Usredsređivanje na jednu specifičnu oblast ili temu u okviru fotografisanja hrane omogućava veće pokazivanje kreativnosti. Snimljeno pomoću Canon EOS 5D Mark IV sa objektivom EF 100mm f/2.8L Macro IS USM pri 1/200 s, f/6,3 i ISO 250. © Yasmin AlBatoul
Fotografisanje hrane ne gubi na popularnosti, pa svakodnevno puni milione Instagram fidova. Međutim, pošto je dostupno tako puno sadržaja, početnicima u svetu fotografisanja hrane postaje teže da se izdvoje iz gomile. Otkrijte kako čak i najjednostavnija jela napravljena kod kuće možete da učinite vrednim Mišelinove zvezdice.
Jedan od fotografa koji je uspešno prešao put od amatera do profesionalca je Canon ambasador Jasmin AlBatoul. Jasmin, koja je samouka i živi u Batni u Alžiru, ima trenutno prepoznatljiv stil koji koristi kretanje i energiju za izdvajanje slika. „Ono što mi je najzanimljivije je izazov pretvaranja nečega normalnog što viđamo svaki dan, kao što je hrana, u nešto prelepo i umetničko“, kaže ona.
Jasmin je počela da se bavi fotografijom u ranim tinejdžerskim godinama, inspirisana dedinim francuskim katalozima za dizajn enterijera. „Neki su imali više od 4.000 strana, a ja sam provodila jako puno vremena listajući ih i želeći da mogu da snimam takve fotografije.“
Nekoliko godina kasnije Jasmin je počela da koristi društvene mreže, kao i YouTube uputstva za upoznavanje sa ručnim komandama na fotoaparatu Canon EOS 600D (sada ga je nasledio Canon EOS 850D). Kako je raslo njeno iskustvo, povećavao se broj pratilaca, pa je ubrzo postala pravi profesionalni fotograf hrane. Danas se njen broj pratilaca na Instagramu približava cifri od 50.000, a ima i mnoštvo završenih profesionalnih angažmana.
Jasmin je u odličnoj poziciji da sagleda svoja postignuća, a ovde otkriva glavne lekcije koje je naučila na putu do uspeha.