Kompatibilnost objektiva

Žena postavlja RF objektiv na fotoaparat iz R sistema.

Canon sistemi za montažu

Najlakši način da saznate sa kojim je objektivima vaš fotoaparat kompatibilan je da pogledate indeks na sistemu za montažu objektiva sa prednje strane EOS fotoaparata. Samo skinite objektiv sa fotoaparata tako što ćete pritisnuti dugme za oslobađanje objektiva i okrenuti objektiv suprotno od smera kazaljki na satu. Canon fotoaparati imaju četiri tipa sistema za montažu.

 • Slika EOS R fotoaparata sa krupnim planom na crvenoj liniji na centralnom gornjem delu nosača.

  RF i RF-S

  Ako vidite crvenu liniju na sistemu za montažu objektiva, imate fotoaparat bez ogledala iz R sistema koji je potpuno kompatibilan sa RF i RF-S objektivima. EF, EF-S, TS-E i MP-E objektivi takođe mogu da se koriste sa bilo kojim EF-EOS R adapterom.

 • Slika fotoaparata EOS 6D Mark II sa krupnim planom crvenog kruga na centralnom gornjem delu nosača.

  EF

  Ako na sistemu za montažu objektiva vidite samo crveni krug, imate DSLR fotoaparat punog formata koji je kompatibilan sa EF i specijalizovanim TS-E i MP-E objektivima.

 • Slika fotoaparata EOS 200D sa krupnim planom na crvenom krugu na centralnom gornjem delu nosača i belom kvadratu u gornjem desnom uglu nosača.

  EF-S

  Ako na sistemu za montažu objektiva vidite crveni krug i beli kvadrat, imate APS-C DSLR fotoaparat koji je kompatibilan sa EF-S, EF, TS-E i MP-E objektivima.

 • Slika fotoaparata EOS M50 sa krupnim planom na belom krugu u gornjem levom uglu nosača.

  EF-M

  Ako na sistemu za montažu objektiva vidite beli krug, imate APS-C fotoaparat bez ogledala iz serije EOS M koji je potpuno kompatibilan sa EF-M objektivima. EF, EF-S, TS-E i MP-E objektivi takođe mogu da se koriste sa EF-EOS M adapterom.

 • Grafikon kompatibilnosti objektiva kompanije Canon

  Postoji pet različitih tipova objektiva za Canon potrošačke fotoaparate sa izmenjivim objektivima, konkretno RF, RF-S, EF, EF-S i EF-M. Kada je u pitanju izbor objektiva, potrebno je da budete sigurni da birate objektiv koji će funkcionisati sa vašim fotoaparatom.

  Objektiv \ Fotoaparat

  EOS APS-C R sistem

  EOS R sistem punog formata

  EOS APS-C DSLR

  EOS DSLR punog formata

  Serija EOS M

  RF


  Potpuno kompatibilan1


  Potpuno kompatibilan


  Nije kompatibilno


  Nije kompatibilno


  Nije kompatibilno

  RF-S


  Potpuno kompatibilan1


  Kompatibilno1 2


  Nije kompatibilno


  Nije kompatibilno


  Nije kompatibilno

  EF, TS-E, MP-E


  Kompatibilan sa adapterom EF-EOS R1


  Kompatibilan sa adapterom EF-EOS R


  Potpuno kompatibilan1


  Potpuno kompatibilan


  Kompatibilan sa adapterom EF-EOS M1

  EF-S


  Kompatibilan sa adapterom EF-EOS R1


  Kompatibilan sa adapterom EF-EOS R1 2


  Potpuno kompatibilan1


  Nije kompatibilno


  Kompatibilan sa adapterom EF-EOS M1

  EF-M


  Nije kompatibilno


  Nije kompatibilno


  Nije kompatibilno


  Nije kompatibilno


  Potpuno kompatibilan1

  1. Kombinacija objektiva i fotoaparata ima faktor isecanja 1,6.
  2. Korišćenje namenskih APS-C objektiva na EOS R fotoaparatima punog formata može da ima dodatna ograničenja. Dodatne informacije potražite u korisničkom priručniku za fotoaparat.

  Canon adapteri za objektive

  Adapteri za objektive kompanije Canon pružaju punu kompatibilnost sa Canon objektivima iz serija EF, EF-S, TS-E i MP-E, što vlasnicima Canon fotoaparata iz serija EOS R i EOS M omogućava potpunu integraciju sa postojećim objektivima.*

 • Adapter za montiranje objektiva – EF-EOS R, prikazan sa bočne strane.

  Adapter za montiranje EF-EOS R

  Standardni adapter za montiranje EF-EOS R omogućava korišćenje EF, EF-S, TS-E i MP-E objektiva na EOS R fotoaparatima

 • Adapter za montiranje objektiva sa kontrolnim prstenom – EF-EOS R, prikazan sa bočne strane.

  Adapter sa prstenom za upravljanje EF-EOS R

  Adapter sa prstenom za upravljanje EF-EOS R pruža istu konverziju sistema za montažu objektiva kao i Adapter za montiranje EF-EOS R, ali uz dodatak prstena za upravljanje.

 • Adapter za ugradne filtere – EF-EOS R, prikazan sa bočne strane.

  Adapter za ugradne filtere EF-EOS R

  Adapter za ugradne filtere EF-EOS R preuzima funkcije od Adaptera za montiranje EF-EOS R i dodaje mogućnost korišćenja ugradnih filtera.

 • Adapter za montiranje objektiva – EF-EOS M, prikazan sa bočne strane.

  Adapter za montiranje EF-EOS M

  Montirajte bilo koji iz ogromnog asortimana EF, EF-S, TS-E i MP-E objektiva kompanije Canon na fotoaparat iz serije EOS M pomoću ovog malog i laganog EF-M adaptera za montiranje.

 • Koji su sve različiti tipovi objektiva dostupni?

  Istražite sveobuhvatni asortiman izmenjivih objektiva kompanije Canon za EOS DSLR i modele bez ogledala.

  RF i RF-S

  RF objektivi su napravljeni za fotoaparate iz serije R i pružaju viši kvalitet, brzinu i rad zahvaljujući izvanrednoj optičkoj tehnologiji i dizajnu. Jedinstvena 12-pinska veza na sistemu EOS R drastično poboljšava komunikaciju između objektiva i kućišta fotoaparata, pa je brži nego što je pre bilo moguće. RF sistem za montažu objektiva ima širinu od 54 mm i malu dubinu od nosača do senzora. Dizajn omogućava objektivima da budu bližu senzoru, što je omogućilo pravljenje brže, svetlije i kvalitetnije optike sa performansama bez premca. RF objektivi imaju poboljšane mogućnosti snimanja video zapisa, kao i praktične karakteristike poput kontrolnog prstena i kompaktnijih dimenzija.

  Objektiv RF100mm F2.8 L MACRO IS USM na drvenom stolu dok na njemu stoji leptir.

  EF, TS-E, MP-E

  Originalni EOS sistem fotoaparata predstavljen je 1987. godine. Njegov glavni deo bio je Canon EF sistem za montažu objektiva, koji je prvi put povezivao objektive sa telom fotoaparata na potpuno elektronski način. Pored fizičke veze između te dve komponente, sva komunikacija je elektronska, što omogućava izuzetno precizan prenos podataka u realnom vremenu. Canon je prvi napravio motor koji pokreće fokusiranje unutar svakog objektiva, umesto motora unutar tela fotoaparata. Čak i uz neprestani razvoj i evoluciju sistema za fokusiranje, tehnologija stabilizatora slike, specijalizovanih elemenata objektiva i zaštite od vremenskih uslova, originalni dizajn EF mehanizma za montiranje ostaje nepromenjen. Specijalizovani TS-E i MP-E objektivi imaju EF sistem za montažu. Svi EF objektivi kompatibilni su sa svakim EOS fotoaparatom do sada, uključujući novi EOS R sistem i seriju EOS M, kada se koriste sa odgovarajućim adapterom.

  Canon objektiv EF 24-105mm f4L IS II USM u snegu, sa plavim nebom u pozadini.

  EF-S

  EF–S objektivi namenski su dizajnirani za EOS DSLR modele sa kompaktnijim senzorom – dobijaju se objektivi koji su lagani, svestrani i izuzetno prenosivi. Sa EF–S asortimanom inženjeri kompanije Canon iskoristili su prednost veličine APS–C senzora radi dobijanja objektiva koji ne samo da su lakši i manji, već fotografima takođe nude mnogo veći izbor širokih uglova. Lagani EF-S objektivi dostupni su u širokom opsegu žižnih daljina, od 10 mm do 250 mm (od 16 mm do 400 mm kada se u obzir uzme faktor isecanja 1,6).

  Neko pravi makro sliku pomoću Canon fotoaparata i objektiva EF-S 35MM F2.8 IS STM MACRO sa uključenim makro svetlom.

  EF-M

  Objektivi za EF-M mehanizam za montiranje predstavljeni su sa originalnim EOS M asortimanom fotoaparata 2012. godine. Još su kompaktniji u odnosu na asortiman EF i EF-S i namenski su napravljeni za korišćenje sa fotoaparatima serije EOS M. Uz opseg od ultraširokougaonih, preko telefoto do makro, dovoljno su prenosivi da možete da ih ponesete svuda i predstavljaju odličan izbor za one koji žele kreativniji pristup svakodnevnoj fotografiji. Kompaktni EF-M objektivi dostupni su sa žižnim daljinama od 11 mm do 200 mm (17,6 mm do 320 mm kada se u obzir uzme faktor isecanja 1,6).

  Ruka drži objektiv EF-M 32MM F1.4 STM na ulici, dok se ista ulica prikazuje naopako kroz objektiv.

  Pregledanje po tipu objektiva

  Izolujte akcionog sportistu sa velike razdaljine. Smestite pejzaže i ulične scene u širokougaoni kadar. Otkrijte ogromne količine detalja na makro fotografijama divljih životinja. Imamo asortiman objektiva koji vam omogućavaju da sve tipove fotografisanja prenesete na novi nivo i da oživite priču.
  PRETRAŽI SADA
  Asortiman RF objektiva sa crnom pozadinom.