FOTOGRAFISANJE NA PUTOVANJIMA

Najbolja osnovna Canon oprema za fotografisanje na putovanjima

Opremite se za avanturu: fotoaparati i objektivi namenjeni početnicima, kreatorima i entuzijastima.
Osoba koja fotografiše pomoću Canon fotoaparata i objektiva na plaži tokom zalaska sunca.

Prošlo je vreme kada je fotografisanje na putovanjima bilo jednostavno kao kupovina jednokratnog fotoaparata da biste napravili nekoliko zamućenih snimaka na plaži za ručno pravljeni porodični album.

Uz eksplozivan rast društvenih mreža za deljenje fotografija i video zapisa i uspon profesionalnih foto-albuma na mreži, sada prolaze samo besprekorne slike. Smartfoni su odlični, ali ako želite da pravite slike i otiske koji oduševljavaju, potreban vam je namenski fotoaparat – koji pruža dobar učinak tokom cele godine, bez obzira na uslove u kojima se nađete, a i dalje je dovoljno mali da može da stane u ručni prtljag. Priča je slična i sa objektivima kojima je potrebna svestranost za održavanje tempa sa avanturistima bez kompromisa po pitanju kvaliteta slike.

Ima puno stvari koje treba uzeti u obzir, ali sastavili smo vodič za najbolju opremu za putnu fotografiju. Stoga, bez obzira na to da li ste početnik koji sa uzbuđenjem započinje, ambiciozni putni bloger koji želi da zadivi pratioce ili kreator sa rastućim profilom koji želi da sadržaj i opremu prenese na novi nivo, možete da se budete sigurni da imate alatke koje su vam potrebne da biste uspeli.

Najbolji fotoaparati za putovanja za opuštene fotografe i porodične odmore: Canon EOS R100 i Canon Zoemini S2

Dve osobe stoje zagrljene i osmehuju se ispred reda koliba na peščanoj plaži.

Idealan za porodične praznike, Canon EOS R100 je pristupačna opcija za one koji žele da pređu na viši nivo od smartfona i da snimaju kvalitetne fotografije i video zapise.

Beli Canon Zoemini S2 stoji na otvorenom spomenaru, sa fotografijama sa putovanja raspoređenim na stranicama.

Canon Zoemini S2 vam omogućava da fotografišete i štampate u pokretu – što je savršeno za pravljenje spomenara sa putovanja. Možete da uređujete slike i da dodajete kreativne detalje pomoću aplikacije Canon Mini Print.

Porodični odmori predstavljaju više od običnog bega od dnevne rutine. One predstavljaju dragoceno vreme koje provodimo sa najbližim osobama, gde se prave neke od najvrednijih uspomena.

Canon EOS R100 vam omogućava da u punom sjaju pokažete posebne trenutke. AF tehnologija Dual Pixel CMOS omogućava praćenje očiju i lica kako bi svi članovi porodice bili u fokusu, čak i u slučaju prepunih gradskih scena. Režim Creative Assist pruža alatke za trenutno podešavanje zamućenja pozadine, osvetljenosti ili kontrasta, a Auto Lighting Optimizer poništava visoki kontrast izazvan direktnom sunčevom svetlošću radi dobijanja snimaka prirodnog izgleda na blještavom suncu.

I EOS R100 je savršen saputnik kada sunce zađe, zahvaljujući naprednim funkcijama koje će snimke održati u fokusu i bez zamućenja pri snimanju iz ruke i pri slabom osvetljenju.

Povežite EOS R100 sa aplikacijom Canon Camera Connect i trenutno možete da prebacujete slike sa fotoaparata na smartfon radi deljenja na društvenim mrežama. Aplikacija vam takođe omogućava da geografski označavate fotografije koristeći GPS, bez obzira na to da li želite lakše da organizujete fotografije kada dođete kući ili samo da se pohvalite odredištem za odmor. Za grupne snimke možete da koristite režim daljinskog snimanja u aplikaciji Camera Connect, kako niko ne bi morao da bude izostavljen.

Ako tražite ultraprenosivost, Canon Zoemini S2 od 8 MP je sjajan saputnik na odmoru, koji oživljava dragocene trenutke dok ih doživljavate. Kompaktni fotoaparat i štampač, Canon Zoemini S2 omogućava snimanje kul selfija pomoću ugrađenog ogledala i prstenastog svetla, da biste usavršili pozu i ekspoziciju. Zatim možete da izaberete da za manje od jednog minuta odštampate fotografije na licu mesta ili da ih sačuvate na microSD karticu i da ih kasnije odštampate.

Kada uparite Canon Zoemini S2 sa aplikacijom Canon Mini Print, takođe možete da proverite kompoziciju u prikazu uživo, da prilagođavate slike pre štampanja, pa čak i da štampate fotografije direktno sa smartfona.

Najbolji fotoaparati za putovanja za početnike i kreatore sadržaja: Canon EOS R10 i EOS R50

Ruke drže Canon EOS R10, uz vidljiv ekran na kojem se pokazuje fontana i zelenilo.

Iako je Canon EOS R10 težak samo 429 g, priloženi objektiv Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM sa težinom od 130 g podjednako je kompaktan, ali ima svestrani opseg zuma i optičku stabilizaciju slike. Te dve stvari zajedno pružaju početnicima i iskusnim fotografima moćnu, ali laganu kombinaciju.

Krupni plan saksija sa cvećem snimljen pomoću režima Advanced A+ na modelu Canon EOS R50.

Režim Advanced A+ na modelu EOS R50 – jedan od mnoštva inteligentnih automatskih režima za snimanje – omogućava snimanje više fotografija, a zatim ih spaja kako biste mogli da pravite fotografije najboljeg kvaliteta svojih avantura uz minimalno znanje. Snimljeno pomoću Canon EOS R50 sa objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 1/160 s, f/11 i ISO 100.

Impresivne tehničke specifikacije čine Canon EOS R10 pogodnim za entuzijaste i iskusne kreatore sadržaja kojima su potrebne funkcije koje će njihov sadržaj podići na novi nivo.

Zahvaljujući APS-C senzoru od 24,2 MP, EOS R10 daje prelepo jasne fotografije i besprekorni 4K video pri glatkih 60p, za vlogove i priče profesionalnog izgleda. A zahvaljujući naprednom sistemu automatskog fokusiranja koji omogućava praćenje očiju, lica, životinja i vozila, vaš sadržaj će uvek biti oštar, čak i pri slabom osvetljenju.

EOS R10 takođe ima ekran osetljiv na dodir sa promenljivim uglom za uspešno kadriranje bez obzira na ugao, kao i ugrađeni blic za snimanje noću ili kada je svetlo slabo. A težak je samo 429 g, pa vam neće biti naporno da ga nosite kroz prostrane gradove ili uz strme planine.

Okretni stvaraoci koji žele da prave video zapise boljeg kvaliteta na putovanjima, za deljenje sa pratiocima, možda bi takođe trebalo da razmotre Canon EOS R50, koji deli isti senzor i AF sistem kao EOS R10, ali ima kompaktnije telo i težinu od samo 375 g.

Jednostavan i intuitivan za korisnike koji su navikli na ekran osetljiv na dodir na smartfonu, snima prelepe 4K video zapise pri 30p, a može da se pohvali i funkcijom Movie Digital IS za materijal bez podrhtavanja kada snimate u pokretu. Takođe snima video u vertikalnom formatu i ima režim za snimanje demonstracija izbliza, za prikazivanje neuobičajenih namirnica koje ste otkrili na lokalnoj pijaci ili neobičnih suvenira koje ste doneli sa putovanja.

Oba fotoaparata takođe mogu da se koriste sa bilo kojim Canon RF ili RF-S objektivom, što vam pruža pristup čitavom asortimanu svestranih objektiva, uz mnoštvo opcija za ubuduće, kako vaše ambicije budu rasle.

Najbolji osnovni višenamenski zum objektivi za fotografisanje putovanja

 • Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS STM
 • Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

Objektiv Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM postavljen na ranac na ogradi broda, sa morem u pozadini.

Ako možete da ponesete samo jedan objektiv, svestrani Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM idealan je za širok opseg putnih scenarija.

Putujete sa malo prtljaga i imati mesta u rancu samo za jedan objektiv? Višenamenski objektiv Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM sa opsegom zuma od 10x predstavlja odličan izbor. Njegov sveobuhvatni opseg žižne daljine pruža neverovatnu svestranost, pa je pogodan za sve, od zadivljujućih portreta na putovanjima do širokougaonih pejzaža. Osim toga, on ovaj impresivni opseg pruža uz 5 koraka optičke stabilizacije slike (IS) za snimanje iz ruke i pri slabom osvetljenju, u udobno kompaktnom i laganom kućištu. Na fotoaparatu sa APS-C senzorom, opseg žižne daljine ovog objektiva ekvivalentan je sa 38,4–384 mm na fotoaparatu punog formata.

Ako snimate pomoću fotoaparata Canon APS-C kao što je EOS R10 ili EOS R50, Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM je još jedan objektiv kojeg možete da ponesete svuda, za sve namene. Ogromni opseg zuma čini ga idealnim za snimke od širokougaonih uličnih fotografija do telefoto portreta. Ovaj objektiv takođe je neverovatno lagan i kompaktan zahvaljujući širokom opsegu žižne daljine i ugrađenoj stabilizaciji slike – u pitanju je saputnik koji vas nikada neće nervirati.

Najbolji osnovni širokougaoni zum objektiv za fotografisanje putovanja: Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

Oblaci reflektovani na površini mirnog jezera okruženog planinama.

Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM je ultraširokougaoni zum objektiv koji je napravljen tako da zadovolji čak i najzahtevnije putne fotografe. Zahvaljujući optičkoj stabilizaciji slike sa 5 koraka, svetlom maksimalnom otvoru blende f/4,5 i mogućnostima brzog fokusiranja objektiva sa RF sistemom kompanije Canon, ovaj objektiv garantuje da će sadržaj sa putovanja biti oštar i profesionalan bez obzira na uslove osvetljenja. Snimljeno pomoću Canon EOS R5 sa objektivom Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM pri 17 mm, 2,5 s, f/11 i ISO 100. © Verity Milligan

Svestrani širokougaoni zum objektiv najbolji je prijatelj fotografa za putovanja. Uz ultraširokougaoni opseg žižne daljine, Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM neće imati problema sa ubacivanjem svega u kadar, bez obzira da li snimate vlogove kroz gradski centar sa visokim zgradama, krećete se ulicama srednjevekovnog grada ili hvatate panorame spektakularnog planinskog venca.

Ovaj RF objektiv je kompaktan i lagan te predstavlja pristupačan dodatak čak i najlaganijoj putničkoj torbi sa opremom, a zahvaljujući stabilizaciji slike i svetlom maksimalnom otvoru blende f/4.5, ovaj objektiv ima pouzdane performanse u promenljivim uslovima osvetljenja.

Najbolji objektiv za reportaže sa putovanja: Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

Par ruku drži Canon EOS fotoaparat sa objektivom Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM ispred košulje kaki boje.

Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM ima kontrolni prsten pomoću kojeg možete da upravljate otvorom blende, zatvaračem ili ISO osetljivošću, pa imate dodatnu kontrolu nadohvat ruke – idealno rešenje za brzo doterivanje postavki u situacijama koje se brzo menjaju.

Ultraširokougaona minimalna žižna daljina od 24 mm na objektivu Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM savršena je za dokumentovanje širokougaonih uličnih scena ili za snimanje portreta sa okruženjem u svrhu kontekstualizacije subjekta. Ovaj objektiv takođe ima optičku stabilizaciju slike za oštre snimke iz ruke u pokretu, kao i skoro nečujni motor za fokusiranje, kako ne biste uznemiravali subjekte i da bi zvuk ostao jasan.

Najbolji objektiv za putne vlogere: Canon RF 16mm F2.8 STM

Devojka stoji na uzvišenom mestu iznad reke sa mostom i snima sebe pomoću fotoaparata Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM.

Izuzetno široka žižna daljina brzog i pristupačnog objektiva sa fiksnom žižnom daljinom RF 16mm F2.8 STM pruža odlične kreativne prilike za stvaraoce sadržaja koji snimaju prostrane vidike.

Ultraširokougaoni objektiv RF 16mm F2.8 STM sa velikim otvorom blende f/2,8 omogućava snimanje prostranih perspektiva i otključava mnoštvo kreativnih mogućnosti za putne vlogere i kreatore sadržaja. Ovaj prostrani prikaz takođe je od pomoći kada snimate u relativno uskim prostorima, kao na primer na pijaci ili u muzeju, pa ne možete fizički da se udaljite da biste otvorili perspektivu.

Ovaj objektiv je opremljen skoro nečujnim koračnim motorom (STM), što ga čini odličnom opcijom kada želite da snimate materijal sa putovanja u fotoaparat ili da zabeležite zvukove okoline, koji oživljavaju lokacije.

Pošto je težak samo 165 g i ima dužinu od samo 4 cm kada je uvučen, možete udobno da ga držite na fotoaparatu tokom celodnevnog razgledanja.

Najbolji kompaktni objektiv za fotografisanje putovanja: Canon RF 28mm F2.8 STM

Nasmejani turista stoji na balkonu sa gradskim pejzažom koji se prostire iza njega.

Ako želite da pređete sa objektiva koji se dobija u kompletu i da snimate upečatljivije fotografije na putovanjima, pristupačni, širokougaoni objektiv Canon RF 28mm F2.8 STM pruža sve prednosti objektiva sa fiksnom žižnom daljinom od 28 mm uz neverovatno kompaktne dimenzije. Snimljeno pomoću Canon EOS R8 sa objektivom Canon RF 28mm F2.8 STM pri 1/1.250 s, f/2,8 i ISO 100.

Ako su vam veličina i težina glavna briga prilikom izbora objektiva za putovanja, džepni model Canon RF 28mm F2.8 STM težak je samo 120 g i može da se uvuče kada se ne koristi, što vam dodatno olakšava da ga odložite u torbu ili ranac.

Njegova svestrana žižna daljina od 28 mm idealna je za istraživanje i omogućava vam da kadar ispunite uzbudljivijim gradskim scenama, impresivnim znamenitostima ili kompletnim porodičnim portretima, a veliki otvor blende f/2,8 omogućava vam da nastavite da snimate dok pada noć.

Možda je minijaturan, ali RF 28mm F2.8 STM pruža odličan optički kvalitet zahvaljujući premazu Super Spectra, koji smanjuje pojavu senki i odblesak, kao i praktičnu ugrađenu optičku korekciju za čistije fotografije i video zapise.

Najbolji širokougaoni objektiv sa fiksnom žižnom daljinom za putnu fotografiju: Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

Činija sa testeninom sa paradajzom i bosiljkom snimljena odozgo, sa viljuškom, listovima bosiljka i avanom i tučkom u kadru.

Uz 5 koraka optičke stabilizacije slike za snimke bez zamućenja iz ruke i mogućnost makro snimanja od 0,5x, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM predstavlja očigledan izbor za snimanje specijaliteta od kojih kreće voda na usta u udaljenom restoranu. Pored toga, tihi koračni motor za fokusiranje čini ga fantastičnim objektivom za vlogovanje i strimovanje uživo. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/125 s, f/2,5 i ISO 800. © Natasha Alipour-Faridani

Postoji razlog zašto je objektiv Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM omiljen među uličnim fotografima, fotografima portreta i putnim fotografima. Dovoljno je širok za prostrane gradske scene, obuhvatajuće snimke pejzaža i detaljne krupne planove, uz nenametljiv profil, veliki maksimalni otvor blende i makro uvećanje do 1:2, ovaj objektiv je veoma pogodan za čitav opseg žanrova.

Iako je napravljen za fotoaparate punog formata, RF 35mm F1.8 MACRO IS STM takođe može da se koristi na APS-C telima, kao što je Canon EOS R10, gde daje vidno polje ekvivalentno objektivu od 56 mm na telu punog formata.

Najbolji kompaktni fotoaparati za putne vlogere i blogere: Canon PowerShot V10 i PowerShot G7 X Mark III

Dve žene sede za stolom u restoranu i drže tanjir ispred kamere Canon PowerShot V10 na ugrađenom postolju.

Canon PowerShot V10 ima ugrađeno podesivo postolje za širokougaoni prikaz, pa možete da smestite prijatelje prilikom snimanja putnih vlogova u vezi sa hranom.

Muškarac sedi na šljunkovitoj plaži ispred male vatre. Canon PowerShot G7 X Mark III stoji na stativu, sa mikrofonom koji se nalazi na kamenu ispred njega.

Zahvaljujući širokom opsegu žižne daljine, ekvivalentnom sa 24–100 mm na fotoaparatu punog formata, sve od vlogovanja iz ruke do fotografisanja portreta i divljih životinja moguće je pomoću ultrakompaktnog Canon PowerShot G7 X Mark III.

Kada vas obuzme žudnja za putovanjima, često imate vremena samo da uzmete ranac i krenete. U situacijama gde je prostor najvažniji, Canon PowerShot V10 ili PowerShot G7 X Mark III je savršen saputnik.

Dizajnirana za vlogere koji su prerasli smartfone, Canon PowerShot V10 predstavlja kompaktnu i laganu opciju za putovanja. Teška je samo 211 g, a veliki senzor od 1 inča daje prelepe 4K video zapise sa Canon funkcijom automatskog fokusa sa prepoznavanjem lica u celom kadru, što znači da će kamera fokusirati bez obzira na to gde želite da tačka fokusa bude u kadru, što pruža maksimalnu fleksibilnost za kompozicije.

Movie Digital IS daje stabilan materijal kada hodate, a ugrađeni stereo mikrofoni mogu da zabeleže atmosferu okruženja, bez obzira na to da li je u pitanju prepuna pijaca ili užurbani restoran na otvorenom.

Uz vrhunski balans između performansi i profila, PowerShot G7 X Mark III ima veliki senzor slike od 1" koji daje impresivne fotografije od 20,1 MP i 4K video iz tela širine manje od 11 cm i težine od samo 300 g – pa ako nemate dovoljno prostora u rancu, možete jednostavno da ga stavite u džep. Takođe možete da prelazite sa fotografija na video i obrnuto jednim jednostavnim potezom.

Spremate se u avanturu? Obavezno preuzmite aplikaciju Canon Camera Connect kako biste fotoaparat mogli da povežete sa smartfonom i da delite snimke sa putovanja direktno na društvenim mrežama. Aplikacija vam takođe omogućava da daljinski upravljate fotoaparatom, za snimke bez podrhtavanja i stabilan video.

Za avanturiste, ovi fotoaparati i objektivi pogodni za nošenje u rancu predstavljaju zaista vrhunske dodatke, za zadivljujuće slike i video zapise, bez kompromisa po pitanju slobode kretanja. Za dodatnu inspiraciju za putnu fotografiju, saznajte kako je profesionalac Diana Milos prošla kada je provela 48 sati u prelepoj Sevilji sa fotoaparatom Canon EOS R10.

Srodni proizvodi

Srodni članci

 • PowerShot V10

  VLOGOVANJE

  Najbolji fotoaparati kompanije Canon za vlogovanje

  Ovi sjajni fotoaparati za vlogovanje kompanije Canon omogućavaju vam da lako oživite vlog, uz odličnu kontrolu i zadivljujući kvalitet slike.

 • Fotograf Martin Bisig se naginje iz voza koji je stao da pokupi putnike na vijaduktu u Sri Lanki. U ruci mu je Canon EOS R10, a iza njega je brdo sa malim drvenim kućama koje su ugrađene u njega. Snimila je Monika Bisig pomoću fotoaparata Canon EOS R7. 

  PUTOVANJA

  Savršeni saputnik

  Profesionalni fotograf Martin Bisig putuje u Sri Lanku sa fotoaparatom EOS R10.

 • Žena u crvenoj haljini bez bretela čuči kako bi fotografisala pomoću fotoaparata Canon EOS R10.

  FOTOGRAFISANJE NA PUTOVANJIMA

  10 saveta za fotografisanje na putovanjima

  Fotograf i bloger Diana Milos deli najbolje savete za neverovatne fotografije na putovanjima.

 • EOS R50 nasuprot EOS R10

  FOTOGRAFIJA

  EOS R50 nasuprot EOS R10

  Upoređujemo glavne karakteristike i dizajn dva APS-C fotoaparata iz EOS R sistema.