KREATIVNO ŠTAMPANJE

Izvan ovog sveta: rukotvorine od papira na temu svemira

Posegnite za zvezdama uz Canon Creative Park, štampač PIXMA, papir, makaze i lepak.
Astronaut od papira sedi na drvenom stolu, okružen drugim predlošcima za rukotvorine od papira iz usluge Canon Creative Park.

Dečije faze mogu da se promene poput vetra, zbog čega rukotvorine koje mogu da se recikliraju predstavljaju odličan način za istraživanje novih strasti. Dostupna kao veb stranica i aplikacija, usluga Creative Park je fantastičan, besplatan resurs sa hiljadama predložaka i ideja za rukotvorine od papira. Dostupno je mnoštvo opcija za ljubitelje svemira, koje su pogodne za kreatore rukotvorina svih uzrasta i nivoa veštine, od jednostavnog prenosivog solarnog sistema do izuzetno detaljne replike marsovskog rovera „Curiosity“.

Pravljenje rukotvorina od papira takođe nudi priliku za učenje kroz aktivnost i doprinosi raspirivanju ljubopitljivosti kod mladih umova i buđenju njihove mašte, pa ćete nedeljama igrati igre na temu svemira. Možete čak i da povežete sesiju pravljenja svemirskih rukotovorina sa predstojećim nebeskim događajem, kao što su supermesec, pomračenje ili meteorska kiša.

Majk i Gen Sidavej i njihovo troje dece – Kloi, Hale i Luk – ozbiljno su zainteresovani za svemir i jedva su dočekali da lansiraju asortiman astronomskih modela. Otkrijte kako su napredovali.

Planiranje međuzvezdane avanture

Porodica okupljena oko stočića na kojem se nalazi štampač Canon PIXMA i izbor modela od papira na temu svemira, napravljenih od Creative Park predložaka.

„Ne samo da je ovo divan način da provedemo vreme zajedno, već je i zaista produhovljeno“, sa oduševljenjem kaže Gen, ovde na fotografiji sa Majkom, Kloi, Hale i Lukom. „Mislim da ću sledeće isprobati predloške za pravljenje spomenara, ali ima i toliko sezonskih dekoracija koje želim da uradim.“

Kao i većina opcija za rukotvorine od papira koje ćete pronaći u usluzi Creative Park, izbor predložaka na temu svemira ne zahteva nikakvu posebnu opremu. Samo obavezno proverite uputstva za svaki predložak kojeg odaberete, pošto su za neke povremeno potrebni predmeti poput uzice, elastične trake ili bojica. Evo liste opšte opreme koja će vam biti potrebna:

Izaberite predložak na temu svemira

Osoba pregleda predloške na temu svemira u usluzi Canon Creative Park na laptopu. Pored laptopa je pakovanje Canon foto-papira, a iza na polici su štampač Canon PIXMA i sastavljeni astronaut od papira.

Gen i Majk su koristili ocene sa zvezdicama koje su navedene za svaki predložak u usluzi Creative Park kao vodič pri odlučivanju koje rukotvorine će najbolje odgovarati nivou veštine njihove dece. „Veoma mi se sviđa koliko različitih predložaka ima“, kaže Gen. „Devojke su već izabrale neke kuće za lutke koje žele da naprave, a Luku se sviđa izgled rukotvorina na temu dinosaurusa.“

Izbor dizajna koji želite smelo da istražujete zvuči sasvim jednostavno, ali može da bude teže nego što mislite sa desetinama dostupnih opcija za rukotvorine od papira na temu svemira. Dok će viseća dekoracija u obliku meseca jarkih boja oduševiti malu decu, asortiman raketa, kao što je Saturn V ili komplet svemirskih letelica, inspirisaće starije umove da uče dok prave rukotvorine. Razgovor o tome šta bi vaše dete želelo da napravi predstavlja odličan način da počnete da istražujete temu – od planeta iz našeg solarnog sistema do načina na koji funkcioniše svemirska letelica. Možda čak i sami nešto naučite!

Svaki predložak za pravljenje rukotvorina dolazi sa ocenom u vidu zvezdica koja ukazuje na nivo težine, kao i informacijama o tome koliko bi približno trebalo da traje pravljenje. Sidavejevi imaju decu različitih uzrasta, pa je bilo važno da mudro izaberu. „Ocene su bile od velike pomoći“, objašnjava Gen. „Creative Park je ogroman i pruža toliko opcija, pa su nam pomogle da odlučimo šta će biti najbolje za svako dete. Zaista ima ponešto za svakoga.“

Pripremite se za štampanje

Ruka drži ivicu Creative Park predloška dok izlazi iz štampača Canon PIXMA, koji stoji pored sklopljenih modela rukotvorina od papira na temu svemira.

„Bio sam zaista impresioniran time koliko je jednostavno podešavanje modela Canon PIXMA TS7650i; samo ga priključite i on vas bukvalno navodi šta treba da radite“, kaže Majk. „Sâmo štampanje takođe je bilo neverovatno jednostavno, bez obzira na to da li smo koristili aplikaciju za smartfon ili računar.“

Nakon što odaberete dizajn, izaberite „Odštampaj“ i u roku od nekoliko sekundi predložak će biti spreman. Majk kaže da mu se svidela praktičnost štampanja direktno sa smartfona pomoću aplikacije Creative Park. „Pokušali smo da štampamo direktno iz aplikacije i sa računara, a utvrdili smo da su oba metoda zaista jednostavna i intuitivna“, dodaje on. „Samo pratite jednostavna uputstva i prepustite štampaču da obavi ostatak.“

Predlošci se štampaju za nekoliko sekundi i odmah su suvi na dodir, zahvaljujući dugotrajnom PIXMA mastilu štampača. „Bilo mi je drago što su predlošci tako brzo odštampani, pošto je svako dete imalo nešto da radi“, kaže Gen. „U suprotnom, moglo je da bude mnogo čekanja, što bi značilo da će deci dosaditi i da će možda otići da rade nešto drugo. Pored toga, zahvaljujući Canon mat foto-papiru kojeg smo koristili, mastilo je fino naneseno, pa nije bilo mrljanja.“

Sastavljanje predložaka

Majka pomaže sinu da koristi makaze za isecanje predloška od papira na temu svemira iz usluge Canon Creative Park.

Od isecanja i bigovanja do savijanja i lepljenja, svaki član porodice je učestvovao u pravljenju modela od papira na temu svemira.

Dvoje dece sede za stolom, jedno drži brošuru sa činjenicama o Suncu, a drugo drži sklopljeni predložak od papira iz usluge Creative Park.

Sunce je udaljeno 149 miliona kilometara od Zemlje – samo jedna od mnogih činjenica koje su deca Sidavejevih naučila tokom pravljenja rukotvorina.

Kada odštampate predložak, vreme je za isecanje i savijanje. Možete da koristite makaze ili, za naprednije predloške, nož za rukotvorine i tablu za sečenje. Ne zaboravite da bigujete linije posle presavijanja kako biste obezbedili da predlošci zadrže oblik, i pratite listu postupnih uputstava koja dolazi sa većinom predložaka. „Proučite šablone i unapred odredite ko će biti zadužen za koji deo“, kaže Majk.

Gen dodaje: „Moj najbolji savet je da za bigovanje delova koristite staru olovku kojoj se potrošilo mastilo i lenjir. Neće proći kroz papir, ali će ostaviti dovoljno dubok trag – i ne zaboravite da to uradite pre lepljenja.“

Možete da koristite lepak PVA, pištolj za lepak, lepljive tačkice, ekološki prihvatljivu alternativu ili čak traku za spajanje predložaka – lepak koji koristite takođe može da odredi da li će vaše kreacije moći da se recikliraju. Možda će biti potrebno da neke predloške zakačite štipaljkama ili klinovima dok se suše, kako bi zadržali oblik. Gen preporučuje korišćenje lepka za brzo sušenje, pa čak i tanke dvostrano lepljive trake da biste ubrzali proces lepljenja.

Da biste podigli nivo samopouzdanja deteta, omogućite im da samostalno obave neke zadatke, a druge modele napravite zajedno radi porodičnog zbližavanja. To je strategija koju su koristili Majk i Gen, a njihova ćerka Kloi kaže da je zaista uživala. „Učili smo o svemiru u školi, ali sam tokom pravljenja modela strukture Sunca sa mamom naučila stvari koje nisam znala. Takođe je bilo zaista lepo provesti vreme zajedno kao porodica radeći nešto kreativno.“

Pored modela Sunca i prateće brošure sa činjenicama, Kloi i Gen su radile na složenijem astronautu, dok je Majk pomogao Hale i Luku da sa dioramama Marsa i Meseca. „Mlađi su uživali u isecanju i lepljenju, ali mislim da im se najviše svidelo da se igraju sa astronautom na dioramama kada je sve bilo gotovo", kaže Majk.

Lansirajte igru

Osoba stavlja Sunce od papira, napravljeno od Creative Park predloška, na policu.

„Toliko sam iznenađena, ali i veoma zadovoljna koliko smo uživali u zajedničkom pravljenju ovih edukativnih rukotvorina od papira kao porodica“, kaže Gen. „Ne samo da se deca i dalje igraju sa njima, već i dalje pričaju o tome koliko su uživala u njihovom pravljenju.“

Dete stavlja astronauta od papira u Creative Park dioramu meseca.

Kreiranje predložaka od papira iz usluge Creative Park nije samo zabavna i obogaćujuća porodična aktivnost, već modelima možete i da se vraćate više puta. Hale i Luk su proveli sate pretvarajući se da astronaut istražuje nove planete.

Kada se završi sav posao i lepak se osuši, zavalite se, divite se svom ručnom radu i neka vaša svemirska avantura počne. „Veoma smo se zabavili igrajući se sa našim astronautom“, sa oduševljenjem kaže srednje dete Hale. „Pretvaramo se da ide u avanture po celoj kući i da skače sa planete na planetu. Obožavam to koliko ima detalja i kako možete da pomerate ruke i noge.“ Najmlađi Luk dodaje: „Volim da leti kroz vazduh.“

Pored toga što se igraju sa novim svemirskim modelima, Gen kaže da će se odlično uklopiti u dečijim sobama. „Diorame izgledaju veoma privlačno na policama za knjige, a to su sve stvari sa kojima mogu da se igraju iznova.“ Da ne pominjem da su u pitanju drage, opipljive uspomene na lepe trenutke provedene sa porodicom.

Sledeći put kada se vaše dete zagleda u prostrano noćno nebo i pita vas šta je tamo, upotrebite Creative Park kako biste podstakli njihovu želju za znanjem i probudili maštu. Možda ćete dobiti inspiraciju da odštampate ono što vidite kroz teleskop ili da fotografišete planetu, zvezdu ili satelit da biste uočili razlike. Pogledajte našu Pinterest stranicu za dodatnu inspiraciju za rukotvorine od papira i ne zaboravite da delite svoje svemirske kreacije na društvenim mrežama pomoću heš oznake #MadeWithPIXMA.

Napisala Natali Denton

Srodni proizvodi

 • PIXMA TS7650i

  Kućni štampači

  PIXMA TS7650i

  Brzi štampač visokog kvaliteta koji se neprimetno uklapa u vaš kućni život zahvaljujući kompaktnoj veličini i unapređenoj upotrebljivosti.
 • Inkdžet štampači

  Matte Photo Paper MP-101

  Mat foto-papir daje fotografije, grafiku i tekst visokog kvaliteta sa mat završnom obradom. Pogodan je i za kreativnije namene, kao što je kreiranje čestitki, prikaza i rukotvorina od papira.
 • Srodni članci