A snowboarder walks through the snow with his snowboard under his arm, away from the camera.

Na otvorenom

Bolje fotografisanje zimskog odmora – saveti i trikovi profesionalnog sportskog fotografa

Tiha divota snegom prekrivenog pejzaža, uzbuđenje skijaša koji jure niz staze... Nemojte samo da doživljavate euforiju zimskih čarolija, već je zauvek zabeležite pomoću ovih vrhunskih saveta za fotografisanje profesionalnog fotografa zimskih sportova i Canon ambasadora Ričarda Valča.

Kao što znate, ako ste ikada pokušali da zabeležite scenu sa snegom obasjanu suncem, pravljenje savršene zimske fotografije ne svodi se samo na to da uperite i okinete. „Gde god da odete, najvažnije je da sačekate sjajan dan sa svežim snegom i plavim nebom, pa da se uputite na planinu sa fotoaparatom“, kaže Ričard.

Slede njegovi saveti i trikovi za bolje fotografisanje na padinama ove skijaške sezone – od izbora pravog fotoaparata za zimski odmor do najboljih postavki automatskog fokusa za beleženje akcije.

1. Odaberite pravi fotoaparat za zadatak

„Kada ste na stazama, želite fotoaparat koji je snažan i kompaktan“, kaže Ričard. „Takođe će vam trebati tražilo, pošto je na planini često previše svetlo da biste sliku komponovali samo pomoću ekrana. Ako želite da snimate dinamični akcioni sport, potrebno je da imate fotoaparat sa velikom brzinom smenjivanja kadrova – sve brže od pet kadrova u sekundi.“

Canon EOS M50 i Canon EOS M5 ispunjavaju te uslove. Oba imaju snažne APS-C senzore za snimanje slike sa oštrim detaljima, kao i Dual Pixel CMOS AF, za brzo i precizno fokusiranje.

„Takođe možete lako da ih uparite sa smartfonom putem Wi-Fi veze. To omogućava prebacivanje slika na telefon čak i ako na planini nemate signal mobilne mreže. Čim ponovo postane dostupan signal ili Wi-Fi mreža, možete da delite slike sa svetom na društvenim mrežama.“

2. Izaberite savršen trenutak

„Izlazak i zalazak sunca predstavljaju prelepe uslove osvetljenja za fotografisanje na stazama. Međutim, teško je predvideti vremenske uslove na planini, pa oni mogu brzo da se promene. Preporučujem da krenete na staze što je ranije moguće – na taj način ćete već biti spremni za trenutke sa savršenim osvetljenjem.“

Canon EOS M50 je odličan fotoaparat za korišćenje u situacijama sa slabim osvetljenjem, kao što su izlazak i zalazak sunca. Njegov DIGIC 8 procesor je veoma napredan, pa će svakako dati odlične rezultate ako je potrebno da dodatno povećate ISO radi kompenzovanja nedostatka svetla. Uparite ga sa objektivom Canon EF-M 32mm f/1.4 STM, za impresivne snimke pejzaža.“

3. Koristite odgovarajuće postavke

„Da biste izbegli da sneg izgleda sivo na slikama sa mnogo belog, moja početna tačka je određena kombinacija postavki“, kaže Ričard. „Kada snimate subjekte koji se brzo kreću, takođe je potrebno da „zamrznete“ skijaša ili snoubordera u kadru da biste izbegli zamućenje pokreta.“ U oba scenarija, Ričard preporučuje da fotoaparat prebacite u režim M (ručni), da brzinu zatvarača podesite na 1/2.000 s, blendu na f/8, a ISO na 200.

„Potrebno je da fotoaparat prebacite u režim AI Servo AF radi uzastopnog fokusiranja. Trik je u tome da vodite automatski fokus, što znači da je potrebno da započnete okidanje čim vidite subjekat. Automatski fokus uči od kadra do kadra – razume u kom pravcu se kreće subjekat i kojom brzinom, pa predviđa gde će sledeći snimak biti. Fotoaparatu je obično potrebno dve do tri slike da razume šta se dešava. Svi fotoaparati kompanije Canon imaju veoma dobar automatski fokus.“

Kada radite u režimu AI Servo AF, koristite kratke rafale uzastopnog snimanja da biste izbegli punjenje bafera i usporavanje fotoaparata.

4. Pozicionirajte se iznad subjekta i posmatrajte

„Ako snimate direktno uz planinu, ona izgleda ravno. Uvek bi trebalo da fotografišete sa strane ili malo ispod subjekta.

„Takođe je najbolje da izbegavate nameštene snimke – uvek bi trebalo da budete nezavisni posmatrač, uz subjekat koji gleda u pravcu u kojem skija ili vozi snoubord. Kada su u pitanju portreti, želite zaista intiman portret kada se nalazite blizu i razgovarate sa osobom, odnosno da budete „nevidljivi“ i da dokumentujete ono što se dešava. Nemojte da pokušavate ništa između.“

5. Čuvajte se promena temperature i nosite dodatne baterije

„Ako uđete u zagrejanu zgradu sa hladnih padina, objektivi će se brzo zamagliti, pa je važno da opremu držite napolju do kraja dana. Obavezno ponesite izdržljiv ranac da biste zaštitili opremu u slučaju pada, kao i naočare za sunce sa snažnom zaštitom od ultraljubičastog zračenja da biste zaštitili oči od sunčeve svetlosti i odbleska od snega.

Pored toga, niske temperature mogu veoma brzo da isprazne bateriju fotoaparata, pa je najbolje da nosite dve rezervne baterije kako biste snimali ceo dan. Hladne ruke takođe otežavaju rukovanje opremom, pa obavezno ponesite tople rukavice koje pružaju normalnu pokretljivost.“

6. Nemojte da se plašite snimanja prema suncu

„Kada se sunce promoli kroz oblake, to je pravi blagoslov za fotografisanje na planini. Međutim, odblesak od snega može da proizvede preeksponirane slike ako postavke fotoaparata nisu pravilno podešene.

„Najbolji način da izbegnete prekomernu ekspoziciju u tim uslovima je da ručno podesite brzinu zatvarača na 1/2.000 s, blendu na f/8, a ISO na 200. Ako snimate u automatskom režimu, obavezno kompenzujte ekspoziciju za +1 do +3 koraka. U suprotnom će slike biti pretamne. Nemojte da se plašite snimanja prema suncu – na taj način ćete dobiti neke od najboljih slika zimskih sportova.

„Sunce daje pozadinsko svetlo za sneg koji prska dok se skijaš ili snouborder pomera. Ako možete da kadrirate tako da sunce bude direktno iza osobe, još bolje. Objektivi koje sada imamo veoma su snažni.

„Kada vam je sneg pri ruci, pokušajte da bacite jednu šaku snega u vazduh i da to snimite direktno prema suncu – dobićete izvanredan efekat.“

7. Pripremite se za savršen selfi

„Planiranje savršenog planinskog selfija počinje pre nego što krenete na odmor. Jakne i skijaške pantalone jarkih boja zaista se ističu u odnosu na belu pozadinu, pa mogu da posluže za zaista upečatljiv selfi.

„U pogledu kompozicije, prelepi planinski masiv predstavlja impresivnu pozadinu. Za pravilnu ekspoziciju, najbolje je da sunčeva svetlost pada direktno na lice subjekta ili sa strane. Ako želite da fotografišete direktno prema suncu, potrebno je da koristite blic da biste osvetlili lice.“

A split image shows a skier descending down a steep slope on one side, and another skier performing a somersault on the other.

8. Sledeći put, postavite sebi ozbiljan izazov!

Kada uspete da napravite odličan snimak u nezgodnim uslovima, zimsko fotografisanje može da predstavlja veliko zadovoljstvo. Kada savladate ove savete na ovogodišnjem zimskom odmoru, Ričard kaže da bi fotografi entuzijasti trebalo da naprave sledeći korak tako što će sledeći put potražiti još spektakularnije lokacije – odredišta koja su odlična za izvanredne odmore i za još impresivnije slike.

„Evropa je prepuna fantastičnih lokacija za fotografisanje na padinama. Poznata odredišta u Švajcarskoj i Francuskoj su zadivljujuća, ali postoji mnoštvo manje poznatih lokacija koje ne bi trebalo zanemariti“, kaže on. „Zašto ne biste sebi postavili izazov da odete na planinu Elbrus u Rusiji ili Akirejri na Islandu.“

Napisala Ema-Lili Pendleton

Srodni članci
An action-packed photoshoot with a pro

SPORTSKA FOTOGRAFIJA

Akciona fotografija: saveti profesionalca

Saznajte više o akcionoj sportskoj fotografiji sa ove mentorske sesije sa majstorom za brdski biciklizam.

Two cross-country skiers makes their way up a mountain in low sunlight.

AKCIJA

„Uvek dajte sve od sebe da biste snimili sliku“

Fotograf ekstremnih sportova Ričard Valč priča o tome šta ga inspiriše da pravi zadivljujuće snimke skijanja i snoubordinga.

Srodni članci

Get Inspired predstavlja ključni izvor korisnih fotografskih saveta, vodiča za kupovinu i informativnih intervjua – sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji fotoaparat ili najbolji štampač i pretvorili sledeću kreativnu ideju u stvarnost.

Povratak na sve savete i tehnike

Slični proizvodi