ŠTAMPANJE

Inkdžet naspram laserskih štampača: koji je pravi za vas?

Otkrijte razlike između inkdžet i laserskih štampača kompanije Canon i saznajte koji tip štampača najbolje odgovara vašim potrebama i budžetu.
Sa leve strane, inkdžet štampač Canon MegaTank nalazi se na drvenom stolu, a sa desne strane je višefunkcionalni laserski štampač Canon i-SENSYS.

Šta je savršen štampač? Odgovor na to pitanje će biti drugačiji za različite ljude. Svima nama je povremeno potrebno da štampamo dokumente, ali mnogi od nas takođe vole da pokazuju kreativnost pomoću rukotvorina ili da štampaju fotografije, domaće zadatke i studentske projekte. Mnogi od nas su prešli na rad od kuće ili u maloj kancelariji, bar povremeno, pa je potrebna i mogućnost kreiranja profesionalnih monohromatskih poslovnih dokumenata ili poslovnih dokumenata u boji.

Koji tip štampača je pravi izbor za vas zavisi od toga koji zadaci štampanja su vam najčešće potrebni. Razlikovaće se na osnovu toga da li štampate poslovne dokumente sa puno teksta, fotografije ili obe stvari podjednako; na običnom papiru, sjajnom foto-papiru ili čak na umetničkim papirima; uglavnom monohromatski ili u punoj boji; i pojedinačne otiske ili zadatke većeg obima. Drugi faktori koje treba uzeti u obzir mogu da uključuju brzinu štampanja, fizičke dimenzije štampača, najveći format na kojem može da se štampa i ukupnu cenu po otisku, uključujući mastilo/toner i papir.

Kompanija Canon proizvodi širok asortiman inkdžet i laserskih štampača, koji pokriva sve potrebe i budžete. Hajde da detaljnije pogledamo glavne razlike između dva tipa i nekih od vodećih modela iz svakog asortimana, kako bismo vam pomogli da izaberete savršen štampač.

Štampač Canon PIXMA štampa raznobojnu fotografiju paradajza, ka kojem ruka poseže i bere ga.

Savršen za fotografe entuzijaste, 3-u-1 inkdžet štampač Canon PIXMA G640 koristi šest mastila zasnovanih na boji za poboljšan opseg nijansi i spektar boja, a ima i skener visoke rezolucije. Uz dopunjive kartridže MegaTank sa mastilom umesto standardnih kartridža, komplet mastila dovoljan je za 3.800 fotografija formata 4x6 inča i omogućava štampanje fotografija bez margina u formatima do A4. Za štampanje dokumenata, ima dovoljno mastila za 3.700 monohromatskih ili 8.000 A4 stranica u boji.

Inkdžet i laserski štampači: kako funkcionišu

Najvažnija razlika između inkdžet i laserskih štampača je u tome što se zasnivaju na vlažnim i suvim procesima, tim redosledom. Inkdžet štampači nanose tečno mastilo na papir, dok laserski štampači koriste suvi toner koji se nanosi na stranicu pomoću valjka visoke temperature.

Međutim, to nije sve. Inkdžet štampači obično koriste mastila zasnovana na bojama, ali neki koriste pigmentna mastila, koja imaju različitu interakciju sa različitim tipovima papira – obično se apsorbuju manje, pa otisci mogu da izgledaju oštrije, ali su boje manje živopisne. Pored toga, u zavisnosti od modela, Canon inkdžet štampači koriste od tri do deset različitih boja mastila. U teoriji, što je više boja mastila, veći je spektar boja koji štampač može da reprodukuje – ali u praksi razlike mogu da budu suptilne i verovatno će značiti samo posvećenim fotografima koji žele da štampaju fotografije sa potpunom vernošću prikaza boja.

Poređenje izdržljivosti mastila

Uopšteno govoreći, pigmentna mastila koja se koriste u inkdžet štampačima su robustnija i otpornija na fleke na običnom papiru od mastila zasnovanih na bojama, a takođe daju više crn, oštriji tekst. Stoga su idealna za štampanje dokumenata. Poređenja radi, mastila zasnovana na bojama pogodnija su za štampanje fotografija na sjajnom papiru. Manji molekuli mastila zasnovanih na bojama mogu potpuno da se apsorbuju ispod zaštitnog gornjeg sloja sjajnog foto-papira, čime se dobija glatkija sjajna završna obrada. Neki inkdžet štampači iz asortimana PIXMA kompanije Canon kombinuju pigmentno crno mastilo za tekst sa cijan, magenta, žutim i crnim mastilom zasnovanim na boji za otiske fotografija visokog kvaliteta, a Canon asortiman MAXIFY poslovnih štampača opremljen je potpuno pigmentnim mastilom za veliku izdržljivost i oštre otiske dokumenata.

Za vrhunsku izdržljivost i otpornost na razmazivanje kada se kreiraju crno-beli otisci i otisci u boji na običnom papiru, laserski štampači i dalje nemaju premca za štampanje poslovnih dokumenata. Takođe, ovi dokumenti mogu da se arhiviraju duže vreme u zaštićenim okruženjima kao što su biblioteke i kancelarijska skladišta.

Inkdžet štampači pružaju slična svojstva arhiviranja zahvaljujući pigmentnim mastilima i tehnologiji ChromaLife 100 kompanije Canon. Kada se koristi sa odabranim foto-papirom kompanije Canon, kombinacija papira i mastila sa tom tehnologijom obezbeđuje postojanost boja u uslovima arhiviranja do 100 godina.1

Krupni plan štampača Canon i-SENSYS i njegove kontrolne table sa ekranom osetljivim na dodir.

Brzi višefunkcionalni laserski štampač Canon i-SENSYS MF754Cdw može da skenira dvostrane A4 dokumente brzinom do 100 slika u minuti, uz mehanizam za automatsko uvlačenje dokumenata kapaciteta 50 listova. Pored jednostranog i automatskog dvostranog kopiranja, može da skenira direktno u e-poštu, na USB memorijski uređaj, FTP, usluge informatičkog oblaka i faks.

Veoma efikasno štampanje

Ako štampate u velikim količinama, štampač visokog učinka, poput laserskog štampača, može da bude najbolji izbor. Kartridži sa tonerom koji se koriste za laserske štampače obično pružaju mnogo veći broj stranica od kartridža sa mastilom za inkdžet štampače. Bez obzira na to, u skladu sa različitim zahtevima u vezi sa obimom štampe i budžetom, kompanija Canon pruža standardne kartridže i kartridže visokog učinka za svoju seriju laserskih štampača. Kartridži visokog učinka za seriju štampača i-SENSYS MF750 sadrže dovoljno tonera za 7.600 monohromatskih stranica i 5.500 dokumenata u boji2, dok kartridži za seriju i-SENSYS MF650 daju do 3.100 monohromatskih stranica i 2.300 dokumenata u boji.

Međutim, ne odbacujte inkdžet štampače. Canon inkdžet štampači MegaTank iz serije MAXIFY GX obično štampaju do 9.000 monohromatskih stranica ili do 21.000 dokumenata u boji u ekonomičnom režimu pre nego što bude potrebno da dopunite kartridže sa mastilom.3 Dopunjavanje kartridža pomoću boca sa mastilom takođe je brzo, lako i uredno, kao i mnogo efikasnije i isplativije od korišćenja običnih kartridža ili tonera.

Muškarac skenira list papira na štampaču Canon MAXIFY.

Uz funkcije štampanja, kopiranja, skeniranja i faksa, Canon MAXIFY GX7040 ima Wi-Fi / Ethernet vezu, uz vezu sa informatičkim oblakom i dva ulazna ležišta za papir sa kombinovanim kapacitetom od 600 listova. Skeniranje u jednom prolazu za dvostrane dokumente koristi D-ADF kapaciteta 50 listova.

Maksimalna svestranost

Inkdžet štampači mogu da budu veoma svestrani, uz izvanrednu upečatljivost za fotografije i grafiku u boji i pouzdane performanse štampanja dokumenata, naročito kod modela sa pigmentnim crnim mastilom. Inkdžet štampači takođe mogu da štampaju na raznim medijima, uključujući sjajne, mat i polusjajne foto-papire, dekorativne medije i medije za rukotvorine. Zbog toga što laserski štampači koriste toplotu, ni približno ne mogu da štampaju na tako širokom opsegu medija, a naročito na premazanim foto-papirima. Međutim, ako vas ne zanima štampanje fotografija, neki od laserskih štampača iz serije i-SENSYS MF kompanije Canon odlično će obavljati zadatke štampanja monohromatskih dokumenata i dokumenata u boji, uz veoma upečatljivu grafiku.

Pored toga, ako vam je potrebna samo monohromatska štampa, kompanija Canon ima širok asortiman crno-belih laserskih štampača, uključujući višefunkcionalne štampače iz serije i-SENSYS MF450 i seriju i-SENSYS LBP230 brzih i efikasnih štampača sa jednom funkcijom. Ovi modeli pružaju izuzetno velike brzine štampanja do 38 stranica u minuti, uz standardno dvostrano štampanje i jednostavno bežično povezivanje. U asortimanu inkdžet štampača MegaTank, crno-bele opcije uključuju štampač sa jednom funkcijom PIXMA GM2040 i višefunkcionalni štampač PIXMA GM4040.

Serija inkdžet štampača MAXIFY GX i laserskih štampača i-SENSYS MF kompanije Canon obuhvataju modele sa ugrađenim skenerom, obično uz mehanizam za automatsko uvlačenje dokumenata, za veoma jednostavno skeniranje i fotokopiranje dokumenata sa više stranica. Neki modeli mogu čak da skeniraju obe strane dvostranih dokumenata u jednom prolazu, čime se efektivno skraćuje vreme skeniranja. Ovo je upareno sa automatskim dvostranim štampanjem i fotokopiranjem, dok vrhunski modeli, kao što su višefunkcionalni inkdžet štampač MAXIFY GX7040 i višefunkcionalni laserski štampač i-SENSYS MF754Cdw, takođe dodaju funkciju samostalnog faksa.

Međutim, ako vam ne trebaju dodatne funkcije, štampači sa jednom funkcijom, kao što su kompaktni laserski i-SENSYS LBP673Cdw i serija i-SENSYS LBP630 ili inkdžet MAXIFY GX5040, pružaju intuitivne kontrole i velike brzine štampe uz niže troškove pri kupovini.

Nema potrebe da se entuzijasti za fotografiju osećaju zapostavljeno. Canon inkdžet štampač sa jednom funkcijom PIXMA G540 i višefunkcionalni inkdžet štampač PIXMA G640 pružaju kompletan asortiman MegaTank prednosti, ali koriste šest mastila zasnovanih na bojama za bogat kvalitet fotografija.

Štampač Canon MAXIFY na belom stolu, okružen raznim poslovnim otiscima.

Canon MAXIFY GX6040 ima iste brzine štampanja i učinak u stranicama kao GX7040, uz dovoljan kapacitet rezervoara sa mastilom za 9.000 monohromatskih stranica ili do 21.000 stranica u boji u ekonomičnom režimu. 4 U pitanju je isplativija opcija ako vam nije potreban ugrađeni faks, dvostrano skeniranje u jednom prolazu i sekundarno ulazno ležište za papir.

Vrhunska produktivnost

Kada je potrebno da brzo odštampate mnogo stranica, brzina štampača može da napravi ogromnu razliku. Takođe može da bude iznenađujuće važan faktor ako štampate samo jednu stranicu. Neki laserski štampači na tržištu ozloglašeno su spori u štampanju stranice neposredno po uključivanju ili aktiviranju iz režima pripravnosti. To je zato što jedinici za nanošenje tonera može da bude potrebno dugo da se zagreje do radne temperature. Dobra vest je da serija laserskih štampača i-SENSYS kompanije Canon pruža vreme zagrevanja od samo 13 do 14 sekundi od uključivanja. To može da bude mnogo brže od nekih inkdžet štampača, koji često pokreću automatsku proveru mlaznica i ciklus čišćenja glava za štampanje nakon uključivanja.

Kada je reč o poređenju brzine laserskih i inkdžet štampača, laserski štampači iz serije i-SENSYS MF750 kompanije Canon imaju vreme do prvog otiska od 7,1 sekund ili manje, za monohromatske stranice i stranice u boji. Brzine štampanja nakon toga su do 33 stranice u minuti. Za inkdžet štampače MAXIFY GX5040, GX6040 i GX7040, vreme do prvog otiska je oko 7 sekundi (bez ciklusa čišćenja glave za štampanje), a zatim su brzine štampanja do 24 slike u minuti za monohromatske ili 15,5 slika u minuti za dokumente u boji. Međutim, brzina inkdžet štampača može da bude manja kada se na uzastopnim stranicama koristi puno mastila, pošto će štampač pauzirati štampanje stranice kako bi se mastilo osušilo na prethodnom listu. Time se osigurava da otisak bude suv na dodir kada izlazi iz štampača, i sprečava se razmazivanje.

Dvostrano štampanje prirodno može da smanji troškove za papir i uticaj na životnu sredinu, pa predstavlja još jedan faktor koji treba uzeti u obzir prilikom pravljenja izbora između inkdžet i laserskog štampača. Sa bilo kojim inkdžet štampačem, tečno mastilo će prirodno procuriti u običan papir, pa kod dvostranog štampanja može da dođe do preslikavanja koje umanjuje kvalitet. Canon inkdžet štampači koji su zasnovani na bojama smanjiće gustinu na drugoj strani papira kako bi se ovaj efekat umanjio, a takođe pružaju kraće vreme sušenja, dok Canon MAXIFY inkdžet štampači takođe imaju režime dvostranog štampanja, koji ovo svode na minimum. Međutim, suvi proces laserske štampe svaki put garantuje dvostrane rezultate vrhunskog kvaliteta.

Štampač Canon MegaTank na radnom stolu u kućnoj kancelariji, pored računara i stolice, kao i blizu velikog prozora.

Štampači MegaTank takođe su dostupni u asortimanu PIXMA, uključujući 4-u-1 štampač Canon PIXMA G7040 koji ima funkcije štampanja, kopiranja, skeniranja i razmene faksova, kao i mehanizam za automatsko uvlačenje dokumenata kapaciteta 35 listova, kao i Wi-Fi i Ethernet vezu.

Veličina je važna

Pronalaženje prostora za štampač može da predstavlja izazov u kućnoj kancelariji. Laserski štampači imaju tendenciju da budu glomazniji od većine inkdžet modela, ali su modeli iz serije Canon i-SENSYS neverovatno kompaktni za tip kojem pripadaju. Na primer, i-SENSYS MF651Cw ima dimenzije 451 x 460 x 360 mm, uključujući ležišta za papir, a težak je 18,9 kg. Poređenja radi, inkdžet štampač MAXIFY GX6040 je manjih dimenzija, 399 x 645 x 327 mm sa izvučenim ležištima, a i lakši je – 11,6 kg. Sa druge strane, Canon PIXMA TR150 je izuzetno prenosiv inkdžet štampač sa dimenzijama od samo 322 x 185 x 66 mm i težinom od samo 2,1 kg, što ga čini savršenim rešenjem za štampanje u pokretu.

Da li će biti potrebno da više korisnika koristi isti štampač? Modeli PIXMA i MAXIFY GX koji su ovde pomenuti pogodni su za 1–5 korisnika. Ovde pomenuti laserski štampači idealni su za timove u užurbanijim radnim okruženjima.

Sa više korisnika, treba razmotriti i bezbednost. Odabrani štampači Canon i-SENSYS dolaze sa opcijama za bezbedno štampanje, što im omogućava da zadržavaju zadatke štampanja dok ne unesete PIN ili lozinku na štampaču. Time se obezbeđuje da se poverljivi dokumenti ne štampaju dok ne budete prisutni, tako da nikada ne ostanu u izlaznoj fioci, gde drugi mogu da ih pronađu.

Troškovi posedovanja

Kao što se godinama navodi, vredi uzeti u obzir ne samo početnu nabavnu cenu štampača, već i cenu mastila ili tonera tokom celog radnog veka. Dopunjivi štampači Canon MegaTank drastično su smanjili troškove po stranici i ukupne troškove posedovanja, što ih trenutno čini najpristupačnijim rešenjem za štampu u srednjem i visokom obimu, od svih dostupnih tehnologija.

Za laserske štampače, serija Canon i-SENSYS MF, u koju spadaju modeli i-SENSYS MF750 i i-SENSYS MF650, naročito je isplativa zahvaljujući dostupnosti pojedinačnih kertridža visokog učinka sa crnim, cijan, magenta i žutim tonerom.

U obzir takođe treba uzeti energetsku efikasnost. Ako štampate mnogo ili imate nekoliko štampača, potrošnja energije može brzo da se uveća. Možete da uštedite energiju pomoću režima za uštedu energije na štampaču, koji se automatski uključuje ako se štampač ne koristi izvesno vreme. Održavanje inkdžet štampača uključenim, ali u režimu pripravnosti, troši malo energije, a fiksiranje na zahtev obezbeđuje da jedinica za nanošenje tonera na laserskim štampačima bude zagrejana po potrebi, čime se smanjuje količina energije potrebna da bi jedinica bila spremna za štampanje kada štampač ostane uključen.

Štampač Canon i-SENSYS na drvenom stolu pored računara i otisaka.

Asortiman Canon i-SENSYS MF650 uključuje i-SENSYS MF651Cw sa intuitivnim ekranom u boji od 12,7 cm osetljivim na dodir i velikom brzinom štampanja od 18 stranica u minuti, monohromatski i u boji. Brži model i-SENSYS MF655Cdw (21 stranica u minuti) dodaje automatsko obostrano štampanje, a vrhunski i-SENSYS MF657Cdw ima faks sa dvostranim skeniranjem u jednom prolazu.

Jednostavno korišćenje

Bez obzira na to da li se odlučite za inkdžet ili laserski štampač, želećete uređaj koji je jednostavan za korišćenje. Inkdžet štampači MAXIFY GX6040 i GX7040 olakšavaju vam štampanje, skeniranje i fotokopiranje, uz ekrane u boji od 6,9 cm osetljive na dodir, sa podešavanjem nagiba. Jednostavno povezivanje znači da možete da se povežete sa informatičkim oblakom pomoću aplikacije Canon PRINT ili ekrana štampača osetljivog na dodir, a štampači su kompatibilni sa Apple AirPrint (iOS), Mopria (Android) i Chrome OS. Oba takođe imaju i jedinice za automatsko uvlačenje dokumenata kapaciteta 50 listova, a MAXIFY GX7050 omogućava i skeniranje dvostranih dokumenata u jednom prolazu, uz funkciju direktnog faksa.

Sa druge strane, laserski štampači iz serije Canon i-SENSYS MF mogu da se pohvale velikim ekranom u boji od 12,7 cm osetljivim na dodir koji pružaju pristup portalu i-SENSYS Application Library kompanije Canon radi poboljšavanja produktivnosti i jednostavnosti upotrebe, pa možete da prilagodite aplikacije i interfejs svojim potrebama. Korisnici laserskih štampača i-SENSYS takođe imaju pristup funkcijama Apple AirPrint (iOS), Mopria (Android) i Chrome OS, kao i aplikaciji Canon PRINT Business. Modeli i-SENSYS MF645Cx i MF754Cdw dodaju funkciju direktnog faksa, idealnu za kućno okruženje i za male kancelarije, kao i dodatnu prednost povezivanja sa informatičkim oblakom na seriji i-SENSYS MF750.

Inkdžet naspram lasera: izbor

Inkdžet štampači veoma su pogodni za štampanje fotografija, sa preciznom reprodukcijom boja i tipično bogatijim bojama u odnosu na laserske štampače. Inkdžet štampači obično su kompaktniji, pa predstavljaju dobar izbor kada je prostor ograničen. Često imaju niže troškove unapred, a dopunjivi kartridži sa mastilom iz asortimana MegaTank kompanije Canon pružaju veću efikasnost i niže troškove korišćenja od drugih rešenja za kartridže ili toner.

Laserski štampači Canon i-SENSYS i inkdžet štampači Canon MAXIFY idealni su u okruženjima gde su prioritet poslovni dokumenti i drugo štampanje sa puno teksta. Laserski štampači Canon i-SENSYS isplativi su za grupno štampanje i veći obim štampe, uz veliku brzinu štampe – ponekad skoro duplo veću od uporedivih inkdžet štampača – i bez rizika od razmazivanja, kao i sprečavanje pojave preslikavanja prilikom dvostranog štampanja.

Inkdžet štampači MAXIFY GX i laserski štampači i-SENSYS kompanije Canon veoma su pogodni za užurbano domaćinstvo, kućnu kancelariju i malu kancelariju, uz širok asortiman funkcija, svestranost, brzinu, pouzdanost, isplativost i lakoću korišćenja. Za više informacija o tome koji štampač može da zadovolji vaše potrebe, isprobajte Canon alatku za biranje štampača.


Napisali Metju Ričards i Aleks Samersbi

 1. Cifre u vezi sa postojanošću predstavljaju projekcije zasnovane na testovima koje je sprovela kompanija Canon u ubrzanim uslovima okruženja i nisu garantovane.
 2. Na osnovu standarda ISO/IEC 19798.
 3. Učinak predstavlja procenjenu vrednost na osnovu metoda za pojedinačno testiranje kompanije Canon, uz upotrebu grafikona ISO/IEC 24712 i simulaciju uzastopnog štampanja sa zamenskim kartridžima nakon početnog podešavanja.
 4. Ekonomični režim smanjuje potrošnju mastila smanjivanjem gustine, čime se ostvaruje mogućnost štampanja 50% više stranica nego u standardnom režimu.

Slični proizvodi

 • MAXIFY GX6050

  MegaTank štampači

  MAXIFY GX6040

  Svakodnevno dobijajte dokumente poslovnog kvaliteta uz prosečnu uštedu od 90% na ukupne troškove posedovanja u odnosu na 10 najboljih laserskih i inkdžet štampača, uz ove izuzetno pouzdane MegaTank štampače sa dopunjivim kartridžima za zadatke velikog obima.
 • MAXIFY GX7050

  MegaTank štampači

  MAXIFY GX7040

  Svakodnevno dobijajte dokumente poslovnog kvaliteta uz prosečnu uštedu od 90% na ukupne troškove posedovanja u odnosu na 10 najboljih laserskih i inkdžet štampača, uz ove izuzetno pouzdane MegaTank štampače sa dopunjivim kartridžima za zadatke velikog obima.
 • PIXMA G7045

  MegaTank štampači

  PIXMA G7040

  Odštampajte do 18.000 stranica i održite proizvodnju bez prekida, uz mehanizam za automatsko uvlačenje dokumenata kapaciteta 35 listova, za visok kvalitet i male troškove korišćenja.
 • Višefunkcionalni štampači u boji

  Serija i-SENSYS MF750

  Radite brže tako što ćete štampati i skenirati brzinama do 33 stranice u minuti i 100 slika u minuti (A4) uz višefunkcionalne štampače u boji Canon i-SENSYS MF750.
 • Srodni članci

 • SAVETI ZA ŠTAMPANJE

  Štampači MegaTank i njihove prednosti

  Otkrijte šest razloga zašto vam je potreban štampač MegaTank.

 • ŠTAMPANJE

  Najbolji štampači za studente

  Svakom studentu je potreban štampač – otkrijte najpristupačnije opcije u skladu sa svojim potrebama.

 • ŠTAMPANJE

  Štampači MegaTank za preduzeća

  Kako kvalitet i niski troškovi korišćenja štampača MegaTank mogu da unaprede poslovanje.

 • SAVETI ZA ŠTAMPANJE

  Najčešća pitanja u vezi sa štampačem, mastilom i papirom

  Canon stručnjak Suhaib Hussain daje odgovore na najčešća pitanja o tehnologiji štampača, mastilu i papiru.