirodne izraze radosti na zabavi, spontano snimanje predstavlja pravi način.

Zum objektiv, kao što je Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, pomoći će vam da kadrirate udaljenije subjekte i omogućiti vam da snimate tako da ne bude previše očigledno da ste fotoaparat uperili ka određenoj osobi. Ovaj objektiv takođe ima stabilizator slike sa 4 koraka, koji će vam pomoći da pravite oštre snimke pri snimanju iz ruke.

Umesto da koristite blic fotoaparata za spontano snimanje, bolje je da upotrebite širok otvor blende i srednju/visoku ISO postavku kako bi subjekti bili oštri i u fokusu. Na taj način blic ne ometa subjekte, pa se zadržava prirodan doživljaj. Iz istog razloga, trebalo bi da isključite svetlo na fotoaparatu za pomoć pri automatskom fokusiranju.

Održite stvari spontanim tako što ćete podesiti daljinsku kameru, kao što je Canon PowerShot PX, koja inteligentno kadrira i automatski snima fotografije i video. Manje je nametljiva od tradicionalnog fotoaparata, a ima i dodatnu prednost, zato što vi možete da nastavite da se zabavljate.

3. Naučite kako da snimite zamućenje pozadine i prednjeg plana

Krupni plan upaljenih svećica na torti, sa zamućenim plamenom i velikim kružnim „bokeh“ efektom u pozadini.

Objektiv sa širokim maksimalnim otvorom blende, kao što je Canon RF 50mm F1.8 STM, može da transformiše pozadine u prelepo glatki „bokeh“. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/40 s, f/1,8 i ISO 100.

Portret žene sa slabim osvetljenjem u odnosu na upečatljivu belu pozadinu sa svetloplavim kružnim „bokeh“ efektom.

Zamućenje prednjeg plana i pozadine idealni su za isticanje subjekta i stvaranje sanjive atmosfere na fotografijama.

Bez obzira na to da li je u pitanju more treperećih svetala za jelku ili jednostavna sveća, praznični period obiluje lepim svetlom koje, uz odgovarajuću opremu, može da se pretvori u prelepe svetlosne kugle u pozadini vaših fotografija. Japanska reč „bokeh“ koristi se za opisivanje estetskih kvaliteta tih detalja van fokusa.

Efekat je najlakše postići kada je objektiv podešen na najširi otvor blende. To daje veoma malu dubinu polja, što vam omogućava da budete veoma selektivni sa fokusiranjem, a to znači da subjekat možete da istaknete u odnosu na zamućenu pozadinu. Idealan objektiv za ovo je Canon RF 50mm F1.8 STM sa izuzetno širokim maksimalnim otvorom blende od f/1,8. Takođe možete da dobijete primamljive, zamućene detalje pomoću manjih otvora blende, kao što je f/5,6. Učinite efekat upečatljivijim povećavanjem razdaljine između subjekta i pozadine, odnosno približavanjem subjektu.

4. Smanjite brzinu zatvarača da biste dobili zamućenje pokreta

Namerno zamućen snimak bubnjara u akciji.

Promena brzine zatvarača fotoaparata predstavlja jedan način za podešavanje ukupne ekspozicije slike. Ima i kreativne primene, pa vam omogućava da kontrolišete količinu zamućenja pokreta (ili njegovo nepostojanje) na slikama.

Dok vam veće brzine zatvarača pomažu da dobijate oštre slike subjekata u pokretu, alternativni pristup predstavlja korišćenje mnogo manje brzine zatvarača radi stvaranja pokreta u sceni sa statičnim subjektima.

Podesite brzinu zatvarača na približno 1/10 s ili 1/20 s ako snimate iz ruke i uverite se da je statični (ili relativno statični) subjekat vidljiv u sceni. Korisno je ako objektiv ima ugrađenu optičku stabilizaciju slike (IS), kao što je Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, jer će to pomoći da slike budu oštrije pri manjim brzinama zatvarača. Neki fotoaparati, kao što su Canon EOS R7 i EOS R6 Mark II, imaju stabilizaciju slike u telu (IBIS). Ona fizički pomera senzor fotoaparata kako bi se kompenzovalo bilo kakvo pomeranje kada se ne snima iz fiksnog položaja (na primer, stativ). Ovaj tip stabilizacije slike će raditi sa svim objektivima.

Ako koristite stativ, možete da koristite mnogo manje brzine zatvarača radi postizanja ovog efekta. Aktivirajte zatvarač pomoću žičnog ili bežičnog daljinskog upravljača, aplikacije Canon Camera Connect ili režima tajmera.

5. Zabeležite tragove svetla na plesnom podijumu

Mlada žena na zabavi sa rukama zabačenim unazad, usred raznobojnih svetlosnih tragova.

Dugačke ekspozicije su idealne za pretvaranje običnih scena u čarobne slike. © Tetra Images/Getty Images

Ako kontrolišete kada fotoaparat okida blic tokom ekspozicije, možete da zabeležite raznobojne šare od svetla, koje odražavaju duh zabave na kreativan način, uz održavanje oštrine subjekta. Izaberite malu brzinu zatvarača od približno 1 s, pa u meniju sa opcijama blica odaberite režim sinhronizacije sa prvom ili drugom zavesicom.

Sinhronizacija sa prvom zavesicom je podrazumevana opcija na većini fotoaparata. Okida blic na početku ekspozicije i beleži zamućenje ispred subjekta. Sinhronizacija sa drugom zavesicom okida blic na kraju ekspozicije i beleži svetlosne tragove i druge detalje iza subjekta.

6. Osvetlite fotografije zabava pomoću blica

Nasmejana porodica pozira na kauču ispred velikog natpisa „Happy Birthday“ na naduvavanje i na fotografiji sa zabave snimljenoj pomoću blica Canon Speedlite EL-100.

Korišćenje blica za odbijanje svetla od zidova i plafona pomaže vam da kreirate fotografije zabave prirodnog izgleda. Snimljeno pomoću Canon EOS 800D sa objektivom Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM i blicem Canon Speedlite EL-100 pri 20 mm, 1/200 s, f/5,6 i ISO 400.

Ako koristite blic, proverite da li je podešen tako da na najbolji način snimite subjekte. Ako koristite blic Speedlite, umesto da ga okrenete direktno ka onome što želite da snimite, okrenite ga prema plafonu kako bi se svetlo odbijalo ka subjektima. Ne samo da ćete na taj način dobiti prirodnije osvetljenje, već će to više odgovarati i subjektima.

Canon Speedlite EL-100 može da se pomera horizontalno i vertikalno, što vam omogućava da izaberete savršen ugao odbijanja. Takođe ima automatski režim koji će izabrati najbolje postavke umesto vas na osnovu okruženja, pa možete da se usredsredite samo na snimanje.

Alternativni način za dobijanje odličnih rezultata pomoću blica je da koristite poklopac za prigušivanje ili malu mekanu navlaku preko glave blica. To će raširiti i umekšati svetlo blica, što vam pomaže da dobijete prirodnije nijanse kože, uz zamrzavanje akcije.

7. Usredsredite se na manje detalje

Dve krune sa draguljima, jedna veća i jedna manja, nasuprot pozadine sa velikim kružnim „bokeh“ efektom.

Centralni predmeti na stolu, zidni ukrasi ili ukrasi koji vise sa jelke čine odlične subjekte za fotografije zabave sa atmosferom. Snimljeno pomoću Canon EOS R5 sa objektivom Canon RF 135mm F1.8L IS USM pri 1/5 s, f/5,6 i ISO 400.

Imajte u vidu da fotografije zabava ne moraju uvek da budu popunjene ljudima. Fokusiranje na manje detalje takođe može da bude efikasno u prenošenju raspoloženja i doživljaja prilike.

Ako ne možete dovoljno da se približite subjektu pomoću objektiva koji koristite, razmotrite objektiv sa makro mogućnostima kao što je Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM (u režimu MF) ili Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM. Sa druge strane, relativno široka opcija kao što je Canon RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM omogućava vam da se približite, ali i da zabeležite više okruženja zbog konteksta.

8. Snimite više ekspozicija

Neki EOS R fotoaparati, kao što su Canon EOS R10 i Canon EOS R8, nude režim višestruke ekspozicije. Time se pravi više fotografija i one se preklapaju radi postizanja umetničkog efekta. Pošto se sve to obavlja u fotoaparatu, nema potrebe za korišćenjem softvera za uređivanje.

Na osnovu osvetljenja i konačnog rezultata koje želite da postignete možete da birate između četiri režima višestruke ekspozicije, ali možete i da odaberete da snimate pomoću kontrole ekspozicije „Average“ (Prosečno) kako biste fotoaparatu omogućili da izračuna odgovarajuću završnu ekspoziciju. Takođe možete da odaberete da snimate samo dve ekspozicije ili da složite više različitih snimaka kako biste dobili neverovatno nadrealan rezultat.

9. Eksperimentišite sa perspektivom

Grupa posetilaca zabave naginje se napred dok drži prskalice. Fotografija je snimljena u visini prskalica, pa su lica osoba prikazana odozdo.

Približavanje subjektima u prednjem planu, kao što su ukrasi ili prskalice, omogućava vam da kreirate zamućenje pozadine. © AdobeStock

Dodajte upečatljivost fotografijama zabava tako što ćete pokazati kreativnost sa perspektivom. Ovo može da bude jednostavno pomeranje fotoaparata više ili niže, ali ne plašite se da vertikalnost odvedete do ekstrema, da snimate nagore sa tla ili nadole sa visine plafona, za ptičju perspektivu. Snimanje iz visokih ili niskih uglova je jednostavno kada koristite fotoaparat kao što je Canon EOS R50, koji ima obrtni ekran sa promenljivim uglom. Takođe je odličan za snimanje zabavnih selfija.

Promenite način na koji su fotografije kadrirane pomoću vrata, prozora ili ograda stepeništa i potražite sjajne površine ili vodu kako biste zabeležili zabavu u odrazu ili smestili sebe u kadar na kreativan način.

Materijali koji utiču na svetlo mogu da promene estetiku fotografija – snimajte kroz nepomične prozirne tečnosti, kao što su napici, kako biste zabeležili refrakciju svetla koja narušava veličinu i proporcije. Snimanje kroz teksturirano ili zamućeno staklo može da proizvede upečatljiv efekat zamućenja.

Eksperimentišite sa svim ovim tehnikama, zabavite se i ne brinite ako ne uspe – suština je u eksperimentisanju.

Napisali: Met Golovčinski i Piter Volinski

Srodni proizvodi

Srodni članci