CANON EOS R5

Napredna tehnologija automatskog fokusa

EOS R5 fokusira sa izvanrednom brzinom, tačnošću i preciznošću – može da prepoznaje i prati subjekte dok se pomeraju u sceni. Snimajte slike sa izuzetno upečatljivom oštrinom i jasnoćom, prepune detalja.

Napredna tehnologija automatskog fokusa

© Martin Bissig / Canon ambasador

Dual Pixel CMOS AF II sa 5.940 oblasti i potpunim pokrivanjem

Gde god da se subjekat nalazi, EOS R5 može brzo da ga pronađe i fokusira, pomoću 5.940 AF oblasti koje pokrivaju 100% kadra. Te oblasti za fokusiranje mogu da se koriste zajedno, pojedinačno ili u zonama koje možete da pomerate po kadru u skladu sa tim gde je akcija.

AF tačke možete da birate pomoću odvojenog višenamenskog kontrolera sa zadnje strane fotoaparata ili pomoću ekrana osetljivog na dodir – dodirivanjem kada ste u režimu prikaza uživo ili korišćenjem poput dodirne table kada fotoaparat držite na oku.

© Martin Bissig / Canon Ambassador

© Robert Marc Lehmann

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

Veštačka inteligencija sa temeljnim učenjem i prepoznavanje subjekta

EOS ITR AF X sistem za automatsko fokusiranje u modelu EOS R5 programiran je pomoću veštačke inteligencije sa temeljnim učenjem, koja je originalno razvijena za naš revolucionarni DSLR fotoaparat EOS-1D X Mark III. U režimu za prepoznavanje lica/oka, sistem precizno prepoznaje lica, uključujući ona iz profila kada je vidljivo samo jedno oko. To garantuje da će subjekti biti izuzetno oštri, čak i kada se nepredvidljivo pomeraju i kada je dubina polja mala. A ako se osoba na trenutak okrene, fotoaparat nastavlja da prati njenu glavu kako bi lice bilo oštro kada se ponovo okrene prema fotoaparatu.

Pored toga, veštačka inteligencija sa temeljnim učenjem na modelu EOS R5 programirana je mogućnošću da prepoznaje i prati mačke, pse i ptice – uz fokusiranje njihovih tela, lica ili očiju. To vam omogućava da fotografišete divlje životinje lakše nego ikada pre, a naročito subjekte poput ptica u letu.

© Robert Marc Lehmann

Brzo, osetljivo fokusiranje

EOS R5 može da fokusira za samo 0,05 s – vodeće performanse u klasi za fotoaparat punog formata bez ogledala.1 Automatski fokus takođe funkcioniše pri nivoima osvetljenja do čak -6 EV2, što je približno isti nivo osvetljenja koji daje polumesec.

Ova neverovatna osetljivost na svetlo takođe omogućava da EOS R5 fokusira uz otvore blende do samo f/22, pa možete da koristite telekonvertere sa objektivima sa relativno malim otvorom blende i veoma kompaktnim supertelefoto objektivima, kao što su RF 600mm F11 IS STM i RF 800mm F11 IS STM.

Ponašanje AF sa praćenjem

Ponašanje AI Servo automatskog fokusa sa praćenjem na ovom fotoaparatu može da se podesi prilagođavanjem parametara kao što je „Osetljivost praćenja“ ili „Ubrzavanje/usporavanje praćenja“, odnosno izborom jednog od četiri „slučaja“ – konfiguracije koje su idealne za različite tipove fotografije.

EOS R5 sada ima Slučaj A, koji automatski bira jedan od četiri AF slučaja prema subjektu, u skladu sa onim što se fotografiše.

Ručno fokusiranje

Kada ručno fokusirate, možete da koristite tri metoda za pomoć pri fokusiranju kako biste bili sigurni da je kritična tačka fokusa baš tamo gde želite.

• Uvećavanje fokusa
Uvećavanjem slike, prvo 6x, pa 15x, možete bolje da sagledate scenu i da procenite fokus.

• Isticanje fokusa
Ivice delova scene koji su u fokusu ističu se bojom koju vi izaberete.

• Dual Pixel vodič za fokusiranje
Prvi put viđen na našoj kameri Cinema EOS C300 Mark II, Dual Pixel vodič za fokusiranje koristi tehnologiju Dual Pixel CMOS AF II u fotoaparatu za precizno merenje razdaljine između fotoaparata i subjekta i poređenje toga sa trenutnom postavkom ručnog fokusa. Grafički vodič ukazuje na to da li je tačka fokusa ispred ili iza vrednosti koju je izmerio fotoaparat, pa postaje zelen kada se te dve vrednosti poklope, što ukazuje na tačan fokus.

Ovaj sistem olakšava ručno privlačenje fokusa i čini ga preciznijim, a kinematografima pruža kritičnu tačnost koja je potrebna u radu sa 4K i 8K rezolucijama.

Te tri alatke mogu da se koriste sa kompatibilnim RF objektivima, EF objektivima ili kinematografskim objektivima sa ručnim fokusom.

© Ulla Lohmann / Canon ambasador

Srodni članci

  1. Od 3. juna 2020. među digitalnim fotoaparatima bez ogledala koji koriste izmenjive objektive, sa senzorom slike punog formata (ekvivalent 35 mm), AF sa detekcijom kontrasta i AF sa faznom detekcijom u ravni slike. Izračunava se na osnovu rezultata merenja brzine AF, u skladu sa CIPA smernicama (razlikuje se u zavisnosti od uslova snimanja i korišćenog objektiva). Meri se pomoću internih metoda. Uslovi merenja: EV12 (ambijentalna temperatura/ISO 100), ručni režim, objektiv RF 24-105mm F4L IS USM (na žižnoj daljini od 24 mm) uz sledeće postavke: okidanje pomoću dugmeta okidača, AF u jednoj tački (AF u centru), AF za jedan snimak.
  2. Tokom snimanja fotografija sa objektivom od f/1,2, AF tačkom u centru, One-Shot AF, pri 23 °C/73 °F, ISO 100. Ne uključuje RF objektive sa premazom za glatko defokusiranje