Canon lens selector compatibility hero

Kompatibilnost objektiva

Postoje tri različita tipa objektiva za Canon potrošačke fotoaparate sa izmenjivim objektivima, konkretno EF, EF-S i EF-M. Kada je u pitanju izbor objektiva, potrebno je da budete sigurni da birate objektiv koji će funkcionisati sa vašim fotoaparatom.

Da li je kompatibilan?

Najlakši način da saznate sa kojim je objektivima vaš fotoaparat kompatibilan je da pogledate indikatore na mehanizmu za montiranje objektiva sa prednje strane fotoaparata.

Canon 5DS compatibility

Samo skinite objektiv sa fotoaparata tako što ćete pritisnuti dugme za oslobađanje objektiva i okrenuti objektiv suprotno od smera kazaljki na satu.

Ako na mehanizmu za montiranje vidite crveni krug, vaš fotoaparat je kompatibilan sa EF objektivima.

Ako vidite crveni krug i beli kvadrat, kompatibilan je i sa EF-S objektivima.

Canon 80D compatibility

Ako vidite beli krug, kompatibilan je samo sa EF-M objektivima.

Canon M3 compatibility

Koji su sve različiti tipovi objektiva dostupni?

EF

Originalni EOS sistem fotoaparata predstavljen je 1987. godine. Njegov glavni deo bio je EF mehanizam za montiranje objektiva, koji je prvi put povezivao objektive sa telom fotoaparata na potpuno elektronski način. Pored fizičke veze između te dve komponente, sva komunikacija je elektronska, što omogućava izuzetno precizan prenos podataka u realnom vremenu. Canon je prvi napravio motor koji pokreće fokusiranje unutar svakog objektiva, umesto motora unutar tela fotoaparata. Čak i uz neprestani razvoj i evoluciju sistema za fokusiranje, tehnologija stabilizatora slike, specijalizovanih elemenata objektiva i zaštite od vremenskih uslova, originalni dizajn EF mehanizma za montiranje ostaje nepromenjen. Svi EF objektivi su kompatibilni sa svim EOS fotoaparatima, bez obzira na datum proizvodnje, a to obuhvata i novu seriju EOS M kada se koristi sa adapterom za montiranje EF na EOS M.

EF 24-70 lens compatibility

EF-S

EF–S objektivi namenski su dizajnirani za EOS DSLR modele sa kompaktnijim senzorom – dobijaju se objektivi koji su lagani, svestrani i izuzetno prenosivi. Sa EF–S asortimanom inženjeri kompanije Canon iskoristili su prednost veličine APS–C senzora radi dobijanja objektiva koji ne samo da su lakši i manji, već fotografima takođe nude mnogo veći izbor širokih uglova. Vlasnici fotoaparata sa EF–S mehanizmom za montiranje imaju pristup kompletnoj ponudi laganih objektiva, od 16 mm do 400 mm (35 mm ekvivalent).

EF-S 18-135 lens compatibility

EF-M

Objektivi za EF-M mehanizam za montiranje predstavljeni su sa originalnim EOS M asortimanom fotoaparata 2012. godine. Još su kompaktniji u odnosu na EF i EF-S asortiman i namenski su napravljeni za korišćenje sa EOS M fotoaparatima. Uz opseg od ultraširokougaonih, preko telefoto do makro, dovoljno su prenosivi da možete da ih ponesete svuda i predstavljaju odličan izbor za one koji žele kreativniji pristup svakodnevnoj fotografiji.

EF-M 15-45 lens compatibility
Canon browse by lens type

Pregledanje po tipu objektiva

PRETRAŽIVANJE