VLOGOVANJE

Prenesite kreiranje sadržaja na novi nivo uz Canon EOS R50

Od mode i hrane do fitnesa i stila života, četiri poznata influensera otkrivaju kako je snimanje i deljenje priča pomoću fotoaparata Canon EOS R50 poboljšalo njihov sadržaj za društvene mreže.
Influenser za društvene mreže Fatou N'Diaye u pufnastom braon kaputu, čuči i osmehuje se ispred fotoaparata Canon EOS R50 na stativu.

Kreiranje sadržaja je konkurentnije nego ikada pre i bez obzira na to da li snimate dinamične vlogove o hrani ili inspirativne filmove o fitnesu, doći će vreme kada vredi razmotriti da li biste mogli da poboljšate video pomoću fotoaparata koji pruža bolje performanse, funkcije i kvalitet slike.

Tu na scenu stupa Canon EOS R50. U pitanju je osnovni model fotoaparata bez ogledala u EOS R sistemu kompanije Canon koji ima senzor visoke rezolucije od 24,2 MP, napredne automatske režime i intuitivni interfejs koji ga čini idealnim za ambiciozne kreatore sadržaja i influensere na društvenim mrežama.

Postoji mnoštvo načina na koje EOS R50 pojednostavljuje kreiranje sadržaja, od kompaktnog i prenosivog dizajna do oštrog prikaza na ekranu osetljivom na dodir sa promenljivim uglom, što ga čini idealnim za snimanje autoportreta i strimovanje uživo.

Četiri kreatora dinamičnog sadržaja iz Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Nemačke koristili su Canon EOS R50 da bi zabeležili stvari koje su im najbliže srcu. Pričaju različite priče, ali su svi uspeli da unaprede sadržaj pomoću ovog snažnog APS-C fotoaparata.

Nastavite da čitate da biste otkrili kako EOS R50 olakšava, ubrzava i poboljšava snimanje i deljenje sadržaja više nego ikada pre.

Fatou N'Diaye: modno snimanje u Parizu

Kreator sadržaja Fatou N'Diaye stoji u tamnoj ulici, drži Canon EOS R50 na licu i gleda kroz tražilo.

Canon EOS R50 pruža odlične performanse pri slabom osvetljenju, uz automatski fokus koji funkcioniše do -4 EV radi garantovanja da će sadržaj kreiran noću ili u mračnoj prostoriji i dalje biti oštar.

Portret snimljen fotoaparatom Canon EOS R50 na kojem je kreator sadržaja Fatou N'Diaye u kaputu, raznobojnom šalu i trouglastim naočarima za sunce.

Kontrole na modelu Canon EOS R50 idealne su za početnike, uključujući brzi prelazak između fotografija i video zapisa, kao i vođene menije na ekranu osetljivom na dodir. Fatou je koristila napredne Canon DSLR i hibridne fotoaparate, ali ju je privukla jednostavnost modela EOS R50. „Zaljubila sam se od prve fotografije koju sam snimila“, kaže ona. „Sve je tu. To je fotoaparat zbog kojeg ćete zavoleti fotografisanje.“ Snimljeno pomoću Canon EOS R50 sa objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/200 s, f/2,8 i ISO 200.

Fatou, modni bloger iz Pariza, razvila je ljubav prema fotografiji kada je bila mlada, nakon što je posmatrala oca kako Canon filmski fotoaparat nosi svuda sa sobom. 2007. je pokrenula blog Black Beauty Bag da bi govorila o modi, naročito za crne žene, a sada deli svoje fotografije sa više od 150.000 pratilaca na @blackbeautybag. „Za mene, moda i fotografija idu ruku pod ruku“, kaže ona.

Fatou je putovala po Parizu i koristila fotoaparat Canon EOS R50 kako bi snimala sebe dok vozi bicikl, u kupovini i da bi snimala odevne kombinacije, digitalna stabilizacija slike u video zapisima održavala je njen materijal iz ruke oštrim, dok joj je svestrani ekran sa promenljivim uglom i 1,62 miliona tačaka olakšavao da snima sebe. „Automatski fokus možete da podesite tako što ćete dodirnuti subjekat na ekranu osetljivom na dodir“, kaže Fatou. Fotoaparat će zatim automatski pratiti vas ili bilo koji izabrani subjekat.

Fatou kaže da se zaljubila u veličinu fotoaparata EOS R50. „Nisam očekivala da tako mali fotoaparat ima mogućnosti velikog DSLR fotoaparata“, nastavlja ona. „EOS R50 vam omogućava da birate različite stilove fotografija pomoću režim automatskog kreativnog breketiranja.“

Kao i kod smartfona, EOS R50 ima unapred podešene postavke i filtere, a režim kreativnog breketiranja automatski primenjuje četiri različita kreativna efekta na svaku fotografiju koju snimite kako biste mogli da izaberete omiljeni izgled.

Iako Fatou nije početnik u svetu fotografije, otkrila je da joj ove alatke ubrzavaju radni proces. „Za nekoga ko ne zna mnogo o fotografiji, EOS R50 je pravi izbor“, zaključuje ona.

Elena Bulkovski: dan u životu fitnes influensera

Slika snimljena fotoaparatom Canon EOS R50 na kojoj je kreator sadržaja Elena Bulkovski koja trči preko polja prema fotoaparatu dok na sebi ima koralni gornji deo i crne helanke.

EOS R50 koristi isti sistem automatskog fokusa kao Canon EOS R10, što je Eleni omogućilo da održi materijal oštrim. „Kada god odem na dinamično džogiranje ili trening, ne moram da brinem da sam izvan fokusa zato što me fotoaparat automatski prati“, kaže ona. Snimljeno pomoću Canon EOS R50 sa objektivom Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM pri 77 mm, 1/500 s, f/7,1 i ISO 100.

Influenser za stil života i fitnes Elena Bulkovski sedi za stolom i jede pahuljice, sa fotoaparatom Canon EOS R50 koji se nalazi na rukohvatu sa stativom ispred nje sa ekranom osetljivim na dodir okrenutim nagore.

Kompaktna veličina modela EOS R50 pokazala se kao idealna za kreatore sadržaja koji su uvek u pokretu. „Ustanem, spremim doručak, objavim video sa receptima, a zatim ga samo ubacim u ranac i odem na pešačenje“, objašnjava Elena. „Savršeno se uklapa u moj radni proces zato što mogu da ga ponesem svuda.“

Elena, koja je fokusirana na fitnes, pokrenula je @trainhard_eatwell 2014. nakon što se preselila u Štutgart u Nemačkoj i otkrila da u blizini nije bilo sportskih klubova. Ona deli svoju strast za kretanjem onlajn i motiviše pratioce zdravim receptima i video zapisima o vežbanju – a treba joj fotoaparat koji može da održi korak.

Uzastopno snimanje brzinom od 12 kadrova u sekundi na modelu Canon EOS R50 i 120p usporeni video zapisi savršeni su za Elenin dinamični sadržaj. Sistem automatskog fokusa Dual Pixel CMOS AF II pratio je Elenu tokom treninga i održavao je oštar fokus na njoj. „Moji video zapisi sa trčanjem su tako fluidni“, kaže ona. „Pravim puno sportskog sadržaja i odlično je što vas automatski fokus prati tokom vežbanja.“

Nakon prelaska sa smartfona, Elena je otkrila da je EOS R50 intuitivan za korišćenje. „Jednostavno je prebacivati se između režima za video i fotografije“, nastavlja ona.

EOS R50 takođe ima 14 scenskih režima za fotografije, koji automatski podešavaju postavke za situacije poput autoportreta i sporta, uz šest režima za video zapise.

Martin Odel: recepti za revoluciju u vezi sa hranom

Influenser za hranu Martin Odel naginje se nad kuhinjskom radnom površinom sa fotoaparatom Canon EOS R50 dok podešava objektiv za snimanje tanjira sa hranom.

Influenser za hranu Martin kreirao je raznovrstan sadržaj pomoću fotoaparata Canon EOS R50 zahvaljujući širokom asortimanu kompatibilnih RF i RF-S objektiva. „Izmenjivi objektivi mi omogućavaju da eksperimentišem sa različitim žižnim daljinama“, kaže on. „Neverovatno je što mogu da koristim širokougaoni objektiv kako bih zabeležio sve dok snimam, pa da pređem na 50 mm za fotografisanje hrane.“

Canon EOS R50 postavljen vertikalno na stativ sa prstenastim svetlom i mikrofonom. Na ekranu osetljivom na dodir sa promenljivim uglom prikazan je influenser za hranu Martin Odel koji drži crveni luk.

Novi režim za demonstracije izbliza na fotoaparatu EOS R50 savršen je za prezentovanje ispred fotoaparata. „Nakon što približim sastojak fotoaparatu, fokus se trenutno vraća na moje lice, što je baš ono što mi treba“, kaže Martin.

Postavljeni sa naloga @lagomchef, Martinovi TikTok video zapisi uče ljude kako da smanje otpad od hrane i da se zabavljaju u kuhinji. Uz diplomu u oblasti fotografije i DSLR iskustvo, Martin je koristio smartfon za spontano kreiranje sadržaja, ali ga je oduševila mogućnost snimanja 4K 30p video zapisa na modelu EOS R50, kao i 120p Full HD.

„Kvalitet pomoću jednog dugmeta veoma mi je važan jer je moj sadržaj veoma neplaniran“, kaže Martin. „Ali znam da mogu da uzmem fotoaparat, pritisnem dugme za snimanje i da odmah snimim prelep 4K materijal. Mogućnost pravljenja usporenih snimaka takođe je dodala novu dinamiku mom sadržaju u vezi sa hranom.“

Režimi za snimanje koji su jednostavni za korišćenje na modelu Canon EOS R50 takođe su mu pomogli sa fotografijama izbliza. „Jedna od sjajnih funkcija je podešavanje fokusa, što vam omogućava da lako snimate makro fotografije, uz pravu dubinu polja.“

Zahvaljujući Bluetooth upravljanju fotoaparatom na modelu EOS R50 i bežičnoj vezi, Martin može trenutno da postavlja sadržaj na društvene mreže. „Zaista lako mogu da šaljem fotografije i video zapise sa fotoaparata EOS R50 na telefon pomoću aplikacije Canon Camera Connect koja omogućava da sadržaj postavite onlajn neposredno po snimanju“, kaže on.

Zina Šah: laka inspiracija za dizajn

Kreator sadržaja Zina Šah fotografiše raskošno uređeni sto pomoću fotoaparata Canon EOS R50.

Kao neko ko nije naročito vičan tehnologiji, EOS R50 je zaista jednostavan i izuzetno intuitivan za korišćenje“, kaže Zina. „Mogućnost da se snimljene fotografije automatski pojave na telefonu za nekoliko sekundi je neverovatna. To će mi uštedeti puno vremena.“

Portret snimljen fotoaparatom Canon EOS R50 na kojem je influenser za stil Zina Šah u ružičastoj trenerci i plavoj kapi. Ona stoji uz beli zid i smeje se.

Stil je veoma važan za Zinu, pa mogućnost da EOS R50 ubaci u ručnu torbu i prenese ga od kuće do studija predstavlja veliku prednost. „Svuda me prati i zaista mi pomaže da podignem kvalitet na viši nivo“, kaže ona. „Imam osećaj da sam pravi fotograf, a sa uživanjem snimam fotografije zaista visokog kvaliteta.“ Snimljeno pomoću Canon EOS R50 sa objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 18 mm, 1/500 s, f/9 i ISO 160.

Zina iz Londona (@heartzeena) je dizajner, stilista, prezentator i autor koja je tokom kovid karantina ponovo otkrila drevnu umetnost mramoriranja. Nakon što je rukotvorine prvo snimala smartfonom, tražila viši kvalitet.

Precizne i oštre slike sa fotoaparata EOS R50 zadovoljile su Zinino umetničko oko za svetle nijanse i detalje. „Boje su tako prelepe“, kaže ona. „Toliko su realistične i tako je divno što mogu sa pratiocima da delim tu visoku rezoluciju i prelepu zasićenost.“

Kreativno breketiranje pruža više izmena za svaku sliku, što znači da Zina može direktno da šalje sadržaj na društvene mreže. „Gotovi filteri omogućavaju vam da odmah postavljate slike“, objašnjava ona.

Zina je najviše uživala u korišćenju funkcije usporenog snimanja na modelu EOS R50 radi beleženja opčinjujućeg efekta vrtloženja mastila u video zapisima sa mramoriranjem. „To je jedina stvar koja je nedostajala sadržaju sa telefona“, nastavlja ona. „Podešavanje fokusa na modelu EOS R50 takođe je izuzetno kul. Spaja slike i dodaje zaista prelepu dubinu polja koju jednostavno ne bih mogla da zabeležim ni na koji drugi način.“

Prednosti modela EOS R50 za kreatore sadržaja

Talented creators put Canon EOS R50 through its paces

Bez obzira na to da li želite funkcije za praćenje lica i automatsko fokusiranje, intuitivne režime snimanja, ekran osetljiv na dodir sa promenljivim uglom za proveru kompozicije i postavki, detaljan i živopisan kvaliteta slike ili pristup raznovrsnom asortimanu objektiva koje može da pruži fotoaparat iz EOS R sistema, EOS R50 je idealan pratilac za kreiranje zadivljujućeg sadržaja koji možete da delite sa prijateljima i pratiocima.


Napisala Loren Skot

Srodni proizvodi

Srodni članci

 • FOTOGRAFIJA

  EOS R50 nasuprot EOS R10

  Upoređujemo glavne karakteristike i dizajn dva APS-C fotoaparata iz EOS R sistema.

 • VIDEO

  Saveti za poboljšavanje video zapisa za društvene mreže

  Četiri kreatora razgovaraju o tome šta čini odličan sadržaj i kako da se istaknete onlajn.

 • VIDEO

  Kako da snimate video zapise hrane visokog kvaliteta poput profesionalca

  „Jessie Bakes Cakes“ okupila je više od 100 hiljada pratilaca video zapisima o hrani od kojih zastaje dah. Ovde ona objašnjava kako da savladate videografiju hrane.

 • VLOGOVANJE

  Kako da postanete vloger

  Krenite u avanturu i napravite kvalitetne vlogove koristeći naše savete za vlogovanje za početnike.