KREATIVNO ŠTAMPANJE

Ručno pravljeni ukrasi za sto: saveti i ideje za pravljenje rukotvorina od papira

Od papirnih ukrasa do prstenova za salvete i oznaka sa imenom, kreirajte sopstveni dekor pomoću štampača PIXMA i usluge Creative Park.
Krupni plan trpezarijskog stola prekrivenog lanenim stolnjakom i ukrašenog šišarkama, zelenilom i rukotvorinama od papira.

Bez obzira na to da li je u pitanju rođendanska zabava, praznični obrok ili porodično okupljanje, svako voli da ukrasi sto kako bi impresionirao. Samostalno pravljenje ukrasa za sto ne samo da predstavlja pristupačniji način za organizovanje večeri, već je i bolje za životnu sredinu, pošto kasnije možete da reciklirate papirne predloške – ili da ih sačuvate za budući događaj.

Canon je izazvao profesionalnog stilistu Dani Taker iz The Social Kitchen da kreira dekoraciju za sto pomoću medija sa kojima do sada nije radila – papira. „Dekoracija čini da sto izgleda apsolutno prelepo“, objašnjava Dani, „ali ne mora da bude veoma skupa. Za mene, to jednostavno znači pokazivanje kreativnosti prilikom dekorisanja stola i davanje ličnog pečata.“

Pogledajte kako je Dani pristupila zadatku i otkrijte savete za pravljenje ukrasa za sto od papira.

1. Izbor teme

Žena sa dugom smeđom kosom postavlja šišarke na prelepo ukrašeni trpezarijski sto.

Inspiraciju za sto možete da pronađete u bilo čemu – na primer, možete da kreirate cvetnu ekstravagancu za letnju večeru ili rođendanski sto za prijatelja, sa temom omiljene boje ili hobija. Ovde Dani dodaje šišarke na svoju tematsku zimsku postavku na stolu.

Krupni plan stola ukrašenog šišarkama, svećama i papirnim pahuljama, zvezdama, sovama i kućama od medenjaka kreiranim pomoću usluge Creative Park.

Nakon završetka zabave, gostima možete da ponudite neke od modela rukotvorina od papira kao oproštajni poklon, da ih reciklirate ili da ih sačuvate za buduću posebnu priliku.

Da biste napravili sopstvenu dekoraciju za sto, počnite sa temom, a zatim su vam potrebni samo papir, štampač i izbor dizajnerskih rešenja. Creative Park je pun besplatnih predložaka, od papirnih građevina i životinja do dekoracija , pa čak i držača salveta i oznaka sa imenom, da biste lakše započeli. Na primer, cvetni sto može da sadrži predloške sa cvetovima i leptirima zalepljenim zajedno kako bi se dobila svetla traka za sto ili girlanda, u kombinaciji sa dekorisanim karticama sa imenima za lični pečat.

Za ovu priliku, tema je bila zima. Dani opisuje svoj postupak tako što počinje sa paletom boja. „Izabrala sam zlatnu, žutu i braon, zato što sam želela da unesem prirodne tonove. Zatim sam sakupila elemente za kreiranje izgleda koji se uklapa sa tom paletom boja. Želela sam da postignem zimsku atmosferu, pa sam dodala eukaliptus [obično se koristi u zimskim vencima], a zatim i sveće radi poboljšavanja raspoloženja.“

Nema potrebe da puno trošite prilikom pravljenja dekoracije za sto, pa Dani uvek koristi svakodnevne predmete za svoja dizajnerska rešenja. „Sve što sam koristila je lako pronaći“, kaže ona. „Koristila sam stare tegle od džema za držače sveća ili vaze, koje sam napunila drugim rekvizitima.“

Dani je upotrebila predloške sa zlatnim zvezdama i žute pahulje, uparene sa minijaturnim sovama, kako bi započela dekorisanje stola. Zatim je dodala odštampane menije i kartice sa imenima, kao i šišarke i zelenilo koje je prikupila kako bi napravila kontrast između nijansi zlatne i zelene.

2. Štampanje predložaka

Žena sa dugom smeđom kosom uklanja odštampani predložak zvezde iz Canon štampača.

„Odštampala sam predloške sa telefona u aplikaciji Creative Park – kada podesite štampač, veoma je jednostavno za korišćenje“, kaže Dani.

Pre štampanja odabranih dizajnerskih rešenja, proverite da li imate odgovarajuće medije pri ruci. Svaki predložak Creative Park navodi određeni tip papira, pri čemu većina traži Canon mat foto-papir. Ovo zaista može da napravi razliku u završnoj strukturi, pošto mat foto-papir daje robustniji model u odnosu na standardni papir za štampanje.

Možete direktno da štampate sa smartfona pomoću veb stranice ili aplikacijeCreative Park.

Kada odštampate sve šablone, vreme je da započnete sa pravljenjem – u zavisnosti od toga koliko pravite, možete da rasporedite na nekoliko večeri da biste bili sigurni da će krajnji rezultati biti najvišeg kvaliteta.

3. Pravljenje predložaka

Slika odozgo osobe koja sedi za stolom i pomoću smartfona gleda sliku papirne zvezde na veb stranici Creative Park kompanije Canon. Otisak te zvezde takođe se nalazi na stolu.

Postoje predlošci u usluzi Creative Park za sve nivoe mogućnosti, od jednostavnih dizajnerskih rešenja do složenijih projekata.

Žena se naginje iznad drvenog stola, dok presavija i seče predloške za rukotvorine od papira na maloj podlozi za sečenje.

„Upotrebila sam tačke lepka da bih spojila predloške“, objašnjava Dani. „Prepolovila sam tačke zato što su neki predlošci bili prilično mali, i tako sam obezbedila model.“

Pažljivo pratite uputstva, jer je za neke modele neophodno da savijete dizajn pre sečenja. Zatim isecite predloške i savijte sve jezičke koje treba zalepiti. Možete da koristite lepak da biste spojili predloške, a zatim ih ostavite da se učvrste i osuše.

Možete čak i da prilagođavate dizajnerska rešenja, čime ćete dekoraciju učiniti jedinstvenom za svoju proslavu. „Možete da personalizujete predloške tako što ćete pisati imena na predlošcima sa zvezdom ili kućama“, kaže Dani. „Odnosno, ako je za rođendan, možete da napišete koliko godina neko puni ili „Srećan rođendan“. Mislim da lep rukopis i dobra olovka mogu da predstavljaju dobru kombinacuju za ukrašavanje.“ Dizajnerska rešenja možete da dodajete i pomoću aplikacije.

Dani je prilagodila originalne predloške za svoju temu stola – na primer, ona je koristila predložak sa zvezdom razdvojen na pola da bi zvezde mogle da leže ravno na površini stola i zalepila je predloške kuća od medenjaka kako bi bile čvrsti modeli. Takođe je kartice menija postavila na veće komade kartona u boji radi kreiranja okvira, a predloške sa pahuljom je koristila naopako, kako bi se boje uklopile sa temom.

4. Postavljanje stola

Prelepo ukrašen trpezarijski sto prekriven lanenim stolnjakom i ukrašen šišarkama, zelenilom i rukotvorinama od papira.

Kreiranje dekoracije omogućava vam da menjate teme kada god poželite i da jednostavno odštampate još predložaka, što je isplativ način za prilagođavanje stola različitim događajima. Pored četiri godišnja doba, takođe možete da isprobate rukotvorine od papira za rođenje deteta, proslavu Nove godine ili čak za oproštajnu žurku, sa temom zemlje u koju se putuje, pomoću arhitektonskih predložaka poznatih znamenitosti iz asortimana Creative Park.

Pošto ste završili sa svim predlošcima, vreme je da ih rasporedite na stolu. Proverite da li su vam tanjiri, escajg i čaše spremni za upotrebu, kako biste mogli da dekorišete oko njih.

Dani preporučuje da prvo rasporedite veće stavke, pa da idete redom do najmanjih. „Počnem tako što stavim stolnjak“, kaže ona, „a zatim dodajem najveće predmete poput cveća u vazama ili cveća koje se raspoređuje po stolu, a zatim idem ka manjima i raspoređujem njih.“

Prvo dodajte centralne ukrase na sredinu stola – to može da bude cveće, komadi drveta, šišarke ili čak sveže voće, kao što su cele pomorandže ili bundeve, u zavisnosti od teme. Zatim dodajte manje stavke, poput kartica menija i kartica sa imenima, jer lako možete da ih postavite pored svakog tanjira.

Dani predlaže grupisanje predmeta u neparnim brojevima – ona uvek dodaje ukrase u trojkama, radi primamljivijeg izgleda.

Kada završite sa tim aspektima, vreme je da rasporedite manje papirne ukrase oko njih i da ih postavite po stolu onako kako želite. Možda će svaka osoba imati minijaturnu sovu pored čaše za piće? Zatim možete da dodate završne stavke, kao što su prstenovi za salvete i drugi mali ukrasi.

Dani je bila impresionirana asortimanom besplatnih predložaka dostupnih u usluzi Creative Park i sa zadovoljstvom je iskoristila priliku da pronađe inspiraciju. „Smatram da je izazov zaista kul i da mi je dao slobodu da pokažem puno kreativnosti sa papirom radi postizanja prelepog izgleda – to nije nešto što sam ranije radila, pa mi je omogućilo da testiram svoju kreativnost“, kaže ona.

Ako ste inspirisani da probate, pregledajte oznaku #MadeWithPixma da biste dobili još kreativnih ideja, a zatim podelite svoju dekoraciju stola sa papirnim ukrasima uz oznaku @canonemea.

Bez obzira na priliku, zašto ne biste ukrasili sto rukotvorinama od papira?

Napisala Tamzin Vilks

Srodni proizvodi

Srodni članci