Urban nature photography tips: A squirrel looks up, paws in front of its body, surrounded by a field of white daisies and lush green grass up to its shoulders.

FOTOGRAFISANJE PRIRODE

Saveti za fotografisanje urbane prirode: Snimajte životinje u urbanom okruženju

Fotografisanje prirode nije luksuz dostupan samo onima koji žive u ruralnim oblastima. Pogledajte u bašti, na ulicama, pod kamenjem, oko bara i u gradskim parkovima i pronaći ćete savršenu priliku za fotografisanje prirode u gradu, direktno u vašem okruženju.

Mladi finski fotograf Osi Sarinen stekao je šestocifreni broj pratilaca na instagramu fotografisanjem prirode u gradu – preslatke veverice, miševi i lisice koje gledaju pravo u posmatrača, kao i smešne, okrugle ptice prepune karaktera. Ovde deli najbolje savete za fotografisanje prirode u gradu, uključujući najbolja mesta za pronalaženje lisica, omiljene postavke fotoaparata i kompoziciju koja vam omogućava da na najbolji način zabeležite neobične likove u realnim situacijama.

1. Razumite životinju

U Helsinkiju Osi ponekad slučajno nailazi na životinje, ali mu razumevanje načina ponašanja životinja koje pokušava da fotografiše omogućava da zna gde da ih traži i kada. „U proleće pokušavam da pronađem legla lisica na mestima koja nisu baš u centru grada, ali su i dalje blizu ljudi. Pokušavam da pronađem rupe u zemlji u kojima se možda nalazi jazbina, a zatim tražim tragove krzna i njihov snažni miris“, kaže Osi.

„Mislim da jednu od najvažnijih stvari za fotografisanje životinja predstavlja poznavanje njihovih navika. Kada pronađem leglo lisica sa mladuncima, znam da sve vreme provode u njemu, pa mogu samo da legnem u blizini i da fotografišem mladunce u igri. Odrasle lisice šetaju noću, a ponekad čak i popodne. Obično uvek koriste isti put, pa mogu da ih pratim da bih video koji je to put – sledeći put mogu da odem do sredine tog puta i da sačekam da lisica naiđe.“

2. Pažljivo odaberite doba dana

Užurbane gradske ulice, zakrčeni putevi i zvukovi civilizacije u suprotnosti su sa fotografisanjem prirode, ali to ne znači da ona nije tu i da ne čeka da se pojavi kada ljudi krenu na počinak. „Nikada ne fotografišem usred dana“, kaže Osi. „Mnoge životinje su aktivnije noću, ali je teže snimati fotografije po mraku, pa snimam tokom izlaska i zalaska sunca. Svetlo je u to doba bolje, pa su fotografije upečatljivije.“

Iako fotoaparat punog formata (kao što je Canon EOS 6D) daje bolje rezultate pri visokim ISO postavkama, svakako možete da pravite odlične fotografije prirode pomoću fotoaparata sa APS-C senzorom isečenog formata (kao što je Canon EOS 7D Mark II), kaže Osi. „Za ptice i pčele, ako ne možete baš da se približite, senzori isečenog formata mogu čak da vam pomognu da životinja izgleda veće u kadru“, usled ograničenog vidnog polja koje daje senzor sa isečenim kadrom.

Srodni članci
canon-get-inspired-urban-nature-photography-tips-related1-185x94

FOTOGRAFISANJE PRIRODE

Priča Osija Sarinena o fotografisanju urbane prirode

Samo tri godine nakon što je uzeo fotoaparat u ruke, Osijeve fotografije životinja pune karaktera postale su hit na društvenim mrežama. Govori o tome kako je njegov hobi postao ozbiljan.

A red squirrel looks straight at the camera as it runs across a carpet of dried leaves and fallen petals.

FOTOGRAFISANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

Saveti za fotografisanje divljih životinja

Saveti i tehnike za prenošenje fotografisanja divljih životinja na viši nivo i kako da na najbolji način iskoristite Canon fotoaparat i objektive.

Young Wildlife Photographer of the Year to pro

FOTOGRAFISANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

Od dobitnika nagrada do profesionalaca

Dva dobitnika godišnje nagrade za mlade fotografe divljih životinja o tome šta je za njih značio rani uspeh.

3. Približite se ili koristite dugački objektiv

„Ako želite zaista da se približite, obično morate da dopustite životinjama da vas vide“, objašnjava Osi. „Ključno je da provedete puno vremena sa životinjom kako bi se navikla na vaše prisustvo. Morate da budete veoma mirni – nemojte da pravite nikakve nagle pokrete. Možete da naučite kako se ponašaju i reaguju na vaše pokrete, kao i koliko blizu možete da priđete pre nego što pobegnu.“

Za fotografisanje urbane prirode Osi voli da koristi zum objektive „zato što se situacija neprestano menja – životinja može da bude veoma blizu, ali onda može iznenada da se pomeri. Objektiv Canon EF 70-200mm f/2.8L USM mi omogućava da snimam zaista krupne planove ili sa razdaljine, zahvaljujući punoj žižnoj daljini od 200 mm. Konkretno, kada počinjete da se bavite fotografisanjem prirode teško je da se približite životinjama. Iz tog razloga, najbolje je da započnete sa dugačkim objektivom, kao što je 300 mm ili 400 mm.“ Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III je popularan kompaktni objektiv sa velikim dosegom. Ako tražite još kompaktnije i jeftinije rešenje, snažni optički zum od 40x na fotoaparatu Canon PowerShot SX740 HS takođe vam omogućava da lako i brzo zumirate.

4. Povećajte ISO i snimajte sa potpuno otvorenom blendom

Priroda je često najspektakularnija rano ujutru ili kasno popodne, kada dnevna svetlost nestaje. Zbog toga je mogućnost fotografisanja pri slabom osvetljenju jedan od razloga zašto Osi voli da koristi fotoaparat punog formata, kao što je Canon EOS 6D, za fotografisanje urbane prirode. Ima širok opseg ISO postavki i sistem automatskog fokusiranja sa 11 tačaka koji je dovoljno osetljiv za korišćenje pod mesečinom, čime se povećava verovatnoća da ćete dobiti oštar snimak. Naslednik ovog fotoaparata, Canon EOS 6D Mark II, prenosi ovo na novi nivo, uz 45 tačaka za automatsko fokusiranje krstastog tipa, kao i još širi ISO opseg.

Njegov metod takođe funkcioniše sa fotoaparatima isečenog formata: preporučuje da povećate ISO i koristite najveći otvor blende da biste napravili snimak. „Ako moram, ISO podesim na veoma visoku vrednost – bolje je snimiti fotografiju sa malo šuma nego ne snimiti nikakvu fotografiju.“ kaže on. Osi dodaje da sa svojim fotoaparatom voli da ostane ispod ISO vrednosti 10.000, ali svi modeli fotoaparata daju drugačije rezultate u različitim uslovima, pa je ključno da eksperimentišete da biste saznali šta možete da postignete u vašoj oblasti.

5. Brzo fokusiranje i zamrzavanje pokreta životinja

Osi savetuje fotografima koji žele da snimaju prirodu u gradu da odaberu fotoaparat sa brzim automatskim fokusom („što brže, to bolje“) i stabilizacijom slike. Canon EOS 7D Mark II ima AF sistem sa 65 tačaka krstastog tipa, kao i tehnologiju Dual Pixel CMOS AF, što povećava verovatnoću pri fokusiranju subjekata u pokretu, čak i pri slabom osvetljenju. Korišćenje najšireg otvora blende objektiva omogućava primanje maksimalne količine svetla, pa možete da povećate brzinu zatvarača: „Više volim objektive sa širokim otvorom blende, zato što su za zamrzavanje pokreta životinja potrebne veće brzine zatvarača“, kaže Osi.

6. Istaknite subjekat

Za stil sa širokim otvorom blende po kojem je poznat, a koji daje izuzetno oštre subjekte izolovane u odnosu na natrpanu pozadinu, Osi koristi režim prioriteta blende (režim Av) i širok otvor blende. Takođe poboljšava slike u postprodukciji: „Obavljam osnovno uređivanje osvetljenosti i kontrasta, uz blago doterivanje boja. Uvek se trudim da bolje istaknem životinju u odnosu na pozadinu tako što ću nju učiniti svetlijom ili pozadinu tamnijom. Trudim se da mi fotografije budu što realističnije.“

Srodni članci

Get Inspired predstavlja ključni izvor korisnih fotografskih saveta, vodiča za kupovinu i informativnih intervjua – sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji fotoaparat ili najbolji štampač i pretvorili sledeću kreativnu ideju u stvarnost.

Pogledajte sve članke

Slični proizvodi