Swirling multicoloured patterns of soap in water.

MAKRO FOTOGRAFIJA

Apstraktna makro fotografija: snimanje balona od sapunice kod kuće

Pravljenje živopisnih, apstraktnih slika površine balona od sapunice omogućava vam da podstaknete kreativnost uz makro objektiv i da se udaljite od tradicionalnog. Pokazaćemo vam koliko lako možete da pravite upečatljive slike u udobnosti doma ili bašte. Za ovu tehniku vam je potreban makro objektiv, a idealno i stativ i daljinski okidač – ako imate fotoaparat sa Wi-Fi funkcijom, kao što je Canon EOS 90D, možete da koristite aplikaciju Canon Camera Connect na smartfonu da biste kadrirali snimak i okinuli. Ako želite u potpunosti da kontrolišete osvetljenje, praktično je koristiti spoljni blic, kao što je neki od modela iz Canon Speedlite asortimana.

Pripremite se

A camera set up to photograph a desk with books on the top.
Crna majica služi kao pozadina za ovu konfiguraciju sa blicеm, a naslaganе knjigе držе savijеnu mеtalnu vеšalicu na mеstu kada sе obruč umoči u rastvor. Možda bi trеbalo da umotatе knjigе u cеlofan pošto ova tеhnika možе da proizvеdе nеrеd.

Postavite tablu od crnog kartona ili crnu tkaninu koja će vam služiti kao pozadina. Idealan je makro objektiv sa žižnom daljinom od 100 mm, ali će svaki makro objektiv obaviti posao, uključujući Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM ili Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM. Ako koristite fotoaparat iz Canon EOS R sistema, objektiv Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM je idealan, odnosno Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM ako koristite fotoaparat iz serije Canon EOS M. Svaki od tih modela biće odličan za ovu tehniku i omogućiti vam da zabeležite fine detalje.

Da biste napravili dugotrajan film od sapunice, pomešajte deterdžent ili tečni sapun sa malo glicerina (možete da ga kupite u apoteci, odeljku za pekarske proizvode u supermarketu ili onlajn). Započnite sa smesom od približno 80% deterdženta i 20% glicerina, pa dodajte malo vode. Takođe će vam biti potrebna mala omča od žice koju možete da umočite u smesu – dobar izbor za ovo je metalna vešalica savijena po dužini. Ravno izvadite omču i sapunica bi trebalo da ostane na žici.

Osvetljenje

Eksperimentišite sa svetlom dok ne pronađete najbolji položaj – verovatno će biti potrebno da napravite nekoliko probnih snimaka kako biste utvrdili gde je to.

Za ovu tehniku možete da koristite dnevno svetlo ili blic, ali su živopisne boje vidljive samo kada se film od sapunice osvetljava sa prednje strane, pod određenim uglom. Probajte da se pomerate da biste rastvor mogli da osvetlite svetlom sa prozora ili lampom.

Ako koristite ugrađeni blic u fotoaparatu za bežično okidanje kompatibilnog Canon Speedlite blica, ovu funkciju možete da aktivirate u glavnom meniju. Takođe je potrebno da Canon Speedlite podesite na režim prijemnika. Korišćenje spoljnog Canon Speedlite blica, kao što je Canon Speedlite 470EX-AI, pruža vam veću kontrolu nad usmerenjem svetla. Pokušajte da odbijete svetlo od belog zida, niskog plafona ili čak table belog kartona ili polistirena koju ćete držati iznad fotoaparata i uperiti nadole na film od sapunice, kako biste prigušili svetlo (kao što je prikazano ovde).

Snimanje

Koristitе vеliku brzinu zatvarača da bistе zamrzli krеtanjе sapunicе koja lеluja – ovo ćе sе razlikovati u skladu sa brzinom boja. Napravitе probni snimak, pa podеsitе vеću brzinu zatvarača ili višu ISO osеtljivost ako su oblici zamućеni.

Za postojane rezultate, fotoaparat podesite na ručni režim. Korišćenje brzog odbleska svetla iz Canon Speedlite blica može da doprinese dobijanju najoštrijih slika, ali se uverite da je brzina sinhronizovanja blica ista kao brzina zatvarača (ove informacije možete da pronađete u priručniku fotoaparata). Na ovom Canon EOS 800D, brzina sinhronizovanja blica je 1/200 s. Da biste povećali dubinu polja, podesite postavku malog otvora blende, kao što je f/11 ili f/16, i započnite sa niskom ISO osetljivošću u opsegu 100–400.

Ako koristite ambijentalno svetlo umesto blica, možda će biti potrebno da povećate ISO i da okinete fotoaparat pomoću funkcije tajmera ili daljinskog upravljača, radi dobijanja oštrih reuzultata.

Eksperimentišite

Srodni članci
A water droplet on a flower stem, reflecting a flower head.

MAKRO FOTOGRAFIJA

Apstraktna makro fotografija: snimanje odraza na vodi

Pokažite kreativnost sa fotografisanjem cveća i otkrijte kako da snimate makro slike odraza cveća u kapljicama vode.

A black and white close-up shot of a mother kissing a sleeping baby she is holding to her shoulder.

MAKRO FOTOGRAFIJA

Prepustite se detaljima uz makro

Četiri maštovita saveta za ulazak u svet makro fotografije i korišćenje običnih predmeta za kreiranje izvanrednih fotografija.

Macro photography tips and techniques

MAKRO FOTOGRAFIJA

Saveti za makro fotografisanje

Makro fotografija na jednostavan način – otkrijte najbolju opremu, savete i tehnike.

A person tapping the screen of an EOS camera.
Dodirivanjе еkrana na EOS fotoaparatu prеdstavlja praktičan način za fokusiranjе oblika.

Ako nema dovoljno svetla da bi fotoaparat automatski fokusirao, ručno fokusirajte objektiv pomoću uvećanog prikaza uživo ili elektronskog tražila na EOS fotoaparatu bez ogledala. Da biste izbegli podrhtavanje fotoaparata, okinite daljinski ili pomoću aplikacije Canon Camera Connect ako fotoaparat ima Wi-Fi funkciju. Pokušajte nežno da dunete u film od sapunice da bi se zatalasao. Ne brinite ako ne možete dovoljno da se približite da biste ispunili kadar oblicima koji se neprestano menjaju – samo isecite kompoziciju u softveru Digital Photo Professional ili sličnom softveru za uređivanje fotografija.

Nеžno duvanjе u sapunicu stvorilo jе lеlujanjе na ovoj slici, snimljеnoj pomoću fotoaparata Canon EOS 800D sa objеktivom Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, uz svеtlo iz blica Canon Speedlite 470EX-AI koje se odbija od belog kartona.

Za dodatne savete, trikove i ideje za fotografisanje, preuzmite aplikaciju Canon Photo Companion za iOS ili Android.

Napisali Markus Hokins i Tamzin Vilks

Slični proizvodi

Srodni članci

Get Inspired predstavlja ključni izvor korisnih fotografskih saveta, vodiča za kupovinu i informativnih intervjua – sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji fotoaparat ili najbolji štampač i pretvorili sledeću kreativnu ideju u stvarnost.

Povratak na sve savete i tehnike