A woman touches a paper star hanging from her ceiling, in front of shuttered windows.

FOTOGRAFISANJE U ZATVORENOM

Savršeni fotografski projekti: tri ideje za kreativna snimanja kod kuće

Dom je veliki izvor kreativne inspiracije, koja se često krije tamo gde možete da je vidite. Pažljivije pogledajte prostor koji toliko dobro poznajete i bićete iznenađeni – i inspirisani – time koliko subjekata i scenarija možete kreativno da istražujete pomoću fotoaparata.

Jedan od najboljih načina za pokazivanje kreativnosti kod kuće je da istražujete funkcije na fotoaparatu koje možda niste koristili do sada. Na primer, Canon EOS 90D, ima intervalometar za materijal sa ubrzanim protokom vremena i slaganje fokusa, koje vam pomaže da snimate najoštrije slike. Slede tri ideje za fotografisanje u zatvorenom koje će probuditi kreativnost u vama. Predstavljaju odlične načine za usavršavanje veština, učenje novih trikova sa fotoaparatom, pa čak i otkrivanje novog omiljenog pravca u fotografiji.

Brzo unapred – snimite zabavan video sa ubrzanim protokom vremena

A Canon EOS 90D on a tripod filming ingredients laid out on a table.
Snimanje odozgo, naročito za video, daje zanimljiv ravan snimak. Korišćenje stativa pruža postojanu stabilnost.

Često vidimo video zapise sa ubrzanim protokom vremena na kojima sunce zalazi iznad upečatljivog urbanog pejzaža, ali podjednako upečatljiv materijal sa ubrzanim protokom vremena možete da snimate u udobnosti svog doma. Ključ dobrog materijala sa ubrzanim protokom vremena je samo u tome da gledaocu pokažete nešto iz nove perspektive. U pitanju može da bude nešto jednostavno poput pečenja ili narastanja u rerni, kao što smo uradili ovde sa snimanjem pravljenja, pečenja i konzumiranja svežih kolačića.

Materijal sa ubrzanim protokom vremena skraćuje zadatke koji oduzimaju puno vremena na nekoliko sekundi, što ga čini idealnim za snimanje pripreme hrane. Isplanirajte sve što vam je potrebno za taj proces, pa rasporedite sve sastojke i alatke na ravnu površinu da biste se pripremili za početak.

Korišćenje svestranog objektiva kao što je Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II, omogućava vam da koristite zum da biste dobili željenu scenu, dok vam mala razdaljina za fokusiranje od 25 cm omogućava da se zaista približite akciji. Slede još tri saveta koji će vam pomoći da isplanirate jednostavan, ali upečatljiv kućni video sa ubrzanim protokom vremena.

1. Kadrirajte snimak sa stativa

A Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM lens. A woman with multi-coloured hair making cookies.
Korišćenje stativa vam pomaže da održite postojanost prilikom snimanja niza slika ili videa. Pruža stabilnost i stvara kreativne prilike za pravljenje kompozicije slike. Ako je u prostoriji previše tamno, dodajte postojan izvor svetla – to može da bude studijsko svetlo ili obična stona lampa.

Potrebno je da fotoaparat bude stacionaran, što znači da je potrebno da ga postavite na stativ. Pogled sa visine će vam omogućiti da zabeležite akciju dok se odvija, a postavka zuma na objektivu od 18 mm omogućava vam da smestite sve u kadar. Ako je scena pomalo tamna, koristite postojano svetlo – čak i stona lampa će poslužiti – da biste scenu učinili svetlijom.

2. Prilagodite materijal za ubrzani protok vremena

Srodni članci
A light painting image of a bed of flowers with multi-coloured lights behind.

FOTOGRAFISANJE U BAŠTI

Razvijte kreativnost: tri projekta koja možete da isprobate u bašti

Tri tehnike koje će vam pomoći da probudite kreativnost, od crtanja svetlom sa lalama i snimanja zvezda do fotografisanja prelepih ptica u bašti...

A time stacked image of a flower blooming.

UBRZANI PROTOK VREMENA

Kreirajte i odštampajte vremenske naslage od fotografija za ubrzani protok vremena

Pretvorite snimanje za ubrzani protok vremena u jednu sliku pomoću ovog uputstva za kreiranje vremenskih naslaga od serije slika.

A macro shot of soap mixing with water.

MAKRO FOTOGRAFIJA

Apstraktna makro fotografija: snimanje balona od sapunice

Otkrijte kako da snimate upečatljive, raznobojne apstraktne makro slike balona od sapunice uz ovaj jednostavni, postupni vodič.

Izaberite režim za snimanje filmova ako je dostupan na vašem fotoaparatu. Zatim pritisnite MENU i prođite kroz menije za snimanje da biste pronašli Film sa ubrzanim protokom vremena. Odaberite Prilagođeno za punu kontrolu i odlučite da li želite da snimate u Full HD ili 4K. Mi ćemo video sa ubrzanim protokom vremena deliti na društvenim mrežama, pa je Full HD savršen izbor – i koristi manje prostora na memorijskoj kartici.

U podmeniju Interval/snimci, interval diktira koliko često fotoaparat snima kadar. U zavisnosti od video sistema, koji možete da promenite u postavkama, fotoaparatu je potrebno 24, 25 ili 30 kadrova za jednu sekundu snimljenog materijala. Kao opšte pravilo, za oblake koji se sporo pomeraju potreban je interval od približno 10 sekundi između kadrova, dok je za bržu akciju, poput kuvanja, potreban interval od približno 2 sekunde.

Odeljak pod nazivom Broj snimaka služi za podešavanje ukupnog broja kadrova koji će biti snimljen, a služi i kao koristan kalkulator koji vam govori koliko će biti dugačak finalni film. Uz interval od 2 sekunde i 800 snimaka, možemo da vidimo da će 26 minuta 38 sekundi snimanja dati klip od 32 sekunde ako snimate pri 25 kadrova u sekundi.

Automatsku ekspoziciju podesite na Fiksno na 1. kadru – u suprotnom će fotoaparat podešavati ekspoziciju za svaku sliku, što može da dovede do skokova osvetljenosti. Takođe je dobra ideja da objektiv prebacite na ručno fokusiranje i da fokusirate ruke subjekta ili površinu stola kako biste bili sigurni da se AF neće naglo menjati tokom snimanja.

3. Spremite se za snimanje

A composite image: left, the back of the Canon EOS 90D showing the interval shooting settings; right, a cookie rising in an oven.
Proverite da li ste izabrali dovoljan broj kadrova kako bi materijal za ubrzani protok vremena trajao do kraja akcije.

Prilikom izlaska iz menija od vas će se tražiti da napravite probni snimak da biste proverili ekspoziciju. Ako ste zadovoljni, pritisnite START STOP, pa pritisnite okidač da biste počeli da snimate. Fotoaparat će snimati slike u intervalu koje ste naveli; ako se akcija završi ranije nego što je predviđeno, samo ponovo pritisnite okidač da biste zaustavili snimanje. Snimljeni kadrovi će se zatim automatski objediniti u gotov film sa ubrzanim protokom vremena.

Približite se – pretvorite obično u neobično uz makro

Snimanje svakodnevnih subjekata pomoću makro objektiva predstavlja jednostavan način za istraživanje kreativne slobode i snimanje vizuelno primamljivih slika.

Makro fotografija nam omogućava da svakodnevne objekte posmatramo iz potpuno nove perspektive, a dom predstavlja plodno tlo za pronalaženje zabavnih subjekata za snimanje. Nije važno šta je u pitanju – viljuška, rende za sir, vlakna na tepihu – ozbiljno približavanje pomoću makro objektiva omogućava nam da naglasimo šablone, oblike i teksture radi postizanja kreativnog efekta.

Makro objektiv, kao što je Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, idealan je za kreativne krupne planove zahvaljujući odnosu reprodukcije 1:1 koji omogućava snimanje u prirodnoj veličini. Korišćenje stativa takođe garantuje da će snimci biti stabilni, što je još važnije pri snimanju sa male razdaljine, pošto će svaki pokret biti naglašen.

Makro krupni planovi mogu da pretvore obično u neobično, pa birajte subjekte sa zanimljivim karakteristikama – poput semenki u paradajzu ili vlakana četke za kosu. Veliki otvor blende objektiva Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM omogućava vam da radite sa prirodnim svetlom, ali dodavanje spoljnog svetla omogućava vam da ističete detalje i da pozadinski osvetlite subjekat – idealno je ako snimate nešto tečno ili prozirno.

Evo tri ključne postavke koje bi trebalo da koristite da biste bili sigurni da će vam krupni planovi biti izuzetno oštri.

1. Fokusiranje dodirom uz prikaz uživo i Canon Camera Connect

A screenshot of the Canon Camera Connect App, showing focus selection.
Koristite prikaz uživo ili uspostavite vezu sa aplikacijom Canon Camera Connect radi daljinskog snimanja i fokusiranja dodirom.

Možda će vam biti teško da postignete precizan fokus kada snimate male subjekte. Rad sa prikazom uživo omogućava vam da koristite LCD ekran i da precizno vidite šta je u fokusu – kao i da procenite kako će izgledati finalna ekspozicija. Samo dodirnite ekran da biste postavili tačku za fokusiranje gde god želite. Takođe možete da prebacite na ručno fokusiranje i da okrećete prsten za fokusiranje na objektivu, za segmentiranu kontrolu. Možete i da uvećate sliku 5x ili 10x tako što ćete pritisnuti dugme za uvećavanje, kako biste bili sigurni da su čak i najfiniji detalji izuzetno oštri.

Ovo takođe možete da obavite daljinski tako što ćete uspostaviti vezu sa aplikacijom Canon Camera Connect. Dodirnite ekran na pametnom uređaju da biste precizno izabrali oblast za fokusiranje. Aplikaciju takođe možete da koristite za prilagođavanje postavki fotoaparata bez dodirivanja, čime se maksimalno smanjuje verovatnoća da podrhtavanje fotoaparata utiče na slike.

2. Isticanje ručnog fokusa

Isticanje fokusa identifikuje sve elemente scene koji su u fokusu pomoću isticanja jarke boje, kao što se vidi na nazubljenoj ivici ovog noža. U pitanju je brz i lak način da potvrdite da je slika oštra. Zeleni kvadrat je vodič za pomoć pri fokusiranju, koji se pojavljuje kada koristite ručno fokusiranje.

Isticanje ručnog fokusa (MF isticanje) je funkcija koja je dostupna na Canon EOS RP, Canon EOS 90D i mnogim drugim Canon fotoaparatima, a pomaže vam da postignete izuzetno oštar fokus. Ako imate funkciju isticanja fokusa, njenim omogućavanjem se ističu delovi slike koji su fokusirani pomoću preklopa jarke boje. Aktivirajte prikaz uživo i pritisnite MENU, pa prođite kroz menije za snimanje da biste pronašli postavke isticanja ručnog fokusa.

Uključite isticanje ručnog fokusa, pa izaberite boju i nivo, a preklop će se pojaviti prilikom ručnog fokusiranja. Odaberite boju koja je u značajnom kontrastu u odnosu na subjekat kako biste lakše videli šta je u fokusu.

3. Koristite podešavanje fokusa za neverovatnu dubinu polja

Slika sa leve strane na kojoj je kriška ananasa snimljena je pri f/8 – veći f-broj znači da će veći deo slike biti u fokusu, ali uz ograničenu količinu svetla. Slika sa desne strane sa metalnim zakivcima snimljena je pri f/2,8, što ograničava ravan fokusa, ali propušta više svetla. Podešavanjem fokusa radi dobijanja niza slika snimljenih pri ovom otvoru blende, slika sa desne strane je izuzetno oštra.

Snimanje sa potpuno otvorenom blendom na f/2,8 daje veoma malu dubinu polja, koja omogućava izolovanje određenog dela subjekta. Međutim, ako želite da cela slika bude u fokusu, obično bi bilo potrebno da smanjite otvor blende na objektivu – po cenu gubitka svetla. Funkcija podešavanja fokusa na fotoaparatu Canon EOS 90D omogućava vam da snimite niz slika, pa da ih spojite u softveru Digital Photo Professional kako biste dobili veću dubinu polja, čak i pri f/2,8.

Dok je aktiviran prikaz uživo, pritisnite MENU, prođite kroz menije za snimanje i omogućite podešavanje fokusa. Prvo izaberite ukupni broj snimaka – počnite sa 30, ali povećajte taj broj ako snimate nešto veoma detaljno; 100 bi obično trebalo da bude dovoljno za makro. Zatim izaberite promenu fokusa (količinu pomeranja fokusa između snimaka) – počnite sa četiri i eksperimentišite. Imajte u vidu da je potrebno da koristite automatski fokus da bi ovo funkcionisalo. Zatim pritisnite okidač da biste započeli niz snimaka.

Noviji fotoaparati kompanije Canon imaju ovu praktičnu funkciju podešavanja fokusa. Ako imate stariji fotoaparat kompanije Canon, ne brinite – svakako možete da snimite sliku sa slaganjem fokusa. Otvorite softver Digital Photo Professional da biste spojili slike u jednu sa velikom dubinom polja pomoću intuitivne alatke za pravljenje kompozicija sa dubinom.

Savršena slika – kinematografski portreti kod kuće

Snimanje upečatljivih portreta kod kuće predstavlja jedan od načina za vežbanje fotografisanja i uključivanje porodice ili cimera. Omogućite AF sa detekcijom lica i oka za savršene portrete.

Fotografisanje portreta itekako je moguće u zatvorenom. Nije vam potreban pristup skupom studijskom osvetljenju niti egzotičnim lokacijama da biste snimili zadivljujući portret. Potrebni su vam samo raspoložen subjekat i malo kreativnosti. Samo pronalaženje prave poze i prozora sa dobrom količinom prirodnog svetla može da napravi razliku između dobrog i odličnog portreta.

Portrete možete da snimate pomoću bilo kojeg objektiva, bez obzira na to da li je u pitanju „zgodna pedesetica“, širokougaoni, pa čak i „riblje oko“. Ipak, portreti se obično snimaju pomoću objektiva od 135 mm ili 85 mm, kao što je Canon EF 85mm f/1.8 USM. Ovaj objektiv je savršen za portrete zato što skuplja perspektivu, dok veliki otvor blende od f/1,8 ispunjava sliku svetlom i kreira neverovatno izdvajanje subjekta zamućivanjem čak i natrpane pozadine. Držite blendu potpuno otvorenom na f/1,8, uz ISO 100 i brzinu zatvarača od približno 1/125 s do 1/160 s. Imajte u vidu da je 85 mm ekvivalent 136 mm na fotoaparatu sa APS-C senzorom, kao što je Canon EOS 90D.

Evo još tri jednostavna načina na koje portrete u zatvorenom možete da učinite naročito upečatljivim.

1. Soba sa pogledom

Korišćenje prirodnog svetla sa prozora ili vrata ne samo da će učiniti sliku svetlijom, već će dodati i dubinu.

Samo zato što snimate kod kuće, ne morate da postavite subjekat uz zid ili ravnu pozadinu. Ako imate prozor ili balkon koji gleda na baštu, odnosno jednostavnim otvaranjem ulaznih vrata, možete da dodate dubinu i dimenziju snimku. Postavite subjekat ispred pozadine i uz uski kadar od 85 mm, prikaz bi trebalo da ispuni kadar.

2. Koristite refleksiju

Obuzdajte i iskoristite prirodno svetlo pomoću zilberice za odbijanje svetla sa prozora na subjekat.

Jedan od izazova sa snimanjem portreta u zatvorenom ispred prozora je u tome što će pozadina, osvetljena dnevnim svetlom, biti mnogo svetlija od prostorije u kojoj snimate. Jedan od načina za usklađivanje svetla i osvetljavanje subjekta je pomoću blica, kao što je Canon Speedlite 470EX-AI, koji će automatski detektovati optimalni ugao za odbijanje svetla o zidove i plafone, za rezultate prirodnog izgleda.

Još jednostavniji metod, ako nemate blic, je da koristite zilbericu za odbijanje spoljnog svetla ka subjektu. Zilberica može da bude nešto jednostavno poput velikog parčeta belog kartona ili aluminijumske folije. Zilberica daje blago i prirodno svetlo koje možete da nagnete i usmerite kao da koristite blic.

3. Koristite stilove slike da biste postigli kreativni efekat

Koristite stilove slike da biste kreativno prilagodili sliku obradom i učinili je upečatljivijom.

Canon EOS 90D ima AF sa detekcijom lica i oka, za savršene portrete svaki put, ali možete da koristite i funkciju stilova slika da biste prilagodili obradu slike. Stil za portrete podešava za korak nižu oštrinu radi postizanja lepšeg izgleda kože, uz podešavanje boje i zasićenosti za prirodne nijanse kože, dok monohromatski stil daje upečatljive crno-bele portrete.

Nemaju svi Canon fotoaparati stilove slike, ali ih mnogi noviji modeli imaju. Ako nemate stilove slike kao opciju, ta podešavanja jednostavno možete da obavite u softveru Digital Photo Professional.

Napisao Džef Mejer

Slični proizvodi

Srodni članci

Get Inspired predstavlja ključni izvor korisnih fotografskih saveta, vodiča za kupovinu i informativnih intervjua – sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji fotoaparat ili najbolji štampač i pretvorili sledeću kreativnu ideju u stvarnost.

Povratak na sve savete i tehnike