ŠTAMPANJE I RUKOTVORINE

Probudite kreativnost pomoću papirne kutije iznenađenja sa uspomenama

U prvom izdanju serije „Canon SELPHY zanatski klub“, kreator rukotvorina od papira Lini Trin deli svoj vodič kroz kreiranje personalizovane kutije iznenađenja pomoću štampača Canon SELPHY CP1500.
Štampač Canon SELPHY nalazi se pored ljubičaste kutije iznenađenja od kartona koja je napunjena zvezdama od papira, ukrašena fotografijama u obliku srca, dok još fotografija i origami figura visi sa niti iznad.

Pravljenje rukotvorina od papira predstavlja savršen način da pokažete umetničku stranu a da ne potrošite mnogo novca ili da ne sakupljate komplikovane materijale, a može da bude odličan način da odvojite malo vremena za sebe i pobegnete od haosa spoljnog sveta. Takođe može da bude promišljen način za kreiranje poklona za posebnu osobu i personalizovanje, kako bi se primalac nasmejao. Entuzijasta za rukotvorine od papira Lini Trin pravi rukotvorine od detinjstva, a pre malo više od jedne godine počela je da deli svoje kreacije onlajn. Poznata je po svojim simpatičnim projektima sa mnoštvom boja, intrige i zabave. Više od 800.000 ljudi prati njen TikTok nalog kako bi bili u toku sa njenim inspirativnim kreacijama i video uputstvima o svemu, od papirnih rođendanskih torti do cveća, vrteški, pa čak i lampi.

Jedna od aktivnosti u kojima posebno uživa je pravljenje kutija iznenađenja. „Kutija iznenađenja je jedinstven i interaktivan tip čestitke ili poklon kutije“, objašnjava ona. „Dizajnirana je tako da kada je otvorite, strane „eksplodiraju“ da bi otkrile iznenađenje u sredini. To je kao da otvorite kutiju i otkrijete skriveni svet kreativnosti.“

U prvom izdanju serije „Canon SELPHY zanatski klub“, Lini nas vodi kroz kreiranje najnovijeg projekta od početka do kraja i deli prijatan i umetnički način za pravljenje kutije iznenađenja pomoću kompaktnog foto-štampača Canon SELPHY.

Koncept

Štampač Canon SELPHY nalazi se pored gomile šarenog kartona, pakovanja Canon papira za štampač, makaza i lepka.

Možete da počnete da pravite kutiju iznenađenja pomoću osnovnih materijala, uključujući papir u boji, makaze, lepak i Canon foto-papir, pomoću pametnog uređaja i štampača Canon SELPHY CP1500, kako biste odštampali svoje kreacije i personalizovali kutiju.

Rođena u Hanoju u Vijetnamu, a trenutno živi u Nemačkoj, modna dizajnerka Lini celog života pravi rukotvorine i iz prve ruke zna koliku radost i zadovoljstvo rukotvorine od papira mogu da donesu ljudima svih uzrasta. „Počela sam da radim sa papirom kada sam bila vrlo mala“, kaže ona. „Kao dete sam pravila puno rukotvorina jer tada nismo imali video igre niti mobilne telefone, kao što ih imaju deca u današnje vreme. Zato sam mnogo vremena provodila radeći sa papirom i drugim zanatskim materijalima.“

Što se tiče njenog projekta za „Canon SELPHY zanatski klub“, „Inspirisala me je ideja čuvanja uspomena i kreiranja personalizovanog poklona“, kaže Lini. „Želela sam da napravim nešto posebno za rođendan mog sina i pomislila sam da će kutija iznenađenja biti savršen način da zabeležim radosne trenutke koje smo delili.“ Poklanjanje kutije iznenađenja sinu za rođendan pokazalo se kao savršena prilika da prenese svoju strast i da podeli uživanje sa njim – možda čak i da inspiriše novu generaciju kreatora rukotvorina od papira.

Proces

Makaze se koriste za isecanje oblika srca oko odštampane fotografije žene koja drži malo dete. U pozadini je štampač Canon SELPHY i pakovanje Canon foto-papira.

Lini je sa svojim sinom izabrala fotografije posebnih uspomena, a zatim je upotrebila aplikaciju Canon SELPHY Photo Layout za njihovo uređivanje i bežično štampanje pomoću štampača Canon SELPHY CP1500. Odlučila je da ih iseče u oblike srca, kako bi dočarala ljubav.

Parče ljubičastog kartona u obliku krsta nalazi se na radnoj površini, sa fotografijama u obliku srca zalepljenim na njega i iskačućim srcem u sredini. Canon SELPHY nalazi se u blizini.

Lini podstiče eksperimentisanje sa različitim oblicima i slojevima, kao što je ovaj iskačući oblik srca koji je kreirala u sredini kutije iznenađenja. Nakon što doda zvezde od papira, dodaje još jednu dimenziju iznenađenju i dodatno uzbuđenje kada primalac otvori kutiju.

Kutije iznenađenja mogu da izgledaju zaista impresivno i da dodaju osećaj uzbuđenja posebnim trenucima – iznenađenje i uzbuđenje voljene osobe koja otvara kutiju, samo da bi to bila „eksplozija“ uspomena i umetnosti. Nakon što savladate osnove, mogu da budu jednostavne ili složene onoliko koliko vi to želite. Lini preporučuje da se kutiji iznenađenja posvetite korak po korak, prateći sledeće faze:


 • Prikupljanje materijala: Prikupite papir u boji i šareni papir, fotografije, nalepnice i druge dekorativne elemente. Slike možete da uređujete pomoću aplikacije Canon SELPHY Photo Layout na pametnom uređaju pre nego što ih pošaljete na bežično štampanje u različitim oblicima i veličinama – od razglednica do mini nalepnica – na štampaču Canon SELPHY CP1500.
 • Dizajn i raspored: Isplanirajte strukturu i raspored kutije iznenađenja, uključujući broj slojeva i način njihovog otvaranja. Osnovna struktura treba da obuhvata glavni kvadrat, sa četiri dodatna kvadrata – po jedan na svakoj strani – za osnovnu kutiju, plus poklopac. Lini ima brojne video zapise na svom TikTok nalogu na kojem prikazuje pravljenje kutija i uvek možete da ih testirate sa korišćenim papirom kako biste izbegli stvaranje otpada.
 • Sečenje i savijanje: Isecite papir na željene oblike i veličine za svaki sloj. Sklopite kutiju i pripremite je za efekat „eksplozije“.
 • Ukrašavanje: Dodajte fotografije, poruke i dekorativne elemente svakom sloju. Mogućnosti su beskrajne.
 • Sklapanje: Pažljivo sklopite slojeve, pazeći da se neprimetno uklapaju kako bi kutija mogla da „eksplodira“ bez nezgoda. Ako želite da na poklopac kutije zakačite predmete koji vise, ovo je trenutak da ih zakačite za niti, da biste bili sigurni da će stati u kutiju kada je zatvorite.
 • Završna obrada: Dodajte završno doterivanje i ukrase kako biste poboljšali ukupni izgled. Možete da koristite šljokice i da nacrtate sopstvene oblike, kao i da zalepite nalepnice i personalizovane fotografije.

Štampač

Štampač Canon SELPHY se nalazi pored smartfona na kojem je prikazana aplikacija Canon SELPHY Photo Layout, kartona u boji i pakovanja Canon foto-papira.

Aplikacija Canon SELPHY Photo Layout pruža bezgranične mogućnosti za dodavanje kreativnih, personalizovanih stavki u projekte. Dostupan je veliki izbor predložaka, a aplikacija vam takođe omogućava da prilagodite slike pomoću teksta, okvira i pečata, kako biste fotografije učinili jedinstvenim.

Parče ljubičastog kartona nalazi se na radnoj površini, sa fotografijama u obliku srca i zvezdama od papira pored njega. Canon SELPHY nalazi se u blizini.

Štampač Canon SELPHY CP1500 može da se koristi sa tri različite veličine papira za nalepnice – kvadratnim, pravougaonim i mini nalepnicama. Njih možete da upotrebite za ukrašavanje manjih delova kutije.

„Korišćenje štampača Canon SELPHY CP1500 bilo je odlično“, kaže Lini. „Kvalitet otisaka je bio odličan, sa živim bojama i oštrim detaljima. Uneo je dodir profesionalnosti u moj projekat.“

Slike odštampane na štampaču SELPHY CP1500 zaštićene su specijalnim premazom koji je otporan na prljavštinu, vodu, ulje i otiske prstiju. Mogu da traju do 100 godina1 kada se čuvaju u albumu, što je odlično za čuvanje važnih uspomena. Ovde je to bio idealan izbor za zaista lični poklon kojim se proslavljaju kvalitetno vreme i posebni trenuci sa Lininim sinom.

Pored profesionalnog kvaliteta koji uneo u njen projekat, Lini je takođe uživala u tome koliko je lako bežično povezati štampač SELPHY CP1500 na smartfon i uređivati dizajnerska rešenja pre štampanja. „Pomoću aplikacije SELPHY Photo Layout na telefonu sam izabrala fotografije i rasporedila ih pre štampanja“, objašnjava ona. „Proces je bio intuitivan i omogućio mi je da prilagodim raspored potrebama projekta. Funkcija bežičnog štampanja takođe je učinila proces veoma praktičnim.“

Lini ima četiri saveta za kraj, za uspešno kreiranje kutije iznenađenja:


 • Koristite papir visokog kvaliteta da biste obezbedili izdržljivost kutije.
 • Precizno merite i secite kako biste dobili uredne i ujednačene slojeve.
 • Eksperimentišite sa različitim tehnikama savijanja kako biste kreirali zanimljive oblike i uglove.
 • Budite strpljivi i ne skraćujte vreme tokom sklapanja, da biste izbegli greške.

Rezultati

Ljubičasta kutija iznenađenja od kartona napunjena zvezdama od papira, ukrašena fotografijama u obliku srca, sa dodatnim fotografijama i origami figurama koje vise sa niti iznad. Canon SELPHY nalazi se u blizini.

Nakon što preklopite osnovni oblik kutije, možete da dodate bilo kakve ukrase, kao što su Linine fotografije u obliku srca na spoljnim ivicama i njena kolekcija zvezda od papira raspoređenih u odgovarajući oblik srca u sredini.

Ljubičasta kutija iznenađenja od kartona napunjena zvezdama od papira, ukrašena fotografijama u obliku srca, sa dodatnim fotografijama i origami figurama koje vise sa niti zakačenih za poklopac iznad.

Jedan zabavan aspekt kutija iznenađenja je postavljanje predmeta od papira na poklopac kutije pomoću niti, tako da se prošire kada se poklopac podigne. Ovde je Lini uključila origami labudove i mesec i zvezde u pastelnim bojama, da bi rezultat bio sličan vrteški postavljenoj iznad kolevke.

„Oduševljena sam konačnim rezultatom“, kaže Lini. „U pitanju je jedinstven i personalizovan poklon koji će moj sin sigurno obožavati.“ U prošlosti je Lini napravila mnoštvo različitih kutija iznenađenja sa elementima kao što su sablasni duhovi za Noć veštica, mini rođendanska torta od papira, srca, zvezde i origami labudovi. „U poređenju sa drugim kutijama iznenađenja koje sam napravila, ova ima posebno mesto u mom srcu zato što je za moje dete“, kaže ona.

„Ono u čemu najviše uživam u vezi sa pravljenjem rukotovorina od papira je kreativna sloboda koju pruža“, nastavlja ona. „Sviđa mi se kako mogu da uzmem jednostavne listove papira i pretvorim ih u prelepa, kreativna dizajnerska rešenja. To je način da izrazim kreativnost i oživim svoje ideje.“

Još kreativnih ideja

Canon SELPHY CP1500 može da štampa slike različitih oblika i veličina, kako biste personalizovali bilo koje kreacije. „Mogućnosti su neograničene“, kaže Lini, „a to je odličan način da pravite nezaboravne poklone ili suvenire. Postoji mnoštvo drugih ideja za kutije iznenađenja ili druge rukotvorine pomoću štampača SELPHY. U kutiju iznenađenja možete da dodate mini nalepnice, kvadratne otiske ili otiske veličine razglednice da biste uneli dodatnu dozu personalizacije i iznenađenja.“

Inspiracija može da dođe bilo gde. Lini deli svoje kreacije na društvenim mrežama i istovremeno prati na kojim projektima drugi rade. „Uživam u povezivanju sa pratiocima, zato što mi omogućava da inspirišem druge i učim od zanatske zajednice“, kaže ona. „Neverovatno je videti kako ljudi iz celog sveta mogu da se okupe da bi podelili svoju ljubav prema pravljenju rukotvorina.“ Pored kutija iznenađenja, Lini je kreirala mini bukete cveća, slagalice, čestitke i mini figure inspirisane popularnim likovima.

„Svima onima koji žele prvi put da naprave kutiju iznenađenja, poručujem da to i učine“, kaže Lini sa oduševljenjem. „U pitanju je zabavan i kreativan projekat koji vam omogućava da se izrazite i napravite nešto zaista jedinstveno. Ne plašite se da eksperimentišete sa različitim dizajnerskim rešenjima i tehnikama i ne zaboravite da SELPHY štampač može da unapredi vaš projekat otiscima visokog kvaliteta. Uživajte u procesu i konačni rezultat će biti vredan toga!“

Napisala Kat Halsted

 1. Ako se čuvaju u albumu. Na osnovu ubrzanog testiranja, uz pretpostavku temperature od 23 °C / 73,4 °F i vlažnosti od 50%.

Srodni proizvodi

Srodni članci