A Canadian player tackles an Irish player in a 2015 Rugby World Cup match. Photo by Richard Heathcote.

SPORTSKA FOTOGRAFIJA

Nosite fotoaparat na utakmicu: 7 saveta za unapređivanje sportskih fotografija

Fotografisanje sporta pruža ogroman broj kreativnih mogućnosti i predstavlja odličnu priliku da isprobate neke od režima i funkcija fotoaparata koje možda niste ranije koristili.

Kada sledeći put odete na sportski događaj, zašto ne biste probali da snimite zadivljujuće akcione sekvence, da zamrznete kretanje i da zabeležite atmosferu meča? Ovih sedam saveta će vam pomoći da na najbolji način iskoristite fotoaparat na utakmici, bez obzira na to da li snimate pomoću kompaktnog ili prelaznog fotoaparata kao što je Canon PowerShot SX70 HS, odnosno DSLR modela poput Canon EOS 80D.

A sweeping view of the entire stadium as pyrotechnics explode at the start of the 2015 Rugby World Cup final. Photo by Matt Lewis.

1. Pronađite drugačiji ugao

Na sportskim događajima većina fotografa snima iz istog ugla, pa razmislite o načinima kako može da učinite slike jedinstvenim. Zašto ne biste probali da legnete na zemlju i da snimate iz niskog ugla? Ili da napravite simetričnu kompoziciju igrača sa nekog visokog mesta? Često je snimanje sa bočne strane terena bolje nego kada ste iza gola.

Takođe možete da probate da eksperimentišete sa različitim žižnim daljinama. Ako koristite fotoaparat sa izmenjivim objektivima, telefoto zum objektiv kao što je Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM potpuno vas približava akciji, dok ugrađena stabilizacija slike doprinosi sprečavanju podrhtavanja fotoaparata.

Players pictured running past the camera onto the field for the match between Ireland and Canada in the 2015 Rugby World Cup. Photo by Richard Heathcote.

2. Podesite režim uzastopnog snimanja

Obično snimate pojedinačne kadrove, ali prilikom snimanja akcionih sportova poput ragbija ili fudbala, potrebna vam je najbolja prilika da zabeležite najuzbudljivije trenutke. Zbog toga sportski fotografi snimaju u rafalnom ili uzastopnom režimu.

Da biste ovo omogućili, idite u meni fotoaparata sa režimima okidanja. Ponekad je dostupan točkić sa gornje strane fotoaparata koji omogućava direktnu kontrolu; u suprotnom, režime okidanja ćete pronaći u sistemu menija fotoaparata. Režim za jedan snimak je na točkiću prikazan kao jedan pravougaoni kadar, a režim za uzastopno snimanje kao više kadrova.

Većina fotoaparata može da snima brzinom između 5 i 12 kadrova u sekundi u rafalnom režimu. To vam omogućava da na kraju pregledate snimke i pronađete onaj koji najbolje dočarava trenutak, na primer, uzbudljivu golmanovu odbranu.

Canon PowerShot SX70 HS može da snima 10 kadrova u sekundi u rafalnom režimu, a ima i praktični LCD ekran sa promenljivim uglom koji vam omogućava da udobno fotografišete čak i dok ležite ili stojite u nezgodnim položajima. Još jedna dobra opcija je Canon PowerShot G7 X Mark II koji snima 8 kadrova u sekundi. Ima sistem automatskog fokusa sa 31 oblašću, koji vam omogućava da doterujete fokus i da pratite lica i objekte dodirivanjem ekrana.

Srodni članci
An action-packed photoshoot with a pro

SPORTSKA FOTOGRAFIJA

Akciona fotografija: saveti profesionalca

Saznajte više o akcionoj sportskoj fotografiji sa ove mentorske sesije sa majstorom za brdski biciklizam.

A snowboarder walks through the snow with his snowboard under his arm, away from the camera

NA OTVORENOM

Saveti i trikovi za fotografisanje zimskog odmora

Profesionalni sportski fotograf Ričard Valč deli stručne savete za izvanredno zimsko fotografisanje, od izbora fotoaparata do najboljih postavki.

Best lenses for action

AKCIONA FOTOGRAFIJA

Najbolji objektivi za akciju

Naš vodič kroz najbolje objektive za akcionu fotografiju.

A Canadian player tackles an Irish player in a 2015 Rugby World Cup match. Photo by Richard Heathcote.

3. Koristite automatski balans bele

Automatski balans bele na vašem fotoaparatu odlično obavlja posao reprodukcije preciznih nijansi i boja. Bez obzira na to da li snimate utakmicu po danu ili noću, najbolje je da koristite automatski balans bele i da fotoaparatu prepustite da se automatski prilagođava promenama osvetljenja. Korišćenje automatskog balansa bele takođe vam omogućava da se usredsredite na kompoziciju i na iščekivanje ključnih trenutaka.

Da biste omogućili automatski balans bele, obično je dostupno dugme WB sa zadnje strane fotoaparata ili na LCD ekranu ako je osetljiv na dodir. Pritiskom na to dugme možete da se krećete kroz opcije.

4. Snimajte u JPEG formatu

Od fotografa se obično traži da snimaju RAW datoteke, odnosno da snimaju u formatu JPEG + RAW, ali se ovo pravilo često ignoriše kod sportske fotografije. Mnogi fotografi koji snimaju u rafalnom režimu (naročito fotoreporteri i fotografi sporta i divljih životinja) koriste JPEG format zato što fotoaparat može da snimi više kadrova u sekundi u JPEG formatu nego u RAW.

RAW datoteke su veće i sadrže više podataka, a kod nekih fotoaparata je potrebno duže da se obrišu iz bafera. JPEG su manje datoteke, što znači da fotoaparat može brže da ih upisuje na memorijsku karticu i da zabeleži više trenutaka. Vaš fotoaparat verovatno podrazumevano snima u JPEG formatu, pa ste spremni ako ovo niste promenili.

Čak i kada koristite JPEG format u uzastopnom režimu snimanja, snimajte u kratkim rafalima – pritisnite okidač na sekundu ili dve, pa ga otpustite. Ako ga predugo zadržite pritisnutog, bafer će se napuniti i smanjiće se brzina snimanja.

French fans in colourful makeup during the 2015 Rugby World Cup. Photo by Chris Lee.

5. Nemojte da posmatrate samo igrače

Posebni doživljaj prisustvovanja utakmici ne čini samo ono što se odvija kada je meč na vrhuncu.

Probajte da uperite fotoaparat ka publici i da zabeležite iščekivanje na licima i kreativne odevne kombinacije, odnosno da zumirate izraze zabrinutosti igrača ili grupni zagrljaj neposredno pre početka utakmice.

Ako koristite fotoaparat sa izmenjivim objektivima, model kao što je Canon EF-S 55-250 f/4-5.6 IS STM predstavlja dobar izbor za ovaj tip snimaka, zato što vam njegova žižna daljina omogućava da dovoljno proširite perspektivu da biste zabeležili širu sliku terena, ali i da se usredsredite na određene igrače i da pratite akciju.

6. Koristite režim Servo AF ili praćenje subjekta

Fotoaparati obično fabrički dolaze sa AF režimom podrazumevano podešenim na AF za jedan snimak, a većina fotografa se na njemu i zadržava. Međutim, kada fotografišete subjekte u pokretu na sportskom terenu potrebno je da prebacite na režim Servo AF.

Obično je dostupna direktna kontrola za promenu AF režima sa zadnje strane fotoaparata – u obliku fizičkog dugmeta ili opcije na ekranu osetljivom na dodir.

Servo AF, poznat i kao uzastopni automatski fokus, održava fokus na određenoj AF tački dok držite dugme okidača pritisnuto do pola. Ovo je zaista praktično za sportsku fotografiju zato što vam omogućava da fokusirate tačke u kojima predviđate akciju (na primer, oko gola) i da čekate pravi trenutak.

Režim AF praćenja ide i korak dalje. U režimu praćenja možete samo da dodirnete AF tačku na LCD ekranu (ako fotoaparat ima ekran osetljiv na dodir) ili da pritisnete okidač do pola da biste fokus fiksirali na subjektu, nakon čega se AF tačka pomera sa subjektom u kadru. Ovo je odlično za praćenje akcije na terenu punom igrača.

Ako imate DSLR ili fotoaparat bez ogledala, možete da koristite aplikaciju Canon Photo Companion da biste saznali više o funkcijama fotoaparata.

Players pictured on the point of a tackle in a match between England and Australia in the 2015 Rugby World Cup. Photo by Steve Bardens.

7. Zamrznite akciju pomoću velikih brzina zatvarača

Cilj svakog sportskog fotografa je da zamrzne akciju u ključnim trenucima, a jedini način da to postignete je da snimate sa velikim brzinama zatvarača. Idealno bi bilo da snimate pri približno 1/1.000 s, a svakako ne sporije od 1/500 s.

Dobar način za postizanje ovih brzina zatvarača je da pogledate točkić za režim i da promenite režim ekspozicije na Prioritet zatvarača (Tv). Ovo vam omogućava da izaberete željenu brzinu zatvarača, nakon čega će fotoaparat podesiti odgovarajuću blendu i ISO osetljivost radi garantovanja te brzine.

Napisao Džef Mejer

Slični proizvodi

Srodni članci

Get Inspired predstavlja ključni izvor korisnih fotografskih saveta, vodiča za kupovinu i informativnih intervjua – sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji fotoaparat ili najbolji štampač i pretvorili sledeću kreativnu ideju u stvarnost.

Povratak na sve savete i tehnike