KREATIVNO ŠTAMPANJE

Sami štampajte vezene šare

Kreirajte personalizovano umetničko delo za zid ili ulepšajte običnu belu majicu pomoću ovog postupnog vodiča za štampanje vezenih šara.
Bela majica sa odštampanom vezenom biljnom šarom, pored pakovanja Canon medija za nanošenje otisaka peglom.

Vez je tokom proteklih nekoliko godina znatno dobio na popularnosti, pošto tražimo hobije za smirivanje i sklanjanje pogleda sa ekrana televizora i računara. Međutim, da li ste znali da pomoću štampača možete da kreirate sopstvene vezene šare?

Uz PIXMA štampač lako možete sami da dizajnirate motiv i da ga nanesete na tkaninu. Otkrijte kako da ukrasite običnu majicu ili da napravite personalizovano umetničko delo za zid pomoću ovog postupnog vodiča.

Potrebno vam je:

 • Canon štampač, kao što je serija PIXMA TS5350
 • Papir za nanošenje otisaka peglom na svetle1 ili tamne2 tkanine, odnosno mat foto-papir
 • Dizajnersko rešenje sa vezenom šarom po vašem izboru
 • Tkanina po vašem izboru (materijal bi trebalo da bude najmanje 50% pamuk i da može da se pere u mašini na 30 °C)
 • Makaze
 • Daska za peglanje i pegla
 • Igla i konac
 • Okvir za vez

1. Izbor dizajnerskog rešenja sa vezenom šarom

Majica sa odštampanom vezenom šarom visi na zidu pored Canon štampača.

Za vezenu šaru možete da izaberete bilo koje dizajnersko rešenje, a možete čak i da probate sami da ga napravite.

Žena stavlja majicu sa biljnom šarom u okvir za vez.

Vaše dizajnersko rešenje ne mora da bude savršeno, pošto možete vezom da sakrijete delove koje ne želite.

Možda već imate na umu šaru za vez. Za ovaj projekat, naša autorka rukotvorina Rouzi iz The Embroidery Barn odlučila se za dva dizajnerska rešenja. Prvi je bio biljni motiv za ulepšavanje obične bele majice. Drugi, šake koje prave oblik srca, planirala je da izveze na beloj tkanini, kako bi kreirala inspirativno umetničko delo za zid.

Rouzi je sama kreirala dizajnerska rešenja, ali ako nemate ideja, inspiraciju ćete pronaći u usluzi Creative Park ili u aplikaciji Creative Park3. Na oba mesta ćete pronaći dizajnerska rešenja i šare raznih umetnika i ilustratora – pogledajte „Cactus Party“ ili „Peaceful Parakeets“!

2. Štampanje vezene šare

Canon PIXMA štampač štampa dva dizajnerska rešenja na listu A4 papira.

Naša autorka rukotvorina odštampala je svoja dizajnerska rešenja, za majicu i okvir za vez, na jednom listu A4 papira za nanošenje otisaka peglom na svetle tkanine.

Kada izaberete dizajnersko rešenje za vez, vreme je da odštampate šaru. Besplatna aplikacija Canon PRINT, koja je kompatibilna sa većinom Wi-Fi Canon štampača, uključujući seriju Canon PIXMA TS5350, omogućava vam da štampačem upravljate direktno sa smartfona, pa čak i da se povezujete na informatički oblak.

Ako je tkanina tanka, možete da odštampate vezenu šaru na običnom papiru, kao što je mat foto-papir, pa da precrtate dizajnersko rešenje direktno na tkaninu. Samo zalepite šaru na prozor, prekrijte tkaninom i precrtajte po linijama pomoću olovke.

Rouzi je koristila papir za nanošenje otisaka peglom na svetle tkanine, što proces čini jednostavnijim. Dostupan je u formatu A4, pa možete da pravite velika dizajnerska rešenja ili da smestite više malih motiva na isti list (pomoću aplikacije Canon Easy-PhotoPrint Editor koja će vam pomoći sa rasporedom), kako biste izbegli nepotrebno trošenje papira.

3. Priprema odštampane vezene šare za nanošenje

Žena makazama iseca motiv sa biljkama.

Prazni delovi papira za nanošenje će biti vidljivi na finalnom rešenju, pa uredno opsecite ivice da biste dobili lep okvir.

Žena postavlja biljnu šaru na majicu.

Kada budete zadovoljni isečkom, odlučite gde želite da ga postavite na tkaninu.

Pre nego što nanesete šaru na tkaninu, isecite dizajnersko rešenje oštrim makazama. Možete da opsecate po samoj ivici ili da ostavite uredan okvir oko motiva. Postavite dizajnersko rešenje na tkaninu – ako nanosite na majicu, vredi da je prvo probate, da biste bili sigurni da je sve na pravom mestu. Kada budete zadovoljni pozicijom, okrenite papir tako da dizajnersko rešenje bude okrenuto prema tkanini.

4. Nanošenje vezene šare na tkaninu peglom

Žena pomera peglu preko majice na kojoj je papir za nanošenje okrenut nadole.

Postavite dizajnersko rešenje licem nadole na tkaninu i pomoću zagrejane pegle ga nanesite na majicu.

Žena skida papir sa poleđine medija za nanošenje, postavljenog na parče bele tkanine.

Pažljivo skinite papir da biste otkrili šaru.

Stavite tkaninu i dizajnersko rešenje na dasku za peglanje. Podesite peglu na približno 170°C (ekvivalentno je postavci za pamuk na većini pegli), pa polako pomerajte peglu preko tkanine, uz primenu ravnomernog pritiska. Koristite kružne pokrete da biste bili sigurni da se šara skinula sa papira i prenela na tkaninu. Kada budete sigurni da se šara prenela, jednom rukom pritisnite tkaninu da se ne bi pomerala, a drugom polako skinite papir.

5. Vezenje odštampane šare

Žena veze okvir oko ručno rađenog dizajnerskog rešenja na parčetu tkanine.

Korišćenje okvira za vez ili tapiseriju pomoći će vam da precizno koristite iglu.

Parče tkanine u okviru sa odštampanih vezenim dizajnerskim rešenjem sa šakama koje pravi oblik srca.

Korišćenjem jednostavnog ruba oko dizajnerskog rešenja učiniće ga vidljivijim.

Pošto je šara na mestu, vreme je za zabavni deo! Ovde možete da pustite mašti na volju. Možete da odlučite da vezom prekrijete celu šaru ili da odaberete minimalistički pristup. Rouzi je upotrebila osnovni vez da bi dodala boju saksijama i istakla zelenilo na dizajnerskom rešenju za majicu. Da bi istakla motiv sa šakama, upotrebila je tamni konac i napravila je šav po ivicama.

Kada budete zadovoljni vezom, vreme je da pokažete svoje rukotvorine. Majica može da bude prelep personalizovani poklon, a drveni okvir za vez je spreman za korišćenje, pa možete odmah da ga pretvorite u umetničko delo za zid, kao podsetnik za vašu veštinu.

Za dodatnu inspiraciju za rukotvorine od papira, pratite nas na Pinterestu. Ne zaboravite da delite svoje kreacije na društvenim mrežama sa heš oznakom #MadeWithPIXMA.

Napisala Andrea Bol

 1. Kompatibilnost za papir za nanošenje otisaka peglom na svetle tkanine LF-101: PRO-100/PRO-100S, serija TS (osim serije TS31xx / TS20x), serija TR (osim serije TR45xx), serija MG77xx / MG75xx / MG68xx / MG67xx / MG57xx / MG56xx / MG36xx, serija iX68xx
 2. Kompatibilnost za papir za nanošenje otisaka peglom na tamne tkanine DF-101: PRO-100/PRO-100S, serija TS (osim serije TS31xx / TS20x), serija TR (osim serije TR45xx), serija G (osim serije GM40xx / GM20xx), serija MG77xx / MG75xx / MG67xx, serija iP87xx / iX68xx
 3. Informacije o podržanim modelima Canon inkdžet štampača potražite na sledećoj veb stranici: https://ij.start.canon/cpapp-model.

Slični proizvodi

Srodni članci

 • KREATIVNO ŠTAMPANJE

  Osvežite garderobu

  Majice sa porukama, prilagođeni cegeri, jedinstveni pokloni… vodič za štampanje na tekstilu.

 • Štampač kompanije Canon štampa list papira sa tri dizajna u obliku srca. Pored toga se nalaze bojice, pakovanje papira za prenos i bela majica sa nanesenim dizajnom u obliku srca.

  KREATIVNA PRODUHOVLJENOST

  Pokažite osećanja

  Pridružite se razgovoru o mentalnom zdravlju pomoću ovih elegantnih i inspirativnih dizajnerskih rešenja.

 • Zidna kompozicija izrađena od oblika tropskih listova isečenih od šarenog papira u nijansama roze i zelene, sa tropskim otiscima.

  KREATIVNO ŠTAMPANJE

  Jednostavni biofilni ukrasi

  Kombinujte prirodu i dizajn kako biste u svom domu kreirali umirujuće prostore.

 • Štampač Canon PIXMA G6050 i Canon magnetni foto-papir na stolu, pored rukotvorina od papira, u koje spadaju ukras za vrtešku u obliku dinosaurusa, glava jednoroga i nalepnice sa mačkama.

  KREATIVNO ŠTAMPANJE

  Pravite elegantne ukrase za dom

  Počnite da pravite rukotvorine i ukrasite dom uz Creative Park i štampač PIXMA G6040.