AUTOMATSKI FOKUS

Usredsredite se na ono što je najvažnije

Zahvaljujući naprednom Dual Pixel CMOS AF II automatskom fokusu, EOS R6 identifikuje i prati pokretne subjekte kao nijedan fotoaparat bez ogledala do sada. Oštrina je baš tamo gde je potrebna, a vi ćete snimati sa pouzdanjem jer znate da EOS R6 radi poput profesionalca.

Automatski fokus fotoaparata pokreće DIGIC X procesor, koji koristi veštačku inteligenciju sa temeljnim učenjem za prepoznavanje i praćenje očiju, lica, glave i tela subjekta. Ljudi su oštri čak i iz profila ili samo kada je vidljivo jedno oko. A ako se subjekat okrene na trenutak – na primer, kada fotografišete dinamičan sport – EOS R6 nastavlja da prati glavu ili telo kako bi mu lice bilo oštro kada se ponovo okrene prema vama.

Mogućnost praćenja elemenata poput tela i glava, a ne samo lica, ključno je za fotografisanje sportova u kojima igrači mogu iznenada da vam okrenu leđa – kao što su fudbal ili hokej – ili moraju da nose kacige koje zaklanjaju deo lica.

Na modelu EOS R6, ova tehnologija obuhvata čak i mačke, pse i ptice, što značajno olakšava uzastopno fokusiranje sa praćenjem prilikom snimanja divljih životinja.

Osobe mogu da se prate čak i ako nose kacigu sa maskom ili naočare za sunce. Prilikom fotografisanja moto trka, zahvaljujući ažuriranju firmvera, fotoaparat može da prepozna motocikle i trkačke automobile, pa čak i da razlikuje one sa zatvorenom i otvorenom kabinom, uz pokazivanje kacige vozača kada je to vidljivo.

Couple performing ballet in the theatre

© Wanda Martin / Canon Ambassador ® Teatro Massimo

Izuzetno osetljivo fokusiranje

AF sistem Dual Pixel CMOS II u ovom fotoaparatu toliko je osetljiv da može da fokusira za samo 0,05 s3 i da funkcioniše pri nivoima svetla do čak -6,5 EV1, što je približno ekvivalentno svetlosti koju daje polumesec. EOS R6 je prvi EOS koji pruža taj nivo osetljivosti, što mu omogućava da fokusira sa maksimalnim otvorima blende do samo f/22, pa možete da koristite telekonvertere sa objektivima sa relativno malim otvorom blende, uključujući naše izuzetno prenosive supertelefoto objektive, kao što su RF 800MM F11 IS STM i RF 600MM F11 IS STM.

Podrška za potpuno ručnu kontrolu sa objektiva

Doterajte fokus ili prebacite na ručno fokusiranje u AF režimu, bez potrebe za pomeranjem prekidača. Ova funkcija je popularna kod korisnika starijih EF USM objektiva a iznova je osmišljena za RF objektive i njihovu noviju generaciju motora za fokusiranje.

Podešavanje fokusa

EOS R6 omogućava podešavanje fokusa, pa fotografi mogu da kreiraju kompozitne slike sa slaganjem fokusa i mnogo većom dubinom polja nego što je moguće dobiti samo pomoću malih otvora blende. To je naročito korisna tehnika za slike izbliza ili makro slike, gde je dubina polja prirodno mala.

U režimu podešavanja fokusa, EOS R6 snima niz kadrova pomoću jednog pritiska na dugme, počevši od navedene razdaljine za fokusiranje, uz inkrementalno pomeranje ka beskonačnosti sa svakim snimkom. Ova serija slika može da se „složi“ u finalnu kompozitnu sliku u post-produkciji pomoću softvera kao što je Digital Photo Professional, koji se dobija sa fotoaparatom.

Žena u baletskoj pozi

Odličan kvalitet slike, u ne tako idealnim uslovima

Srce modela EOS R6 čine tehnologije koje deli sa našim vrhunskim fotoaparatom EOS-1D X Mark III.

„Praćenje lica mi je omogućilo da sa pouzdanjem pratim model i da zabeležim njegove dinamične i emotivne poze.“

Ponašanje praćenja

Ponašanje AI Servo automatskog fokusa sa praćenjem na ovom fotoaparatu može da se podesi prilagođavanjem parametara kao što je „Osetljivost praćenja“ ili „Ubrzavanje/usporavanje praćenja“, odnosno izborom jednog od četiri „slučaja“ – konfiguracije koje su idealne za različite tipove akcione fotografije.

Kao podrazumevana opcija ili da biste se upoznali sa modelom EOS R6, sada je tu Slučaj A, koji se automatski prilagođava u skladu sa kretanjem koje fotografišete.

EOS R6 automatski fokus u akciji

Jednostavan izbor tačaka za fokusiranje

Oblast za automatsko fokusiranje na modelu EOS R6 pokriva 100% kadra2 i može da se koristi pojedinačno, u zonama ili zajedno kao jedna oblast za fokusiranje sa do 6.072 pozicije koje su dostupne za izbor. Takođe je dodat AF u tački, koji koristi veoma malu AF oblast za ekstremnu preciznost.

Fotografi mogu da koriste višesmerni džojstik za ručno pomeranje aktivne tačke ili zone za fokusiranje po ekranu. Osetljivost ovog džojstika – kojim lako možete da upravljate dok fotoaparat držite na oku – može da se podesi na jedan od tri nivoa u skladu sa vašim željama.

Pored toga, ekran osetljiv na dodir na fotoaparatu možete da koristite da biste podesili poziciju aktivne tačke za fokusiranje – jednostavnim dodirivanjem i prevlačenjem kada snimate u režimu prikaza uživo ili pomoću tehnologije Touch & Drag kada fotoaparat držite na oku.

Srodni članci

Istražite ove članke da biste otkrili kako Canon EOS R6 pruža izvanredne performanse u toliko oblasti.

 • VIDEO HIBRID

  Jedan fotoaparat za fotografije i video

  Pored fotografija vrhunskog kvaliteta, EOS R6 snima izvanredan video.

 • KVALITET SLIKE I STABILIZACIJA

  Odličan kvalitet slike, u ne tako idealnim uslovima

  Srce modela EOS R6 čine tehnologije koje deli sa našim vrhunskim fotoaparatom EOS-1D X Mark lll.

 • BRZINA

  EOS R6 – tiho uzastopno snimanje

  Koristite EOS R6 za uzastopno i tiho snimanje brzinom do zadivljujućih 20 kadrova u sekundi.

 • RUKOVANJE I POVEZIVANJE

  Dizajnirano od strane kompanije Canon, za vas

  Aspekti dizajna modela EOS R6 pružiće vam ohrabrujuće poznat doživljaj od prvog trenutka.

  1. Tokom snimanja fotografija sa objektivom od f/1,2, AF tačkom u centru, One-Shot AF, pri 23 °C/73 °F, ISO 100. Ne uključuje RF objektive sa premazom za glatko defokusiranje
  2. Horizontalno: 100% × Vertikalno: 100% (maks. približno) pokrivanje AF oblasti, primenljivo je kada se okvir na subjektu prikazuje dok koristite AF režim Lice+praćenje sa RF objektivima (osim RF600mm F11 IS STM / RF800mm F11 IS STM i ekstender RF), EF objektivi (ne uključuje neke aktuelne proizvode), ekstender EF (III) (zavisi od režima AF oblasti na glavnom objektivu). Neke scene i subjekti možda nisu primenljivi. Detalje o kompatibilnim objektivima potražite na zvaničnoj Canon stranici za podršku.
  3. Najveća brzina automatskog fokusiranja na svetu od 0,05 s, među digitalnim fotoaparatima bez ogledala koji koriste izmenjive objektive, sa senzorom slike punog formata (ekvivalent 35 mm), AF sa detekcijom fazne razlike u ravni slike i AF sa detekcijom kontrasta. Brzina fokusiranja na modelu EOS R6 ista je kao na EOS R, EOS RP i EOS R5. Biće dostupno na tržištu od 9. jula 2020. (Na osnovu istraživanja kompanije Canon). Izračunava se na osnovu rezultata merenja brzine AF, u skladu sa CIPA smernicama. (Razlikuje se u zavisnosti od uslova snimanja i korišćenih objektiva.) Interni metod merenja. [Uslovi pri merenju] Osvetljenost za fokusiranje: EV 12 (sobna temperatura, ISO 100) Režim snimanja: M, Objektiv: RF24-105mm F4L IS USM (pri žižnoj daljini od 24 mm), snimanje fotografija pomoću dugmeta okidača, AF metod: AF u 1 tački (sa centralnom AF tačkom), AF režim: One-Shot AF