CANON EOS R5

Kvalitet slike

EOS R5 daje kvalitet slike koji prevazilazi očekivanja. Senzor od 45 MP odlično funkcioniše sa DIGIC X procesorom slike i pokazuje šta sve može tehnički napredni EOS-R sistem.

Rezolucija od 45 MP i DIGIC X procesor

Srce modela EOS R5 čini CMOS senzor punog formata od 45 MP koji pruža prethodno nedostižne nivoe kvaliteta slike. Detalji i jasnoća su prosto zadivljujući, kao i reprodukcija boja, prelazi između nijansi i dinamički opseg. Senzor radi sa maksimalnom osetljivošću od ISO 51.200 kako biste mogli da iskoristite prednost senzacionalnog kvaliteta slike koji pruža EOS R5 čak i pri slabom osvetljenju.

DIGIC X procesor slike prilagođenog dizajna uzima podatke sa senzora fotoaparata i daje datoteke slika izvanrednog kvaliteta. Digitalni šum se održava na minimumu – ne samo sa visokim ISO postavkama, već pri svim osetljivostima. Oštrina se poboljšava pomoću potpuno novog podešavanja jasnoće, a dostupan je i dodatni dinamički opseg zahvaljujući unapređenim tehnologijama Auto Lighting Optimizer (ALO) i Highlight Tone Priority+.

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

A paraglider with a yellow canopy high above the lush German Alps

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

© Robert Marc Lehmann

RF sistem za montažu

EOS R5 je fotoaparat koji u potpunosti koristi prednosti tehničkih dostignuća koja su ugrađena u EOS R sistem. To obuhvata RF sistem za montažu objektiva sa širokim prečnikom od 54 mm i razdaljinom između prstena za montažu i senzora od 20 mm koja omogućava optički dizajn prethodno smatran nemogućim.

RF sistem za montažu takođe prenosi podatke između objektiva i tela fotoaparata deset puta većom brzinom od EF sistema za montažu objektiva. Ovo omogućava brže automatsko fokusiranje, novi sistem inteligentne stabilizacije slike i nove nivoe obrade slike u fotoaparatu, pomoću tehnologija kao što je naš Digital Lens Optimizer koja maksimalno povećava kvalitet slike i pomaže objektivima da pruže najbolje moguće performanse.

Slike visoke rezolucije (do 400 MP)

Sa verzijom firmvera 1.81 moguće je kreirati slike visoke rezolucije do neverovatnih 400 MP u fotoaparatu. Zahvaljujući funkciji Visoka rezolucija za IBIS, kada je montiran na stativ, EOS R5 može da snimi devet uzastopnih fotografija, uz neznatno pomeranje senzora za svaku fotografiju pomoću mehanizma za stabilizaciju slike u telu, i da ih spoji u fotoaparatu. To omogućava fotoaparatu da oponaša još manje piksele, čime se postiže slika veće rezolucije od približno 400 MP.

IBIS high resolution
Visoka rezolucija za IBIS je uključena

Visoka rezolucija za IBIS je uključena

Visoka rezolucija za IBIS je isključena

Visoka rezolucija za IBIS je isključena

Stabilizator slike sa 8 koraka1

EOS R5 je prvi EOS fotoaparat sa stabilizacijom slike u telu, koja pruža zaštitu od pomeranja u 5 osa usled podrhtavanja fotoaparata kada za snimanje koristite objektive koji nemaju stabilizaciju slike. Međutim, kada ne EOS R5 postavite kompatibilni RF objektiv sa stabilizatorom slike, dva sistema za stabilizaciju rade zajedno i daju sistem za inteligentnu stabilizaciju slike koji pruža neverovatnih 8 koraka stabilizacije.

To je dovoljno za fotografisanje iz ruke pri veoma malim brzinama zatvarača bez brige o zamućenju usled podrhtavanja fotoaparata. Samo zamislite da možete namerno da koristite malu brzinu zatvarača kako biste zabeležili kretanje vodopada dok snimate iz ruke – u pitanju je samo jedan od načina na koje EOS R5 fotografima pruža nove načine za pokazivanje kreativnosti.

Bez stabilizacije slike

© Ulla Lohmann / Canon ambasador

Stabilizacija slike sa 8 koraka

© Ulla Lohmann / Canon ambasador

Digitalna stabilizacija slike za filmove

Elektronski stabilizator slike u telu sa 5 osa takođe je dostupan kada snimate video*. Ovo funkcioniše zajedno sa sistemom za stabilizaciju slike u telu fotoaparata i stabilizatorom slike u objektivu, za izuzetno visoke nivoe stabilizacije. To materijalu snimljenom iz ruke daje gladak i profesionalan izgled koji je odličan za dokumentarno snimanje i kreativne kinematografske projekte.

* Movie Digital IS sistem nije dostupan kada se snima 8K RAW

HEIF format slike

Pored JPEG i CR3 RAW datoteka, EOS R5 takođe može da snima HEIF (High Efficiency Image Format) datoteke. Ovaj format datoteka slika nove generacije može da se pohvali višim kvalitetom slike u odnosu na JPEG datoteke, ali uz približno istu veličinu datoteka. Ovaj format takođe podržava 10-bitne boje, za veći dinamički opseg, što omogućava snimanje HDR PQ slika.

HEIF datoteke takođe možete da obrađujete u fotoaparatu da biste kreirali JPEG datoteke sa većim dinamičkim opsegom nego kod standardnih JPEG datoteka.

Srodni članci

 • ČLANAK

  Prvi snimci sa Canon EOS R5: snimanje prirode uz prelepe detalje

  Ula Loman i Robert Mark Leman o tome kako su im senzor od 45 MP i AF sa praćenjem oka na modelu Canon EOS R5 pomogli da prave spektakularne snimke na otvorenom.

 • ČLANAK

  Snimanje 8K i oversemplovanog 4K videa pomoću modela Canon EOS R5

  Na prvim video snimanjima pomoću modela Canon EOS R5, Martin Bisig i Ivan D’Antonio istražili su kako 8K mogućnosti skraćuju vreme snimanja i proširuju kreativne opcije.

 • ČLANAK

  Canon EOS R5: 10 funkcija koje ne smete da propustite

  Otkrijte funkcije koje EOS R5 čine revolucionarnim modelom, uključujući mogućnost snimanja fotografija od 45 MP do 20 kadrova u sekundi i 8K RAW video materijala.

 • ČLANAK

  Canon EOS R5 vs EOS R6 – koji je pravi za vas?

  Canon predstavlja ne jedan, već dva revolucionarna fotoaparata punog formata bez ogledala. Koji je pravi za vas? Poredimo modele EOS R5 i EOS R6.

  1. 8 koraka na osnovu CIPA standarda sa objektivom RF 24-105mm F4 L IS USM pri žižnoj daljini od 105 mm.