CANON EOS R5

Snažne profesionalne performanse

EOS R5 može da snima slike od 45 MP brzinom do 20 kadrova u sekundi, uz istovremeno automatsko fokusiranje sa praćenjem. Ovaj nivo performansi – koje pokreće prilagođeno DIGIC X procesor – omogućava vam da snimate slike koje ranije jednostavno niste mogli da snimite.
Vozač planinskog bicikla izvodi vratolomiju u vazduhu naspram sunca. Slika je snimljena sa zemlje i uokvirena crvenim makom i travom na brdu

Martin Bisig je bio jedan od prvih profesionalaca koji je testirao mogućnosti za snimanje filmova fotoaparata EOS R5 kompanije Canon, snimajući dinamičnu akciju sa vozačima brdskih bicikala i skejtborderima. Snimljeno pomoću Canon EOS R5 sa objektivom Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM pri 15 mm, 1/800 s, f/9 i ISO 250. © Martin Bissig

Brzina kakvu do sada niste iskusili

EOS R5 vam omogućava da fotografišete teško uhvatljive trenutke kao nikada pre, uz snimanje slika punog formata od 45 MP zadivljujućom brzinom od 201 kadrova u sekundi, u potpunoj tišini i sa punim AE i AF praćenjem.

Bez obzira na to da li snimate sport, reportaže, divlje životinje ili portrete, EOS R5 vam pruža veće šanse da zabeležite savršen trenutak u vremenu. A kada je potrebno da koristite mehanički zatvarač, uzastopno snimanje je dostupno munjevitom brzinom od 12 kadrova u sekundi1: vodeće performanse u klasi za fotoaparat punog formata bez ogledala.

EOS R5

© Robert Marc Lehmann

© Martin Bissig / Canon ambasador

© Ulla Lohmann / Canon ambasador

© Martin Bissig / Canon Ambassador

Vrhunsko elektronsko tražilo

EOS R5 ima elektronsko tražilo koje je toliko napredno da imate osećaj da nema ničega između vas i subjekta koji fotografišete. Zahvaljujući rezoluciji od 5,76 miliona tačaka, 100% pokrivanju i brzini osvežavanja od 120 kadrova u sekundi, možete potpuno da se prepustite sceni uz pregledanje kako će slike izgledati prilikom snimanja.

Elektronsko tražilo upotpunjuje ekran od 3,15 inča osetljiv na dodir sa 2,1 miliona tačaka i promenljivim uglom koji može da se okrene od tela fotoaparata i rotira za 270˚, za udobno snimanje iz nezgodnih uglova. Ekran takođe može da se rotira i postavi uz telo fotoaparata radi zaštite.

Senzor sa zadnje strane modela EOS R5 automatski prebacuje između elektronskog tražila i ekrana kako podižete fotoaparat na oko, uz mogućnost različitog konfigurisanja u zavisnosti od toga da li je ekran preklopljen.

EOS R5 takođe može da se programira tako da isključi pozadinsko osvetljenje LCD ekrana kako bi korisnici mogli da isključe LCD ekran i da koriste elektronsko tražilo, uz pregledanje slika na većem LCD ekranu. Ovo je operacija koja je poznata svim korisnicima DSLR fotoaparata.

DIGIC X procesor slike

Fenomenalnom brzinom uzastopnog snimanja, izvanrednim kvalitetom slike i vodećim automatskim fokusom u klasi na modelu EOS R5 upravlja DIGIC X procesor, koji pokreće i druge funkcije fotoaparata i garantuje brz odziv i rukovanje.

Dva slota za kartice, sa podrškom za CFexpress

EOS R5 ima dva slota za memorijske kartice: jedan za univerzalno kompatibilne SD kartice (sa podrškom za brze UHS-II SD medije); a drugi slot za ultrabrze CFexpress kartice koje pružaju neverovatnu brzinu potrebnu za održavanje rafala od 20 kadrova u sekundi do 180 RAW datoteka i za neke od video formata više rezolucije na modelu EOS R5.


CFexpressV90 UHS-II SD
Maks. Brzina prenosa1,97 GB u sekundi321 MB u sekundi


Pošto je fotoaparat izuzetno prilagodljiv, to je slučaj i sa načinom korišćenja kartica. Možete da podesite fotoaparat i da sačuvate postavke fotoaparata na jednu od memorijskih kartica. To vam omogućava da delite postavke sa prijateljem ili, ako imate dva fotoaparata, da ih kopirate na oba. Ova funkcija takođe je korisna kada šaljete fotoaparat na servis – možete ponovo da učitate sve svoje postavke kada ga ponovo dobijete.

Prikaz modela Canon EOS R5 sa korisnikove desne strane. Dva slota za kartice su ispod poklopca sa bočne strane.

Canon EOS R5 takođe ima dva slota za kartice – jedan za brze CFexpress kartice, a drugi za univerzalno kompatibilne SD kartice.

Baterija većeg kapaciteta

EOS R5 napaja napredna baterija LP-E6NH koja dodaje 20 procenata kapaciteta u odnosu na starije baterije LP-E6N i omogućava vam da napravite 490 snimaka pomoću jednog punjenja pod strogim uslovima testiranja* – kao i značajno više u stvarnim uslovima snimanja.

Baterije LP-E6NH mogu da se pune pomoću priloženog punjača ili u fotoaparatu pomoću USB C 3.1 kabla sa izlaznom snagom od 5 V / 1,5 A. Takođe je dostupan rukohvat sa baterijom BG-R10 koji može da primi dve baterije odjednom, za duže vreme snimanja.

Starije baterije LP-E6 i LP-E6N su kompatibilne sa modelom EOS R5, ali najveće brzine snimanja i punjenje u fotoaparatu nisu dostupni kada koristite LP-E6.

* U skladu sa CIPA standardima, pri 23 ˚C, kada se koristi LCD u režimu uštede energije

Profesionalni kvalitet izrade

EOS R5 ima kućište od legure magnezijuma koje je napravljeno tako da može da izdrži izazove profesionalne upotrebe. Bezbednosne zaptivke štite od prašine i vlage, pa možete da nastavite da snimate sa pouzdanjem bez obzira na vremenske uslove.

EOS R5

Srodni članci

 • ČLANAK

  Prvi snimci sa Canon EOS R5: snimanje prirode uz prelepe detalje

  Ula Loman i Robert Mark Leman o tome kako su im senzor od 45 MP i AF sa praćenjem oka na modelu Canon EOS R5 pomogli da prave spektakularne snimke na otvorenom.

 • ČLANAK

  Snimanje 8K i oversemplovanog 4K videa pomoću modela Canon EOS R5

  Na prvim video snimanjima pomoću modela Canon EOS R5, Martin Bisig i Ivan D’Antonio istražili su kako 8K mogućnosti skraćuju vreme snimanja i proširuju kreativne opcije.

 • ČLANAK

  Canon EOS R5: 10 funkcija koje ne smete da propustite

  Otkrijte funkcije koje EOS R5 čine revolucionarnim modelom, uključujući mogućnost snimanja fotografija od 45 MP do 20 kadrova u sekundi i 8K RAW video materijala.

 • ČLANAK

  Canon EOS R5 vs EOS R6 – koji je pravi za vas?

  Canon predstavlja ne jedan, već dva revolucionarna fotoaparata punog formata bez ogledala. Koji je pravi za vas? Poredimo modele EOS R5 i EOS R6.

  1. Elektronski zatvarač do približno 20 kadrova u sekundi uz AF/AE praćenje: Odnosi se na neke RF/EF objektive sa potpuno otvorenom blendom. Listu kompatibilnih objektiva potražite na zvaničnoj veb stranici kompanije Canon. Brzina uzastopnog snimanja razlikuje se u zavisnosti od brzine zatvarača, postavke blende, stanja blende tokom uzastopnog snimanja, uslova subjekta, osvetljenosti (naročito u uslovima slabog osvetljenja) i tipa objektiva. Mehanički zatvarač do približno 12 kadrova u sekundi uz AF/AE praćenje: Kada se koriste RF objektivi i neki EF objektivi. Listu kompatibilnih objektiva potražite na zvaničnoj veb stranici kompanije Canon. Brzina uzastopnog snimanja razlikuje se u do 3 faze, u zavisnosti od tipa baterije, preostale napunjenosti baterije, broja baterija, objektiva koji se koristi, temperature, postavke ugrađene Wi-Fi funkcije (uklj./isklj.) i od toga da li koristite rukohvat sa baterijom i WFT jedinicu, DC strujni adapter ili USB adapter za napajanje. Pored gornjih faktora, maksimalna brzina uzastopnog snimanja može da se smanji usled brzine zatvarača, blende, korišćenja blica, obrade radi smanjivanja treperenja, uslova subjekta, osvetljenosti (naročito na tamnom mestu).