INFORMACIJE O PROIZVODIMA

Savršen spoj fotografija i video zapisa

Bez obzira na to kako želite da snimate, EOS R3 je savršena mašina za vizuelno pripovedanje. Uz mogućnost snimanja 6K RAW video zapisa sa stabilizacijom slike u različitim formatima, podjednako je dobar u snimanju dokumentaraca i akcionih filmova, kao i u snimanju dinamičnih fotografija.
EOS R3

Interno snimajte izvanredne 6K RAW video zapise na CFexpress memorijsku karticu pri brzini smenjivanja kadrova do 60p. Tako bogati i detaljni materijal izgleda izvanredno na velikim ekranima i može da se iseca bez gubitka kvaliteta kao deo radnog procesa uređivanja 4K materijala.

Želite da snimate u 4K rezoluciji? Takođe ste dobro pokriveni za to uz 4K DCI i 4K UHD opcije – oba se dobijaju oversemplovanjem originalnog 6K izlaza sa senzora. Rezultati su jednostavno senzacionalni.

Međutim, rezolucija je samo deo priče: masivnih 13,3 koraka dinamičkog opsega i sveobuhvatni 12-bitni Canon Cinema spektar boja čine da materijal sa EOS R3 bude izuzetno primamljiv. Naš čuveni sistem Dual Pixel CMOS AF održava oštar prikaz stvari, dok snažni stabilizator slike poništava pomeranje fotoaparata prilikom snimanja iz ruke.

EOS R3

Pravi format za vas

Zahvaljujući kombinaciji različitih rezolucija, brzina u kadrovima, kodeka i metoda za komprimovanje, EOS R3 može da ponudi mnoštvo formata za snimanje. Pored 12-bitnog 6K RAW, dostupni su i 8-bitni H.264 i 10-bitni H.265 kodeci, kao i izbor ALL-i i 6K RAW i Light IPB ili IPB komprimovanje. Brzine smenjivanja kadrova od 24p do 120p dostupne su prilikom snimanja u 4K rezoluciji, a takođe je dostupna postavka za 4K isecanje, što omogućava veličinu senzora sličnu onoj kod Super-35 mm.

U zavisnosti od formata koji se koristi, materijal se može sačuvati na CFexpress kartici i na SD kartici fotoaparata – odlično rešenje kada klijent želi „ubrzanje“ dok vi nastavite sa uređivanjem. Pored toga, prilikom snimanja RAW datoteka na CFexpress karticu može da se snimi oversemplovana 4K IPB verzija može da se snimi na SD karticu i da se koristi kao proksi.

Filmovi sa velikom brzinom u kadrovima (bez zvuka) i poboljšanim kvalitetom slike mogu da se snimaju pri 120p / 100p u 4K i HD rezoluciji – savršeno za akcione sekvence i efekte usporenog snimanja.

EOS R3 takođe nudi Canon Log 3, koji pruža masivnih 13,3 koraka dinamičkog opsega i lakši rad sa bojama, pa se veoma lako priključuje radnom procesu za uređivanje. A za one koji traže još više detalja u istaknutim delovima i senkama, bez potrebe za doterivanjem materijala, dostupan je i 10-bitni HDR PQ.

Pri snimanju u Canon Log 3, dostupan je Canon Cinema prostor boja. Ovo ne samo da pruža najširi opseg boja na modelu EOS R3, već omogućava i jednostavno konvertovanje u određeni broj standardnih prostora boja, kao što su BT2020 ili Academy Colour Encoding System (ASES).

EOS R3

Dual Pixel CMOS AF II

Naš čuveni sistem Dual Pixel CMOS AF II daje glatko i precizno uzastopno fokusiranje prilikom snimanja video zapisa. Ima funkcije prepoznavanja lica, oka, glave i tela (tim redosledom prioriteta)
– idealno za snimanje dokumentarnog materijala sa dinamičnom akcijom. Takođe može da prepozna mačke, pse, ptice, pa čak i sportske motocikle i automobile, uz održavanje fokusa na njima dok se pomeraju u kadru – baš kao i prilikom snimanja fotografija.

Lako možete da kreirate efekte približavanja fokusa koji pažnju publike mogu da usmere sa jednog mesta na drugo. Samo dodirnite ekran osetljiv na dodir na fotoaparatu i EOS R3 će glatko refokusirati sa jedne tačke na drugu, pri brzini koju ste vi odredili.

Želite ručno da fokusirate? EOS R3 nudi veliki broj alatki za pomoć. Isticanje fokusa naglašava ivice objekata koji su u fokusu bojom koju izaberete. Dual Pixel vodič za fokusiranje koristi grafički indikator za prikazivanje da li je fokus ispred/iza subjekta i postaje zelen kada se postigne pravilan fokus.

EOS R3

Izuzetno stabilan materijal iz ruke

Stabilizator slike na modelu EOS R3 zaista pokazuje snagu prilikom snimanja video zapisa iz ruke. Kada se kombinuje sa stabilizacijom slike u objektivu i elektronskom funkcijom Movie Digital IS u fotoaparatu, slučajna pomeranja fotoaparata se glatko poništavaju do neprimetnosti – veoma korisno prilikom snimanja dok hodate, dokumentarnog snimanja iz ruke ili snimanja pomoćnog materijala. Rezultati su jednostavno vrhunski, izgledaju kao da su snimljeni pomoću stabilizatora ili slajdera.

EOS R3

Intuitivne funkcije snimanja filmova

Želeli smo da EOS R3 pruža isti instinktivni doživljaj prilikom snimanja video zapisa kao i prilikom snimanja fotografija. Ekran visoke rezolucije od 4,1 miliona tačaka sa promenljivim uglom omogućava okretanje od tela fotoaparata, uz rotiranje do 270˚ radi udobnog snimanja iz nezgodnih uglova. Zebra markeri ističu preeksponirane delove, a u materijal se umeće standardna vremenska oznaka HH:MM:SS:FF, što dosta olakšava uređivanje sa više fotoaparata. HDMI izlaz prenosi oversemplovani 4K 60p na ulaz po vašem izboru, bez obzira na to da li je u pitanju monitor ili spoljni snimač.

EOS R3

Produženo vreme snimanja

Generisanje i zadržavanje toplote pri snimanju video zapisa mogu da ograniče vreme snimanja, a memorijska kartica i telo fotoaparata postaju vrući na dodir. EOS R3 je dizajniran sa poboljšanim karakteristikama disperzije toplote radi poboljšavanja performansi snimanja, dok su aktivna bezbednosna ograničenja koja isključuju fotoaparat ako se interna temperatura previše poveća. Međutim, ta ograničenja mogu da se isključe radi produžavanja vremena snimanja kada se fotoaparat ne drži u ruci.

Ispod su navedena približna vremena snimanja za dostupne rezolucije i brzine u kadrovima u okruženju sa temperaturom od 23 °C / 73 °F, uz hladni start 1.
6K 60p RAW
- Temperatura za automatsko isključivanje – standardna: 25 minuta
- Temperatura za automatsko isključivanje – visoka2, 3: 60 minuta ili više

4K 120p
- Temperatura za automatsko isključivanje – standardna / visoka2, 3: 12 minuta

4K 60p (6K oversemplovanje) All-I
- Temperatura za automatsko isključivanje – standardna: 25 minuta
- Temperatura za automatsko isključivanje – visoka2, 3: 60 minuta ili više

4K 30p (6K oversemplovanje) All-I
- Nije ograničeno toplotom

Ako fotoaparat dostigne temperaturno ograničenje, preporučuje se da isključite fotoaparat kako bi se ohladio.

Ispod su navedena približna vremena oporavka za okruženje sa temperaturom od 23 °C / 73 °F, ali na njih utiču razni faktori, kao što su ambijentalna temperatura, uzastopni rad fotoaparata i izabrana rezolucija snimanja. Vreme do ponovne dostupnosti punog vremena snimanja razlikuje se u zavisnosti od ambijentalne temperature.

6K 60p RAW
- Hlađenje od 5 minuta pruža približno 9 minuta snimanja

4K 120p
- Hlađenje od 5 minuta pruža približno 5 minuta snimanja

Po prvi put u EOS fotoaparatu4, uklonjena su ograničenja vremena za snimanje, što omogućava snimanje do šest sati normalnog video zapisa ili 90 minuta Full HD materijala sa velikom brzinom smenjivanja kadrova.5

EOS R3

Profesionalno snimanje video zapisa sa ubrzanim protokom vremena

Odličnu opciju za sekvence koje se sporo menjaju predstavlja režim za snimanje video zapisa sa ubrzanim protokom vremena. EOS R3 može da se podesi tako da snima kadrove u intervalima od 2 sekunde do 99 sati 59 minuta i 59 sekundi, do 3.600 kadrova, nakon čega se slike kombinuju radi kreiranja Full HD filma bez potrebe za dodatnim softverom. Možete i sa pouzdanošću da podesite: u slučaju prekida napajanja ili iscrpljenosti baterije, možete da nastavite da snimate tamo gde je stali kada se napajanje ponovo uspostavi.

Dodatna oprema

Predstavljen je i asortiman nove dodatne opreme koja donosi dodatnu svestranost za video produkciju na EOS R3. Novi direkcioni stereo mikrofon DM-ED1 bez kablova, za jasniji i precizniji zvuk, kao i XLR adapter za profesionalno povezivanje.

 1. Maksimalno trajanje snimanja može da bude kraće u nekim okolnostima, čak i kada snimanje započne od „hladnog starta“, zbog porasta temperature unutar fotoaparata usled operacija podešavanja fotoaparata pre snimanja, odnosno usled dužeg korišćenja režima prikaza uživo. Kada je kartica puna, snimanje video zapisa se automatski zaustavlja. U tom slučaju, potrebno je određeno vreme za brisanje podataka i ponovno pokretanje snimanja.
 2. Kada je podešena visoka temperatura za automatsko isključivanje, kartica može da bude veoma vruća. Pazite da se ne opečete prilikom vađenja kartice iz otvora.
 3. Trajanje snimanja možda se neće promeniti između postavki [Standardna] i [Visoka], u zavisnosti od tipa kartica.
 4. EOS fotoaparat koji nije Cinema
 5. Zavisi od odgovarajućeg kapaciteta memorijske kartice, napajanja i temperature

Srodni članci

 • ČLANAK

  Da li Canon EOS R3 može da održi korak sa majušnom i munjevito brzom morskim žalarom?

  Italijanski fotograf divljih životinja Bruno D'Amicis testirao je EOS R3 fotografišući retku i neverovatno brzu pticu na plažama Abruca.

 • ČLANAK

  Silaženje sa utabanog puta uz Canon EOS R3

  „Apsolutno je bolji od svega sa čim sam radio u prošlosti!“ Fotograf motosporta Vladimir Ris isprobao je Canon EOS R3 na prvom snimanju električnog reli automobila.

 • ČLANAK

  Život u brzoj traci uz supertelefoto objektive kompanije Canon

  Fotograf motosporta Vladimir Ris upoznaje se sa objektivima Canon RF 400mm F2.8L IS USM i RF 600mm F4L IS USM na dinamičnom reli snimanju uz Canon EOS R3.

 • ČLANAK

  Objašnjenja za AF sa kontrolom pomoću oka

  Saznajte insajdersku priču o neverovatnom AF sistemu sa kontrolom pomoću oka kompanije Canon koji postavlja ili menja AF tačku tako što detektuje ono u šta gledate.

 • Registrujte se odmah

  Među prvima dobijajte novosti o EOS R3 i ostanite u toku sa novim vestima.