KREATIVNO ŠTAMPANJE

Igrajte se hranom: zdravi, jestivi foto-projekti koje možete da odštampate i uramite

Kreirajte fotografska remek-dela od svakodnevnih namirnica.
Mala devojčica pravi lice od hrane na tanjiru.

Neverovatno je šta sve možete da pretvorite u prelepa odštampana umetnička dela uz malo kreativnog razmišljanja. U ovom vodiču ćemo vam pokazati kako da sami od hrane pravite zabavna umetnička dela i da fotoaparatom snimate rezultate radi kreiranja živopisnih otisaka i izlaganja radova. U pitanju je zabavan projekat koji možete da isprobate sa porodicom, sve sastojke verovatno imate pri ruci, a posle toga možete da pojedete kreaciju kao zdravu grickalicu.

1. Izaberite hranu

Izbor voća, povrća i hleba u činijama na poslužavniku.

„Orobite“ frižider u potrazi za raznobojnim voćem i povrćem, uz biranje hrane koja može da izigrava delove lica – špagete za kosu, jagode za usne, suvo grožđe za oči itd.

Majka sa dvoje dece uređuje hranu u oblik lica na zelenom tanjiru.

Eksperimentišite sa različitim komadima hrane da biste menjali dizajn u hodu.

Prikupite razne raznobojne namirnice za zabavne kreacije u obliku lica. Sveže voće i povrće je idealno; ne samo da je šareno i lako se oblikuje, takođe predstavlja odličan način za promovisanje zdrave ishrane. Paradajz, paprika, jagode i šargarepa pružaju mnoštvo boja, dok manje bobice i koštunjavo voće mogu da budu korisni za pravljenje očiju i drugih karakteristika lica. Takođe su zgodne stvari koje mogu da se raspu, poput osušenog sočiva ili semenki. Neka hrana, poput zemički i palačinki, ima prirodni oblik lica, pa može da pomogne deci pri kreiranju umetničkih dela od hrane.

2. Rasporedite hranu

Osoba napravljena od hrane, uključujući krastavac, pomorandžu i jabuku, na belom tanjiru.

Pravljenje lica od hrane predstavlja zabavan način za uključivanje porodice u kreiranje umetničkih dela, a možete da grickate materijal dok ih pravite. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM pri 1,3 s, f/8 i ISO 100.

Dolazimo do zabavnog dela. Okupite porodicu, izaberite tanjir i rasporedite hranu tako da izgleda kao lice, cela figura ili bilo koji drugi oblik. Birajte boje hrane koje će se slagati ili praviti kontrast i imajte na umu da neke sveže namirnice brže postaju braon, pa kriške jabuke ili banane sačuvajte za kraj. Što se tiče tanjira i escajga, obični tanjiri raznih boja su najbolji, izbegavajte tanjire sa složenim šarama, pošto one mogu da odvraćaju pažnju sa hrane. Držite nož i dasku pri ruci radi seckanja i oblikovanja finih detalja.

3. Pravite skulpture od sendviča

Majka i sin kreiraju kulu od hrane koja podseća na londonsku kulu sa satom Big Ben.

Kreiranje znamenitosti i kula predstavlja jednostavan i zabavan način da uključite porodicu.

Statua kule sa satom Big Ben u Londonu napravljena od hleba, sira i krastavca.

Ciljajte i napravite sopstvenu čuvenu znamenitost od hrane, kao što je ovaj omaž satu Big Ben u Londonu. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM pri 1 s, f/5,6 i ISO 100.

Probajte da pretvorite svakodnevnu užinu u upečatljivu strukturu, poput naše kule-sendviča u obliku Big Bena. Namirnice poput hleba, keksa, cerealija i kolača lako mogu da se slažu uvis, a skrivene čačkalice za ražnjiće mogu da ih spreče da se prevrnu. Deca će se baš zabaviti kreirajući čuvene znamenitosti, a podjednako je zabavno porušiti ih za ručkom.

4. Postavite scenu

Majka drži dete dok postavljaju fotoaparat na stativ da bi odozgo fotografisale hranu na tanjiru u obliku lica.

Uključite meko okidanje ako je dostupno na vašem fotoaparatu, pošto to omogućava deci da istovremeno dodirnu ekran radi fokusiranja i da naprave snimak.

Ekran Canon fotoaparata sa promenljivim uglom na kojem se prikazuje tajmer od 2 sekunde podešen za snimanje hrane na tanjiru.

Korišćenje tajmera od 2 sekunde sprečava podrhtavanje fotoaparata do kojeg može da dođe usled pritiskanja dugmeta zatvarača. To omogućava da se fotoaparat smiri pre fotografisanja.

Kada završite umetničko delo od hrane, uzmite fotoaparat i postavite scenu. Ako snimate odozgo, probajte da stavite parče papira u boji ispod tanjira kao živopisnu pozadinu. Odaberite boju koja pravi kontrast u odnosu na tanjir sa hranom. Ako imate stativ, upotrebite ga za snimanje. Stativ vam omogućava da snimate sa manjim brzinama zatvarača, a to vam omogućava da koristite manju ISO osetljivost, za slike sa manje šuma. Ako nemate stativ, snimanje iz ruke je sasvim u redu, ali može da zahteva veću ISO osetljivost. Ako fotoaparat postavite na stativ, imate veću slobodu za menjanje kompozicije snimka.

5. Koristite svetlo sa prozora

Žena fotografiše kulu od hrane pomoću fotoaparata na stativu pored velikog prozora.

Postavite scenu pored velikog prozora da biste iskoristili mekano svetlo za fotografije mrtve prirode.

Mala devojčica drži parče plavog papira iza kule od hrane u obliku Big Bena.

Držanje lista papira može da stvori finu, neutralnu pozadinu i da održi fokus na subjektu.

Svetlo sa prozora je idealno za fotografisanje mrtve prirode, poput ovog. Prozor predstavlja veliki izvor osvetljenja koje hranu obasjava mekim, ravnomernim svetlom. Odaberite mesto pored velikog prozora, ali izbegavajte direktno sunčevo svetlo, i eksperimentišite da biste videli da li je bolje da svetlo dolazi odozgo ili sa strane. Ako utvrdite da je svetlo prejako sa jedne strane, možete da upotrebite reflektor ili parče belog papira koje će odbiti svetlo u senke sa suprotne strane.

6. Odaberite postavke fotoaparata

Poleđina Canon fotoaparata postavljenog na stativ koji snima odozgo.

Neki stativi, poput ovog, imaju centralni stub koji može da se produži horizontalno, što je korisno za postavljanje fotoaparata direktno iznad hrane.

Banana isečena i oblikovana kao žena u hula suknji na crnom tanjiru sa žutim tačkama.

Uz malo kreativnog eksperimentisanja, vaša umetnička dela sa hranom neće čak ni ličiti na ono od čega su napravljena, poput ove plesačice napravljene od banane. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM pri 1,3 s, f/8 i ISO 100.

Možete da koristite postavke fotoaparata koje vam najviše odgovaraju, ali postoji praktična osnovna postavka ekspozicije za snimke sa stativa: podesite fotoaparat na režim prioriteta blende (Av) i izaberite srednju vrednost otvora blende, kao što je f/8, pa podesite ISO na 100. Fotoaparat će izabrati idealnu brzinu zatvarača umesto vas. Sa tim postavkama, brzina zatvarača će verovatno biti prilično mala, pa podesite tajmer od 2 sekunde da biste sprečili podrhtavanje fotoaparata usled pritiskanja okidača ili upotrebite aplikaciju Canon Camera Connect da biste daljinski fotografisali sa mobilnog uređaja.

7. Priprema za štampu

Četiri fotografije tanjira sa hranom od kojih je napravljen kolaž pomoću aplikacije Canon Easy-PhotoPrint Editor.

Pored štampanja pojedinačnih slika, aplikaciju Canon Easy-PhotoPrint Editor takođe možete da koristite za kreiranje jednostavnih kolaža.

Nakon što fotografišete kreacije, zašto ih ne biste odštampali? Lako možete da pripremite materijal za štampanje pomoću aplikacije Canon Easy-PhotoPrint Editor. Prebacite fotografije na smartfon pomoću aplikacije Canon Camera Connect ili usluge image.canon, pa otvorite fotografije u aplikaciji Easy-PhotoPrint Editor, odaberite veličinu papira, pa pomoću funkcije isecanja uklonite neuredne ivice. Takođe je dostupan asortiman filtera koji vam omogućavaju da poboljšate boje. Obavezno podesite odgovarajući tip medija u postavkama štampe, Mat ili Sjajno, a kvalitet štampe podesite na Najbolji. Takođe vredi sačuvati šablon za štampanje (u padajućem meniju Šablon) da biste mogli da upotrebite iste postavke za štampanje preostalih umetničkih dela od hrane pomoću nekoliko klikova.

8. Odštampajte i uramite

Mala devojčica posmatra kako Canon PIXMA TS8351 štampa raznobojne slike sa licima od hrane.

Serija Canon PIXMA TS8350 je idealna za bežično štampanje sa računara ili telefona i omogućava vam da kreirate živopisne, detaljne otiske. Bilo koji model iz Canon PIXMA asortimana takođe će biti pogodan za ovaj zadatak.

Mala devojčica stavlja kolaž sa slikama lica od hrane u ramu iznad kamina.

Posle štampanja uramite kreaciju da biste dobili jedinstveno umetničko delo koje možete da okačite na zid ili da stavite iznad kamina.

Ubacite nekoliko listova mat foto-papira u štampač i počnite da štampate. Kada završite, razmislite o tome da uramite otiske. Takođe možete da koristite Canon magnetni foto-papir i da zakačite kreacije na frižider, odnosno da upotrebite Canon SELPHY Square QX10 da biste štampali direktno na samolepljivom kvadratnom foto-papiru! Vaša raznobojna remek-dela će izgledati fantastično ako ih grupišete u kolaž na zidu ili iznad kamina, a nema boljeg načina da napravite trajnu uspomenu na zabavno popodne provedeno u pravljenju kreacija od hrane.

Napisao Džejms Paterson

Slični proizvodi

 • Kućni štampači

  SELPHY SQUARE QX10

  Sačuvajte specijalne uspomene u obliku prelepih otisaka koje možete da pravite bilo gde, bežično.
 • Inkdžet štampači

  Magnetic Photo Paper MG-101

  Učinite otiske fotografija kreativnijim i interaktivnijim uz magnetni foto-papir MG-101 kompanije Canon.
 • Inkdžet štampači

  Matte Photo Paper MP-101

  Mat foto-papir daje fotografije, grafiku i tekst visokog kvaliteta sa mat završnom obradom. Pogodan je i za kreativnije namene, kao što je kreiranje čestitki, prikaza i rukotvorina od papira.
 • Inkdžet štampači

  Glossy Photo Paper GP-501

  Pomoću podrške za Wi-Fi i AirPrint možete da štampate sa smartfona, tableta i uređaja kompanije Apple.
 • Srodni članci