Inside a blue-green ice cave.

NA OTVORENOM

5 saveta za snimanje po hladnom vremenu

Sneg, mraz i led daju spektakularne zimske scene. Međutim, većina fotoaparata je napravljena za rad na temperaturama iznad 0 °C ili 32 °F, pa je potrebno da budete pažljivi kada fotografišete na otvorenom pri temperaturama ispod nule.

Snimanje u snežnim i ledenim predelima često je teško, a može i da ošteti opremu, pa zato evo naših praktičnih saveta koji će vam pomoći tokom hladnijih meseci

1. Koristite stativ

Pravljenje mirnog snimka neće biti lako ako vam se ruke tresu od hladnoće. Lagani i prenosivi stativ pomoći će vam da stabilizujete fotoaparat, da biste mogli da snimate sa pouzdanjem. Samo upamtite da ne dodirujete stativ golim rukama ako je temperatura ispod nule, pošto to može da dovede do promrzlina na koži.

Ako ste strastveni zimski fotograf, Canon ambasador i fotograf zimskih sportova Ričard Valč preporučuje da investirate u specijalne rukavice za penjanje. Ovaj praktični komad opreme omogućava vam da oslobodite vrhove prstiju za snimanje i da zaštitite ruke između snimanja.

2. Ponesite dodatne baterije

Baterije se po hladnom vremenu troše brže nego obično. Stoga fotoaparat i baterije držite u torbi, gde će duže zadržati toplotu. Takođe, setite se da spakujete dva puta više baterija nego obično, kako biste bili sigurni da ćete moći da napravite sve izvanredne snimke.

Srodni članci
A snowboarder in red trousers walks through the snow, carrying his board, with his back to the photographer.

NA OTVORENOM

Saveti i trikovi za fotografisanje zimskog odmora

Profesionalni sportski fotograf Ričard Valč deli stručne savete za bolje zimsko fotografisanje, od izbora fotoaparata do najboljih postavki.

Alan Rowan holds a Canon SX740 HS camera, with a lake and hills in the background.

NA OTVORENOM

Kako Munro Munvoker fotografiše planine

Od živopisnih makro fotki do maglovitih planinskih vrhova, evo kako Alen Rouen koristi Canon SX740 HS da napravi savršenu fotografiju prirode.

Two cross-country skiers travel along the narrow spine of a mountain, using their poles.

AKCIONA FOTOGRAFIJA

„Uvek dajte sve od sebe da biste snimili sliku“

Fotograf ekstremnih sportova Ričard Valč priča o tome šta ga inspiriše da pravi zadivljujuće snimke skijanja i snoubordinga.

3. Ručno okrećite prstenove

Ako koristite fotoaparat na otvorenom i niste izvesno vreme ručno okretali prsten za fokusiranje ili koristili automatski fokus, prstenovi za fokus i zum na objektivu mogu da se „zamrznu“. Da biste to sprečili, fotoaparat obavezno držite u torbi dobrog kvaliteta kada ga ne koristite, ili ga prekrijte ako snimate po snegu. Pored toga, možete jednostavno često da okrećete prstenove za fokus i zum pomoću AF motora ili ručno.

4. Obratite pažnju na kondenzaciju

Prebacivanje fotoaparata iz hladnog okruženja u toplo izaziva pojavu kondenzacije, koja može da ošteti opremu. Ričard Valč ima sledeći savet: „Kada pravite pauzu za ručak, ostanite napolju ili ostavite ranac napolju. Ako pređete iz hladnog u toplo i probate da pregledate slike, to je kraj. Fotoaparat će se zamagliti, objektiv će se zamagliti i oštetićete fotoaparat. Potrebno je da fotoaparat držite na jednoj temperaturi.“

5. Koristite zonericu

Kada pada ili veje sneg, zonerica može da spreči da se zadržava na objektivu, objašnjava Ričard Valč. „Zonerica postaje izuzetno važan deo opreme i sprečava da pahuljice dospeju na objektiv. Možete mnogo da postignete ako koristite dobru zonericu.“ Stoga, držite zonericu postavljenu i nosite bar nekoliko krpa za objektiv da biste osušili staklo pre nego što vratite fotoaparat u torbu.

Srodni članci

Get Inspired predstavlja ključni izvor korisnih fotografskih saveta, vodiča za kupovinu i informativnih intervjua – sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji fotoaparat ili najbolji štampač i pretvorili sledeću kreativnu ideju u stvarnost.

Povratak na sve savete i tehnike

Slični proizvodi