VLOGOVANJE

Uputstvo za vlogovanje: osam saveta za početak

Pokretanje vloga je zabavno, korisno i lakše nego ikada pre – naročito ako se budete pridržavali naših stručnih saveta za snimanje kvalitetnijih i upečatljivijih vlogova.
Žena drži fotoaparat na stativu u ispruženoj ruci okrenut ka sebi, sa nizom raznobojnih zgrada na obali reke koje se nalaze van fokusa u njenoj pozadini.

Pronašli ste temu, prelepu lokaciju i zanimljivu priču. Možda mislite da je to sve što vam je potrebno za savršen vlog, ali da li znate koju opremu da odaberete i kako da snimite video dovoljno visokog kvaliteta za zahtevnu publiku?

U ovom uputstvu za vlogovanje predstavljamo osam saveta koji mogu da pomognu početnicima, ali i iskusnim vlogerima da poboljšaju svoje vlogove. Saznajte kako možete da snimite kvalitetne vlogove koji će gledaoce namamiti da se vraćaju po još – kako da snimate stabilan (bez podrhtavanja) i jasan materijal, o važnosti kreativnog kadriranja i šta vam je potrebno za snimanje oštrog i jasnog zvuka. Bez obzira na to koji fotoaparat koristite za vlogovanje, Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 Mark II, Canon EOS R10 ili Canon EOS R6, sledeće stvari treba da uzmete u obzir prilikom kreiranja prvih vlogova.

1. Prilikom izbora opreme, uskladite veličinu fotoaparata i senzora

Podeljena slika na kojoj je prikazan Canon EOS R6 na velikoj steni prekrivenoj mahovinom, kao i Canon EOS R7 koji takođe stoji na steni.

Canon senzori punog formata su 1,6x veći od APS-C senzora. To znači da APS-C fotoaparat, kao što je EOS R7 (desno), daje manji prikaz od fotoaparata punog formata, kao što je EOS R6 (levo), sa istim objektivom, uz „faktor isecanja“ od 1,6x – tako da sa objektivom punog formata od 24 mm na APS-C fotoaparatu dobijate vidno polje od 38,4 mm.

Fotoaparat sa većim senzorom daje bolji kvalitet slike, ali za vlogovanje je važno da uskladite veličinu senzora sa ukupnom veličinom fotoaparata. Na primer, fotoaparat iz serije PowerShot G sa ugrađenim objektivom, kao što je Canon PowerShot G7 X Mark III, predstavlja izuzetno kompaktan i prenosiv model za vlogovanje. Međutim, fotoaparat bez ogledala ili DSLR sa izmenjivim objektivima nudi raznovrsniji izbor objektiva.

Kada su u pitanju fotoaparati sa izmenjivim objektivima, potrebno je da donesete još jednu odluku: pun format ili APS-C. Fotoaparati punog formata (kao što su Canon EOS RP i EOS R6) imaju velike senzore sa širokim dinamičkim opsegom i odličnim performansama pri slabom osvetljenju, kao i široko vidno polje, ali samo telo fotoaparata je veće i teže. APS-C fotoaparati (koji obuhvataju modele bez ogledala Canon EOS R10 i EOS R7) koriste manje senzore koji obezbeđuju uže vidno polje, ali fotoaparati su manji i laganiji.

2. Najbolji objektivi za vlogovanje

Žena u letnjoj haljini sa hladnim pićem u ruci stoji pored obale i drži fotoaparat ispred sebe da bi se snimala.

Objektiv RF 15–30 mm F4.5–6.3 IS STM za razvnovrsne namene obezbeđuje široko vidno polje koje je idealno za vlogovanje.

Mnogi vlogeri više vole širokougaone objektive zato što mogu da se koriste u skučenim prostorima, kao što je spavaća soba ili kuhinja, uz maksimalni prikaz scene. Objektiv od 24 mm je dobar za tu namenu, ali je ultraširokougaoni objektiv – sa efikasnom žižnom daljinom manjom od 24 mm – još bolji.

Ako snimate pomoću fotoaparata APS-C, kao što je Canon EOS M50 Mark II, u kombinaciji sa ultraširokougaonim zum objektivom, kao što je Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM, možete više toga da smestite u kadar.

Za fotoaparate punog formata sa EOS R sistemom, kao što je EOS R6 ili EOS RP, objektiv RF 15–30 mm F4.5-6.3 IS STM je kompaktan, tih, jednostavan za korišćenje i obezbeđuje slično ultraširoko vidno polje. Korisnici mogu da se opredele za Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM koji može da se koristi i na fotoaparatima sa EOS R sistemom sa bilo kojim EF-EOS R adapterom za montiranje.

Koji god objektiv da odaberete, možete da okrenete ekran fotoaparata da biste se lakše pozicionirali u kadru i sa lakoćom snimali selfije i scene pod malim uglovima. Mnogi fotoaparati, kao što je Canon PowerShot G7 X Mark III, takođe mogu da uspostave Bluetooth vezu sa aplikacijom Canon Camera Connect na pametnom uređaju radi daljinskog snimanja ili fotografisanja.

3. Objektiv sa fiksnom žižnom daljinom ili zum objektiv?

Fotoaparat EOS R6, objektiv RF 16 mm F2.8 i mikrofon nalaze se na drvenom stolu na otvorenom.

Odličan objektiv za početnike u vlogovanju za fotoaparatesa EOS R sistemom je Canon RF 16 mm F2.8 STM koji je izuzetno širok, brz, kompaktan i pristupačan.

Još jedna odluka koji vlogeri treba da donesu je izbor između objektiva sa fiksnom žižnom daljinom i zum objektiva. Objektivi sa fiksnom žižnom daljinom imaju fiksnu žižnu daljinu koja ih ograničava na jedno vidno polje i obično imaju veće otvore blende. Što je veći otvor blende (to jest, što je manji f broj), to više svetlosti ulazi u objektiv pa je bolji kvalitet slike pri slabom osvetljenju. Veliki otvori blende takođe olakšavaju postizanje uske dubine polja , pa ako želite da snimate video zapise sa oštrim fokusom u odnosu na zamućenu pozadinu, objektiv sa fiksnom žižnom daljinom bi bio najbolji izbor.

Objektivi sa fiksnom žižnom daljinom često su optički oštriji od zum objektiva, a fizički manji i lakši. Ako obično vlogujete iz jednog položaja i želite da održite kvalitet slike na najvišem nivou, objektiv sa fiksnom žižnom daljinom bi bio najbolji izbor. Za fotoaparate sa EOS R sistemom punog formata, objektiv RF 24 mm F1.8 MAKRO IS STM predstavlja odličan izbor – mali je i lagan, dovoljno je širok za vlogovanje u zatvorenom, a otvor blende f/1.8 odličan je za zamućivanje pozadine i snimanje u uslovima slabijeg osvetljenja.

Zum objektivi su obično veći zbog dodatnih pokretnih delova, ali njihova svestranost može da bude korisna ako snimate sa različitih razdaljina i na različitim lokacijama. Zum objektiv sa velikim opsegom žižnih daljina, kao što je RF 24–105 mm F4–7.1 IS USM, omogućava širokougaono i telefoto snimanje bez potrebe za zamenom objektiva pa ne morate da nosite dodatne objektive sa sobom.

4. Odlučite se za rezoluciju i brzinu u kadrovima

Muškarac se snima kako meditira blizu ivice litice pomoću fotoaparata Canon PowerShot G7 X Mark III. Okean se vidi u pozadini.

Bez obzira na to koliko je kreativan vaš sadržaj, ako mu nedostaju detalji, vredi ga unaprediti. Tražite fotoaparate sa Full HD ili 4K videom – Full HD je dobar početni standard, ali će vam 4K pružiti još više detalja, što vam omogućava da isecate i stabilizujete materijal bez ugrožavanja kvaliteta. Ako snimate u rezoluciji 4K, ne znači da morate i da objavljujete u rezoluciji 4K, ali imajte na umu da je za uređivanje i otpremanje 4K materijala potrebno više vremena.

Najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir je to koja brzina smenjivanja kadrova će odgovarati subjektu. Brzina od 60 kadrova u sekundi (fps) je najbolja opcija za akcione vlogove i pruža mogućnost kreiranja usporenih efekata. 30 ili 25 kadrova u sekundi je dobra opcija za sve ostalo. Za još detaljniji usporeni materijal, EOS R7 i PowerShot G7 X Mark III obezbeđuju velike brzine, do 120 kadrova u sekundi, kada snimate u Full HD rezoluciji.

5. Održavajte materijal stabilnim i u fokusu

Canon EOS M50 Mark II sa mikrofonom na vrhu i ekranom koji je preklopljen i okrenut napred nalazi se na malom stativu na belom stolu.

Model Canon EOS M50 Mark II dizajniran je za prvenstveno za vlogovanje. Uz automatsko fokusiranje sa praćenjem lica i objekata i 143 tačke za automatsko fokusiranje dobijate besprekorno snimanje, a ovaj model podržava čak i snimanje vertikalnih video zapisa koji odmah mogu da se objave na platformama TikTok i Instagram.

Kompaktne dimenzije i mala težina Canon fotoaparata za vlogovanje, kao što su Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 Mark II i Canon EOS R10, čini ih idealnim za snimanje kretanja. Upečatljiv vlog trebalo bi da publiku povede na putovanje sa vama – bez obzira da li je to po gradskoj kaldrmi ili dok otpakujete najnoviju kupljenu stvar – kretanje može da bude ključno. Umesto da materijal podrhtava i odvlači pažnju, uverite se da su vam snimci glatki kako bi gledaoci mogli da se usredsrede na uzbudljivu lokaciju ili na zanimljivu priču.

Da biste postigli stabilnost snimaka, poduprite fotoaparat odozdo dlanom i uhvatite ga sa strane. Ako vam je potrebna dodatna podrška, koristan dodatak može da bude rukohvat koji se postavlja na telo fotoaparata i predstavlja deo koji možete da držite.

Tehnologija može mnogo da pomogne: za kristalno jasne i stabilne video zapise koristite objektiv sa stabilizacijom slike ili fotoaparat sa nekim oblikom stabilizacije slike (IS). Dinamička stabilizacija slike u 5 osa koju koristi fotoaparat PowerShot G7 X Mark III osmišljena je tako da poništava podrhtavanje fotoaparata čak i dok trčite, pomerate ili snimate sa punim zumom. Neki fotoaparati sa EOS R sistemom imaju stabilizaciju slike u telu (IBIS) koja pomera senzor kako bi slika bila stabilna bez obzira na to koji objektiv je montiran, međutim, kada koristite objektiv sa optičkom stabilizacijom slike (IS) na fotoaparatu sa stabilizacijom slike u telu (IBIS), ova dva IS sistema funkcionišu u tandemu i pokrivaju širi opseg vibracija.

Pošto ste vloger, ljudi će gledati vaše lice, pa je njegovo održavanje u fokusu ključno. Tehnologija za prepoznavanje lica i oka kompanije Canon omogućava automatsko praćenje lica i održavanje u fokusu.

6. Švenkujte sa razlogom

Žena u bašti snima sebe pomoću fotoaparata Canon PowerShot G7 X Mark III na stativ-rukohvatu kompanije Canon.

Savršena dodatna oprema za vlogere u pokretu je Canon stativ-rukohvat HG-100TBR. Može se koristiti i kao mini stativ i drška, a ima daljinske kontrole za snimanje koje se mogu skinuti i prilagodljivu glavu. Povećava stabilnost, a nudi i prostor za montiranje spoljnog mikrofona.

Horizontalno pomeranje fotoaparata tokom snimanja, odnosno „švenkovanje“, omogućava publici da gleda kroz vaše oči – da bude sa vama dok posmatrate prostrani zaliv ili pejzaž ispunjen atraktivnim zgradama. Prekomerno švenkovanje može da izazove dezorijentaciju, ali umerenim korišćenjem možete da povećate primamljivost i da vodite narativ.

Umereno koristite švenkovanje, bez žurbe i horozont održavajte ravnim. Neki fotoaparati, kao što je PowerShot G7 X Mark III, takođe imaju indikator nivoa koji vam pomaže da ovo postignete. IBIS u najnovijim fotoaparatima sa EOS R sistemom, kao što je EOS R7, takođe olakšava automatsko poravnavanje. Ako nemate stativ, fotoaparat stavite na nešto stabilno – kao što je ivica klupe ili stola – i ravnomerno i ciljano ga pomerajte u stranu.

7. Priključite spoljni mikrofon za bolji kvalitet zvuka

Canon EOS R10 sa mikrofonom DM-E1D na gornjoj strani postavljen je na stativ koji se nalazi na stolu, u parku pod direktnom sunčevom svetlošću.

Canon DM-E1D stereo mikrofon je potpuno digitalan i bežičan, a napaja se direktno sa samog fotoaparata i može da se podesi u tri pravca (štapni, 90° ili 120º). Na efikasan način poboljšava kvalitet zvuka, a kompatibilan je sa svim fotoaparatima koji imaju višenamenski priključak – obuhvatajući modele EOS R3, EOS R7 i EOS R10.

Većina fotoaparata koji se koriste za snimanje video zapisa nudi prihvatljiv kvalitet zvuka, naročito najnoviji modeli kao što su EOS R7 i EOS R10, ali ako je izvanredan zvuk važan za vaše vlogovanje, razmislite o priključivanju spoljnog mikrofona. Spoljni mikrofon je naročito koristan kada radite napolju, zato što će ugrađeni mikrofon na fotoaparatu verovatno snimiti ometajuću pozadinsku buku, poput vetra, a spoljnom mikrofonu možete da promenite položaj da biste to blokirali. Neki fotoaparati poseduju ugrađeni filter za vetar koji smanjuje buku vetra koju snima unutrašnji mikrofon, ali na taj način se takođe smanjuju bas zvukovi zbog čega često dobijate manje prirodan zvuk u odnosu na dobro pozicioniran spoljni mikrofon.

Ako želite da koristite spoljni mikrofon, potražite fotoaparat sa priključkom za spoljni mikrofon, kao što je Canon EOS M50 Mark II, PowerShot G7 X Mark III ili EOS R7.

8. Koristite Wi-Fi za deljenje

Ručno prilagodite LCD ekran fotoaparata Canon PowerShot G7 X Mark III na stativu koji je okrenut ka vama kako biste mogli da se vidite tokom snimanja.

Fotoaparati sa pokretnim ekranima savršeni su za vlogovanje. Samo okrenite ekran ka sebi kada se snimate i nećete morati da brinete o tome da li ste u kadru.

Mnogi fotoaparati koji su trenutno dostupni na tržištu, uključujući Canon EOS M50 Mark II i Canon EOS R7, imaju ugrađene funkcije Wi-Fi i Bluetooth što vam omogućava da bežično delite i pravite rezervne kopije gde god da se nalazite. Na kompatibilnim Canon fotoaparatima sa podrškom za Wi-Fi koji su povezani na internet, možete koristiti uslugu image.canon za gladak prenos slika i video zapisa u informatički oblak, gde će se bezbedno čuvati i automatski slati na vaše uređaje i veb usluge.

Canon PowerShot G7 X Mark III ima Bluetooth i Wi-Fi za uvek aktivnu vezu sa pametnim uređajem – tu je i mogućnost Wi-Fi povezivanja sa pametnim uređajem ili na mrežu sa pristupom internetu radi strimovanja uživo na YouTube1 kanal.

Napisali: Natali Denton i Sam Kieldsen

 1. Usluga strimovanja uživo na ovom proizvodu podržava samo striming uživo na YouTube-u. Da biste koristili uslugu strimovanja uživo, potrebno je da se prethodno registrujete na image.canon.

  U skladu sa YouTube ograničenjima za strimovanje uživo, korisnici moraju da imaju bar 1.000 pratilaca kanala da bi mogli da strimuju uživo sa mobilnog uređaja. Ovo važi i za YouTube uslugu strimovanja uživo dostupnu na fotoaparatu Canon PowerShot G7 X Mark III.

  Za najnovija obaveštenja o ograničenjima posetite Google podršku.

  Strimovanje uživo na portalu YouTube može da se promeni, zaustavi ili okonča bez obaveštenja.

  Imajte u vidu da kompanija Canon ne snosi odgovornost za usluge koje pružaju treća lica, uključujući strimovanje uživo na portalu YouTube.

Slični proizvodi

 • Kompaktni digitalni

  PowerShot V10

  Višenamenska džepna kamera za 4K vlogovanje kompanije Canon je idealan izbor ako želite da se istaknete na mreži i da budete diskretni tokom snimanja.
 • Kompaktni digitalni

  PowerShot G7 X Mark III

  Fotoaparat sa dobrim mogućnostima povezivanja koji snima fenomenalne video zapise i fotografije koje će vaši pratioci obožavati.
 • Fotoaparati bez ogledala

  EOS R50

  Snimite sadržaj koji će privući najviše pažnje pomoću ovog EOS R fotoaparata bez ogledala, od oštrih fotografija do 4K filmova i strimova uživo. Sve u jednom namenskom uređaju.
 • Fotoaparati bez ogledala

  EOS R10

  Napravite sledeće korake na polju fotografije i video zapisa pomoću EOS R fotoaparata bez ogledala napravljenog oko senzora APS-C formata.
 • Širokougaoni objektiv sa fiksnom žižnom daljinom

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Kompaktan i lagan objektiv od 24 mm sa fiksnom žižnom daljinom idealan je za fotografisanje pejzaža, vlogovanje i enterijere – kao i za odlične makro slike.
 • Ultraširokougaoni zum objektiv

  RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

  Kompaktan i lagan zum objektiv RF 15-30mm savršen za putovanja, uključujući gradske pejzaže, arhitekturu i vlogovanje u pokretu.
 • Širokougaoni objektiv

  RF 16mm F2.8 STM

  Kompaktan i pristupačan ultraširokougaoni objektiv od 16 mm punog formata za seriju EOS R, dizajniran za vlogere i kreativne kreatore sadržaja.
 • Stativ

  Tripod Grip HG-100TBR

  Snimajte duže uz veću stabilnost i kreativnu fleksibilnost zahvaljujući ovom jedinstvenom stativu sa rukohvatom i odvojivim daljinskim upravljačem.
 • Dodatna oprema

  Direkcioni stereo mikrofon DM-E1D

  Ako želite čist, jasan digitalni zvuk, odaberite direkcioni stereo mikrofon za višenamenski priključak DM-E1D, za pouzdanost i brz pristup postavkama na ekranu kompatibilnog fotoaparata.
 • Srodni članci

 • VLOGOVANJE

  Kreiranje sadržaja uz EOS R50

  Prenesite fidove na društvenim mrežama na novi nivo uz Canon EOS R50.

 • VIDEO

  Saveti za poboljšavanje video zapisa za društvene mreže

  Četiri kreatora razgovaraju o tome šta čini odličan sadržaj i kako da se istaknete onlajn.

 • VLOGOVANJE

  Najbolji fotoaparati i objektivi kompanije Canon za vlogovanje

  Canon nudi bogat asortiman fotoaparata i objektiva koji su idealni za kreatore sadržaja. Ovaj vodič će vam pomoći da pronađete savršenu kombinaciju.

 • VLOGOVANJE

  Vlogovanje u pokretu

  Četiri vodeće influenserke stavile su na ispit Canon PowerShot V10.