A father and son flick through the pages of a recipe book together.

SAVETI ZA ŠTAMPANJE

Svi sastojci koji su vam potrebni za pravljenje sopstvene knjige recepata

Većina nas ima izbor specijalnih recepata kojima se stalno vraća – možda je to vaša kreativna varijanta nekog klasičnog jela ili omiljeno porodično jelo koje se priprema generacijama. Objedinjavanje tih prepoznatljivih jela u personalizovanu knjigu recepata predstavlja zabavan i kreativan projekat za štampanje koji lako možete da obavite iz udobnosti doma.

Nataša Alipour-Faridani, fotograf hrane i pića iz Londona, stručnjak je za snimanje slika ukusnog izgleda i ima mnoštvo korisnih saveta za pravljenje upečatljivih fotografija hrane. A kada budete spremni da odštampate slike i da sastavite knjigu sa fotografijama, štampač poput bežičnog Canon PIXMA TS3350 olakšava izbor slika i kreiranje otisaka visokog kvaliteta.

Biranje recepata

Birajte recepte i sastojke po tome koliko su vizuelno primamljivi. Ove borovnice – sastojak u receptu za mafine za doručak – odlično izgledaju kada se snime izbliza.

Nataša je za svoju knjigu recepata izabrala mafin za doručak, zato što je htela da doda snimke sastojaka. „Da biste u knjigu uneli raznovrsnost i boje, nemojte da se ograničavate na fotografije gotovih jela“, kaže ona. „Kod recepta za mafine za doručak usredsredila sam se na borovnice. Baš uživam u snimanju hrane izbliza.“

Takođe je izabrala recept za tart od muskatne tikve i rikote, ukrašen listovima rukole. „Želela sam recepte sa jarkim bojama“, objašnjava ona.

Nataša je za snimanje koristila Canon EOS 5D Mark IV i dva objektiva – Canon EF 50mm f/1.8 STM i Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM. „Makro objektiv je odličan ako želite zaista da se približite subjektu“, objašnjava ona. EF 100mm f/2.8L Macro IS USM ima maksimalno uvećanje od 1:1 ili 1x, što znači da se subjekti snimaju u prirodnoj veličini na senzoru. Kombinacija mogućnosti snimanja izbliza i širokog otvora blende, poput veoma niskog f-broja na Canon EF 50mm f/1.8 STM, omogućava kreiranje izuzetno male dubine polja. Nataša objašnjava: „To znači da mogu da zabeležim prelepo zamućenje koje se nežno preliva u pozadinu.“

Objektiv Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM predstavlja pristupačnu alternativu modelu Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM i može da daje izuzetno oštre rezultate.

Snimanje slika

Dodavanje čaša sa vodom i postavljanje predmeta poput escajga u uglove kadra unosi autentičnost i doprinosi tome da slika izgleda kao deo šire scene.

Nataša je koristila stativ i povezala je fotoaparat sa računarom da bi mogla trenutno da pregleda rezultate i da doteruje kompoziciju. Otvor blende je podesila na f/8 ili f/9 za većinu snimaka, što joj je omogućilo da zadrži oštar fokus na subjektu.

„Proverite sastojke i istražite sve uglove pre nego što počnete“, kaže ona. „Ako hrana izgleda ravno, pogled odozgo je dobra opcija. Uvek se postaram da imam nešto što izlazi izvan ivice kadra – to može da bude samo ivica tanjira, ali na taj način se ističe ideja da je u pitanju dinamična scena.“

Kada je u pitanju osvetljenje, nije vam potrebna specijalna oprema da biste dobili rezultate profesionalnog izgleda. „Ove slike sam snimila kod kuće, uz svetlo sa velikog prozora, kao i reflektor za popunjavanje tamnijih senki“, kaže ona. „Obožavam da radim sa prirodnim svetlom. Ako sunčevo svetlo ulazi u prostoriju, možete da zabeležite taj prelepi jarki sjaj. Ako želite da slika bude mekša i tmurnija, dobar izbor je slabo svetlo ujutru ili predveče. Posmatrajte kako i kada svetlo ulazi u vaš dom da biste postigli željene rezultate.“

Štampanje slika

A PIXMA printer prints an image of a sweet potato tart. A child takes the image from the printer.
Nataša je koristila opciju štampanja bez margina na štampaču Canon PIXMA TS3350, pa su njene slike bile spremne za lepljenje odmah nakon štampanja, bez potrebe za opsecanjem.

Nataša je svoje slike odštampala pomoću Canon PIXMA TS3350, koji ima bežičnu funkciju za brzo i efikasno štampanje. „Ovaj štampač je odličan“, kaže ona. „Brz je i lak za podešavanje. Kartridži sa mastilom se lako instaliraju i daju živopisne, tačne boje.“

Nataša je izabrala Canon foto-papir Plus Glossy II za kvalitet otisaka, a eksperimentisala je sa različitim veličinama papira. „Odštampala sam izbor slika na formatima 13 x 18 cm, 10 x 15 cm i 13 x 13 cm, a funkcija štampanja bez margina uklonila je potrebu za opsecanjem ivica“. Opcija štampanja bez margina dostupna je na modelu Canon PIXMA TS3350 do formata 13 x 18 cm, a štampač podržava razne veličine papira, do A4, uz uvlačenje pomoću podesivog zadnjeg ležišta za papir.

Kao i svi bežični PIXMA štampači kompanije Canon, PIXMA TS3350 je kompatibilan sa raznim Canon aplikacijama za štampanje. Aplikacija Canon Easy-PhotoPrint Editor poseduje razne kreativne opcije za rasporede i šablone koji mogu da se prilagode za knjigu sa receptima, a kompatibilna je sa smartfonima i tabletima. Postoji i verzija za Mac ili PC računar.

„Štampanje pomoću aplikacije Canon Easy-PhotoPrint Editor brzo je i lako“, kaže Natasha. „Koristila sam opciju „Pregledaj“ da bih se povezala sa slikama hrane na računaru“. Aplikacija takođe omogućava povezivanje sa mnoštvom drugih usluga informatičkog oblaka i društvenim mrežama, uključujući Google Drive i Instagram.

Finalni proizvod

A top-down shot of a printer, a recipe book and muffins on a cooling rack.
Fotografisanje omiljenih kreacija od hrane i čuvanje u obliku veoma primamljive knjige sa receptima predstavlja odličan način za kreiranje porodične uspomene.

Sledeći put kada krenete u kuhinju razmislite o specijalnim receptima koje biste želeli da zabeležite i ostavite porodici i prijateljima. Ne samo da ćete se sjajno zabaviti snimajući i organizujući knjigu sa receptima, već ćete i kreirati dragocenu uspomenu punu ukusnih obroka i slika koje bude apetit za buduće generacije.

Napisala Kler Gilo

Srodni članci
A young girl creating a face out of food on a plate.

KREATIVNO ŠTAMPANJE

Pokažite kreativnost pomoću hrane

Zabavite se fotografišući hranu i kreirajte jedinstvene fotografije mrtve prirode.

A hollow chocolate ball filled with ice cream and garnished with petals and chocolate sprinkles.

FOTOGRAFISANJE HRANE

Najbolji objektivi za fotografisanje hrane

Poslužite fotografije hrane vredne uživanja uz naš izbor Canon objektiva koje morate da imate.

A low-light shot, featuring a table of cakes and flowers.

FOTOGRAFISANJE HRANE

Savladajte umetnost fotografisanja hrane

Fotograf i bloger za hranu Lina Lomelino otkriva svoje najbolje savete za postizanje maksimalnog učinka pri fotografisanju hrane.

Srodni proizvodi

Srodni proizvodi

Srodni proizvodi

Srodni članci

Get Inspired predstavlja ključni izvor korisnih fotografskih saveta, vodiča za kupovinu i informativnih intervjua – sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji fotoaparat ili najbolji štampač i pretvorili sledeću kreativnu ideju u stvarnost.

Povratak na sve savete i tehnike