PORTRETNA FOTOGRAFIJA

Jako i slabo svetlo za portrete

Saznajte kako da kreirate dve klasične postavke osvetljenja za portrete visokog kvaliteta.
Portret žene sa slabim svetlom snimljen pomoću fotoaparata Canon EOS 5D Mark IV. © James Paterson

Razumevanje koncepta osvetljenja u tri tačke od ključne je važnosti za sve fotografe i kinematografe koji rade na svojoj umetnosti.

 • Ključno svetlo je glavni izvor osvetljenja i obično se usmerava direktno ka subjektu.
 • Svetlo za popunu je postavljeno sa strane, a njegova uloga je da ukloni grube senke sa slika i spreči scene sa visokim kontrastom (tj. efekat „kjaroskuro“).
 • Pozadinsko osvetljenje, kao što ime nagoveštava, nalazi se iza subjekta i doprinosi njegovom odvajanju od pozadine.

Način na koji radite sa sva tri izvora svetla u odnosu na subjekat može značajno da promeni izgled i doživljaj slike. Konfiguracije za osvetljavanje portreta sa jakim i slabim svetlom mogu da vam pomognu da kreirate portrete sa atmosferom profesionalnog izgleda kod kuće ili u studiju. Potrebno vam je samo nekoliko Speedlite bliceva, kao što je Canon Speedlite EL-10, kao i neki dodaci koje verovatno imate ili možete sami da ih napravite od svakodnevnih stvari.

Konfiguracija sa jakim osvetljenjem

Dva Canon Speedlite blica koji se koriste odvojeno od fotoaparata na levoj strani i krupan plan podešavanja blica na desnoj strani. © Marcus Hawkins

Termin „jako svetlo“ odnosi se na slike kojima dominiraju veoma svetli tonovi, često sa potpuno belom pozadinom. Sa portretima, u pitanju je izgled koji je svetao, lepršav i profesionalan. Ako imate dva ili više Speedlite bliceva i okidač za aktiviranje odvojeno od fotoaparata, možete da kreirate konfiguraciju za portrete sa jakim svetlom u bilo kojoj prostoriji sa običnim zidom svetle boje. Važna stvar koja treba da bude dobro određena je odnos svetla – pozadinsko svetlo bi trebalo da bude mnogo svetlije od ključnog ili glavnog svetla (na subjektu) kako bi se pozadina preeksponirala na belu boju.

1. Osvetlite pozadinu

Portret žene sa jakim svetlom snimljen pomoću fotoaparata Canon EOS 5D Mark IV. © James Paterson

Počnite tako što ćete subjekat postaviti ispred zida svetle boje, a zatim postavite jedan Speedlite iza subjekta i usmerite ga ka zidu. Odredite ekspoziciju koja zid čini čisto belim – nemojte da uključujete drugi blic dok to ne uradite. U ovom primeru fotoaparat je u ručnom režimu (M), sa postavkama ekspozicije f/8, 1/200 s, ISO 100, dok je Speedlite podešen na snagu 1/1 u režimu ručnog blica. Rezultujuća slika ima svetlu pozadinu, pa možemo da pređemo na osvetljavanje subjekta.

2. Istaknite lice

Portret žene spreda sa potpuno belom pozadinom, snimljen pomoću fotoaparata Canon EOS 5D Mark IV. © James Paterson

Postavite drugi Speedlite ispred subjekta, pa malo sa strane da bi služio kao ključno svetlo. Da biste umekšali, prigušili i raspršili svetlo, koristite modifikator svetla, kao što je beli kišobran ili navlaka za umekšavanje svetla. Tako ćete napraviti laskaviji portret. Podesite Speedlite na ručni režim i napravite nekoliko probnih snimaka uz podešavanje izlazne snage (ovde je ¼ snage) ili udaljenosti svetla od subjekta dok lice ne bude ispravno eksponirano.

Canon Speedlite EL-10 ima svestran opseg snage od 1/1 do 1/1.024 za mekši izgled. Osim toga, postignite još više sjaja u očima zahvaljujući tabli sa reflektorima.

Konfiguracija sa slabim osvetljenjem

Fotograf snima portret žene pomoću konfiguracije sa slabim osvetljenjem, sa Canon fotoaparatom, objektivom i blicem. © Marcus Hawkins

Slabo svetlo je suprotno od jakog svetla, pa slikom dominiraju tamni tonovi. To može da se postigne jednim izvorom svetla, kao što je daljinski aktivirani Speedlite. Canon Speedlite EL-10 može daljinski da se podesi pomoću aplikacije Canon Camera Connect.

Pažljivo pozicioniranje svetla omogućava vam da čak koristite isti pozadinski zid kao u konfiguraciji sa jakim svetlom. Postavite izvor svetla malo iza subjekta i blago sa strane tako da svetlo pada na ivicu lica, a zatim tražite od subjekta da nagne lice prema svetlu tako da pada na ivice obraza i oči.

1. Potamnite pozadinu

Portret žene sa svetlom koje se preliva na zid u pozadini, snimljeno pomoću fotoaparata Canon EOS 5D Mark IV. © James Paterson
Portret žene sa tamnijom pozadinom, snimljen pomoću fotoaparata Canon EOS 5D Mark IV. © James Paterson

Pre

Posle

Tamni materijal pozadine poput crnog somota idealan je za portrete sa slabim svetlom, ali čak i svetli zid može da se potamni jednostavnim sprečavanjem da svetlo padne na njega. Jedna od opcija je da subjekat i svetlo udaljite od pozadine, čime se povećava razdaljina između izvora svetla i pozadine. Takođe možete da upotrebite objekat kojim ćete zakloniti blic i usmeriti ga ka subjektu. Na prvoj slici ovde, svetlo se rasprostire po pozadinskom zidu. Na drugoj, između Speedlite blica i zida postavljena je crna tkanina.

2. Tmurne poze

Fotograf snima portret žene pomoću Canon fotoaparata, objektiva i blica. © Marcus Hawkins

Portreti sa slabim svetlom imaju sumornu, promišljenu atmosferu, pa subjekat postavite tako da biste doprinosi atmosferi. Položaj sa strane poput ovog može da bude dobar. Pod pravim uglom, svetlo pada preko lica i stvara trouglasto isticanje na jednom obrazu. U pitanju je klasična tehnika za osvetljavanje lica, poznata kao Rembrantovo osvetljenje, po holandskom slikaru. Canon Speedlite EL-10 ima tablu sa reflektorima za dodatni sjaj u očima. Možete da obogatite atmosferu tako što ćete blago smanjiti zasićenost boja na gotovom portretu sa slabim svetlom.

Zamolite prijatelja da vam pomogne da testirate ove savete ili pokušajte sa daljinskim snimanjem autoportreta pomoću aplikacije Canon Camera Connect i da eksperimentišete sa konfiguracijama za portrete sa slabim i jakim svetlom kako biste videli efekat koji ima na izgledu i doživljaj slika.

Marcus Hawkins & Agi Wojcik

Srodni proizvodi

Srodni članci

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Saveti za portretnu fotografiju

  Poboljšajte svoje portrete pomoću ovih vrhunskih saveta i tehnika.

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Najbolja osnovna oprema za portrete

  Fotoaparati i objektivi za sve vrste portretne fotografije.

 • KUĆNI PROJEKTI

  Inspirativne slike kod kuće

  Pretvorite svoj dom u studio uz savete TikTok zvezde Mikaele Eford.

 • KUĆNI PROJEKTI

  Napravite kućni studio

  Otkrijte kako da kreativno koristite blic i da snimate zadivljujuće portrete uz mali budžet.

 • Prijavite se za naš bilten

  Pronađite najnovije vesti i informacije o proizvodima