studio portrait of man in sunglasses

Pravljenje boljih portreta

Portrete je lako snimati, ali teško savladati. Osmislili smo neke praktične osnovne savete koji će vam pomoći da dobre snimke pretvorite u odlične – bez obzira na to da li snimate gradske surfere ili porodicu i prijatelje.

Snimajte iz različitih perspektiva

Koga god da fotografišete, ne plašite se da eksperimentišete sa različitim položajima za snimanje. Kleknite ili se približite zemlji i probajte da snimate subjekat odozdo. Ili se malo popnite tako što ćete pažljivo stajati na stepenicama, da biste subjekat snimili odozgo. Ako se osoba koju fotografišete bavi sportom, penje se uz zid ili surfuje u gradskoj reci, približite se akciji tako što ćete zumirati i zabeležiti izraz lica. Na taj način ćete fotografiju učiniti mnogo ličnijom i emotivnijom.

Snimajte sa širokim otvorom blende da biste propustili više svetla

Kada snimate portrete na otvorenom, najbolje je da fotoaparat podesite na širok otvor blende (mali f broj, između f/2,8 i f/5,6). Ovo vam omogućava da zabeležite malu dubinu polja kako bi pozadina iza subjekta bila prelepo zamućena. To će vam omogućiti da istaknete subjekat na fotografiji.

Koristite veliku brzinu zatvarača da biste uhvatili trenutak

Čak i kada znaju da ih neko fotografiše, ljudi imaju tendenciju da se mnogo pomeraju. Šteta je kada dobra fotografija propadne zato što je neko trepnuo, namrštio se ili napravio grimasu.

Da biste bili sigurni da do toga neće doći i da biste sprečili neželjeno zamućivanje pokreta na fotografijama, koristite veliku brzinu zatvarača – bar 1/125 s ili veću.

Ispunite kadar subjektom

Razmislite o tome gde ćete fotografisati subjekat pre nego što počnete. Da li želite da postignete užurbani, urbani doživljaj, minimalistički kul snimak, ili snimak pun akcije? Korišćenjem zuma da biste kadar ispunili osobom možete da napravite upečatljiv snimak.

Postavljanjem subjekta u jednu stranu kadra i prikazivanjem okruženja (kao što je ulična scena, zeleno polje ili dom) takođe možete da dobijete odlične rezultate.

Eksperimentišite sa pozadinama

Osoba koju fotografišete trebalo bi da bude u centru pažnje na svim portretima. Međutim, drastično možete da promenite raspoloženje na snimku menjanjem pozadine, kako biste istakli ličnost ili okruženje. Na primer, snimak na kojem je osoba na užurbanoj stanici metroa ima drugačije raspoloženje u odnosu na snimak na kojem je ista osoba snimljena na tihoj klupi u parku. Ponekad je sasvim dovoljna minimalistička pozadina poput običnog zida ili zavese. Budite hrabri i eksperimentišite sa različitim pozadinama da biste videli šta najbolje izgleda.

Zadržite portrete prirodnim ili zauzmite pozu

Namešteni portreti ponekad mogu da izgledaju uštogljeno, pa držite fotoaparat pri ruci kako biste zabeležili spontane osmehe, koncentrisanje ili druge izraze lica subjekta.
Ako želite bolje pripremljen portret, pokušajte da postavite subjekat sa leve ili desne strane kadra da biste povećali primamljivost. Tražite od subjekta da ne gleda u fotoaparat kako biste uneli zanimljivosti.
Izraz lica subjekta može da pretvori dobar portret u odličan. Eksperimentišite sa različitim raspoloženjima i emocijama tokom snimanja.