A time stack image showing a tulip blooming.

FOTOGRAFIJE ZA UBRZANI PROTOK VREMENA

Trenuci u vremenu: pretvorite snimak sa ubrzanim protokom vremena u otisak pomoću ove tehnike vremenskih naslaga

Snimanje stotina slika koje pokazuju protok vremena u obliku sekvence sa ubrzanim protokom vremena može da bude sjajno, ali te video zapise ne možete da okačite na zidove. Međutim, moguće je pretvoriti sekvencu sa ubrzanim protokom vremena u jednu sliku koju možete da odštampate. Kreiranje vremenske naslage uključuje snimanje serije fotografija – baš kao i kod videa sa ubrzanim protokom vremena. Međutim, umesto da kreirate video, uzimate različite oblasti iz pojedinačnih kadrova i spajate ih u jednu upečatljivu sliku koja pokazuje prelaz, na primer, između dana i noći.

Ovde ćemo objasniti osnove podešavanja fotoaparata za snimanje za ubrzani protok vremena, uz korišćenje fotoaparata sa ugrađenim tajmerom intervala. U pitanju je jednostavna tehnika snimanja koju lako možete da isprobate kod kuće / u bašti. Mi smo zabeležili zadivljujuće pomeranje latica lala tokom popodneva i večeri, ali vi možete da primenite istu tehniku na bilo koji subjekat koji se sporo menja tokom vremena, od sladoleda koji se topi do pejzaža tokom dana i noći. Kada završimo, spojićemo kadrove i napraviti primamljiv otisak za zid.

1. Snimite materijal za ubrzani protok vremena

Odaberite položaj

A photographer frames up his subject: a tulip growing in his garden.
Prilikom izbora mesta za snimanje vremenske naslage, uzmite u obzir vremenske prilike i zaštitite fotoaparat od elemenata.

Postavite fotoaparat na stativ i odaberite ugao pod kojim ćete snimati. Imajte na umu da će biti potrebno da fotoaparat stoji mirno nekoliko sati, pa je najbolje da izaberete mesto koje nije prolazno. Ako postoji verovatnoća da će padati kiša, fotoaparat stavite pod strehu ili snimajte kroz prozor. Najbolje je da izaberete miran dan, pošto snažan vetar može da izazove neželjeno pomeranje cveta. Uverite se da je baterija potpuno napunjena. Lale su potpuno otvorene sredinom dana kako bi uhvatile sunce na raširenim laticama, pa je to vreme da se započne snimanje.

Izaberite običnu pozadinu

A black back drop is used to make tulips stand out.
Obična pozadina će učiniti spajanje slika za vremensku naslagu mnogo jednostavnijim.

Ako snimate subjekat poput cveta, probajte da ga postavite ispred obične pozadine. Na ovaj način ne samo da izdvajate cvet u odnosu na natrpanu pozadinu bašte, već i olakšavate naknadno besprekorno kombinovanje više snimaka u jedan. Mi smo ovde prebacili parče crne tkanine iza cveta, ali vi možete da eksperimentišete sa različitim bojama pozadine. Da bi pozadina ostala tamna, takođe smo se postarali da na nju ne pada direktno sunčevo svetlo.

Podesite ekspoziciju

Srodni članci
A women touches a paper star hanging from her ceiling.

FOTOGRAFISANJE U ZATVORENOM

Savršeni fotografski projekti: tri ideje za kreativna snimanja kod kuće

Pokažite kreativnost kod kuće. Saveti za snimanje kinematografskih portreta, apstraktnih makro slika i video zapisa sa ubrzanim protokom vremena.

Tulips in a garden framed by trails of light.

FOTOGRAFISANJE U BAŠTI

Pokažite kreativnost u bašti: tri tehnike koje možete da savladate

Zabavni projekti koje možete da isprobate kod kuće, od crtanja pomoću svetla do snimanja zvezda.

The Aperture priority mode settings on a Canon EOS 5D Mark IV.
Režim prioriteta blende (Av) idealan je za snimanje vremenskih naslaga – fotoaparat podešava brzinu zatvarača kao odgovor na promenu svetla, ali i dalje koristi otvor blende koji ste izabrali.

Izbor ekspozicije zavisi od subjekta i osvetljenja. Uobičajeno, prioritet blende je dobar izbor za sekvence sa ubrzanim protokom vremena, gde se nivoi svetla menjaju tokom dana. To znači da otvor blende i ISO osetljivost mogu da budu fiksni, a da fotoaparat prilagođava brzinu zatvarača uslovima. Idealan je srednji otvor blende, kao što je f/8, uz malu ISO osetljivost poput ISO 100, što doprinosi maksimalnom smanjivanju šuma. Nakon što fokusirate subjekat, prebacite objektiv na ručno fokusiranje kako bi ostao fiksiran tokom cele sekvence.

Razmišljajte i o kvalitetu slike. RAW slike sadrže dodatne detalje u istaknutim delovima i senkama, čime dobijate veću bezbednosnu marginu za popravljanje prekomerne ili premale ekspozicije. Ako niste dovoljno sigurni da snimate samo RAW, odaberite RAW+JPG, ali imajte u vidu da ova opcija zahteva više prostora na memorijskoj kartici.

Upravljajte osvetljenjem

A reflector blocks light from hitting the tulips in frame.
Blokiranje sunčevog svetla od osvetljavanja subjekta i kompenzovanje pomoću veštačkog svetla pomoći će vam da održite postojan efekat.

Postojano osvetljenje doprineće stapanju snimaka, ali to može da bude nezgodno ako snimate tokom različitih perioda dana. Ključ je u tome da poništite dnevno svetlo kako bi imalo minimalnu ulogu u ukupnom osvetljenju. Ovde imate nekoliko opcija. Kao prvo, možete privremeno da blokirate sunčevo svetlo reflektorom ili ćebetom i da cvet osvetlite pomoću lampe ili snažnog reflektora. Pored toga, možete da upotrebite Speedlite ili spoljni blic da biste poništili dnevno svetlo.

Podesite intervale

The Interval settings screen on a Canon EOS 5D Mark IV.
Kreiranje vremenske naslage je dugotrajan proces. Da biste ga pojednostavili, koristite fotoaparat sa opcijom intervalnog snimanja – kao što je Canon 5D Mark IV, koji mi koristimo ovde, Canon EOS 90D, EOS RP, EOS 250D ili EOS M6 Mark II.

Otvorite postavke intervalnog snimanja u meniju fotoaparata. Ovde su ključne dve postavke. Postavka intervala određuje vremenski interval između snimaka, a dostupni opseg se razlikuje u zavisnosti od fotoaparata: neki omogućavaju intervale do 30 sekundi, neki do 59 minuta 59 sekundi, a neki određeni broj sati, minuta ili sekundi (ovde je fotoaparat podešen tako da napravi snimak na jedan sat). Broj snimaka može da se podesi na određeni broj ili na 00 Neograničeno (ako fotoaparat to dozvoljava) radi uzastopnog snimanja. Pošto sve to podesite, možete da započnete sekvencu tako što ćete pritisnuti okidač.

2. Spojite snimke

Napravite vremensku naslagu

A tulip on the edit screen in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
Izaberite sekvencu snimaka u softveru za obradu Canon Digital Photo Professional (DPP) i spojite ih pomoću alatki za prilagođavanje i pravljenje kompozicija.

Pošto imate sekvencu fotografija snimljenih tokom nekoliko sati, možete da ih spojite u jednu sliku koja pokazuje transformaciju subjekta tokom dana. Odaberite slike koje želite da spojite – možete da izaberete koliko god želite, ali će proces trajati duže što više slika ima. Obradite slike da biste poboljšali boje i nijanse, kao što biste uradili i sa pojedinačnom fotografijom. Da biste uštedeli vreme, možete grupno da ih obradite u DPP pomoću funkcije „Recipe“.

Uverite se da je pozadina postojana

An image of a tulip is tweaked in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
Pomoću alatke za prilagođavanje učinite pozadinu postojanom na svim slikama koje spajate.

Ako, kao sa ovim cvetom, postoje oblasti u pozadini koje nisu potpuno crne, možete da ih obojite pomoću alatke za prilagođavanje, pa da selektivno potamnite oblast. Zatim počnite da spajate fotografije pomoću alatki za prilagođavanje i pravljenje kompozicija u softveru DPP. Pomoću alatke za prilagođavanje zatamnite oblasti na slici koje ne želite da koristite, pa upotrebite alatku za pravljenje kompozicija da biste odabrali drugu sliku i spojili je pomoću postavke „Lighten“ (Posvetli) ili „Add“ (Dodaj). Sačuvajte spoj i nastavite na isti način, sliku po sliku, da biste stvorili efekat.

Spojite slike

Two images of tulips are merged together in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
Možete da odaberete način spajanja slika u softveru DPP. Mi smo ovde izabrali cvet u primetno različitim fazama cvetanja.

Postoji mnoštvo programa i aplikacija za uređivanje slike koje možete da upotrebite za spajanje fotografija, ali princip ostaje isti. Naslažite fotografije jednu preko druge i odaberite oblasti na svakoj od njih koje želite da upotrebite na spojenoj slici. Možete da upotrebite tranziciono spajanje, sa jedne strane kadra na drugu, odnosno da eksperimentišete sa drugim tipovima prelaza, kao što je serija isečaka koja je prikazana na slici pajzaža sa vremenskom naslagom u primeru.

Nakon što savladate osnove spajanja slika u softveru DPP, možete da isprobate različite efekte poput spajanja isečaka slika.

3. Odštampajte vremensku naslagu

Pripremite sliku

Pošto ste spojili fotografije u jednu sliku, spremne su za štampanje.

Nakon što spojite fotografije za ubrzani protok vremena, zašto ne biste proces odveli korak dalje i odštampali fotografiju? Uramljeni otisak cveta u nekoliko faza cvetanja može da predstavlja upečatljiv dodatak na zidu ili iznad kamina – pa čak i poklon za voljenu osobu. Priprema slike za štampanje je jednostavan zadatak, koji je moguće obaviti u većini aplikacija za obradu slike. Koju god da odabarete, ključno je da boje na ekranu budu kalibrisane da bi ono što vidite na ekranu bilo ono što dobijete iz štampača.

Odaberite odgovarajuće postavke

A time stack of tulips shown in a frame on a mantelpiece.
Izborom odgovarajućih postavki garantujete da će se otisak uklapati sa bojama prikazanim na ekranu, što za rezultat ima prelep dekorativni dodatak domu.

Proces štampanja može malo da se razlikuje, u zavisnosti od štampača koji koristite. Profesionalni štampači pružaju prednosti poput otisaka veličine postera sa dužim trajanjem. Canon PIXMA PRO-10S može da pravi otiske do formata A3+ pomoću sistema sa 10 pigmentnih mastila za prelepu reprodukciju boja, dok PIXMA PRO-100S koristi sistem sa 8 mastila zasnovanih na boji, za potencijalno još duže trajanje otisaka. Možete i da podignete stvari na još viši nivo uz Canon imagePROGRAF PRO-1000, za otiske formata do A2 pomoću LUCIA PRO sistem sa 12 pigmentnih mastila kompanije Canon.

Ako koristite neki od tih ili bilo koji drugi profesionalni Canon štampač, koristite Print Studio Pro koji će vas voditi kroz proces štampanja. Ova dodatna komponenta funkcioniše sa DPP i drugim aplikacijama za uređivanje, a omogućava vam da doterujete postavke za upravljanje bojama i profile papira da biste dobili verne otiske u odnosu na prikaz na ekranu.

Ako koristite kućni foto-štampač, kao što je Canon PIXMA TS6350 koji smo mi koristili, DPP može da upravlja procesom: izaberite „Print“ (Odštampaj), pa „Properties“ (Svojstva), a zatim odaberite tip papira koji koristite i odgovarajuće postavke. Za najbolje rezultate, koristite specijalizovane papire, kao što su Canon Pro foto-papiri i štampač sa sistemom sa bar 5 mastila (poput Canon ChromaLife100 tehnologije mastila koja se koristi u PIXMA TS6350) radi dobijanja otisaka visokog kvaliteta.


Napisao Džejms Paterson

Slični proizvodi

Srodni članci

Get Inspired predstavlja ključni izvor korisnih fotografskih saveta, vodiča za kupovinu i informativnih intervjua – sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji fotoaparat ili najbolji štampač i pretvorili sledeću kreativnu ideju u stvarnost.

Povratak na sve savete i tehnike