FOTOGRAFIJA

Koja je razlika između fotoaparata EOS R50 i EOS R10

Bez obzira da li želite da podignete sadržaj za društvene mreže na viši nivo ili da pravite izvanredne snimke sa putovanja, pomažemo vam da odlučite koji fotoaparat vam najviše odgovara.
Podeljena slika koja prikazuje Canon EOS R50 na stolu pored materijala za rukotvorine i Canon EOS R10 na polici od pločica.

Revolucionarni EOS R sistem bez ogledala kompanije Canon predstavljen je 2018. i od tada se proširuje. Prvi modeli sa APS-C senzorom u asortimanu – EOS R7 i EOS R10 – predstavljeni su 2022. i postali su popularni kod fotografa koji žele fotoaparat sa funkcijama EOS R sistema u kompaktnijim telu.

Tehničke inovacije nastavile su se predstavljanjem modela Canon EOS R50, koji ima isti odličan kvalitet slike i snagu kao EOS R10, ali u još kompaktnijem i jednostavnijem kućištu za kreativne stvaraoce koji žele viši nivo od smartfona kako bi unapredili svoja YouTube uputstva ili plesne video zapise na TikTok-u.

Ovde otkrivamo neke od deljenih tehnologija i ključnih razlika između modela EOS R50 i EOS R10, sa stručnim uvidom Marka Kendrika, specijaliste za proizvode u kompaniji Canon Europe, kao i Canon ambasadora Martina Bisiga, koji je temeljno testirao EOS R10 na putovanju u Šri Lanki.

Snimajte i delite slike visokog kvaliteta

Muškarac pregleda video materijal u aplikaciji Canon Camera Connect na smartfonu. Pored njega je tanjir sa hranom, asortiman iseckanih sastojaka i Canon EOS R50 na rukohvatu sa stativom.

EOS R50 i EOS R10 omogućavaju vam da odmah otpremate sadržaj zahvaljujući veoma jednostavnoj Wi-Fi vezi sa smartfonom. Bluetooth i aplikacija Canon Camera Connect takođe omogućavaju daljinsko podešavanje postavki fotoaparata kako ne biste prekidali kreativni tok.

Fotograf Martin Bisig drži fotoaparat Canon EOS R10 pored znaka ispred železničke stanice u Šri Lanki.

Martin uživa u kompaktnim dimenzijama APS-C fotoaparata kao što su EOS R10 i EOS R50. „Ljudi mogu da se uplaše velikog fotoaparata sa montiranim velikim objektivom“, objašnjava on. „Manje ste vidljivi kada putujete sa manje opreme.“ © Martin Bissig

Canon EOS R50 i EOS R10 imaju mnogo sličnosti. Senzor slike od 24,2 MP beleži bogate detalje i donosi sve prednosti APS-C formata, uključujući faktor isecanja od 1,6x koji povećava efektivnu žižnu daljinu prilikom korišćenja RF objektiva i kompaktno telo.

Uparivanje modela EOS R10 sa malim i laganim objektivom RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pokazalo se kao naročito korisno u Šri Lanki, gde Martin nije želeo da skreće pažnju na sebe. „Zahvaljujući veličini fotoaparata, uvek sam mogao da ga ponesem sa sobom bez brige o tome da li ću poneti veliku torbu sa foto-opremom“, kaže on. „Opseg zuma 18–150 mm (što je ekvivalentno sa približno 29–240 mm na fotoaparatu punog formata) omogućio mi je da radim veoma efikasno.“

Srce oba fotoaparata čini isti DIGIC X procesor koji pruža brz i dinamičan doživljaj snimanja. Zatim je tu sofisticirani sistem za automatsko fokusiranje Dual Pixel CMOS AF II – koji je prisutan na profesionalnim modelima, kao što je Canon EOS R6 Mark II, a može automatski da detektuje, prati i fokusira ljude, životinje ili vozila u kadru. Sa 651 tačkom za fokusiranje, omogućavaju vam da pratite sve što želite da snimite, od akcije i divljih životinja do predstavljanja sopstvenog kanala za kuvanje na Instagram-u.

EOS R10 i EOS R50 se odlično snalaze pri slabom osvetljenju, sa do ISO 32.000 za fotografije i ISO 12.800 za video, što je proširivo do ISO 51.200 i ISO 25.600. Sistem za automatsko fokusiranje takođe može da fokusira do -4 EV, što je nivo zatamnjenosti scene osvetljene samo pomoću polumeseca.

Razlike u dizajnu

Žena drži Canon EOS R50 na licu i gleda kroz elektronsko tražilo.

Canon EOS R50 ima malo drugačiji dizajn u odnosu na prethodne EOS R fotoaparate. Uz manji rukohvat, kompaktan je, ali udoban za korišćenje iz ruke. Jedan otvor za UHS-I SD karticu unutar otvora za bateriju doprinosi smanjivanju ukupne težine i veličine fotoaparata.

Žena fotografiše tanjir sa hranom fotoaparatom Canon EOS R10 na stativu.

„Prednost modela EOS R10 u odnosu na EOS R50 leži u većoj prilagodljivosti“, objašnjava Mark. „I mogućnosti korišćenja većeg broja funkcija nadohvat ruke radi promena u hodu, što je posebno korisno za fotografisanje.“

Prava razlika između ova dva fotoaparata je u njihovoj veličini i dizajnu. Canon EOS R50 je lakši od EOS R10, sa manjim rukohvatom zahvaljujući rotiranom slotu za bateriju. Njegova dubina je samo 68,8 mm i ima težinu od samo 375 g sa karticom i baterijom (u poređenju sa 83,4 mm i 429 g kod modela EOS R10). Bez obzira na to da li ga nosite u skejtbord park da biste snimali brze akcione video zapise ili ga ubacite u torbu i krenete na branč da biste snimili stilske fotografije novog kafića, u pitanju je prenosivi fotoaparat koji možete da ponesete svuda.

Raspored dugmadi takođe se razlikuje. „EOS R50 je jednostavniji, lakši za korišćenje i učenje, kao i intuitivniji za korisnike smartfona koji su navikli da koriste ekran osetljiv na dodir“, kaže Mark.

U pogledu režima fotoaparata, EOS R50 ima novu opciju Advanced A+ u režimu Scene Intelligent Auto. „Fotoaparat će automatski snimiti i spojiti više slika u ovom režimu kako biste mogli da postignete napredne tehnike bez potrebe da ih naučite ili čak da znate šta fotoaparat radi“, dodaje Mark.

Svakako imate opciju da koristite ručne postavke ako želite da učite i razvijate svoje fotografske veštine, ali za mnoge početnike u svetu fotoaparata bez ogledala, automatske opcije znače da će manje vremena provesti u petljanju sa postavkama, a više stvarajući privlačan sadržaj.

Video mogućnosti

Žena snima sebe fotoaparatom Canon EOS R50 na rukohvatu sa stativom. Snimak se strimuje na ekranu laptopa na stolu ispred nje.

Oba fotoaparata mogu da se koriste kao veb kamere za poboljšane video pozive ili strimovanje, ali EOS R10 zahteva softver EOS Webcam Utility, dok EOS R50 automatski radi uz UVC/UAC.

Žena drži Canon EOS R10 na rukohvatu sa stativom, sa montiranim mikrofonom, kako bi se snimala na odmoru.

Svestrani ekran osetljiv na dodir veličine 7,5 cm sa promenljivim uglom na oba fotoaparata pruža vam slobodu da snimate materijal iz bilo kojeg položaja, ali ekran više rezolucije na modelu EOS R50 omogućava vam da gledate materijal ili pregledate fotografije uz više detalja pre prebacivanja na telefon.

Kada je u pitanju video sadržaj, oba fotoaparata mogu da snimaju 4K 30p video, oversemplovan sa 6K, uz pomoć celog senzora, kao i Full HD pri 120 kadrova u sekundi za one koji žele usporeni materijal. EOS R10 ima dodatnu opciju za 4K 60p (isečeno).

Video fleksibilnost poboljšana je zahvaljujući HDMI vezi, uz priključak za mikrofon od 3,5 mm i inteligentni priključak za napajanje dodatne opreme poput spoljnog mikrofona

Moguće je snimati mnogo duže nego ranije: neograničeno na modelu EOS R10 i do jedan sat na modelu EOS R50, što bi trebalo da bude dovoljno za snimanje izazova tokom vežbanja bez potrebe za pauziranjem usred vežbanja.

U poređenju sa modelom EOS R10, Canon EOS R50 nudi nekoliko novih video funkcija koje su idealne za snimanje klipova sa kuvanjem ili kreiranje uputstava za šminkanje za YouTube.

„EOS R50 ima video režim za demonstracije izbliza“, objašnjava Mark. „Prilagođava postavke fokusa tako da kada nešto približite fotoaparatu on fokusira objekat, ali čim ga spustite, fokus će se vratiti na vaše lice.“ Video režim za demonstracije izbliza je idealna funkcija za snimanje filmova sa prezentovanjem, od zabavne demonstracije kuvanja ili deljenja omiljenih tehnika crtanja.

Još jedan novi dodatak je digitalna stabilizacija slike u video zapisima, što znači da podrhtavanje fotoaparata manje utiče na materijal, a video zapisi iz ruke ostaju glatki i oštri.

Da li je za vas bolji EOS R50 ili EOS R10?

Krupni plan sa limunom isečenim na pola. Funkcija za podešavanje fokusa na modelu Canon EOS R50 obezbeđuje da cela slika bude oštro fokusirana.

EOS R50 ima 14 scenskih režima za fotografije koji prilagođavaju postavke različitim subjektima. Podešavanje fokusa i pravljenje kompozicija sa dubinom u fotoaparatu pomažu vam da automatski kreirate slike sa ogromnom dubinom polja, što vam omogućava da unapredite sadržaj za društvene mreže i da ubrzate radni proces. Snimljeno pomoću Canon EOS R50 sa objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/400 s, f/4 i ISO 2.000.

Iz tunela izlazi voz i prelazi zaobljeni vijadukt okružen bujnom šumom. Snimio Martin Bisig fotoaparatom Canon EOS R10.

EOS R10 će verovatno privući fotografe koji žele da snimanje prenesu na novi nivo prilikom beleženja nezaboravnih iskustava na putovanjima ili značajnih porodičnih trenutaka. Snimljeno pomoću Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 31 mm, 1/160 s, f/5 i ISO 100. © Martin Bissig

Bez obzira na to da li snimate za novi fitnes kanal ili beležite izvanredne snimke sa putovanja, Canon EOS R50 i EOS R10 predstavljaju alatke za snimanje fotografija i video zapisa visokih performansi. Oni predstavljaju idealan korak za prelazak na EOS R sistem sa smartfona, kompaktnog fotoaparata ili DSLR fotoaparata, naročito pošto vam omogućavaju da koristite brži i kvalitetniji asortiman RF i RF-S objektiva za dodatno proširivanje kreativnih mogućnosti i gledišta.

EOS R10 je idealan fotoaparat za entuzijaste koji žele da prave zadivljujuće snimke na putovanjima ili da fotografišu venčanje prijatelja bez težine sistema punog formata. Pruža napredni skup funkcija i visok nivo kontrole zahvaljujući prilagodljivoj dugmadi, točkićima i režimima.

Međutim, EOS R50 je najbolja ulazna tačka u EOS R sistem kompanije Canon, sa svim što vam je potrebno za snimanje, fotografisanje i deljenje hobija i strasti. Rođenim kreatorima sadržaja pruža vodeći kvalitet slike, ali se lako podešava i koristi odmah po otpakivanju, uz kompaktan dizajn koji vas neće sputavati.Napisala Loren Skot

Slični proizvodi

Srodni članci

 • VLOGOVANJE

  Kreiranje sadržaja uz EOS R50

  Prenesite fidove na društvenim mrežama na novi nivo uz Canon EOS R50.

 • OSNOVE FOTOGRAFISANJA

  Kako da uđete u svet fotografije

  Želite da pređete sa smartfona na fotoaparat? Naš vodič za fotografiju za početnike sadrži sve što vam je potrebno za početak.

 • FOTOGRAFISANJE NA PUTOVANJIMA

  Obilazak Sevilje sa fotoaparatom EOS R10

  Bloger Diana Milos otkriva zašto je ovaj kreativni fotoaparat savršen saputnik.

 • OSNOVE FOTOGRAFISANJA

  Kako da odaberete objektiv

  Sve što treba da znate o objektivima, od tipova objektiva do funkcija na koje treba da obratite pažnju.