ŠTAMPANJE I RUKOTVORINE

Kreirajte promišljene poklone od štampanih materijala

Od lepog papirnog buketa do zabavne iskačuće čestitke, saznajte kako možete da pravite promišljene poklone pomoću usluge Canon Creative Park i štampača PIXMA.
Ručno pravljeni papirni buket cveća prelazi iz jednog para ruku u drugi u dnevnoj sobi.

Ponekad jednostavni, ručno pravljeni poklon može puno da znači porodici i prijateljima. Bez obzira na to da li prolaze kroz srećne ili teške trenutke, sigurno će više ceniti poklon koji ste lično napravili sa ljubavlju i pažnjom od kupovnog poklona. Pored toga, možete da pokažete kreativnost za štampanje.

Canon Creative Park pruža mnoštvo predložaka za rukotvorina od papira, što znači da možete da odštampate i sastavite papirni buket cveća bez obzira na godišnje doba, kao i prigodnu čestitku u stilu koji izaberete. Ne samo da će ti pokloni biti mnogo promišljeniji zbog vremena koje ste posvetili njihovom pravljenju, već će trajati mnogo duže od pravog cveća – i uveseliti svaku prostoriju.

Pravljenje rukotvorina od papira takođe predstavlja pristupačniji način za poklanjanje, a može da posluži i kao produhovljena aktivnost – kreacije uvek možete da reciklirate (uvek proverite lokalne smernice za recikliranje) ako se predomislite u vezi sa temom ili usput napravite greške.

Sa gorenavedenim na umu, Canon je za entuzijastu za rukotvorina od papira Martina Stouna osmislio izazov da napravi savršen poklon za svog partnera pomoću usluge Canon Creative Park, štampača PIXMA i sopstvene kreativnosti.

Izbor predložaka: ideje za poklone

Par ruku drži smartfon sa predlošcima cveća iz usluge Canon Creative Park na ekranu, dok predlošci latica izlaze iz štampača Canon PIXMA ispod.

Canon Creative Park ima ogroman izbor predložaka koji mogu da se koriste za pravljenje personalizovanih poklona. Entuzijasta za rukotvorine od papira Martin Stoun odlučio je da napravi buket cveća i izabrao individualne predloške cvetova kako bi njegova rukotvorina izgledala jedinstveno.

Mladić sedi za stolom i seče predložak čestitke koji je odštampan iz usluge Canon Creative Park.

„Grubo isecite oblike pre nego što prionete na precizno isecanje“, savetuje Martin. „Time ćete smanjiti višak papira oko oblika. To bi trebalo da olakša isecanje slika pošto neće biti puno papira koji vam smeta.“

Možete da napravite bilo šta za voljenu osobu pomoću Canon Creative Park predložaka, to ne mora da bude cveće. Imate brata / sestru ili rođaka koji voli dinosauruse? Napravite im modele od papira! Zašto ne biste isprobali rukotvorinu na temu muzike za prijatelja koji obožava rok bend?

Za ovaj projekat, Martin je izabrao da napravi papirni buket i čestitku. „Gledajući u dizajn cvetova, možete da pomislite da je bilo prilično teško napraviti ih“, kaže Martin. „Ali ključ je u tome da budete organizovani – postoje jednostavna ilustrovana uputstva koja su laka za praćenje.“

Štampanje predložaka

Otisak izlazi iz štampača Canon PIXMA koji se nalazi na stolu, okružen biljkama, papirom i materijalom / alatkama za pravljenje rukotvorina.

„Boje koje daje štampač Canon PIXMA bile su neverovatne. Od početka do kraja, štampanje je bilo postojano dobro“, kaže Martin.

Kada izaberete predloške za poklon, vreme je za štampanje. To možete da učinite povezivanjem sa štampačem PIXMA pomoću aplikacije Canon PRINT na smartfonu, odnosno pomoću laptopa. Ako imate kompatibilan štampač, možete da se pretplatite na PIXMA Print Plan1 – isplativo rešenje za štampanje koje nudi fleksibilne planove i isporučuje mastilo direktno do vašeg praga, kako vam se nikada ne bi desilo da se potroši.

Martin je otkrio da je Creative Park lak za navigaciju i to je uradio tako što je pristupio veb stranici na smartfonu pre nego što je preuzeo i upotrebio aplikaciju.

Svaki predložak dolazi sa preporučenim tipom papira, pa obavezno pročitajte uputstva. Ovde je Martin koristio Canon mat foto-papir (170 g/m2), koji je deblji od prosečnog papira za štampanje i daje robustan finalni model.

Kako napraviti papirni buket

Par ruku pažljivo savija unutrašnji deo papirnog cveta.

Pristupite svakom cvetu kao individualnom predlošku, predlaže Martin – time ćete olakšati zadatak i moći ćete da mu se posvetite. Pažljivo isecite predloške i obavezno ih označite pre savijanja jer će to obezbediti bolji ukupni oblik. To možete da uradite pomoću jedne strane lenjira.

Par ruku stavlja prvu papirnu laticu na stabljiku cveta. Dodatne latice su vidljive na tabli za sečenje ispod.

„Nisam mislio da će predlošci biti laki za pravljenje“, kaže Martin. „Najteži deo je bilo čekanje da se lepak osuši.“ Pažljivo je razmislio o vrsti lepka koju bi trebalo da koristi. Tečni lepak je bio pogodan za latice, ali je otkrio da je dvostrana traka bolja za nanošenje latica na stabljiku. Takođe možete da koristite tačke lepka, pištolj za lepak ili lepak u stiku.

Martin kaže da uvek ima metodičan pristup pravljenju rukotvorina. Nakon što je odštampao sve predloške, organizovao je otiske na gomile za svaki cvet, kako bi mogao da prati koji predložak je za koji cvet. „Svaki predložak sam držao na posebnoj gomili tokom tog procesa, kako se stvari ne bi pomešale“, kaže on.

Zatim je Martin isekao sve predloške pre nego što ih je savio. Koristio je ručno pravljenu alatku za označavanje da bi obeležio ivice tamo gde je to navedeno u uputstvima, kako bi savijanje bilo lakše. „Ove linije oznaka su veoma tanke, a preciznost je ključna“, kaže on. „Za obeležavanje po ovim linijama koristio sam generičku pincetu sa finim vrhom. Takođe je važno da formirate [uglačate] te oznake da biste obezbedili čiste linije.“

Martin je mogao da počne da pravi čim su otisci bili spremni. „Mastilo se trenutno osušilo, pa sam mogao da nastavim bez straha od bilo kakvih mrlja“, kaže on.

Kada je u pitanju lepljenje dizajnerskih rešenja, Martin preporučuje da predloške ostavite na nekoliko sati, kako biste bili sigurni da su potpuno suvi i da u papiru nema vlage. Kada budete imali izbor napravljenog cveća, možete da ga sastavite pomoću konca, žice ili čak lepka u rasporedu za koji smatrate da izgleda najbolje.

Snimak odozgo Canon fotoaparata koji se nalazi na vrhu štampača PIXMA, sa kolažem fotografija u pozadini.

CANON KLUB

Ekskluzivna zajednica za autore poput vas. Realizujte svoju strast uz podršku, inspiraciju, pogodnosti i još toga. Pridruživanje je lako. Kupite proizvod. Registrujte se. Pridružite se Canon klubu.

Personalizovanje poklona

Par ruku drži sklopljeno papirno cveće, dok još cveća stoji na stolu ispod. Pored se nalazi smartfon na kojem je prikazana slika papirnog buketa u aplikaciji Canon Creative Park.

„Cveće je izvanredno dizajnirano, ali sam ja ipak napravio svoje stabljike pomoću zelenih papirnih slamki“, kaže Martin. On već ima ideje o tome koje druge poklone može da napravi u budućnosti sa ovim predlošcima – na primer, dodavanje cveća bez stabljika u ram i postavljanje fotografije u centar.

Iako u usluzi Creative Park postoji predložak za buket, možete da odaberete sopstveni cvetni aranžman ako tražite nešto u većoj meri jedinstveno ili, na primer, ako je primalac veliki ljubitelj suncokreta.

„Baš mi se svidelo kako je cveće ispalo“, kaže Martin. „Kada sam prvi put seo da potražim buket cveća, razmatrao sam različite tipove koje sam želeo. Veliki izbor predložaka zaista mi je omogućio slobodu prilagođavanja kakvu sam želeo. Ovo je stvari učinilo mnogo ugodnijim, jer sam mogao da izaberem cveće koje mi se najviše svidelo, kao i da imam opciju da razmislim o tome šta bi primalac želeo.“

Ručno napravljene čestitke

Mladić lepi iskačuće cveće na čestitku. Na površini pored njega nalaze se lepak, makaze i pakovanje Canon papira.

Martin je koristio Canon Creative Park predložak kako bi napravio tematsku čestitku sa iskačućim cvećem koju će pokloniti sa buketom. Veb stranica i aplikacija sadrže širok asortiman čestitki kako biste dali završni pečat ručno pravljenom poklonu.

Par ruku stavlja čestitku u ručno napravljenu kovertu. Na stolu ispod su makaze, lepak i pakovanje Canon papira.

Martinova ideja za dizajn koverte bila je da ponovo može da se iskoristi – možda za čuvanje omiljenih fotografija ili ravnih suvenira poput koncertnih ulaznica. „Na primer, planiram da dodam neke karte za voz sa putovanja na koje sam išao zajedno sa partnerom“, kaže on.

Martin je zatim izabrao zabavnu iskačuću čestitku, koja je upotpunila njegove cvetne kreacije. „Iskačuća čestitka je bila zaista jednostavna zbog postupnih uputstava“, kaže on. „Ono što mi se takođe veoma svidelo je koliko je pravih linija bilo u predlošku, tako da sam mogao brzo da ga isečem svojom giljotinom.“

Kada je pravio čestitku, Martin je odlučio da doda lični pečat na kovertu. „Koverte su obično element za jednokratnu upotrebu kod svake čestitke, a to je nešto što sam želeo da promenim, zbog toga koliko je dizajn koverti bio lep“, objašnjava on.

Martin je kreirao sopstveni način zatvaranja koverte kako bi sprečio da se otvori cepanjem – upotrebio je dve slike belih rada iz dizajna buketa. „Jednu sam zakačio na preklop koverte, a drugu za osnovu koverte“, objašnjava on. „Za to sam upotrebio penasti lepak, pa su bile izdignute. Ispod penaste podloge na preklopu koverte zakačio sam parče konopca, koje se zatim može koristiti za obmotavanje oko krugova u obliku broja osam, radi fiksiranja koverte.“

Kada kreirate prilagođene čestitke za više osoba, a vreme je od ključne važnosti, možete da koristite Canon dvostrani mat papir MP-101D koji se isporučuje sa kovertom.

Završna obrada

Raznobojni buket papirnog cveća stoji u vazi u sredini dnevne sobe.

Poklone od papira možete da izložite kao kućnu dekoraciju kako bi vas podsećali da neko poseban misli o vama.

Martin kaže da bi ponovo napravio poklon od papira. „Svi kojima sam pokazao papirni buket bili su impresionirani, i svi žele jedan. U pitanju je savršen poklon, a najbolja stvar je to što će trajati dugo. Nema više kupovine svežeg cveća samo da bi uvenulo posle četiri dana!“

Takođe je u usluzi Creative Park dobio inspiraciju da napravi venac koji će okačiti na svoja ulazna vrata. „Iako bi to bilo za ličnu upotrebu, znam da će i moji prijatelji i porodica želeti jedan, a to bi mogao da bude dobar poklon.“

Sviđa vam se ideja? Možete da napravite jedan od početka kao divan poklon ili da koristite Creative Park predloške za venac ako želite jednostavniji dizajn. U zavisnosti od doba godine, možete da isprobate sezonsku girlandu za leto ili prazničnu zimsku prezentaciju.

Ulepšajte dan

Štampač Canon PIXMA sa nekoliko teglica i sveća nalazi se na crnom stolu. Na štampaču se nalazi ručno napravljeni buket papirnog cveća.

Ulepšajte nekome dan tako što ćete im dati poklon koji ste sami napravili. Inspiraciju potražite na našoj Pinterest stranici.

Naravno, kada završite poklone, vreme je da ih date. Bez obzira na to da li želite da umotate papirni buket u braon papir kako biste ga poklonili prijatelju ili da ga ubacite u vazu da biste uveselili svoj dom, pravljenje poklona od štampanih materijala predstavlja promišljen i kreativan način da pokažete nekome da vam je stalo.

Zašto ne biste isprobali? Ne zaboravite da delite svoje kreacije na društvenim mrežama sa heš oznakom #MadeWithPIXMA. A ako tražite dodatnu inspiraciju, na primer, kako da kreirate personalizovanu kutiju za uspomene, pridružite se Canon klubu za još saveta i tehnika za pravljenje rukotvorina!

Tamzin Wilks
 1. Zahteva kompatibilni štampač i zavisi od dostupnosti u vašem regionu

Srodni proizvodi

Srodni članci

 • ŠTAMPANJE I RUKOTVORINE

  Unesite radost u zatvoreni prostor u jesen

  Otkrijte kako je dizajnerka i kreatorka Pipa Hiskok kreirala zabavne i personalizovane rođendanske ukrase od papira.

 • ŠTAMPANJE I RUKOTVORINE

  Pravljenje kutije iznenađenja

  Lini Trin deli svoju papirnu kutiju iznenađenja napravljenu pomoću štampača Canon SELPHY CP1500.

 • KREATIVNO ŠTAMPANJE

  Dekoracije za sto od papira

  Pravite prelepe dekoracije za sto za sve prilike pomoću usluge Creative Park.

 • ŠTAMPANJE I RUKOTVORINE

  Umetničke rukotvorine od papira

  Umetnik Zek Meklaflin je pronašao inspiraciju u predlošku vodomara iz usluge Canon Creative Park.