Two women pose in front of a camera in a clothes shop.

VLOGOVANJE

Delite svoju strast i ličnost: kako da započnete sa vlogovanjem već danas

Pronašli ste temu, prelepu lokaciju i zanimljivu priču za vlog. Možda imate sve sastojke za savršen vlog, ali da li znate koju opremu da odaberete i kako da snimite video dovoljno visokog kvaliteta za zahtevnu publiku?

U ovom uputstvu za vlogovanje otkrivamo sedam saveta za početnike i za vlogere koji žele da poboljšaju kvalitet video zapisa. Saznajte kako možete da zabeležite kvalitetan materijal koji će gledaoce navesti da se vraćaju po još – kako da snimate stabilan (bez podrhtavanja) i jasan materijal, o važnosti kreativnog kadriranja i šta vam je potrebno za snimanje oštrog i jasnog zvuka. Bez obzira na to da li za snimanje koristite Canon PowerShot G7 X Mark II, noviji Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 ili Canon EOS 250D, evo šta da uzmete u obzir pri kreiranju prvih vlogova.

1. Prilikom izbora opreme, uskladite veličinu fotoaparata i senzora

Fotoaparat sa većim senzorom daje bolji kvalitet slike, ali za vlogovanje je važno da uskladite veličinu senzora sa ukupnom veličinom fotoaparata. Na primer, fotoaparat iz serije PowerShot G sa ugrađenim objektivom, kao što je Canon PowerShot G7 X Mark III, najkompaktniji je i najprenosiviji. Međutim, fotoaparat bez ogledala ili DSLR sa izmenjivim objektivima pruža raznovrsniji izbor objektiva.

Posedovanje manjeg i većeg fotoaparata pokriva različite situacije za snimanje i omogućava vam da dobijete dodatne uglove snimanja u vlogovima.

A composite image: left, eggs and avocado on toast; right: some earrings.

2. Koristite širokougaoni objektiv

Mnogi vlogeri koriste širokougaone objektive zato što omogućavaju korišćenje u skučenim prostorima, kao što je spavaća soba ili kuhinja, uz maksimalni prikaz scene. Objektiv od 24 mm je dobar u tu svrhu, ali je ultraširokougaoni objektiv još bolji. Stoga, ako za snimanje koristite DSLR fotoaparat sa APS-C senzorom, kao što je Canon EOS 250D, uparivanjem sa ultraširokougaonim zum objektivom, kao što je Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM možete da smestite više u kadar, dok Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM pruža slične mogućnosti sa fotoaparatom bez ogledala Canon EOS M50.

Bez obzira na to za koji objektiv se odlučite, okrenite ekran fotoaparata nagore da biste se lakše pozicionirali u kadru, za veoma jednostavno snimanje selfija i pravljenje snimaka iz niskih uglova. Mnogi fotoaparati, kao što je Canon PowerShot G7 X Mark III, takođe mogu da uspostave Bluetooth vezu sa aplikacijom Canon Camera Connect na pametnom uređaju radi daljinskog snimanja ili fotografisanja.

3. Odlučite se za rezoluciju i brzinu smenjivanja kadrova

Potražnja za video zapisima raste, a sa njom i očekivanja po pitanju kvaliteta. Bez obzira na to koliko je kreativan vaš sadržaj, ako mu nedostaju detalji, vredi unaprediti ga. Tražite fotoaparate sa Full HD ili 4K videom – Full HD je dobar početni standard, ali će vam 4K pružiti još više detalja, što vam omogućava da isecate i stabilizujete materijal bez ugrožavanja kvaliteta. Ako snimate u 4K, ne znači da morate i da objavljujete u 4K, ali imajte na umu da je za uređivanje i otpremanje 4K materijala potrebno više vremena.

Opcija snimanja u 4K rezoluciji više nije ograničena na profesionalne fotoaparate. Počinje da se pojavljuje u malim fotoaparatima bogatim funkcijama, kao što je Canon EOS M50. Međutim, najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir je to koja brzina smenjivanja kadrova će odgovarati subjektu. 60 kadrova u sekundi (fps) je najbolja opcija za akcione vlogove i pruža mogućnost kreiranja usporenih efekata. 30 ili 25 kadrova u sekundi je dobra opcija za sve ostalo. Za još detaljniji usporeni materijal, Canon PowerShot G7 X Mark III pruža velike brzine do 120 kadrova u sekundi kada snimate u Full HD rezoluciji.

Srodni članci
Laura Bingham pictured from behind, facing dense jungle, as she films a vlog with a Canon PowerShot G7 X Mark II.

VLOGOVANJE

Lora Bingam: osvajanje reke Esekibo

Avanturista Lora Bingam predvodila je prvi spust niz reku Esekibo u istoriji i vlogovala je to iskustvo pomoću fotoaparata PowerShot G7 X Mark II.

canon-get-inspired-best-vlogging-cameras

VLOGOVANJE

Najbolji fotoaparati kompanije Canon za vlogovanje

Želite da uđete u svet vlogovanja? Otkrijte najbolje fotoaparate za vlogovanje, za zadivljujući kvalitet videa i svu kontrolu koja vam je potrebna za pravljenje odličnog vloga.

A girl is seen on the tilted back screen of a camera.

4: Održavajte materijal stabilnim i u fokusu

Kompaktne dimenzije i mala težina fotoaparata kao što su Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon PowerShot G7 X Mark II, Canon EOS M50 i Canon EOS 250D čine ih idealnim za snimanje kretanja. Upečatljiv vlog trebalo bi da publiku povede na putovanje sa vama – bez obzira da li je to po gradskoj kaldrmi ili dok otpakujete najnoviju kupljenu stvar – kretanje može da bude ključno. Umesto da materijal podrhtava i odvlači pažnju, uverite se da su vam snimci glatki kako bi gledaoci mogli da se usredsrede na uzbudljivu lokaciju ili na zanimljivu priču.

Da biste postigli stabilnost snimaka, poduprite fotoaparat odozdo dlanom i uhvatite ga sa strane. Ako vam je potrebna dodatna podrška, koristan dodatak može da bude rukohvat koji se postavlja na telo fotoaparata i predstavlja deo koji možete da uhvatite. Dobra tehnologija takođe dosta pomaže: za oštre i stabilne filmove, koristite fotoaparat sa stabilizacijom slike, koji materijal čini jasnijim i lakšim za gledanje, kao što je Canon PowerShot G7 X Mark II. Dinamička stabilizacija slike u 5 osa koju koristi taj fotoaparat osmišljena je tako da poništava podrhtavanje fotoaparata čak i dok trčite, pomerate ili snimate pri punom zumu.

Pošto ste vloger, ljudi će gledati vaše lice, pa je njegovo održavanje u fokusu ključno. Tehnologija za prepoznavanje lica kompanije Canon omogućava automatsko praćenje lica i održavanje u fokusu.

A man holds a Canon camera.

5: Švenkujte sa razlogom

Horizontalno pomeranje fotoaparata tokom snimanja, odnosno „švenkovanje“, publici omogućava da gleda kroz vaše oči – da bude sa vama dok posmatrate prostrani zaliv ili pejzaž ispunjen primamljivim zgradama. Prekomerno švenkovanje može da izazove dezorijentaciju, ali umerenim korišćenjem možete da povećate primamljivost i da vodite narativ.

Umereno koristite švenkovanje, bez žurbe i horozont održavajte ravnim. Ako nemate stativ, fotoaparat stavite na nešto stabilno – kao što je ivica klupe ili stola – i ravnomerno i sigurno pomerajte u stranu. Neki fotoaparati, kao što je Canon PowerShot G7 X Mark II, takođe imaju indikator nivoa koji vam pomaže da lako dobijete ravan horizont.

6: Priključite spoljni mikrofon za bolji kvalitet zvuka

Većina fotoaparata koji snimaju video pruža prihvatljiv kvalitet zvuka, ali ako vam je za vlogovanje važno da imate izvanredan kvalitet zvuka, razmislite o priključivanju spoljnog mikrofona. Spoljni mikrofon je naročito koristan kada radite napolju, zato što će ugrađeni mikrofon na fotoaparatu verovatno snimiti ometajuću pozadinsku buku, poput vetra, a spoljnom mikrofonu možete da promenite položaj da biste to blokirali. Ako želite da koristite spoljni mikrofon, potražite fotoaparat sa priključkom za spoljni mikrofon, kao što je Canon PowerShot G7 X Mark III.

A man videos his friend with a Canon camera.

7: Koristite Wi-Fi za deljenje

Mnogi fotoaparati koji su trenutno dostupni na tržištu, uključujući Canon EOS M50, imaju ugrađene funkcije Wi-Fi i Bluetooth, što vam omogućava da bežično delite i pravite rezervne kopije gde god da se nalazite. Fotoaparati kao što je Canon PowerShot G7 X Mark II imaju čak i Wi-Fi dugme, što izuzetno olakšava čuvanje i deljenje.

Canon PowerShot G7 X Mark III ima Bluetooth i Wi-Fi za uvek aktivnu vezu sa pametnim uređajem – tu je i mogućnost Wi-Fi povezivanja sa pametnim uređajem ili mrežom sa pristupom internetu radi strimovanja uživo na YouTube kanalu.

Napisala Natali Denton

Slični proizvodi

Srodni članci

Get Inspired predstavlja ključni izvor korisnih fotografskih saveta, vodiča za kupovinu i informativnih intervjua – sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji fotoaparat ili najbolji štampač i pretvorili sledeću kreativnu ideju u stvarnost.

Povratak na sve savete i tehnike